Kategorier
Sport och träning

Ligue 1 – framtidens fotbollsliga?

En av Europas lite mer bortglömda fotbollsligor är den som spelas i Frankrike, Ligue 1. Ligan brukar rankas som den femte bästa ligan på kontinenten efter de tre stora (Premier League, la Liga och Serie A), samt tyska Bundesliga. Den franska ligan innehåller en mängd klassiska klubbar och de senaste åren är det Lyon som har gjort mest väsen av sig ute i fotbollseuropa, bland annat med flera framskjutna placeringar i Champions League. Laget har under många år haft svenske Kim Källström i truppen, men från och med säsongen 2012/2013 finns det inga svenskar i klubben.

Andra klassiska klubbar i ligan är Olympique Marseille, Paris Saint Germain, Bordeaux, Montpellier, med flera.

Det finns mycket som talar för att den franska ligan kommer att skjuta fram sina positioner de kommande åren. Det kanske allra tydligaste tecknet är den enorma satsning som parislaget PSG just nu genomför. Med stormrika ägare från Quatar i ryggen har de svarat för massor av prestigevärvningar, där den av milanduon Thiago Silva och Zlatan Ibrahimovic så klart är den allra mest spektakulära och omskrivna.

Huruvida en våldsam satsning av det här slaget är bra för fotbollen eller inte råder det så klart delade meningar om, men att det bidrar till ett ökat intresse och mer fokus på fransk fotboll, ja det kan inte ens den mest inbitne skeptikern förneka.

Frankrike är ett klassiskt fotbollsland med en meritlista på landslagsnivå som mycket få nationer kan konkurrera med. Alla minns vi ju EM- och VM-gulden som fransmännen tog med Zidane, Henry och flera andra storstjärnor i laget. På senare år har dock framgångarna uteblivit, bland annat på grund av stora interna stridigheter i och omkring landslaget. Nu väntar hela nationen på en ny gyllene generation som kan ta Frankrike tillbaka bland de riktigt stora länderna i fotbollseuropa.

Att Ligue 1 skulle slå sig in bland de tre stora ligorna är givetvis inget som sker över en natt. Det är ett långsiktigt arbete som kräver ett stort engagemang från såväl klubbar, förbund och supportrar. Det krävs också väldigt mycket pengar. Vill man göra ligan populär även utanför landets gränser måste man nämligen se till att locka till sig världsklasspelare från övriga Europa (ja, utanför Europa också för den delen). Då växer intresset, TV-rättigheterna stiger i värde och den positiva ekonomiska spiral som krävs kan då komma igång.

Stora summor, externa finansiärer och skyhöga löner innebär så klart även mycket stora ekonomiska risker. Det gäller alltså för Ligue 1 att skynda långsamt i sin jakt på ära och berömmelse. Annars kan det mycket väl sluta med platt fall, inte minst med tanke på den besvärliga ekonomiska situationen som just nu råder i hela eurozonen.