Vannkefir – probiotisk urbrus

Vannkefir har jeg lagd i 6 år nå og er nok den fermenterte tingen som er enklest å holde på med. Det er raskt å lage, enkelt å tappe av og krever lite utstyr og ingredienser. Dessuten er det en mild og god drikke for både små og store mager. Jeg skrev et innlegg for 6 år siden om vannkefir, det finner du her, men tenkte jeg skulle skrive et oppdatert et med litt spørsmål og svar på slutten.

 

 

Vannkefir lages ved hjelp av små vannkefir korn, som ikke har noe med korn å gjøre i det hele tatt. Det er som andre fermenterte saker en blanding av gjær og bakterier som er gunstig for tarmen og dermed også kroppen vår. Vannkefirkorn er som sagt enkle å ha med å gjøre, de vil gjerne ha sukret vann å spise på, og om du putter oppi litt ekstra blir de veldig glade og hopper gjerne opp og ned i glasset mens de lager vannkefir til deg. De krever litt stell, men hvis du tar vare på dem med gode råvarer, økologisk sukker og økologisk sitron, og i alle fall tørket frukt uten sulfitter, så vil de nok kose seg hos deg og gi deg god probiotisk drikke som takk for god omsorg. Og send dem gjerne en nydelig tanke mens du steller med dem, alt blomstrer med gode ord og tanker.

 

 

Vannkefirkorn lever som sagt av sukker, de liker veldig godt mineraler og fordøyer det meste av sukkeret i en periode på 24-48 timer. Er det veldig varmt om sommeren går prosessen fortere og vannkefiren din kan være ferdig på 15-20 timer eller mindre. Siden de liker mineraler anbefales rårørsukker til vannkefir. Du kan også bruke litt kokossukker, men jeg anbefaler ikke å kun bruke kokossukker, da vil nok smaken bli veldig sterk og det er ikke det samme som rårørsukker. De liker også godt lønnesirup og melasse. Du kan bruke bare lønnesirup om du vil, men det vil nok bli fryktelig dyrt i lengden. Jeg erstatter 1 ss sukker med lønnesirup innimellom for å gi de litt variasjon. Vil du bruke melasse for å gi de en mineralboost pleier jeg bare å bruke 1 ts. Det gir skarp og sterk smak, så det er ikke alle som liker den.

Det finnes massevis av oppskrifter der ute, noen er på gram og man veier både korn og sukker. Det synes jeg livet er for kort til og mine korn har trivdes godt med min slumpe metode i mer enn 6 år, så jeg vil si det går helt fint med dine også :) Men er du en person som elsker nøyaktighet kan det jo være greit å søke opp en slik oppskrift og få fred i sjela ;)

 

Vannkefir, 1 liter

 • 1 liter vann
 • 4-6 ss rårørsukker, evt. 1-2 av dem kokossukker eller lønnesirup
 • 1-2 fiken el. en liten neve rosiner
 • 1-2 skiver sitron
 • noen tynne skiver fersk ingefær, 4-6, gjerne mer

– Jeg bruker et 2 liters norgesglass og lager dobbel porsjon. Siden glasset er på 2 liter så bare hiver jeg sukker, sitron, ingefær og fiken i glasset, heller på litt kokt vann og rører med en tresleiv til alt sukkeret er løst opp. Så heller jeg på kaldt vann fra springen til glasset er fullt. Ha i vannkefirkornene og ha på klede eller et kaffefilter med gumimstrikk. Det samme kan du gjøre med et 1 liters glass. Det vil nok ikke være på prikken nøyaktig 1 eller 2 liter væske i glasset, men for meg funker det utmerket og gjør jobben enkel.

– Når vannkefiren er ferdig etter 24-48 timer bare heller du den enkelt på flasker. Hvis du bruker en trakt og en liten sil blir jobben veldig enkel. Kefirkornene som blir igjen bare lager du en ny batch med på samme måte. Vil du ta en pause setter du dem i kjøleskapet i litt sukkervann til du vil bruke dem igjen.

Andregangs fermentering

Hvis du vil tilsette mer smak kan du gjøre det når kefirkornene er tatt ut. Du vil da kunne øke innholdet av gode bakterier og vitaminer som finnes i vannkefiren. Du kan bruke det meste, bare prøv deg fram og finn ut hva du liker. 2. gangs fermentering trenger ikke ta mer enn 12-24 timer. Her skal du få noen smaksforslag

 • En neve fersk sitronmelisse, hakket.
 • 1 tommelfingerstor bit med ingefær finraspes. Skvis så raspet med fingrene til det kommer juice ut. Bruk juicen som smak, blir sterk og god.
 • Jordbærpurè
 • Biter av frukt og bær som eple, mango, ananas, kirsebær, bringebær, solbær og blåbær.
 • Saften av 1/2 sitron eller mer.  Prøv også med appelsin og grapefrukt.
 • Bruk en potetskreller og skrell av noen remser med sitronskall, det ytterste gule.
 • Tørkede urter som hibiscus, hylleblomst, ringblomst og kamille kan has i hele for både farge og smak.
 • Sterke urteteer kan tilsettes.

Du kan også bruke den ferdige vannkefiren i smoothie, eller i disse deilige isene med vannkefir og bær (oppskrift kommer!:)). Perfekt for en kald sommerdag!

 

 

Spørsmål & svar – jeg har fått mange spørsmål om vannkefir opp gjennom årene. Svarer så godt jeg kan på de her. Og husk at disse svarene er basert på mine egne erfaringer, ikke eksakt vitenskap. Det er også greit å ha i bakhodet når man jobber med levende bakterier som vannkefir, kombucha, surdeig osv. Det er ikke eksakt vitenskap, de er levende og vil ikke alltid være like eller oppføre seg likt hele tiden. Du må lære dem å kjenne ved å bruke dem og erfare hva de liker.

 • Er vannkefir og tibi det samme? Ja. Tibi, tibicos og vannkefir er det samme, det er bare ulike navn.
 • Hva er det godt for? Det er en probiotisk drikke, fermentert drikke, godt for mage og tarm, kan hjelpe fordøyelsen, gi rikere bakteriflora osv.
 • Er vannkefirkorn/melkekefirkorn det samme? Nei, det er to forskjellige kulturer.
 • Skal man skylle vannkefirkornene når de har laget vannkefir og før man lager ny? Nei. I begynnelsen ble jeg fortalt at man skal skylle, så da gjorde jeg det. Men over tid kan det skade kornene og man skyller jo bare bort bakterier og ferdig vannkefir som beskytter kornene.
 • Jeg har cøliaki/tåler ikke korn, tåler jeg da vannkefir? Ja, mest sannsynlig, det er ikke korn, de bare kalles det.
 • Hvor mye sukker er igjen i vannkefiren når den er ferdig? Vanskelig å si. Smaker du på vannkefiren når du gjør den klar til fermentering, etter 24 timer og etter 48 timer vil du smake forskjell. Nøyaktig hvor mye sukker som er igjen vil du måtte måle for hver gang og det vil nok aldri være nøyaktig resultat. Men stort sett vil det ikke være mange prosent igjen med sukker i den ferdige vannkefiren etter 48 timer.
 • Er det alkohol i den ferdige drikken, er det da trygt for barn? Minimalt, som regel under 0,5 %. Det er rundt 1% i en moden banan. Du avgjør selv.
 • Kan barn få vannkefir? Ja, det kan de, etter min mening. Det er selfølgelig du som bestemmer om dine barn får det, men jeg syns barn heller kan få vannkefir enn brus! Mine barn drikker vannkefir og liker det veldig godt, de får ikke drikke så mye de vil, jeg vil gjerne beholde at det er noe spesielt og at vann er tørstedrikke. Men de får ofte litt vannkefir hver dag.
 • Må jeg bruke ingefær i vannkefiren? Nei, det må du ikke. Jeg har bare erfart at vannkefirkornene liker det, de produserer mer karbondikosid og vokser gjerne mer syns jeg. Har også lest andre som har samme erfaring. Og så liker jeg å putte ingefær over alt hvor jeg kan det, dens medisinske egenskaper er supre for alle, både store og små.
 • Må jeg bruke tørket frukt? Hvilken er best? Du må ikke, men det kan være lurt innimellom i alle fall, så de får litt variasjon i sukker og ekstra næring. Min favoritt er fiken, men rosiner går fint også. Noen liker best aprikos. Prøv deg fram og se hva du liker best, smak er individuelt.
 • Må jeg kaste sitronen/ingefæren/fiken/rosiner/aprikos når vannkefiren er ferdig? Du kan fint bruke den, det er jo fermentert. Jeg pleier å hive de i smoothie, både sitronskivene med skallet på og ingefærskivene smaker godt, frukten hiver jeg også i, men den smaker ikke så mye. Det kan stå i kjøleskapet frem til du skal bruke det, men ikke mer enn 1-2 dager.
 • Kan jeg bruke hvitt sukker? Jeg ville ikke gjort det. Vannkefirkorn liker mineraler, det får de ikke fra hvitt sukker, men rårørsukker. Du kan jo prøve et lysere rårørsukker og gi de litt mer mineraler fra lønnesirup og melasse innimellom.
 • Kan jeg bruke bare kokossukker for å unngå rårørsukker? Det kan du nok, men jeg tror det blir mye smak. Men er du nysgjerrig så bare prøv. kokossukker kan ofte erstatte rårørsukker i bakst og slikt, men det oppfører seg ikke helt likt og jeg vet ikke nok om kornene klarer seg på kun kokossukker over tid.
 • Det er hvitt belegg på vannkefiren min, som en hinne, men den deler seg opp hvis jeg kommer borti den. Hva er det? Mest sannsynlig kamgjær, ikke farlig, men kan lage en litt emmen smak. Her kan du forsøke å skylle kornene for å få det bort, sette de på spa i et lite glass med rårrøsukker, melasse og lønnesirup. Hvis det ikke gir seg ville jeg forsøkt å få tak i nye korn i stedet.
 • Vannkefirkornene mine er små og brune, ikke større og blanke som de jeg har sett på bilder. Hvorfor? Sukker og tørket frukt kan misfarge dem, men det er som regel ikke noe galt med dem. Hvis de ikke lager god vannkefir kan du prøve å gi dem en boost i litt vann med lønnesirup og melasse.
 • Mine vannkefirkorn er små, ikke store, er de dårlige? Først vokser vannkefirkornene, deretter deler de seg som regel opp i mindre biter. Det er ikke størrelsen det kommer an på, og de små lager like god vannkefir som de store.
 • Jeg har lagd vannkefir flere ganger nå, men syns ikke det er mer korn, hvorfor vokser de ikke? De er levende kulturer, så de oppfører seg ikke alltid likt, og har de byttet hjem kan de gjerne bruke litt tid på å venne seg til det nye miljøet, ny vannkvalitet, nytt sukker osv. Det er heller ikke slik at de alltid vokser, mine har perioder der de vokser mye, og andre perioder der de vokser lite eller ingenting.
 • Kan jeg tilsette mineraldråper eller andre mineraler i vannkefiren? Det kan du, men jeg ville vært nøye med å sjekke tilsetningsstoffer i slike dråper. Det er altså ikke nødvendig.
 • Har sett at noen tilsetter både salt og eggeskall, må jeg det? Du må ikke, de tilsettes for ekstra mineraler, men har også lest at salt kan skade de, så det er ikke nødvendig.
 • Hvordan får jeg mer kullsyre i vannkefiren min? Dette er kanskje det mest spurte spørsmålet jeg ser! Men det finnes dessverre ikke noe fasit. Lykkelige vannkefirkorn lager som regel litt karbondioksid i første fermentering, slitne vannkefirkorn lager lite. Det er min erfaring i alle fall. Så kan ofte andregangs fermentering gi mer kullsyre ved at du tilsetter en av tingene nevnt ovenfor og lar det stå på benken i lukket flaske 12-24 timer eller mer. Husk å sjekke at det ikke dannes for mye kullsyre så flasken sprekker. Noen bær kan lage mer kullsyre og ingefær kan også ofte hjelpe. Med oppskriften min over, og fine, friske vannkefirkorn får jeg som regel alltid kullsyre i første fermentering, og også enda mer i andre gangs fermentering. Noen flasker har stått på benken pga. mangel på plass i kjøleskap, ikke tilsatt noe etter første fermentering, og fått mye kullesyre da også. Om du synes kornene dine gir lite kullsyre, så gi dem en boost med litt lønnesirup og /eller melasse, det liker de godt og gir de masse næring. Så ser du om ikke de kommer seg og produserer mer kullsyre eter hvert. Vil også si at det ikke trenger være noe galt med kornene dine selv om det er lite kullsyredannelse. Smaker det godt er det nok ingenting i veien med dem. Se svar over her om at de ikke alltid gir et konstant resultat.
 • Kan vannkefir hjelpe mot *sett inn valgt sykdom*? Det er utrolig individuelt. Vi mennesker er ulike individ, og reagerer på og tåler forskjellige ting. Mange har funnet god hjelp for livsstilsykdommer ved å innta fermentert mat og drikke, som vannkefir, kombucha, surkål og surdeigsbrød. Men det vil ikke si at det kan kurerer alvorlig sykdom, men det kan gjerne være en hjelp på veien, og tilføre gode bakterier i tarm som igjen kan reparere andre ting. Prøv deg fram, gjerne i samråd med lege og husk å kjenne etter hva som føles rett og godt for deg.

 

En god kilde til mye info om både vannkefir og melkekefir er Doms kefir pages. Der finnes utrolig mye info, du kan lese deg skakk og finne svar på det meste. Har du flere spørsmål? Still dem i kommentarfeltet og jeg tar de med her :)

 

 

Anita

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.