Kategorier
Kost och hälsa

Så fungerar rawfood

Benämningen rawfood betyder ”rå mat” och beskriver väl vad denna slags kostföring handlar om. Du äter mat i dess mest ursprungliga form och undviker allt som har med upphettning och bearbetning att göra, vare sig det gäller exempelvis stekning eller pastörisering.

I de flesta fall går rawfood hand i hand med vegetarianism eller veganism men det finns också människor som äter kött och fisk enligt principen. Många svär på att det hjälpt dem gå ner i vikt eller att må bättre i allmänhet, och det finns en ständigt växande mängd recept att prova på.

Bakgrunden till rawfood

Även om bruket att äta rå mat har funnits mycket länge är det först under de senaste årtiondena som det fått ivriga anhängare. Idag kan du hitta restauranger och caféer som helt eller delvis har rawfood på menyn, och det finns många matvaror att handla hem från både hälsokostbutiker och vanliga livsmedelsaffärer.

Vissa kulturer har en kostföring med rawfood element, exempel den japanska med dess förkärlek för rå fisk, den franska med sin råbiff eller cevice som ursprungligen kommer ifrån Peru. Här handlar det dock om vissa rätter och inte om en hel kostföring baserad på rå mat. I själva verket kommer rawfood-konceptet från 1800-talets Tyskland och Schweiz där en önskan att gå tillbaka till ett mer naturnära tillstånd ansågs vara hälsofrämjande. Tanken är att upphettad mat förlorar mycket av sin näring, och att viktiga enzymer och vitaminer bryts ner när en viss temperatur överskrids.

Ingredienser och tillagning

För den som vill testa rawfood-dieten är det viktigt att handla hem så rena och organiska produkter som möjligt. Nötter, grönsaker och frukt tillhör alla basvarorna till maten, såväl som örter och kryddor som ger smak och näring. Ska animaliska produkter användas är hygienen extra viktig.

Bland det enklaste att tillaga enligt rawfood-pricipen är olika bars och bollar som är gjorda på krossade nötter, dadlar, kokosolja, fikon och rå kakao. Allt blandas i en mixer och får vila i kylen ett par timmar. För extra sötma kan riven kokos eller vaniljextrakt tillsättas, och du kan experimentera med olika torkade frukter och bär.

För mer matiga recept är det viktigt att du får i dig nyttiga fetter och proteiner, särskilt om du är vegan. Riv morötter och zucchini och häll på en krämig sås av avokado, citron och vitlök och toppa med krossade hasselnötter eller mandlar. Blanda riven gurka, mynta, citron, kokos-eller mandelmjölk och blötlagda cashewnötter i en matberedare för en härlig sommarsoppa.