Lag din egen rose eliksir

Eliksir høres kanskje litt ut som en magisk trylledrikk, men det er ganske enkelt en urtetinktur tilsatt honning. Og hvis du lurer på hva en urtetinktur er, så er det et uttrekk av urter i alkohol eller glyserin. Fordelen med tinktur eller eliksir i stedet for å drikke urtete for eksempel er at det blir mer potent urtemedisin, du trenger bare noen dråper eller milliliter i stedet for 1-3 ts tørket urt per kopp te. Det er praktisk og enkelt i bruk og fint å ha med på reise. Fordelen er også at den lille mengden alkohol hjelper til med et mer effektivt opptak av urtenes medisinske kraft i kroppen vår, og den konserverer urten så den varer lenger. En urt som i tørket tilstand vil ha medisinsk kraft i 1-2 år kan leve som eliksir/tinktur i minst 10. Urtemedisin har blitt laget på denne måten i tusenvis av år.

Denne rose eliksiren har mange gode egenskaper. I flere uker nå har jeg plukket roser nesten hver gang jeg har gått tur og tørket for å kunne bruke til te og medisin. Det er bare noen uker om sommeren at rosene blomstrer, så da er det fint å hamstre til høst og vinter. Her jeg bor har det bugnet av ville nyperoser i år, de er overalt omtrent. Hvis du lurer på hva du skal bruke de til, så er det nydelig å tilsette noen roseblader i en kopp kamille te for eksempel. Eller ha dem i hjemmelaget sjokolade eller på en nydelig rå kake som pynt.

Rose er en hjerteåpner, den roer nerver og gir klarhet og fokus. Den er nydelig beroligende og har blitt brukt som kjærlighetsmiddel i århundrer. Hvis du både ser og lukter på rosene mens du plukker forsiktig av bladene vil du kanskje forstå hvor magisk den er. Skjør,  men sterk, vakker, men den kan stikke om du ikke er forsiktig. Og så velduftende at man må lukke øynene og bare sanse litt.

Jeg har brukt flere varmende urter og adaptogener som både roer og styrker rosens egenskaper.

roseblader for feminin styrke, nervestyrkende, fokus, kommunikasjon, balanse, avkjølende, sammentrekkende

ingefær for varme, jording, oppløftende og styrke

tulsi (hellig basilikum) for adaptogene egenskaper, sødme, ro og balanse

eleuthero (russisk rot) for energi, styrke, ro, utholdenhet og adaptogene krefter, også en hjertestyrker, stimulerer funksjonen til binyrene, bremser aldringsprosessen

lakrisrot for balanse, styrke, slimløsende og fjerner overflødig varme

kardemomme for varme, aroma, blodsirkulasjonen, slimløsende, nervestyrkende, afrodisiakum

honning for sine antibakterielle, styrkende, varmende, nærende egenskaper

 

Rose eliksirhjertestyrkende, hjerteåpner, nervestyrkende, roende, balanserende, fokus.

  • 0,5 dl roseblader, tørket
  • 2 ss roseknopper, tørket
  • 3-4 skiver fersk ingefær
  • 2 ts tulsi, tørket
  • 2 ts eleuthero biter eller pulver
  • 1 ts lakrisrot i biter eller pulver
  • 4 kapsler kardemomme
  • 2 ss honning
  • 3 dl vodka

-Knus kardemommekapslene og ha alle tørka urter og fersk ingefær i et rent glass. Hell over honning og vodka og rør eller rist sammen. Ha litt bakepapir mellom lokket og glasset. Husk å merke glasset med hva det inneholder og rist litt på glasset hver dag så alt blander seg godt, i hvert fall de første 2-3 ukene. La stå i 6-8 uker.

 

 

– Når den er ferdig siler du av urtene og heller eliksiren på fine flasker. Merk med innhold og dato. Jeg har også en egen bok hvor jeg skriver ned oppskriftene, når og hvor lenge den ble laget osv. Komposter gjerne urtene så de får nytt liv.

 

 

Hvordan bruke en urte eliksir?

Vanlig dosering av tinktur/eliksir (for voksne) er 30-60 dråper, 1-3 ganger om dagen. Eller 1/2 ts-1 ss ved behov. Noen ganger trenger du kanskje bare noen få dråper. Den kan blandes i vann eller te, i smoothie eller hjemmelaget, rå sjokolade for ekstra piff og smak.

Bruk den gjerne i en periode på 4-8 uker og ta en pause. Se hvordan du føler deg etter noen ukers bruk. Bruker du den i en sånn periode kan du gjerne ha nok med 1/2-1 ts 2-3 ganger daglig. Brukes den i en kort, stressende periode kan du ta 1-2 ss ved behov i litt vann.

 

 

Har du prøvd tinkturer eller eliksirer før? Hva synes du etter å ha brukt dem? En av mine favoritter som tinktur er ashwagandha, mot stress, bekymringer og «ovaeraktivt hode». Har du ønsker om andre innlegg med tema urter og urtemedisin skriv det gjerne i kommentarfeltet eller send meg en mail på superlivsstil@gmail.com.

Ha en nydelig dag!

 

 

 

Anita

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.