Lag din egen urtemedisin – Kamille oxymel

Kamille er en kjent urt for mange, og kanskje den mange har i skapet allerede. Kamille er en mild urt som kan brukes av alle. Men man skal ikke undervurdere kreftene til kamilleblomstene, selv om det er en mild urt kan den være både kraftfull og effektiv. Kamille er en bitter urt som kan brukes til mye. Den virker avslappende, betennelseshemmende, styrkende for leveren og dermed fremmer den fordøyelsen, er mildt smertestillende og sammentrekkende, sårhelende, bakteriehemmende, sopphemmende, urindrivende og svettedrivende. Den kan altså hjelpe mot alt fra forkjølelse og vondt i halsen, influensa, hodepine, magesmerter m.m. Den kan også være en god søvnhjelper som beroligende te, tinktur eller oxymel på kvelden. Kamille styrker med andre ord både hodet og magen, kan hjelpe mot angst, stress og uro, og er veldig fin å bruke utvortes på sår eller solbrent hud.

 

 

Her skal du få oppskrift på en av mine favoritter for tiden. Kamille oxymel blir både søt, syrlig og har en nydelig kamillesmak. 1 ss i litt vann eller farris synes jeg er helt nydelig for magen, og det smaker også nydelig.

Et oxymel er en blanding av urter, honning og eddik. Ordet oxymel stammer fra latin og betyr syre og honning. Eddik er fantastisk til å ta vare på egenskapene i urtene, den er for eksempel veldig god til å dra ut mineraler. I tillegg har den mange gode egenskaper i seg selv, den er styrkende for mage og tarm, rensende, forebygger sykdom og gir deg bedre fordøyelse. Mange av de samme egenskapene har honning, som er både antibakterielt, magestyrkende, godt for vond hals og mye mer. Begge disse sammen gir et effektivt uttrekk av urtenes egenskaper i en nydelig og utrolig velsmakende urtemedisin.

 

 

Kamille oxymel

  • 2 dl tørkede kamilleblomster
  • 3-4 ss honning
  • 4 dl eplecidereddik

– Ha alle ingrediensene i et rent glass. Ha et bakepapir mellom lokket og glasset før du skrur igjen og rist alle ingrediensen sammen. Bakepapiret er der for å hindre at metall og/eller plaststoffer i lokket kommer ned i urteblandingen.

– Rist glasset hver dag og la det stå slik i 3-6 uker før du siler av urtene og heller den ferdige blandingen på flasker. Husk å merke glasset med dato og hva det inneholder, både når du lager den og den er ferdig til oppbevaring. Oppbevares gjerne i kjøleskap om du skal oppbevare det i lang tid. Holder seg minst 1 år.

Kamilleblomster i løsvekt får du kjøpt på nett eller helsekosten. God øko eplecidereddik får du også på helsekosten og økologisk honning på de fleste matbutikker. Om du får tak i lokal honning der du bor, bruk gjerne den. Den er som regel mye bedre enn de fleste du får tak i på butikkene.

 

Dosering er egentlig litt opp til deg. Kamille er en mild urt og oxymel er en mild medisin så du kan bruke flere spisesskjeer i slengen for å få fram den gode smaken og få god effekt av urten. Vanlig dose er alt fra 1 ts til 1-2 ss. Brukes ved behov.

 

 

Det finnes flere måter å lage et oxymel på. Noen lar urtene trekke i eddiken og tilsetter honningen når urtene er silt fra. Mange bruker like deler honning og eddik, det synes jeg blir for søtt. Jeg bruker mye mindre mengde honning i forhold til eddik og synes det fungerer helt fint å blande alt sammen i en gang. Jeg tenker som så at honningen kan trekke ut andre ting enn eddiken og at de får virke i synergi med hverandre mens urtene er oppi blandingen. Du kan også tilsette mer honning når urtene er silt fra, dersom du synes det er alt for syrlig. Jeg liker at det er mer syrlig enn søtt. Ingen av delene er feil, bare tilpass det etter dine egne smaker og du vil få et perfekt resultat – for deg.

 

 

Du kan bruke de aller fleste urter til oxymel, du kan bruke bare en urt som jeg har gjort her, eller du kan blande flere ulike urter sammen om du vil det. Prøv deg fram og si gjerne hva du synes! Fikk du lyst til å prøve? :)

 

 

 

 

Anita

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.