Kategorier
Kost och hälsa

Löpning har blivit en folkrörelse

Fler och fler svenskar börjar med löpning och det är nu en av våra absolut populäraste sätt att motionera. Löpningen har verkligen blivit en folkrörelse och lopp som Göteborgsvarvet och Lidingöloppet lockar fler deltagare än någonsin tidigare.

Som så alltid när något blir populärt så växer den kringliggande industrin med prylar. Förutom de givna accessoarerna som löparskorna så finns det också en hel uppsjö av tillbehör för löpare. Här kommer en liten kort genomgång av några av de vanligaste prylarna.

Klocka

Om du ska syssla med löpning på en någorlunda seriös nivå så måste du ha en klocka. Den viktigaste funktionen på en löparklocka är givetvis ett stoppur så att du på ett smidigt sätt kan hålla reda på hur länge du springer och kan jämföra dina tider för att se hur du utvecklas. När du sedan blir mer seriös i dit löpintresse kan det vara idé att investera i en bra pulsklocka som förutom tiden även håller reda på din puls och och ditt tempo. En kul grej som faktiskt förhöjer upplevelsen av din löpning.

Den riktigt seriöse löparen har givetvis en GPS-klocka som håller reda på rundorna du springer och genom att synka ner datan till ett program på din dator kan du analysera och titta på statistik. Även om det kan vara lockande så rekommenderar jag dig som precis har börjat med löpning att avstå från de allra mest avancerade modellerna. Dels kostar de en bra slant och dessutom har du inte nytta av alla funktionerna när du befinner dig i nybörjarfasen.

Funktionskläder

När du ger dig ut på dina första löprundor så funkar det perfekt med ett par shorts och en gammal t-shirt. Men efterhand märker du att det inte är speciellt skönt att bli genomsvettig i kläder av vanligt bomullstyg. Då ska du skaffa dig en bra funktiontröja som ”andas” och ett par bekväma löparbyxor. Byxorna finns både i korta varianter och långa löpartights som kan vara sköna att ha på våren och på hösten.

Skorna

Sist men inte minst måste vi ju nämna några ord om det viktigaste redskapet för en löpare – nämligen skorna. Så fort du märker att du kommer fortsätta med löpning så ska du absolut skaffa dig ett par bra löparskor. Då sliter du mindre på kroppen (speciellt om du springer på asfalt) och får en mycket bättre totalupplevelse!