Bruk mer urter i hverdagen

Det er et ganske innprentet mønster i oss mennesker – Når vi blir syke, tar vi medisin. Det er også slik i den vestlige urtemedisinen, at man gjerne ser på symptomet og leter etter en urt som kan hjelpe mot det. Jeg mener – og har lært de siste årene- at man også skal se på hvem det er som har symptomet. Først da kan man prøve å behandle det virkelige problemet og komme det til livs. 

Så hva hvis du implementerer medisinen i hverdagen din, for å forebygge, for å holde deg frisk og motvirke sykdom? Nei, jeg snakker ikke om piller og tabletter og alskens magiske kosttilskudd, jeg snakker helt enkelt om urter. Man burde bruke urter for alt de kan, man burde bruke de forebyggende, før man blir syk. Urter kan så mye! I både kinesisk medisin og indisk ayurveda, bruker man urter forebyggende, i hverdagen, i matlagingen, som te, mat og mye mer.

De fleste av oss bruker kanskje litt basilikum eller timian i middagen, men du bør sikkert bruke mye mer enn du gjør i dag. Jeg har en stor håndfull urter i salaten min, og gjerne 1-3 spiseskjeer tørkede urter i gryter og supper. Adaptogene urter er også viktig å implementere synes jeg, de er lette å få inn i varme drikker, noen kan brukes i smoothies, og de med mindre god smak kan enkelt tas som tinktur i vann. De motvirker stress, kan hjelpe på søvn, depresjon, utmattelse, angst og smerter, de jobber iherdig for å få kroppen i balanse igjen. En av mine urtelærere, Rosalee de la Foret, fikk en autoimmun diagnose og veldig dårlige prognoser for 10 år siden. Hun fikk beskjed om at det ikke gikk an å reversere og at hun mest sannsynlig ikke ville bli bra igjen. Hun er nå frisk og rask og det er takket være at hun selv tok tak og lette etter alternative løsninger, fant urtemedisin og adaptogener og fikk hjelp av naturopater og urtemedisinere. På kun 6 måneder var det få eller ingen symptomer igjen av den autoimmune sykdommen hennes. Hun jobber i dag med å utdanne andre innen urter, har klienter og skrevet bok, The Alchemy of Herbs, som jeg varmt anbefaler.

 

Tips til å få i deg mer urter i hverdagen:

  • Ha grønne urter på maten din, fersk eller tørket. Persille, koriander, basilikum, oregano, timian, salvie, estragon, det finnes så mye gode krydderurter å velge mellom!
  • Når du handler grønnsaker, gjør det til en vane å ta med deg 2-3-4 urtepotter i tillegg. Mange butikker har godt utvalg i øko urter i potte og de er utrolig billige, rundt 20 kroner. Du kan også kjøpe frø og plante din egen kjøkkenhage, enten inne eller ute.
  • Bruk krydder i maten, ikke bare salt og pepper som er vanligst her til lands. Bruk fersk og/eller tørket ingefær, hvitløk, løk, pepper, chili, cayenne, cumin og gurkemeie i gryter, supper, sauser og smoothie.
  • Drikk nydelige urteteer av hele urter. Det er dessverre liten helsegevinst i en tepose, da finmalte urter lett mister sine gode egenskaper. Hele, tørkede urter holder seg mye bedre og gjør mye mer. Du kan f.eks. lage deg en kopp te til hvert måltid, som tørstedrikke eller mellom måltidene. Fersk ingefær, fersk sitronmelisse, tørket kamille, brennesle, bringebærblad. Lag en enkel te eller en tonic med flere urter i.
  • Bruk tinkturer, eliksirer eller urteeddik i vann om morgenen. Enkelt å få i seg og også veldig enkelt å lage. Dersom du drikker sitronvann om morgenen, kan du gjerne ha i urter i en eller annen form også, f.eks. noen kvaster sitronmelisse for oppløftende energi, noen skiver ingefær, litt timian om du har vondt i halsen eller en tinktur eller to.
  • Bruk gjerne flere adaptogene urter, som chaga, reishi, rosenrot, tulsi, astragalus, ashwagandha, amla m.m. Både urter og adaptogene urter virker i synergi med hverandre og kan gi bedre effekt enn en enkelt urt alene.

Jeg drikker daglig enten ingefærte med sitron, kamillete med nype  og lindeblomst, eller fersk sitronmelissete med sitron. Jeg har også drukket mye hjemmelaget chai med adaptogener i de to siste vintrene. Chai i seg selv er en veldig vinterdrikke med sine varmende og styrkende krydder. I tillegg så virker adaptogener styrkende, balanserende og oppbyggende på hele kroppen. De hjelper til der det trengs, og astragalus spesielt har en immunstyrkende virkning og er mye brukt i kinesisk medisin. Jeg har holdt meg frisk hele høsten og vinteren, kun vært forkjølet og det synes jeg er bra! Rundt meg har det herjet influensa, omgangssyke i flere omganger (!), bihulebetennelse og øreverk. I perioder denne vinteren synes jeg nesten det har vært evigvarende. Ungene har hatt feber, øreverk, og spydd på omgang. Derfor er jeg utrolig glad for at jeg har holdt meg frisk. Daglig dose med astragalus er ganske stor, 10-30 gram, og for at resten av familien skal få i seg denne urten har jeg nå begynt å putte det i kraft, gryter, kokt ris eller quinoa, og kakaoen til ungene. De har også fått smaken på chai, så det gjelder bare å tilby så vil de kanskje smake etter hvert. Jeg kjøper pulveret, oppbevarer det i fryseren, og putter det daglig i det jeg skulle finne på å lage. En frokost-kakao med astragalus er gull for de små, og en avslappende gullmelk eller chai på kvelden er gull for mammaen. Jeg bruker min vanlige kakaooppskrift og hiver oppi noen gode spiseskjeer med astragalus pulver. Visper det inn og ungene merker ingenting, den har ikke så mye smak.

Jeg håper du finner nytte i disse tipsene, det trenger ikke være så komplisert heller, start f.eks. dagen din med sitronvann og litt sitronmelisse og du er i gang. Bruker du urter i hverdagen? Har du en favorittkombinasjon eller noe du gjør hver dag? Del gjerne i kommentarfeltet!

 

 

 

 

 

 

Anita

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.