Kategorier
Resor

Fyndiga inköp i bordershop

Att köpa öl och vin utomlands är ett riktigt bra spartips för dig som vill hålla lite extra i slantarna. Speciellt om du ska köpa stora kvantiteter inför till exempel ett bröllop eller födelsedagsfest så finns det stora pengar att spara på att resa till en bordershop för att göra dina inköp. Prisnivån är nämligen en helt annan än vad vi är vana med hemma i Sverige och dessutom får du en liten trevlig dagsresa till någon av orterna i norra Tyskland.

För oss svenskar är det absolut smidigast att åka till Tyskland. Där är priserna bra jämfört med här hemma och dessutom är resan inte speciellt lång. Den närmaste vägen är färjan från Ystad som går till Sassnitz som ligger på ön Rügen i norra Tyskland.

Ett bra tips kan vara att kolla upp priserna innan du åker. De flesta bordershopparna har egna hemsidor som du kan besöka för att ta del av sortiment och prislistor. I vissa fall kan du även förbeställa det du vill ha och sedan bara åka ner och hämta ett färdigt paket med dina varor.

Ta färjan!

Det finns flera färjeförbindelser från Sverige till Tyskland, bland annat Ystad-Sassnitz och Trelleborg-Travemünde. Idag är gränshandeln väl utvecklad och ofta behöver du inte ens lämna hamnområdet för att köpa din alkohol. Det finns nämligen strategiskt utplacerade så kallade bordershops som ofta drivs av färjerederierna själva.

Att åka till Tyskland via Ystad tar ca 2,5 timmar och båten går flera gånger varje dygn. Kolla upp tidtabellen innan du åker hemifrån och försök tajma din resa så du slipper att stå och vänta i några timmar på nästa färja. Givetvis kan du boka din färjebiljett i förväg, något som ofta också gör att du får ett bättre pris på biljetten.

Det smidigaste är att ta med sig bilen över och lasta direkt från butiken. Dels slipper du bära och dels slipper du släpa med dig vagnar och kärror för att lasta dina varor på. Det är inte heller speciellt dyrt att ta med sig bilen på färjan. Är ni flera i bilen så blir det dessutom billigare per person.

Om ni är fyra personer i en bil så kan det löna sig att ta med sig en släpkärra på bilen. Då behöver ni inte lida av utrymmesbrist och var och en kan köpa precis så mycket som han eller hon vill. Glöm bara inte att nämna att du har en släpkärra när du bokar din färjebiljett.

Hur mycket alkohol får du ta in i Sverige?

Förr om åren var reglerna för hur mycket alkohol du fick ta in i Sverige ganska strikta, men sedan inträdet i EU har de stegvis luckrats upp. I dag finns det i princip inga begränsningar kvar och du kan, så länge det är för eget bruk, ta in nästan hur mycket som helst. Tänk dock på att du inte får sälja ölen vidare i Sverige! Då bryter du mot lagen. Om du har en stor fest måste du alltså bjuda på alkoholen.

Att alkoholen är förhållandevis dyr i Sverige beror till största delen på vår alkoholskatt. Alkohol och tobak beskattas ganska hårt i Sverige och det kan man tycka vad man vill om. Alkoholen skapar ju trots allt en hel del problem och skador relaterade till tobak och alkohol kostar ju bland annat vår sjukvård stora summor pengar varje år. Tanken är ju att skatten, åtminstone till en del, ska hjälpa till att finansiera dessa kostnader.

Förbered din innan avresan

Innan du ger dig iväg till Tyskland kan det vara bra att göra en liten uträkning där du säkerställer att du verkligen tjänar pengar på din resa. Räkna ut vad du skulle fått betala för drickat i Sverige. Lägg sedan samman kostnaden för bensin, färjeresa, mat under resan samt själva alkoholen. Då får du snabbt en bild av om det är värt att göra resan eller inte.

En annan sak att väga in är vad är för typ av öl, vin eller sprit du vill ha. Det som är allra billigast att köpa är ofta lite udda ölsorter. Så när du jämför priser är det viktigt att du jämför samma ölsorter och inte tror att du kan köpa vilket märke som helst för 60 kr/plattan.

Tänk på ovanstående detaljer när du planerar din inköpsresa till Tyskland. Jag hoppas att du får en trevlig resa!