Kategorier
Sport och träning

Europas bästa fotbollsligor

Det finns en ständig diskussion om vilken fotbollsligan som egentligen är Europas bästa. Man kan också diskutera hur intressant det egentligen är att ranka dem inbördes. Alla har sin egen favorit och så måste det få vara. Men vad vore världen utan åsikter? Här är min lista över de bästa ligorna i fotbollseuropa.

 1. Premier league i England
  De allra flesta bedömare är överens om att Premier league är Europas och troligen också världens bästa liga. Här finns pengar, här finns ett ett enormt fotbollsintresse och lagen lyckas ofta bra i det europeiska cupspelet.
 2. La liga i Spanien
  Här finns en av världens bästa fotbollsspelare de senaste åren – Leo Messi i Barcelona. Det som gör att la Liga hamnar först på andra plats är det faktum att de båda topplagen är så vansinnigt överlägsna. Real och Barcelona hör båda till de absolut bästa lagen i världen, men övriga lag är som sagt en bit efter.
 3. Bundesliga i Tyskland
  Bundesliga är en underskattad liga. Här finns många stora profiler och Bayern München har visat att de står sig väldigt bra i internationell konkurrens genom flera framskjutna placeringar i Champions league de senaste åren. Arenorna är oftast fyllda till bredden och intresset kring den tyska fotbollen är rekordstort.
 4. Ligue 1, franska ligan
  Här har vi en liga som är på gång. Vi vet sedan tidigare att topplagen är riktigt bra och med Paris SG:s hårdsatsning de senaste åren har ligan stärkt sin konkurrenskraft betydligt. Men massor av miljoner i ryggen har klubben gjort flera spektakulära värvningar, bland annat Thiago Silva, Zlatan Ibrahimovic och Neymar knutits till klubben. Det är högst sannolikt att Ligue 1 kommer att klättra på den här rankingen de kommande åren i takt med att fler storspelare lockas till ligan.
 5. Serie A i Italien
  Ligan var länge med och konkurrerade om titeln “Europas bästa liga”, men har tyvärr tappat i konkurrenskraft se senaste åren. De spelare som en gång var tongivande har antingen lagt av eller flyttat till andra ligor. Ligan har kantats av skandaler och ryktena om uppgjorda matcher och spelskandaler vill aldrig riktigt tystna.

Håller du med om den här rankingen av ligorna? Förmodligen inte. Det finns mycket åsikter kring hur bra fotbollsligorna i de olika länderna egentligen är och hur ska man någonsin kunna göra en objektiv bedömning? Ett sätt att mäta är givetvis att titta på hur väl lagen lyckas i de europeiska cuperna, men som pålitlig kvalitetsindikator blir även det ett ganska trubbigt verktyg. Alla är fria att ha sin egen åsikt och det är också det som gör att diskussionen ständigt hålls levande!