Det pratas mycket om fotboll runt om vid fikaborden på våra arbetsplatser. De flesta är överens om att Premier League är världens bästa liga, möjligen i konkurrens med spanska la Liga. Men hur väl står sig egentligen Allsvenskan, vår egen liga, i konkurrensen?
Sverige har en riktig världsstjärna i fotboll plus en handfull spelare som får räknas till gruppen bra fotbollsspelare på en europeisk nivå. Ingen av dessa spelar dock i allsvenskan och det finns givetvis flera skäl till det.
Den främsta anledningen är givetvis pengarna. Ingen svensk klubb kan erbjuda en bra spelare den lön som han kan få i exempelvis Holland, som ofta blir en första anhalt för svenska spelare som vill ut i Europa. Klubbarna i Sverige har inte heller de ekonomiska muskler som krävs för att locka till sig klasspelare från andra länder.
Om vi ska vara helt ärliga, och det tycker jag att vi ska vara, så fattas det en hel del för att allsvenskan ska kunna mäta sig med de bästa ligorna i Europa. Det visar inte minst de svenska lagens insatser i de europeiska cuperna de senaste åren. Framgångarna lyser med sin frånvaro och det talar sitt tydliga språk.
Om man bara ser på kvaliteten på den inhemska ligan så är Sverige ett U-land inom fotbollen. De bra spelare som vi får fram försvinner tidigt till utlandet och allsvenska dräneras på så sätt på talanger.
Många allsvenska klubbar försöker värva spelare från Afrika eller Brasilien. I bland blir resultatet väldigt bra, men ibland funkar det inte alls. Det blir en stor kulturskillnad för spelare från en annan kontinent att komma till Sverige med kalla vintrar och ett helt annorlunda fotbollstänk. Alla klubbar som gör den här typen av värvningar är medvetna om att de gör en chansning. I bland har de scoutat spelaren på plats, men ibland görs värvningar med endast videoklipp som underlag.
Klubbarna kan göra ekonomiska klipp på att sedan sälja sina värvningar vidare, men det är minst lika vanligt att värvningarna blir till misslyckanden.
Dessvärre finns det inte många andra alternativ för de svenska klubbarna. En oetablerad spelare från Afrika eller Sydamerika kan en allsvensk klubb avlöna. Problemet är att om de lyckas väl så kan en dansk eller holländsk klubb erbjuda så mycket bättre villkor att det blir omöjligt för den allsvenska klubben att behålla honom.
Sammanfattningsvis så kan vi alltså slå fast att allsvenskan står sig ganska slätt vid en europeisk jämförelse, mycket på grund av de ekonomiska förutsättningarna. Tv-rättigheter och sponsorpengar ger klubbarna i de stora ligorna i det närmaste obegränsade resurser och avståndet till småligorna som exempelvis allsvenskan bara ökar från år till år.