10 enkle måter å bruke urter mot hverdagsplager

Urter er lurt å få i seg mye av. Det vil si, man skal ikke overdrive noe som helst, men jeg tenker vi kan si at du ikke akkurat fyller dagdosene dine med grønne urter og urtemedisin?

Urtemedisin bør og kan brukes som forebyggende medisin, den kan brukes daglig for å hindre sykdom i fremtiden – i motsetning til moderne medisin som oftest behandler symptomene når de har oppstått (og heller ikke ser etter årsaken bak symptomet). Både i ayurvedisk urtemedisin og tradisjonell kinesisk medisin (TCM) er urter brukt både forebyggende i hverdagen og ved sykdom. Urter og urtemedisin hjelper deg å styrke hele kroppen, gir deg motstandskraft og bygger deg opp så du skal slippe å bli syk. De gjør det også lettere om du blir syk, lindrer symptomer, og kan gjøre at du raskere kommer deg på bena igjen.

Selv om urter er trygge og gode å bruke, er det viktig å vite hva du bruker, hvorfor du bruker det og hvor mye dosen skal være. Da vil du få best og mest utbytte av urtene du bruker.

 

Botanisk sett er en urt en ikke forvedet plante som visner ned om vinteren og formerer seg med frø. Men i urtemedisinen er alle planter eller deler av en plante, vekster, bark, røtter, bær, blomster, sopp, blader osv. som har en eller flere medisinske egenskaper, en urt.

 

 

 • I tillegg til å nære deg på cellenivå kan urter og urtemedisin:
 • styrke kroppen din og bedre immunforsvaret
 • rense organene dine
 • bedre hjernefunksjonen
 • styrke hjertet og karsystemet
 • være både mat og medisin på samme tid

Her kan du lese en artikkel jeg har skrevet om hvordan bruke mer urter i hverdagen. Små hverdagsplager kan lett lindres med litt effektiv urtemedisin, her skal du få flere gode tips til urter som er enkle å få ta i og enkle å bruke mot hverdagsplager. En god kopp te eller noen dråper tinktur er enkelt og mye tryggere enn sterke smertestillende medisiner med  en håndfull eller to uheldige bivirkninger med på kjøpet.

 

– Ingefær og sitron te –

 

 1. Fennikel mot magevondt og luftplager – Fennikel er fantastisk for alle slags magesmerter, luftsmerter, kvalme, og generelt vondt i magen. Det aller beste og mest effektive er å tygge noen fennikelfrø og svelge dem, de smaker ganske godt, lignende lakris eller anis. 3 åringen min spiser dem lett, så det klarer du. Jeg har testet dette mange ganger selv og opplevd at både luftsmerter og magesmerter forsvant ganske kjapt etter inntak. Du trenger ikke spise mer enn 1/2-1 ts, mindre til barn. Du kan også lage te med fennikel, da småkoker du den i 10-15 minutter.
 2. Ingefær mot kvalme & mot hodepine – Ved å spise litt ingefær, drikke en sterk te kokt på ingefærrot, ha den i smoothie eller matlaging kan ingefær hjelpe mot kvalme. Orker du ikke spise den kan du prøve å få i deg kapsler med rent ingefærpulver. Jeg brukte dette mot kvalme i to av graviditetene mine og synes det hjalp en del (men du skal ikke bruke for mye under graviditet). Jeg har også testet å drikke 1 stor teskje tørket ingefær i et glass vann mot hodepine. Det smakte ikke godt, men lindret faktisk hodepinen noe. Ingefær putter jeg i smoothie eller drikker som te omtrent hver eneste dag, forebyggende mot mye – antibakterielt, anti inflammatorisk og styrker immunforsvaret, både fersk og tørket alt etter hva jeg har.
 3. Sitronmelisse for ro og bedre humør – flere studier har vist at sitronmelisse hjelper mot depresjon, virker oppløftende for humøret, virker beroligende og lindrer stress. Hvis du drar fingrene lett over en plante sitronmelisse vil du kjenne at bare duften av denne urten gjør at humøret ditt stiger et hakk eller to. Den dufter nydelig og nesten berusende av søt sitrus. Min favoritt er å bruke 1-2 ss sitronmelisse i en stor kopp te og nyte sakte etter en stressende dag. Fersk er alltid best og det finnes økologisk sitronmelisse i nesten alle dagligvarebutikker til en rimelig penge, om du ikke vil dyrke den selv.
 4. Løvetann for leverrens – løvetann er vidunderlig og te av både blader og rot kan styrke renseorganene dine, lever og nyrer i jobben de gjør med å kvitte seg med avfallsstoffer for kroppen. Du kan innta løvetann på veldig mange måter. Om våren kan du spise hele løvetannen, f.eks blader og blomster til salat, steke løvetannknopper, sylte dem, lage muffins av blomstene, lage deg en løvetannlatte, lage tinktur eller oxymel  og mye mer. Uansett så får du i deg alle løvetannens vidunderlige stoffer som avgifter og renser kroppen. Her finner du oppskrift på løvetann latte.
 5. Kamille mot forkjølelse – dette er jo kjedelig og noe alle vet, tenker du, men her skal du få et lite tips: Dropp teposen! Urter som er finmalt, som i teposer, er lite holdbare og mister raskt sin gode effekt. Så sats på løsvekt og hele urter, spesielt når du vil bruke dem medisinsk. Ta 1 ss kamilleblomster til en kopp te og la den trekke i 15 minutter, så får du en kraftig infusjon som vil hjelpe godt mot sår hals og rennende nese. Drikk gjerne 2-3 kopper hver dag, ved behov.
 6. Kattemynte mot dårlig søvn – Kattemynte er nok mest kjent for å ha en beroligende virkning på katter, men den er også beroligende for mennesker. Du trenger heller ikke være redd for at du får samme effekt som en katt, det er nok ingen fare for at du legger deg ned og ruller deg rundt i urten. Lag deg en kopp te med kattemynte i på kvelden, eller bruk en tinktur. Den inneholder et stoff som heter nepetalakton, det samme stoffet som finnes i legevendelrot, som gir en mildt avslappende og beroligende virkning, demper rastløshet og gjør deg søvnig. Kattemynte er en mild urt og passer også fint for barn (den er også god mot magesmerter og luftsmerter). Bruk 1-2 ts tørket urt per kopp te. Kan også gjerne brukes i kombinasjon med sitronmelisse.
 7. Persille som multivitamin – og mot dårlig ånde – Persille er rik på klorofyll, antioksidanter, vitaminer og mineraler og en liten bunt kan lett fungere som dagens multivitamin – mye bedre og mer effektivt enn en tablett. Den inneholder også stoffet apiginin, som forskning viser kan hindre vekst av kreftceller. Den kan redusere blodtrykk og er bra for hjertet. Persille sitt høye klorofyllinnhold gjør den også til et godt middel mot dårlig ånde, den frisker opp pusten din. Spis litt persille som topping på maten, bruk den i en pesto eller salat, eller hakk opp en god neve og ha i gryter eller supper rett før servering. Persille er viden kjent som garnityr, men ligger ofte igjen på tallerkenen og burde spises av mange flere!
 8. Hvitløk mot sykdom – hvitløk er både antibakteriell og antiinflammatorisk og kan virke mot forkjølelse, influensa og styrke deg generelt. Bruk i maten hver dag, eller lag deg en blanding av honning og finhakket hvitløk som medisin. Ta 1 ts av dette flere ganger daglig hvis mange er syke rundt deg, eller du kjenner at du brygger på noe selv, og hold unna ekle sykdommer som influensa og omgangssyke i vinter.
 9. Kanel for stabilt blodsukker – Kanel er mest kjent som krydder på grøt, men den har fantastisk mange gode egenskaper. Varmende, anti-inflammatorisk, rik på antioksidanter, kan hjelpe mot diarè (da den har uttørkende egenskaper), og den kan stabilisere blodsukkeret ditt. 1/2-1 ts daglig er nok. Du kan enkelt ha det i smoothie, te eller andre varme drikker, drysse over grøt og den er også god i krydrede middagsretter og desserter.
 10. Gurkemeie for betennelser og ledd smerter – Gurkemeie er en utrolig helende urt, og har vist seg å kunne lindre og dempe betennelser. Curcumin, det virkningsfulle stoffet i gurkemeie, kan utnyttes enda mer om du tilsetter pepper, og da nærmere bestemt virkestoffet piperin. Nyere forskning viser at gurkemeie også kan fremme veksten av nye hjerneceller! Gurkemeie er god i middagsretter som curry og andre gryteretter, og også i en golden milk med andre krydder som kanel og ingefær. Du kan også lage deg en god kopp gurkemeie-te med 4-5 skiver fersk gurkemeie, 2-3 skiver fersk ingefær og 1/2 ts tørket lakrisrot i biter. La det koke opp og småkoke i 20-30 minutter, sil av og nyt. Smaker nydelig som den er, er du skikkelig søtmoms kan du ha i litt honning, men lakris er søt i seg selv, så det er strengt tatt ikke nødvendig.

 

 

Men hvordan i alle dager får man i seg alle disse urtene hver dag da? Det trenger du ikke, det er helt unødvendig, og ganske vanskelig å få i seg så mye på den dag. Bruk dem ved behov, finn ut hvilke du liker og som fungerer for deg. Begynn gjerne med et par urter her og der og tilsett mer og mer i hverdagen din etter hvert som ting blir en vane. Det er slik jeg har gjort det. Finn ut hvilke urter som passer for deg, hvilke du liker, hvilke egenskaper du er ute etter og hva du ønsker å få i deg. Noen tips til bruk i en vanlig hverdag hos meg skal du likevel få:

 • Til frokost: Om vinteren drikker jeg som regel en varm chaga latte/tonic med diverse andre urter og adaptogener i, en gurkemeie-te som nevnt over her, en grønn te eller earl grey, eller en golden milk som varmer med masse krydder. På sommeren bytter jeg ofte ut med chaga latte med isbiter, en matcha med is, iste laget av hibiscus, rose, nyper, blomster o.l. Noen dager tar jeg bare vann med oxymel eller tinkturer i.
 • Til lunsj: Urter som ingefær, fennikel, kanel, rose, ringblomst, brennesle, sitronmelisse, mynte og en del adaptogener kan puttes rett i en næringsrik smoothie. Eller du kan drysse mange fine grønne urter over eggerøre eller salat. Du kan også så klart drikke urte-teer eller grønn te her.
 • Til middag: Bruk rikelig med urter, hvitløk og krydder som gurkemeie og ingefær i middagen, enten i gryte eller suppe, eller grønne urter i salaten. Dryss over friske urter ved servering eller hakk og ha direkte i maten. Lag pesto av forskjellige urter, gjerne ville urter om våren som løvetann, marikåpe og skvallerkål. Ha tinktur eller oxymel i vannet om du synes du har fått i deg litt lite urter den dagen.
 • Til kvelden: Du kan lage deg en varm og avslappende tonic med forskjellige urter som chaga, reishi, adaptogener, litt kokosolje og honning til kvelds. Den både varmer og roer, her finner du en oppskrift du kan teste. Du kan også, ved behov, bruke sitronmelisse-te, kamille-te eller kattemynte-te. Eller hvilken som helst annen te du synes er avslappende eller beroligende.

 

Jeg vil også gjerne få tipse deg om adaptogener og at du innfører noen av dem i hverdagen din. De kan være fantastiske hjelpere i vår stressende hverdag, og kan hjelpe ikke bare mot stress, men også motvirke angst, overaktiv hjerne, balansere systemer i kropp og hjerne på en godt måte m.m. Astragalus spesielt er en fin urt, mild og effektiv, immunregulerende og styrkende for hele familien. Jeg har skrevet litt om adaptogener her og her.

 

 

Har du andre tips til hvordan du bruker urter mot hverdagsplager? Del dem gjerne i kommentarfeltet!

 

KILDER:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4245564/

http://www.swinburne.edu.au/news/latest-news/2014/11/swinburne-research-shows-lemon-balm-improves-mood.php

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818021/

https://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140925205819.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4137549/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29741926

 

 

 

Anita

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.