Kategorier
Resor

Ta färjan!

Idag kan vi ju utan problem ta bilen till Europa genom att välja Öresundsbron som färdväg. Men det är ändå något speciellt med att åka båt. Det finns flera färjelinjer från Sverige som snabbt och smidigt tar dig till Tyskland, Polen, Danmark eller Baltikum.

Många tar färjan till Tyskland av en enda anledning, nämligen den billiga alkoholen. Men vi ska inte glömma bort att dessa hamnstäder i norra Europa faktiskt är portar till kontinenten och ett utmärkt sätt att börja sin resa på för dig som ska bila i Europa eller bara besöka någon av alla fantastiska städer som ligger för dina fötter. Du sparar in många mils bilkörning, och får dessutom en betydligt trevligare resa.

En chans att koppla av

Om du ska göra en lång bilresa ner på kontinenten kan det vara väldigt skönt att få ett avbrott i bilkörningen. När du tar färjan får du möjlighet att vila en stund, kanske sova lite och få i dig en bit mat. Det är en av de allra största fördelarna med att välja färjan framför bron. Sen är det också så att du sparar på miljön genom att ta båten, ett argument som blir allt viktigare i dagens klimatfokuserade samhälle.

Nöjeskryssningar

Förutom som rent transportmedel kan du även ta färjan när du vill ut och roa dig. I Östersjön finns många kryssningsfartyg och de flesta har någon gång varit på exempelvis en Finlands- eller Ålandskryssning. På senare år har även kryssningar till Estland och Lettland blivit allt mer populära. Rederierna brukar också erbjuda olika typer av temakryssningar som till exempel dansbandskryssning, singelkryssningar eller något liknande.

Att känna doften av hav och tång är verkligen något speciellt. Hamnar är speciella platser och ofta ganska häftiga miljöer. Här trängs stressade resenärer med fiskebåtar, lyxiga motorbåtar och stora passagerarfärjor. Här möts land och hav och fiskmåsarnas skrän sätter ljud till upplevelsen. Historiskt sett har hamnar varit en plats där olika kulturer mötts och de har varit centrala för handel och utbyte mellan stater.

Färjan – ett prisvärt alternativ

Så nästa gång du ska resa till Europa så föreslår jag att du tar färjan. Det är ett väldigt bra alternativ och ofta också väldigt prisvärt. Det beror givetvis lite på vad ditt resmål är hur mycket du tjänar på att ta färjan. Ska du till exempel till Köpenhamn så är bron naturligtvis det bästa alternativet, men till många andra destinationer gör du klokast i att ta sjövägen till Sassnitz, Travemünde, Gdynia eller någon annan av de många hamnstäderna kring Östersjön.