Kategorier
Resor

Spontansemestra i Tyskland

Gröna vackra kullar, fotboll, oktoberfest och bratwürst. Ja, det är väl ungefär det som de flesta av oss svenskar associerar med Tyskland. Och ja – allt det där är väldigt typsikt för Tyskland, men i den här artikeln ska vi försöka visa att vår granne i söder faktiskt har en smula mer än så att erbjuda!

Fördelar med att semestra i Tyskland

Det kan låta lite tråkigt, men faktum är att ett av de allra bästa argumenten är faktiskt närheten. Tyskland ligger bara några timmars båtresa bort, och det ska inte underskattas. Resan blir väldigt smidig – bara ta färjan från Trelleborg till Sassnitz eller Travemünde. Du kan givetvis också åka genom Danmark, vilket en del upplever som smidigare. Personligen är dock färjan direkt till Tyskland det självklara valet.

En annan trevlig detalj är det tyska folket. De är väldigt hjälpsamma (oj, nej det är inte bara en myt). Nästan var du än befinner dig så räcker det att du plockar upp en turistkarta så är någon framme och vill hjälpa till. Allra gladast blir de om du försöker be om hjälp på tyska, så prova gärna det – även om du bara har rostig skoltyska att ta till. Givetvis, precis som på nästan alla andra ställen i världen, så tar du dig fram med engelska, men jag upplever att du får lite mer sympati om du försöker på tyskarna eget språk.

Närheten (som vi har varit inne på tidigare) gör att Tyskland lämpar sig extremt väl för spontansemestrar. Avsätt en vecka, packa bilen och dra söderut. Luffa runt och upplev detta underskattade land. Jag vågar nästan lova att du inte kommer att bli besviken. Sommaren är absolut den bästa tiden att uppleva landet, men även vår och höst funkar för den som har möjlighet att vara ledig då. Tänk på att boka hotell eller annan typ av boende om du reser under de tider på året då det inte är varmt ute. Att övernatta i en bil i fyra plusgrader är ingen höjdare – tro mig, jag har provat 🙂

Tips

På vägen hem tycker jag absolut att du ska stanna till vid någon av de bordershoppar som finns i hamnstäderna. Både Sassnitz, Travemünde och kanske framför allt Puttgarden har stora, välsorterade öl- och spritvaruhus där du kan fynda till smått otroliga priser. I genomsnitt betalar du ca en tredjedel mot vad alkoholen kostar här hemma i Sverige. Det finns även andra varor, men föga överraskande är det alkoholen som de flesta är intresserade av.