Kombucha – hvordan lage din egen

Kombucha er super populært og det kommer til flere og flere kombucha bryggeri på det norske markedet. Men det er enkelt å lage sin egen kombucha hjemme på kjøkkenbenken. Det eneste du trenger for å lage kombucha er litt starter-te og en scoby og det får du tak i av noen andre som lager kombucha. Du kan kjøpe kombucha scoby og starter-te hos meg, send en mail til superlivsstil@gmail.com. Eller send meg en melding på facebook her.

Dersom du er ny i fermenterings verden lurer du kanskje på hva i all verden kombucha er for noe? Kort fortalt er det en søt te som gjennomgår en fermenteringsprosess ved hjelp av en scoby og litt starter te. Scoby=Symbiotic culture of bacteria and yeasts.

Hvorfor drikke kombucha og hva er i superdrikken?

Kombucha er rik på mikrober, aminosyrer, organiske syrer, vitaminer og mineraler. Dette gir deg en drikk som både styrker og kan avgifte kroppen med en detox effekt. Det sies også at den kan redusere blodsukker, redusere blodtrykk, styrke immunforsvaret, reduserer kolesterol, avgifter blodet, virker betennelsesdempende og har en anti-age effekt. Hvorvidt man får mindre rynker av å drikke kombucha kan jo diskuteres, men det er en sunn probiotisk drikke som kan være med på å skape en sterkere og mer balansert tarmflora. Det er også et fint alternativ til brus og annen tulledrikke. Samtidig er vi mennesker ulike og har ulik effekt av ting vi putter i oss, også kombucha.

Kombucha er et perfekt symbiotisk forhold og samarbeid mellom gjær og bakterier. Gjæren «spiser» sukker og te, produserer alkohol og karbondikosid. Alkoholen og restsukkeret blir konsumert av syre-produserende bakterier og omgjort til glukonsyre, eddiksyre og andre organiske syrer som f.eks. melkesyre. Gjæren gir mat til bakteriene slik at de kan vokse, samtidig beskytter bakteriene gjæren mot inntrengere. Resultatet av hele denne prosessen i den fermenterte teen er en god blanding av ulike organiske syrer, vitaminer, spesielt B1, B2, B6, B12, folat og vitamin C, mineraler, essensielle aminosyrer, antioksidanter, koffein, samt en spesiell syre som heter D-saccharic acid-1,4 lactone, som er vist å kunne hemme glukoronidase, et enzym som er indirekte knytta til en del kreftformer (kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20015711).

Kombuchaen vil som sagt ha te og sukker, da helst svart te, men den liker også grønn te i kombinasjon med svart, opp til 50%. Noen sier mer, men jeg synes den blir god med halvparten hver av grønn og svart te, så det er som regel det jeg bruker. Bruk økologisk hvitt sukker, eller økologisk lyst rårørsukker.

Kombucha

  • 1,5 l vann
  • 3-4 ts/poser svart/grønn te i kombinasjon
  • 6 ss sukker
  • 1-2 dl ferdig kombucha
  • 1 kombucha scoby

– Kok opp vann, gjerne til 80 grader, det liker grønn te bedre enn kokt vann. La teen trekke 10-15 minutter, ta ut teposene eller teen og rør ut sukkeret. La den søte teen avkjøle seg før du har i kombucha starter (altså ferdig kombucha te) og en scoby. Dekk glasset med løst lokk eller et klede og gummistrikk. La stå i romtempereatur i 7-14 dager.

– Når det gjelder tid og temperatur så varierer det så klart mellom årstidene. Om vinteren står gjerne min kombucha opp til 3 uker, noen fermenterer også hele 30 dager, men da blir den gjerne for sur for de fleste. Om sommeren trives nok kombuchaen aller best, da tar det ikke så lang tid før jeg synes den er god på smak og passe fermentert. Jeg liker at den heller mer mot syrlig enn søt, så dette er en smakssak. Smak gjerne på den gjennom fermenteringsprosessen. Stikk et lite sugerør nedi og smak en slurk når den har stått en ukes tid, smak igjen noen dager etterpå, og så finner du ut når du liker den best og synes den er ferdig.

– Den ferdig teen heller du på flaske og så har du både mamma scoby og en ny baby scoby, så da kan du lage 2 glass med kombucha. Du kan også oppbevare kombucha scobyer på et glass dekket med kombucha og lage ditt eget scoby hotell. Scobyhotellet ditt vil ikke stå i kjøleskap, men pass på å fylle på med mer søt te innimellom, så de har mat å spise på.

Andregangs fermentering.

Her kan du øke både smak og næringsinnhold ved å fermentere den for andre gang, etter at du har tatt bort scobyene og helt den på flasker. Da vil bakteriene spise av restsukkeret og øke både innholdet av gode bakterier, vitaminer osv. Enten kan du la den stå på benken på tett flaske/glass i et par dager til uten noe i, eller du kan tilsette smak. Det kan være det du ønsker, f.eks. sitron, ingefær, bringebær, jordbær, mango, urtete (f.eks. hylleblomst, hibiscus osv.) og sette i kjøleskapet når den er klar.

Lykke til med kombucha lagingen! Spør om du lurer på noe! :) 

Her kan du også se hvordan du lager jun te – champagne kombucha.

I innlegget om jun te finner du også svar på spørsmål som også kan gjelde kombucha.

 

 

Anita

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.