Hvordan lage Jun te

Fermentering er over alt for tiden, og jo mer populært det blir, jo flere varianter fram i lyset. Ingen av disse tingene er noe nytt, fermentering har vært brukt som konservering i tusenvis av år. Men med vår tids moderne metoder å behandle mat, som ikke er i nærheten av optimale og skaper krøll i både mage og tarm, så er det ikke vanskelig å skjønne hvorfor det blir så populært som det er nå.

Jun te er litt som lillesøsteren til kombucha. De er ganske like i måten man lager de på, men de trenger ulike ting og smaken er også litt annerledes. Kombucha vil gjerne ha svart te og sukker, jun vil ha grønn te og honning. Jeg synes jun er helt himmelsk, der kombucha kan bli litt skarp, så er jun mild og rund og god.

Det er vanskelig å finne ut nøyaktig hvor og hvordan jun oppstod. Kombucha kan man spore i historiske skrifter tusenvis av år tilbake i tid, jun er litt vanskeligere. Noen hevder at den stammer fra Tibet, andre igjen hevder at den er en hybrid av kombucha fra nyere tid. Sandor Katz, fermenteringsekspert, sier følgende:

 “The lack of credible information on the history of Jun leads me to the conclusion that it is a relatively recent divergence from the kombucha family tree. Some websites claim that it comes from Tibet, where it has been made for 1000 years; unfortunately, books on Tibetan food, and even a specialized book on Himalayan ferments, contain no mention of it. Whether or not it has a 1,000-year-old history, it is quite delicious.” 

Og jeg er helt enig med ham, uansett om den oppstod for 1000 år siden eller ganske nylig, så er den vidunderlig på smak! Jeg opplever at jun er enklere å få til enn kombucha, den fermenterer raskere og har alltid produsert livlige og glade scobyer som villig produserer enda mer jun te og scoby. Jeg opplever også, for meg personlig, at den fungerer bedre for mage og tarm enn kombucha gjør. Dette er så klart individuelt, men jeg liker også godt den milde, nesten blomstrende smaken honning og grønn te gir.

 

Jun te

 • ca. 1 liter vann
 • 3 poser/ts grønn te
 • ca. 1 dl ferdig fermentert jun te
 • 1 jun scoby
 • 3 store ss honning

-Har du vannkoker med gradeinnstilling så varmer du vannet til 70 eller 80 grader. Ellers kan du koke det opp og avkjøle det litt, grønn te liker nemlig best 70-80 grader, tar du teen rett i kokt vann blir den veldig bitter. La teen trekke 5-10 minutters tid og avkjøle seg litt før du rører inn honning og har i ferdig jun te og scoby.

– Jun te fermenterer på litt kortere tid enn kombucha, mellom 7-10 dager. Noen ganger mer, noen ganger mindre.

Les mer om prosessen i dette grundige innlegget om kombucha her.

Hva er forskjellen på jun og kombucha?

 • Kombucha spiser sukker og jun spiser honning, kombucha liker best sort te eller en blanding av sort og grønn, kombucha vil bare ha grønn te.
 • Smaksmessig er kombucha kraftigere på smak. Jun er mildere og søtere og har en mer blomsteraktig smak, siden det brukes honning og ikke sukker. Jeg synes også smaken er rundere og snillere, veldig lett å like. Jun kalles kombucha champagne.
 • Jun kan like seg i kjøligere temperatur enn kombucha, den er mer glad i varme. Dette merker jeg godt om vinteren da jun teen er like lykkelig som før, mens kombuchaen blir litt treigere og er ikke like mye futt i som om sommeren.
 • Jun kan ikke brukes til å brygge kombucha og omvendt. Det er to ulike kulturer, en del sagn sier at jun kommer fra Tibet.
 • Jun te hjelper fordøyelsen, er immunstyrkende (helt sikkert også pga. honningen som er brukt, i tillegg til bakterier og fermentering), og kan øke energinivået.
 • Jun scoby kan være vanskeligere å få tak i enn kombucha, men siden flere og flere brygger det blir det nok lettere etter hvert.
 • Det sies at det skal være mer alkohol i jun enn kombucha. Kombucha har som regel under 0,5%, mens jun kan ha mellom 0,5 og 2%. Jeg har ikke merket noen stor forskjell når jeg drikker kombucha og jun, så jeg vet ikke om det stemmer. Alkoholnivået vil nok kunne øke om du fermenterer den lenger.

 

Jeg selger med jevne mellomrom overflødige scoby, så send meg en melding her eller på facebook om du vil kjøpe en :)

 

 

Anita

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *