Kategorier
Kost och hälsa

Mat som är nyttig, god och enkel att laga

Dina kostvanor påverkar i allra högsta grad din hälsa både fysiskt och mentalt. Det handlar dels om vad du äter, dels om hur du gör det. Förutom alla viktiga näringsämnen som vitaminer, mineraler, proteiner och fibrer är det också viktigt att kunna äta i lugn och ro och att verkligen njuta av maten. För det krävs bra recept, härliga råvaror och en god portion kärlek.

Kunskap om kost är också viktig. Att kunna skilja på bra och dåligt fett kan ha stor inverkan på din hälsa, såväl som att veta vad maten innehåller. Olivolja är till exempel bland det nyttigaste du kan äta men bör inte hettas upp, särskilt inte den bästa kvaliteten. Frukt och grönt bör helst ätas som de är för att du ska få i dig deras fibrer, och inte som juice, och det är viktigt att läsa innehållsförteckningar för att undvika socker och tillsatsämnen.

Ta dig tid för maten

I en värld full av snabbmat och färdiglagade rätter har matlagning hamnat ganska långt ner på prioriteringslistan. Inget går dock upp emot hemlagad mat, och förutom den ljuvliga smaken är det också ett bra sätt att hålla koll på vad du stoppar i munnen. Har du dåligt med tid finns det massor av enkla rätter som du kan äta några dagar i rad eller varför inte ägna en dag i veckan åt att laga flera saker och sedan frysa ner portioner?

Gör en god linssoppa eller en gryta genom att blanda lök, rotfrukter, olikfärgade paprikor, kyckling, kokosmjölk, och curry och häll upp i individuella påsar som du sedan fryser in. Just rotfrukter är väldigt bra för tarmfloran och vill du inte äta kyckling kan du få i dig protein och järn från baljväxter istället. Servera med lite yoghurt och en bit grovt bröd. Trots att många undviker bröd är det fullt av fibrer och nyttoämnen som järn och B-vitaminer och ger dessutom en behaglig mättnadskänsla.

Gör som medelhavsfolken

Många studier har visat att greker och italienare ofta lever mycket länge och har bra allmänhälsa, och det beror förmodligen på deras goda kostvanor. Här ses inte maten enbart som bukfylla utan som en hel konstart och ett trevligt tillfälle att samla familj och vänner runt bordet. Ugnen är viktig i de här länderna, och det är vanligt med uppskurna grönsaker, svampar och fisk som grillas och sedan äts med aromatiska örter som vitlök, oregano, persilja och basilika.

Har du barn som inte gillar grönt kan du prova att bjuda dem på fyllda tomater och paprikor: stek ihop rivna och finhackade grönsaker, persilja, blanda med okokt råris och häll på olivolja. In i ugnen på medelvärme i 40-60 minuter. Resultatet blir en fest för både ögat och magen.