Trygg og riktig bruk av eteriske oljer

Eteriske oljer er fantastiske og kraftfulle hjelpere, når det trengs noe ekstra og man har prøvd andre ting som ikke fungerer. Det er sterke oljer, svært konsentrert plantemateriale, og jeg ser på det som medisin. Medisin bruker man når man trenger det, ikke hver dag, ikke hele tiden og ikke over alt. Og i alle fall ikke uten kunnskap.

 

Bruken av eteriske oljer har økt betraktelig de siste årene, og det er ikke så rart. Eteriske oljer har god virkning, de er kraftige og konsentrerte former av plantemedisin. Men jo mer populariteten øker, jo mer dårlige råd og anbefalinger ser jeg florere rundt om på nett og sosiale medier. Jeg blir så utrolig oppgitt og lei meg når jeg ser ukritisk og feil bruk av eterisk olje, det viser at man ikke har kunnskap nok om det man anbefaler. Jeg ser mer og mer nå at flere selskap omtaler oljene sine som de reneste, beste, mest kvalitetssikrede osv. De påstår at deres oljer er best i verden, uten så mye som en sertifisering annet enn den de har gitt seg selv. Og rådene deres om å bruke oljer uten å blande dem ut i en baseolje, bruke oljer innvortes m.m. er noe som ikke anbefales av seriøse, sertifiserte aromaterapeuter. Faktisk så tar utdannede aromaterapeuter en ed, på lik linje med leger, og i den lover de blant annet å ta avstand fra å anbefale innvortes bruk av eteriske oljer. Å blande ut den eteriske oljen er svært viktig.

 

Eteriske oljer skal, med noen få unntak, alltid utblandes, dvs. blande noen dråper av eterisk olje i gitt mengde baseolje, til en passende blanding for den som skal behandles. Det blir ofte oppgitt som prosent, 1% utblandet osv. og man skal alltid huske på om man behandler en voksen, et barn, en eldre person, syk person osv. Baseoljer kan være kokosolje, jojobaolje, mandelolje, olivenolje m.m.

 

Det er også en del direkte feilaktige og til tider farlige anbefalinger ute og går, og det er hovedgrunnen til at jeg velger å skrive dette innlegget. Folk uten nok kunnskap gir medisinske råd på nett – og anbefaler for eksempel at man kan bruke peppermynteolje på barn, til og med babyer og spedbarn. Dette er ikke trygt! Peppermynteoljer og flere andre svært sterke oljer kan faktisk påvirke åndedrettet til de aller minste og i verste fall stanse pusten deres, pga. innholdet av menthol og 1,8 cineole. De er pittesmå kropper og så sterk medisin ville jeg aldri gitt mine barn. Faktisk bruker jeg ikke peppermynte på noen barn før de er minst 6 år. Jeg er veldig glad i peppermynteolje, den er avkjølende, så mange tror kanskje den ikke er så sterk fordi den kjennes kjølende på huden når man påfører den, men det er en varm olje («hot oil» på engelsk). Vær så snill, ikke rådfør deg med facebook eller andre fora når du trenger slike råd. De mener det nok godt, men de vet ikke nok om hva de gjør eller anbefaler. Fordi noen sier det, trenger det ikke være sant – ikke sant?

 

Robert Tisserand, en av verdens mest anerkjente eksperter på eteriske oljer og riktig bruk, sier at man ikke bør ta råd eller utdanning fra de du kjøper oljer fra. Han vil gjerne se at de som selger eteriske oljer skal være separert fra de som utdanner innen eteriske oljer. Man bør med andre ord søke kunnskapen om eteriske oljer fra et annet sted enn der du kjøper oljene dine. Altså, ikke ta råd, påstander, anbefalinger eller fakta fra disse selskapene som fakta. Det kan være sant, men det kan også være sterkt overdrevet og direkte feil. Og det er jo logisk, men sikkert veldig lite populært å høre for et MLM selskap, som omtrent skor seg på å utdanne samtidig som de selger oljer. Dette er mest utbredt i USA, men også er i Norge er det mye feil påstander og «fakta», jeg ser omtrent på daglig basis at noen påstår noe om en olje som ikke er helt eller en gang delvis sant.

 

De store MLM selskapene anbefaler at man inntar og /eller bruker eteriske oljer hver dag. Det synes jeg er overdrevent, og min oppfatning er at de vil selge mest mulig oljer, koste hva det koste vil. Og ja, jeg var selv medlem i et slikt MLM selskap med eteriske oljer for noen år siden, og har sett hvordan de pushet salgsteknikker , feilinformasjon og overdrev reklame for produkter. Men det ble for useriøst og for mye salg i stedet for fokus på det det burde være, nemlig hvordan bruke eteriske oljer på en riktig og trygg måte. Og ikke minst veldig dyre oljer, selv med medlemsrabatt.  Som regel sier de noe sånt som at «våre oljer er så rene og så terapeutiske at du kan innta dem hver dag». Dette er egentlig et veldig kunnskapsløst uttrykk, da det ikke handler om renheten i oljen, men de kjemiske bestanddelene i oljen som kan være skadelig ved innvortes bruk. Noen oljer er faktisk giftige å innta, så å anbefale inntak av eteriske oljer i det hele tatt er veldig uprofesjonelt av et stort selskap som selger oljer. I tillegg er alle eteriske oljer terapeutisk grad, les mer om smarte og lure salgstriks her.

Mange bruker som motsvar og eksempel at eteriske oljer er mye brukt som smakstilsetninger i matvareindustrien, f.eks. i kaker, drikkevarer og sjokolade eller konfekt. Og jeg sier ikke at du blir syk av å innta litt eterisk olje i ny og ne, men det er en viktig og veldig stor forskjell der. Da er en dråpe eterisk olje gjerne brukt i så liten mengde at du får i deg mikroskopiske brøkdeler av en dråpe når du spiser noe, kanskje bare spor av det. Jeg ser stadig vekk de som ikke bare bruker 1 dråpe, men gjerne 2 og 3 dråper med ren, eterisk olje i vannet sitt. Det er å gamble med helsa.

 

For å se selv hvor sterke eteriske oljer kan være foreslår jeg at du tester følgende: Har du en skitten vask, kjøkkenbenk eller steketopp? Vri opp en klut med kun vann så den er fuktig. Ta et par dråper sitronolje på kluten og vask det skitne området. Ser du hvor skinnende blankt det blir? Du kan også ta bort sprit tusj  og andre merker som ikke går bort med vanlig såpe og vann med sitron olje. Hos meg rengjør olje bedre enn såpe, og viser godt hvorfor man ikke bør bruke disse oljene innvortes.

Hvorfor man ikke bør bruke eteriske oljer innvortes:

 • Oljene er utrolig konsentrerte og sterke, og kan fort irritere slimhinnene i kroppen din. Både hals, svelg, tarm osv, kan over tid skades og du gjør med ugagn enn gagn ved å innta oljer. Noen oljer er også ansett som varme oljer, det vil si at de kan irritere huden din, i verste fall brenne deg, og kanskje gjøre enda større skade innvortes. Enkelte oljer, f.eks. tetre olje, er giftig ved inntak. Det er lite forskning som er gjort på hvordan eteriske oljer påvirker tarmfloraen f.eks. Mange påstår at siden eteriske oljer er naturlig så vil de ikke drepe gode bakterier, bare de dårlige. Men det er lite eller ingen forskning på dette, så vi vet ikke nok. Det finnes studier som viser at eteriske oljer kan ta livet av dårlige bakterier, men da kan vi også anta at de kan ta livet av de gode.
 • Sertifiserte aromaterapeuter, altså de som er utdannet innen eteriske oljer, anbefaler ikke at man inntar oljer. De aller fleste tar oljene i vann i tillegg, så det er ufortynnede oljer du heller i deg. Du bruker kanskje å blande dem ut med oljer for å massere på kroppen. Huden din er ikke så sensitiv som slimhinnene er, så det gir veldig liten mening å drikke eteriske oljer i vann.
 • Det gir også liten mening å drikke oljer i vann når det er påvist av oljene bare bruker sekunder eller minutter på å trenge inn i kroppen og helt inn til organene våre. Da kan man like gjerne massere dem på huden i stedet når de kommer dit de skal uansett. Det er påvist at eteriske oljer kan påvirke oss kun ved at vi lukter på dem, den aromaterapeutiske effekten kan nå hjernebarrieren og påvirke oss på den måten. Da kan vi bruke dem på flere forskjellige måter, altså aromaterapeutisk ved massasje eller diffuser, evt. bare lukte på flasken med oljer, og ved påføring med utblandede oljer. Da blir strengt tatt det å innta dem veldig overflødig. Personlig synes jeg at selskap som sier at du bør innta oljene deres er useriøse og ikke har nok kunnskap om bruken av det de selger.

Hvordan bruke eteriske oljer riktig?

 • Bland alltid ut oljene, bruk en god baseolje, og riktig blandeforhold. Skal du blande til barn skal det så klart være mye svakere blanding enn til en voksen person. Se riktige forhold til ulike behov her og her. Se også skjema nedenfor.
 • Jeg bruker ofte denne siden her. Hun som driver den er sertifisert aromaterapeut og skriver godt om hvordan man kan bruke oljer på en riktig og trygg måte. Både til barn, voksne, gravide og ammende, og til og med dyr. Det finnes et hav av informasjon her, du kan lese og lære utrolig mye og jeg er enig med henne i det meste jeg har lest.
 • Les om akkurat den oljen du vil bruke, fra flere ulike kilder, FØR du bruker den. Så er du helt sikker på bruksområde og at du bruker den riktig. Er du sensitiv kan det være lurt å teste nye oljer på et lite område og ikke smøre inn hele kroppen hvis du skulle få en reaksjon.
 • Bestill gjerne en time hos en aromaterapeut og spør om råd hvis du synes det er vanskelig å lære deg så mye selv og vil bruke oljer med en gang.
 • Og nesten viktigst av alt: Ikke bruk eteriske oljer innvortes!

Hva kan man gjøre i stedet for å innta oljer?

 • Jeg bruker nesten alltid urter først. Eteriske oljer er den konsentrerte utgaven av urter, men det er ikke sånn at sterkest alltid er best. Prøv urter først, de kan ha vidunderlig virkning og hjelpe deg med alt fra forkjølelsesplager til mer alvorlige ting som akutt magevondt. Prøv te eller tinktur. Se kategorien min Urter & Naturmedisin, for oppskrifter og inspirasjon til bruk av urter.
 • Bruk oljene utvortes, til massasje eller bare påfør dem lett om du har f.eks. hodepine, stiv nakke, smerter i en skulder eller en fot. Husk å blande dem i baseolje i riktig forhold. Du trenger ikke massere en evighet, oljene gjør det de skal likevel. Og det er bevist at de kjemiske stoffene i oljene når inn til organer og andre ting de skal påvirke medisinsk likevel, så det er ingen poeng i å utsette sarte slimhinner og tarmbakterier ved å innta eteriske oljer.

 

FAQ:

 • Hva er forskjellen på eteriske oljer og essensielle oljer? Det er det samme, men det rette begrepet på norsk er eterisk. Essensiell blir nok brukt fordi det heter essential oils på engelsk og mange oversetter direkte og bruker engelske begrep som norsk. Det blir litt som at folk sier organisk i stedet for økologisk når de skal oversette organic fra engelsk.
 • Virker eteriske oljer likt på alle mennesker? Nei, det finnes ingen fasit. Selv om lavendel er brukt som beroligende og avslappende olje for de fleste er det ca. 15% av befolkningen som reagerer motsatt. Vi er alle ulike så du må selv finne ut hva som fungerer best for deg.
 • Er eteriske oljer trygge for babyer? Nei, som hovedregel ikke. Det finnes så klart unntak av oljer, men generelt vil jeg si at barn under 6 måneder, og aller helst 2 år ikke bør bruke noe særlig eteriske oljer, uten at du eventuelt samarbeider med en aromaterapeut som kan det. Ikke eksperimenter på dine egne barn, det kan gå helt fint, men det kan også bli veldig skummelt om barnet ditt skulle være allergisk mot noe, med tanke på hvor sterke eteriske oljer er. Bruk kun oljer som er trygge for barn, det finnes flere gode og seriøse merker som merker oljene sine med Kid safe eller lignende, f.eks. Plant therapy, som har selveste Robert Tisserand med på å utvikle oljer for seg.
 • Kan man virkelig ikke innta eteriske oljer? Jeg har gjort det mange ganger og det går helt fint! Strengt tatt vet du egentlig ikke om det går helt fint enda, du kan få tarmproblemer om noen år, du kan fjerne gode bakterier i samme slengen som du prøver å fjerne dårlige, så utfallet vet vi ingenting om før det forskes mer. Det vi vet er at tarmfloraen er ekstremt viktig for oss. Dersom vi tukler for mye med den ødelegger vi kanskje mer enn vi reparerer. Og det er ikke nødvendig. Når oljen allikevel når inn til organene våre ved å påføres huden så forstår jeg ikke hvordan så mange tyller i seg eteriske oljer som om det var ungdomskilde på flaske. (Dvs. jeg skjønner jo at mange av de som selger oljer vil selge og dermed tjene mest mulig…)
 • Har det noe å si for kvaliteten på en olje om den er økologisk merket eller ikke? Både ja og nei. Jeg har selv vært skeptisk til eteriske oljer som ikke er økologiske, men siden jeg de siste årene har teste veldig mange merker selv så bruker jeg begge deler. Det som vises ved tester og forskning er at det ikke er giftstoffer eller rester av dem i de fleste eteriske oljene (som regelmessig tester oljene sine ordentlig), så vi kan være ganske sikker på at om vi velger et merke som selv holder strenge krav får vi en god olje selv om de ikke er sertifisert økologisk. Men det kommer også litt an på hvilke oljer. Oljer som sitrus blir gjerne kaldpresset og da følger det jo med eventuelle sprøytemiddelrester som har vært brukt i vokseprosessen. Derfor velger jeg helst økologiske sitrusoljer, og i det siste har jeg byttet de aller fleste oljene mine over til et økologisk merke, fordi jeg ønsker å ha de best mulig.
 • Hva er forskjellen på oljer som er av matkvalitet og terapeutisk kvalitet, eller de som ikke er merket med noe? Må en olje være av terapeutisk kvalitet for å være best? Nei. Terapeutisk kvalitet på en olje sier ikke nødvendigvis noe om kvaliteten på den. Det finnes ikke noe offentlig system der oljer merkes som matkvalitet, terapeutisk kvalitet osv. USA har en merking som heter GRAS, som betyr at den er godkjent for bruk i mat. Det vil ikke si at den er trygg for inntak, kun godkjent til bruk i matvareindustrien. Det meste av «sertifiseringer» er det som regel selskapene selv som setter på, og det finnes ingen kontroll for det. Mange selskap kaster rundt seg med disse uttrykkene for å si at de har de beste oljene, men undersøker du nærmere ser du at det er de selv som tester og lager disse sertifiseringene, de er ikke offentlige eller satt som en standard de må eller kan følge. Det viktigste du skal se på (i tillegg til om du stoler på firmaet som lager oljen og de gjør jobben sin bra) er om oljen er 100% eterisk olje, eller utblandet. Det vil ikke si at en utblandet olje er dårlig, noen av de dyreste oljene vi har, som roseolje f.eks. selges ofte utblandet i baseolje fordi den er så kostbar. Dette betyr heller ikke at en terapeutisk olje er dårlig, alle eteriske oljer er egentlig terapeutiske, det blir bare brukt som et smart salgstriks. Les dette smarte innlegget for mer om det.
 • Hvordan vet jeg at oljen jeg kjøper/har er god eller dårlig? Først av alt, lukt på den. Den skal lukte frisk og godt, og lukte av det som den er laget av. Den skal også lukte slik som da den var ny, endrer lukten seg, lukter den harskt, dårlig eller veldig svakt er det på tide å bytte den. Svake dufter og det som ikke lukter så godt er også tegn på en olje som ikke er like ren eller effektiv som en som lukter friskt og godt. Du kan også se på tester som selskapet får gjort av oljene sine og se om de kommer godt ut eller ikke. Hvis de ikke har testresultater å vise til, er de kanskje ikke noe å satse på.
 • Hvordan kan jeg vite at selskapet jeg kjøper fra sier sannheten? Det kan du ikke. Det du kan gjøre er å spørre og grave og sjekke fakta fra flere ulike kilder, sjekke hvor/hvordan de tester oljene sine, og se hva aromaterapeuter og andre fagfolk på området anbefaler, teste noen av oljene de anbefaler og finne ut hvilke du selv vil bruke.
 • Hva er det beste selskapet jeg kan kjøpe oljer fra? Det finnes noen gode, og det finnes mange dårlige. Prisen sier ikke alltid hvem som er verst og dårligst. Les hvor selskapene kjøper oljer fra, de største selskapene er ikke alltid de beste heller. Vær kritisk.
 • Er det ikke slik at dyre oljer er bra og billige oljer er dårlige? Nei, så enkelt er det ikke. MLM selskap har ofte høye priser, men reklamerer med for eksempel 30% rabatt til deg om du blir medlem og enda mer om du verver flere medlemmer osv. Men for at de skal kunne gi deg denne rabatten er prisen i utgangspunktet mye høyere enn prisen på en like god olje til en rimeligere pris. Jeg har også funnet flere rimelige oljer fra merker som jeg synes er vannvittig billige, men oljene deres er utrolig gode, er testet ordentlig, noen av de er også økologiske, uten at prisen reflekterer det, som hos mange andre merker. Så pris reflekterer ikke nødvendigvis kvalitet. Du må rett og slett være smart når du kjøper oljene dine. Jeg kjøper gjerne rett fra oljeselskapet selv, i stedet for et mellomledd, det kan man også spare på.
 • Så MLM selskap har altså dårlige oljer som er alt for dyre? Jeg har kun prøvd et MLM selskap og oljene deres var ikke dårlige, men prisene alt for høye. Og det er jo logisk, for det er mange ledd som skal tjene på salget av den ene flaska. Kunnskapen var heller ikke den beste, og bar preg av salg og mersalg heller enn riktig bruk av eteriske oljer. Jeg har fortsatt oljer fra dette selskapet som jeg ikke har brukt opp, og liker dem, det er gode oljer. Men jeg kommer ikke til å kjøpe dem igjen. Dessuten er det en viktig ting som flere glemmer. Oljene kommer ofte fra samme sted. Både de dyre og de billige. Frankincense kommer f.eks. alltid fra visse områder i Afrika, den finnes ikke andre steder. Det er ikke alle steder man kan dyrke alt, og da finnes det få leverandører av den oljen og de fleste kjøper fra samme leverandør. Men prisene deres reflekterer ikke alltid dette.

Jeg vil til slutt påpeke at jeg ikke prøver å skremme deg fra å bruke eteriske oljer. De kan være fantastiske hjelpere i en holistisk og sunn livsstil. Men jeg vil at du skal lære deg å bruke dem riktig og ikke ukritisk høre på alle som skal selge deg oljer, eller lære deg opp og kanskje ikke har kunnskapen tilstede. Og husk at selv om en olje eller oljeblanding fungerte perfekt for den personen, vil det ikke si at den kan hjelpe deg med det samme. Du må prøve deg fram og finne ut hva som fungerer for deg.

Jeg vil også nevne at jeg ser flere nå som bruker MLM selskap oljer, men som også fronter en ganske trygg bruk av oljene, legger ut god informasjon på siden sin om oljer – og det er bra! Jeg skulle bare ønske enda flere gjorde dette så kunnskapen når ut! 

 

Jeg er ganske sikker på at jeg endelig har funnet mitt favorittmerke av oljer til nå, som er økologiske, 100% rene, har høy kvalitet, rimelig pris og er fantastiske på alle mulige måter. Det kommer veldig snart et innlegg om det! :)

 

Anbefalte bøker:

 • The Encyclopedia of essential oils, av Julia Lawless
 • Essential oil safety, av Robert Tisserand

Anbefalte artikler og nettsteder:

 

Anita

4 Comments

 1. Hei,
  Supert innlegg som også viser at man ikke skal overdrive bruken. Jeg lurer på om du har noen tips i forhold til hvordan du bruker eteriske oljer? Bruker du de selv daglig (aromatisk/ topisk i hjemmelagde kremer for eksempel), eller er det kun ved behov? Det er vel en forskjell på daglig inntak innvortes og det å lage sine egne rengjøringsmidler/ kremer etc med eteriske oljer, og også det å ha på en diffuser i 15 minutter om morgenen?

  • Jeg bruker de ved behov. F.eks. har jeg hodepine, bruker jeg gjerne litt lavendel eller peppermynte utblandet i basolje. Eller ved insektsstikk, muskelsmerter, magevondt osv. I stressende perioder bruker jeg dem gjerne mer enn om jeg har en rolig periode. Jeg bruker nok også diffuser mer enn jeg påfører oljer direkte på huden. Stor forskjell på å bruke dem daglig innvortes og ha på diffuser om morgenen ja! Små mengder i kremer, vaskemidler osv. er også helt ok :) Jeg vil gjerne at oljene skal virke og være effektive, og om man bruker en eterisk olje hele tiden vil den kanskje ikke være så effektiv når du trenger den mot noe akutt. Jeg har veldig sensitiv hud, så å bruke eteriske oljer hver dag i ansiktet tåler jeg ikke. Men en dråpe i en hjemmelaget ansiktsmaske en gang i blant går fint. Her kommer det jo litt an på personen og hva man tåler, men det er lurt å tenke over i alle fall.

 2. Hei Anita

  Takk for god informasjon. Jeg skal ikke innta eteriske oljer innvortes mer. Jeg var skeptisk i utgangspunktet, men etter å få hodepine hver gang jeg dryppet 1 dråpe sitron eller wild orange i vannet, ble det stopp. Hva er navnet på ditt favorittmerke innen eteriske oljer? Jeg kjøper mine via et MLM-selskap og generelt blitt mer og mer skeptisk til dette. Det er som du sier, de er mer opptatt av å selge enn å gi oss forbrukere god og riktig informasjon om oljenes bruksområder.

  • Hei Lene! Jeg bruker oljer fra flere selskap, men favoritt når det gjelder enkelt oljer er Florihana sine som jeg kjøper på florihana.com. Andre gode oljer er Plant therapy, Edens garden, Aura cacia, Primavera (grytasanseri.no) og det finnes nok mange flere gode også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.