Trygg og riktig bruk av eteriske oljer til barn

Bruk av eteriske oljer har virkelig eksplodert de siste årene, og det har både positive og negative sider. Jeg er stor fan av eteriske oljer, det er bra at eteriske oljer blir brukt, de er naturlig og effektiv medisin, men med en del eteriske oljeselskaper følger det også med en del dårlige råd om utrygg bruk av eteriske oljer. I dette innlegget kan du lese mer om det.

Det er så viktig å vite hvordan du skal bruke disse fantastiske oljene rundt små barn. Vi vet jo at de har små kropper i forhold til voksne og at immunsystemet deres bruker mange år på utvikle seg. Da har eteriske oljer, som er potente og kraftige, muligheten til å støtte opp under dette, eller til å ødelegge om man bruker dem feil. Derfor er det viktig å vite hvilke oljer som er trygge å bruke til barn. 

Mange tror at siden eteriske oljer er helt naturlige er de helt trygge. Men så enkelt er det ikke. Eteriske oljer er svært konsentrerte deler av planter, ikke hele urter eller planter. Derfor oppfører de seg annerledes. De inneholder svært mange kjemiske stoffer som påvirker oss ved bruk. Noen oljer er hudirriterende, noen er fototoksiske, noen er giftige å bruke innvortes osv. Derfor er det viktig å bruke dem riktig, og holde dem utenfor barns rekkevidde, så de ikke får i seg oljer ved et uhell.

 

 Jeg vil få påpeke at jeg ikke er utdannet innen eteriske oljer, og at jeg ikke påberoper meg noen ekspert tittel, men at det jeg skriver og anbefaler tar utgangspunkt i det jeg har lest og sett anbefalt av flere ulike sertifiserte aromaterapeuter, og en av bransjens mest anerkjente eksperter, Robert Tisserand.

 

Viktige huskeregler:

 • Eteriske oljer skal ikke brukes ufortynnet på huden – de skal alltid blandes ut i en baseolje. Og de må alltid blandes ut i riktige forhold, spesielt til barn.
 • Dersom du bruker oljer i badevannet, bland de først ut i olje. Ellers vil dråpene med eterisk olje ligge øverst på vannet og treffe huden deres som ufortynnet olje. Spesielt viktig med fotosensitive oljer.
 • Barn skal aldri innta eteriske oljer. Små mengder som finnes i sjokolade, matvarer osv. er annerledes enn olje i vann og kapsler, men vær likevel forsiktig.
 • Oppbevar alltid eteriske oljer utenfor barns rekkevidde. Som nevnt er noen oljer giftige ved inntak, og andre hudirriterende, så det er lurt å tenke på hvor du oppbevarer dem.
 • Det er også viktig å tenke på eventuelle allergier før bruk.

 

Til deg som er helt nybegynner: Eteriske oljer finnes naturlig i plantedeler, og disse utvinnes for aromaterapeutisk bruk, som regel ved pressing eller destillasjon med vanndamp. Det brukes også uttrekking ved hjelp av løsemidler eller ved behandling med fett (enfleurage). En baseolje er en nøytral planteolje som du blander den eteriske oljen i, for å trygt kunne påføre den på huden. F.eks. kokosolje, jojobaolje, mandelolje, sesamolje, olivenolje, solsikkeolje osv.

Robert Tisserand har et mini kurs om eteriske oljer som du finner her. Anbefales!

 

 

 • Barn under 6 måneder – Unngå helt bruk av eteriske oljer. Her er de så små og så sarte at eteriske oljer blir for sterkt. Et urtebad der du blander en sterk urtete av f.eks. kamille eller lavendel kan være beroligende for barnet, eller du kan bruke hydrolat/blomstervann, som er mye mildere.
 • 6-24 måneder – Her skal man også være forsiktig, de er enda veldig små. Prøv først å bruke urter eller hydrolat. Du kan også bruke trygge oljer for barn (se oversikt nedenfor) i diffuser for å få aromaterapeutisk effekt, da denne er mildere enn påføring på huden f.eks. Dersom du velger å bruke eteriske oljer på huden, så bruk maks 0,25% blanding, det vil si 1 dråpe eterisk olje i 4 teskjeer baseolje.
 • Barn 2-6 år – Bruk 0,25% til 0,5 %, ta barnets alder  i betraktning. De minste er fortsatt små og barns immunsystem bruker flere år på å utvikles fullt og helt.
 • Barn 6 år+ – Her har barnets immunforsvar blitt mer modent og du kan bruke 1% blanding, som fortsatt er en ganske mild blanding. Dette gjelder også gravide og eldre, eller de som er svært sensitive.

Hvilke oljer er trygge for barn?

Når du bruker eteriske oljer riktig, i rette blandeforhold og med rett påføring, er disse oljene trygge for barn:

 • Appelsin (Sweet orange, wild orange m.m.)
 • Bergamot
 • Blue Tansy
 • Cedarwood
 • Clary sage
 • Cypress
 • Frankincense
 • German chamomile (kamille)
 • Geranium
 • Grapefrukt
 • Helichrysum
 • Ingefær
 • Lavendel
 • Koriander
 • Mandarin
 • Neroli
 • Palmarosa
 • Patchouli
 • Petitgrain
 • Pines (unntak Ponderosa pine og Huon pine)
 • Roman chamomile (blå kamille)
 • Sandalwood
 • Siberian fir needle
 • Sitron
 • Spearmint
 • Spruce
 • Svart pepper
 • Sweet marjoram (merian)
 • Tangerine
 • Tea tree
 • Vetiver

Jeg har tatt utgangspunkt i listen til den sertifiserte aromaterapeuten Lea Jacobson, som har nettsiden usingeossafely.com.  Denne listen er funnet her, og jeg har oversatt noen av oljene til norsk, de fleste går fortsatt under engelsk navn for å gjøre det lettere. Det finnes flere trygge oljer, men disse er de vanligste. Jeg synes denne er fin og det kan være lurt å printe ut listene, både denne og den med oljer som ikke er trygge, så har du dem lett tilgjengelig for å sjekke når du er i tvil.

Man skal også tenke på allergier og om oljen du vil bruke er i plantefamilie med barnets allergi. Og husk på: Selv en trygg olje for barn kan gjøre stor skade. Dersom barnet (eller du for den saks skyld) har fått på seg fototoksiske oljer må man helt unngå direkte sollys i de neste 12-24 timene. Gjelder en del sitrusoljer, bl.a. bergamott.

Hvilke oljer er ikke trygge for barn?

Nederst i det samme innlegget finner du en liste med både engelske navn, latinske navn, samt hvilket stoff og hvorfor du bør unngå bruken av oljer til små barn. Hun skriver også aldersgrenser på evt. bruk. Veldig nyttig liste som du kan skrive ut og ha tilgjengelig. Anbefaler veldig at du tar en titt på hele innlegget hennes!

De vanligste og mest brukte oljene som jeg ser mange bruker på barna sine er:

 • peppermynte unngå bruk på eller rundt barn under 6 år
 • rosmarin unngå bruk på eller rundt barn under 10 år
 • clove  unngå å påføre på huden for barn under 2 år
 • cinnamon  unngå cinnamon bark/cassia på huden for barn under 2 år (Bruk gjerne heller cinnamon leaf rundt barn som er under 6 år)
 • lemongrass unngå å bruke på huden for barn under 2 år
 • oregano unngå å påføre på huden for barn under 2 år
 • eucalyptus unngå all bruk på eller rundt barn under 10 år
 • wintergreenunngå all bruk på eller rundt barn under 10 år
 • tea treeunngå å påføre på huden for barn under 2 år
 •  Disse er ikke anbefalt til små barn pga. innhold av potensielt skadelige stoffer for barn, de er hudirriterende og/eller øker risikoen for reaksjoner og sensitisering. Ved å bruke slike oljer kan du også hindre immunsystemet deres å utvikle seg slik det skal. Det finnes mange andre gode oljer man kan bruke i stedet for disse.

 

Hva er best, påføring på huden, diffuse eller inhalere?

Påføring direkte på huden, selv utblandet, er kun nødvendig når problemet er fysisk, f.eks. vondt i hodet, slått seg på kneet, insektbitt osv. Dersom problemet er stress, angst, søvnmangel osv. kan det være like effektivt å diffuse eller bruke en personlig inhaler, evt. dryppe noen dråper på en bomullsdott og la barnet lukte på den, eller legge på nattbordet i nærheten av sengen. Du kan også lage en såkalt linen spray som du sprayer på sengetøyet før barnet legger seg (se min favorittoppskrift her).

Å diffuse blir sett på som den mildeste formen for aromaterapi, den er derfor kanskje ikke den mest effektive. Det vil ikke si at den ikke har effekt, så jeg vil likevel anbefale deg å være forsiktig med å diffuse oljene i listen over for de minste barna. Diffuseren er god på å rense lufta og lage god duft i rommet, og du vil også få en viss aromaterapeutisk effekt. Er barna f.eks. syke er det en god idè å diffuse oljer for å fjerne bakterier og patogener i lufta rundt og kanskje hindre at flere blir syke. Da kan du diffuse i 1 time, med f.eks. en blanding av sitrusoljer og tee tree og lufte godt ut etterpå.

Inhalering er ofte den mest effektive metoden, og en personlig inhaler er derfor et godt valg. Slike finner du billig på mange nettbutikker der de selger oljer, og også på ebay. Disse er fine for mammaen å ha i veska, mye lettere enn å ha med seg oljeflasker. Se videoen i dette innlegget om du lurer på hva de er.

 

Hvilke oljer skal jeg velge og hvordan vet jeg hvilke merker som er bra, når alle sier de er best?

 • Les om selskapet. Les hva de gjør, hvordan de destillerer oljene sine om de gjør det selv, hvilke sertifiseringer de har osv. Det finnes ikke «mer enn øko» (da ville det jo vært enkelt å få øko sertifisering), og de som sier at deres oljer er bedre/renere/mer magiske enn alle andre sine, at de er de eneste som har terapeutiske oljer (alle 100% eteriske oljer er terapeutiske oljer). Les mer her.
 • Se etter merkingen på flaskene deres. 100 % eterisk olje er et must. De bør være merket med det latinske navnet på oljen så du vet hva du får, litt sikkerhetsinformasjon er et kvalitetstegn, og også stempling som viser at du kan spore tilbake oljens opprinnelse. Se mer i denne videoen om hva du bør se etter.
 • Dersom du kjøper ferdige oljeblandinger eller roll on’s med fortynnet olje, så bør det stå hvilken prosent blandingen er.
 • Det finnes mange gode merker og noen få dårlige. Velg hva som er viktig for deg. Jeg har oljer fra flere ulike merker, og de fleste er utrolig gode oljer.

 

Helt til slutt: Bruk oljene ved behov, ikke hver dag, ikke samme oljer hele tiden, ikke overdriv bruken rett og slett. Er du bevisst alle disse tingene når du bruker oljer på og rundt barna dine vil du kunne bruke de trygt og samtidig få god effekt. Lykke til!

 

Her er mye mer informasjon om trygg bruk av eteriske oljer til barn:

Peppermint and Eucalyptus for children

Safety Guidelines

Recommended dilutions for children

Essential Oil Safety Q&A With Robert Tisserand

Safe Essential Oils For Babies And Children

Safe Essential Oils For Babies And Children

Using Essential Oils Safely with Children

Why Is Essential Oil Dilution Important?

Risk vs. benefit: using potent antimicrobial essential oils with children

 

 

Anita

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.