Kategorier
Kost och hälsa

Må toppen med superfood

För dig som är intresserad av en hälsosam livsstil och kostföring är supermat något som är värt att sätta tänderna i. Att vara medveten om vad du stoppar i munnen är säkert redan viktigt för dig, och med superfood ger du dig själv extra mycket näring. Så vad är egentligen supermat och hur kan den bidra till en bättre hälsa?

Tanken bakom begreppet superfood handlar framför allt om att välja livsmedel som innehåller extra höga halter vitaminer, antioxidanter och mineraler och som är fria från tillsatsämnen, kemikalier och gifter. Ett typiskt exempel är blåbär, med sitt rika innehåll av exempelvis A- och C-vitamin såväl som antioxidanta flavonoider som skyddar våra celler och även ger bären dess färg.

Hur supermat kan förbättra din hälsa

Som med all kostföring är det framförallt viktigt att äta en varierad mat som består av grönsaker, frukt, magert kött, fet fisk och probiotiska livsmedel som yoghurt och kefir. Genom att tillsätta nyttiga superfood-ingredienser höjer du genast näringsinnehållet, och något så enkelt som att strö chiafrön över salladen eller blanda gojibär i salladen ger dig en extra boost i vardagen.

Idag är det enkelt att handla hem olika superfood-livsmedel och några exempel på nyttiga råvaror du alltid bör ha i skafferiet är

  • Nötter och frön – rika på nyttiga fetter som främjar hjärthälsan och fibrer som är bra för magen
  • Bär – innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler
  • Grönsaker med mörka, gröna blad – kale, spenat och ruccola är fullproppade med järn och passar lika bra i smoothies som sallader
  • Ingefära – antiinflammatoriskt och bra för matsmältningen
  • Vitlök – sänker blodtrycket och ger immunförsvaret en välkommen skjuts
  • Mörk choklad – bra för matsmältningen, immunförsvaret och hjärtat

Vetenskapen bakom superfoods

Det är viktigt att förstå hur maten påverkar hälsan. Den ska inte bara vara så rik på näring som möjligt, men också avnjutas i lugn och ro. I den hektiska vardagen är det lätt att sätta i sig mackor och snabbmat och sedan komplettera med kosttillskott och tyvärr kan det få en mycket negativ inverkan på hälsan. På liknande vis räcker det inte med att enbart äta blåbär och spenat för att uppnå ett friskare liv, utan du bör blanda många ingredienser och ge dig själv tid åt dina måltider.

Ju mer du lär dig om det du äter desto mer kan du påverka din hälsa positivt, och här är superfoods ett fantastiskt tillskott. Vet du till exempel med dig att du har lätt för att få järnbrist kan något så enkelt som att äta extra mycket spenat och nötter hjälpa dig att motverka problemet, och har du besvär med magen kan chiafrön och kefir underlätta matsmältningen. Spirulina ger ditt blodsocker en bättre balans och kan hjälpa dig att känna dig mätt längre och grönt te kan motverka stress och högt blodtryck. Genom att introducera supermat i din vanliga kost höjer du näringsinnehållet avsevärt och får dessutom nya smaksensationer.