Kategorier
Kost och hälsa

Fyra smarta sätt att bli sockerfri !

Att socker är fullt av tomma kalorier, är dåligt för tänderna och kan leda till övervikt är säkert något du redan känner till. Men det är ju så gott! Om du gillar sötma är du långt ifrån ensam, och det är ingen slump att livsmedelstillverkare ofta tillsätter socker för att ge en bättre smak åt allt från mjölk och müsli till såser och frysta bär. Vill du bli sockerfri, eller åtminstone dra ner på sockerintaget, finns det dock flera tillvägagångssätt!

Läs på!

Ja, det låter tråkigt men faktum är att kunskap är makt. Även om du slutar äta smågodis och aldrig mer låter en droppe läsk nudda dina läppar finns det fortfarande massor av matvaror som innehåller socker. Det enda sättet att hålla dig informerad på är att läsa vad det står i innehållsförteckningen. Frasen ”utan tillsatt socker” kan till exempel betyda att produkten redan är sockerhaltig i sig och saker som sirap, rörkristaller eller koncentrat kan i själva verket vara andra ord för socker. Med tiden kommer du lära dig vilka produkter som är helt sockerfria men i början får du räkna med att det kommer ta längre tid att handla mat.

Välj sötma utan socker

Det finns många olika sätt att skapa sötma på och om du tycker om just den smaken kan du välja smartare alternativ till socker. Framförallt är det vitt socker som är den främsta fienden medan honung, naturligt fruktsocker och kokos även innehåller nyttiga ämnen. Tänk dock på att de alla är kaloririka och att du inte faller i fällan att ersätta sockret med stora mängder andra sötningsämnen.

Håll en jämn blodsockernivå

När blodsockerkurvan går upp och ner mycket ökar det på sötsuget. Du kan undvika kraftiga svängningar genom att äta ordentliga, proteinrika måltider istället för mackor och snacks, och försök helst inta måltiderna så regelbundet som möjligt. Håll dig hydrerad med ett ordentligt vätskeintag och ha gärna tillgång till vatten hela tiden. Just vätskebrist kan yttra sig i form av hungerkänslor.

Distrahera dig med annat

Eftersom socker är extremt beroendeframkallande behöver du även jobba mentalt på att uppnå ett sockerfritt liv. Försök att göra annat när du blir sötsugen, exempelvis med en kort promenad eller, en dans till favoritmusiken eller en löprunda

. Det gäller att bryta vanan, och med lite tålamod kommer sockersuget att avta.