Kategorier
Kost och hälsa

Vi mår bra av solljus – men var försiktig!

Solen får oss att må bra, det är vetenskapligt bevisat och man behöver bara gå till sig själv och känna efter så vet man direkt att det ligger väldigt mycket i det påståendet. Solen frigör ämnen i vår kropp som bland annat gör oss glada och pigga. Framför allt är det ljuset som påverkar oss i positiv mening och långa ljusa dagar är därför bra för vårt välbefinnande.

Under vinterhalvåret är det många människor som far illa av allt mörker här i Sverige. Speciellt de som hela veckorna står inomhus i någon fabrik utan att få något dagsljus. Det är mörkt på morgonen när man åker till jobbet och när det sent på eftermiddagen är dags att stämpla ut, ja då har solen redan gått ner. Eftersom ljuset är en viktig faktor för hur vi känner oss är det fullt naturligt att många påverkas negativt när timmarna av dagsljus blir allt färre på hösten och vintern.

Givetvis finns det vägar och lösningar för den som känner sig dassig och inte mår bra av allt mörker. Bland annat finns det något som heter ljusterapi som innebär att man spenderar tid i ett väldigt, väldigt ljust rum som är helt målat i vitt. Alla möbler och inredningen i övrigt är också vit. Ljuset i rummet är specialanpassat för att efterlikna dagsljus vilket gör att man kan uppnå de positiva effekter som många av oss känner när våren kommer. Det räcker dock inte med en enstaka “behandling”, utan man måste vid upprepade tillfällen besöka ljusrummet.

Ett annat alternativ för den som vill må bättre under de mörka månaderna är att boka en resa till någon solig plats. Alla tider på året kan man nämligen hitta destinationer där dagarna är långa och solen skiner i överflöd. Givetvis kostar det en slant att ge sig iväg till något soligt ställe, men faktum är att du kan leva väldigt länge på en sådan resa. Förutom att du laddar batterierna med sol, så är sannolikheten stor att du också får en fin och minnesvärd upplevelse, som du kanske bär med dig livet ut.

Sola med måtta!

Solen är förvisso härlig och livgivande, men vi får aldrig glömma bort att den faktiskt är ganska farlig också. Varje år drabbas många svenskar av cancerformen malignt melanom, eller hudcancer som den också kallas. Därför ska du undvika att bränna dig i solen. Speciellt mitt på dagen då solen är som allra starkast är det viktig att du skyddar dig mot strålningen genom att ta på dig en tunn tröja eller smörja in dig med en bra kräm med hög solskyddsfaktor.

Du ska alltid vara uppmärksam på förändringar i huden. Om till exempel en leverfläck börjar växa eller ändra form så ska du omedelbart söka läkare och se till att få leverfläcken undersökt. Oftast är förändringen helt ofarlig, men kan i vissa fall vara ett tecken på ett första stadie till hudcancer. Detta kan lätt diagnostiseras genom ett enkelt prov som skickas på analys.

Njut av solen under den korta period den visar sig här i Sverige. Tänkt dock på att skydda dig. Det gäller speciellt om du åker till sydligare länder där solens strålar är betydligt starkare och mer skadliga.