Løvetann latte

Akkurat nå sitter jeg og nyter en kopp løvetannte. Eller løvetannkaffe, eller løvetann latte. For jeg liker den best med litt kokosmelk eller fløte i. Det er uansett det samme om du kaller den kaffe eller te, eller latte. Det er jo en te, men det smaker mer som kaffe, og mange bruker den som kaffeerstatning. Du kan kjøpe ferdige pulver, slik som dandy blend herfra. Men det er faktisk utrolig enkelt å grave opp noen røtter, tørke dem og lage te av dem. Og aller best blir smaken om du rister dem litt først. 

 

dandelion-1306911_960_720

Løvetann er både mat og medisin. Den er en litt misforstått plante regnet som ugress, og de fleste tenker kun på den som en plage som de vil ha bort fra gressplenen sin. Da burde man heller tenke på hvor nyttig løvetann er og plukke litt av den! Hele planten er spiselig, fra rot til blomst. Fordi det er en bitter urt, er den veldig bra for fordøyelsen og avgifting. Den er avgiftende fordi den øker leverens funksjon og reduserer inflammasjon. Men den kan så mye mer også. Den er rik på vitaminer og mineraler (mer A-vitamin enn gulrot, B-vitamin, C-vitamin og D-vitamin, kalium, kalsium og jern), virker rensende, vanndrivende, leverstyrkende, avgiftende, slimløsende, blodtrykkssenkende, motvirker luft, febersenkende, stimulerer fordøyelsen, kan lindre giktsmerter, hemmer soppvekst og balanserer hormoner. Mange kjøper all verdens rensende grønne pulver fra den andre siden av jorda, men glemmer den flittige løvetannen som vokser gjennom hele sommeren og er både lokal, veldig sunn, rensende og næringsrik. Og veldig god!
Dessuten er løvetann viktig for bier og andre insekter, så la den gjerne stå om du ikke vil bruke den også, den kommer til nytte for deg på et eller annet vis uansett ♥

bee-2314823_960_720

 • Hvordan bruke de forskjellige delene av løvetann:
 • Blad: Plukk de små bladene om våren og sommeren for bruk i salater. Like god som ruccola, og mye sunnere. Bladene kan også hakkes og tørkes til bruk som te.
 • Blomster: kan drysses over salater, brukes som pynt til kake, tørkes til te, syltes eller fermenteres, stekes lett i smør sammen med blader til middag. Du kan også lage saft eller vin med den. Jeg har bare prøvd saft, og den er utrolig god som den er, eller fermentert med litt vannkefir f.eks.
 • Stilk: Prøv å koke dem og bruk som spaghetti. Tips fra solskinnet.no.
 • Roten: Grav opp roten enten tidlig på våren eller sent om høsten. Da har den mest medisinsk kraft i seg.
– Tenk på når du plukker av planten også. Blomstene bør gjerne plukkes på formiddagen, da har den mye kraft i blomsten. Roten bør plukkes enten tidlig på våren, etter vinteren, eller sent på høsten, når blomsten er ferdig og all kraft går tilbake til roten. Da vil du få mest medisinsk virkning fra det du plukker. Takk gjerne naturen og planten for det den gir deg. Husk å alltid være takknemlig for det man får og har♥
IMG_20170920_193143_241

Ferdig vaskede løvetannrøtter, klare for hakking og tørking.

 • Hvordan høste løvetannrot:
 • Pass alltid på at du plukker der det ikke er brukt sprøytemidler, og plukk et godt stykke fra traffikert vei.
 • Du kan bare røske og dra i planten for å dra opp rota, men jeg liker å få hjelp av en spade til å løsne jorda rundt planten, da får jeg ofte med mer. De går dypt disse røttene og du får ofte bare med en liten del om du bare drar opp.
 • Skjær av bladene og akkurat toppen på rota. Rist vekk mest mulig jord.
 • Skyll og vask røttene med en myk børste, prøv å ta bort så lite av det ytterste laget som mulig.
 • Skjær røttene i mindre biter og tørk i ovn eller dehydrator på lav temperatur, rundt 40 grader. Tar alt fra et par timer til 6-7 timer, alt etter størrelse osv.
 • Lagre dem på tett glass. Holder seg minst 1 år.
 • Du kan også koke te av de friske røttene, de anses å ha mer kraft enn tørkede. Men for å kunne lagre tørker jeg mine.
For å lage løvetann latte liker jeg å riste røttene først, da får du fram en deilig kaffeaktig smak. Det er veldig enkelt, bare ha røttene i en liten kasserolle, og la den stå på medium varme og husk å røre innimellom. Etter en god stund vil de forandre farge fra beige til mørk gylne og lukte godt. La de avkjøle seg så kan du lagre dem på glass.

 

Collage 2017-10-03 12_09_29-1

Løvetann Latte
 • 1 ss ristet løvetannrot
 • ca. 4 dl vann, kokes inn til 2,5-3 dl
 • 1/4-1/2 dl melk eller litt mindre av fløte/kokosmelk
 • evt. søtning som 1/2 ts lønnesirup/honning
 • evt. litt reishi tinktur
 • evt. smak som ingefær, kanel, kardemomme
 1. Kok opp vann og løvetannrot, skru ned til lav-middels varme og la det småkoke i ca. 30 minutter uten lokk. Da vil væsken ha dampet vekk litt ogsådet ha dampet bort litt vann så sitter igjen md ca. 3 dl te.
 2. Sil av roten og ha teen i en kopp. Fyll opp med litt melk, fløte eller kokosmelk.
 3. Jeg liker å ha i reishi tinktur, men det er ikke nødvendig.
 4. Jeg liker den best uten søtning, da jeg synes den har en søtlig smak uansett, spesielt om jeg bruker kokosmelk. Men det er bare å søte den om du vil.
 5. Dersom du ønsker smak på den kan du tilsette litt ingefær, kanel eller kardemomme. Jeg har testet med ingefær tinktur i, smaker kjempegodt. Men favoritten min er helt enkelt, uten søtt og smak i.
 6. Nyt din ferdiglagde løvetann latte!
Anbefalt daglig inntak av løvetannrot som avkok er 9-15 gram.
Collage 2017-10-03 12_11_25-1
Kilder og anbefalt lesning:
Bok: Alchemy of herbs, av Rosalee de la Foreet
Bok: Medicinal herbs, av Rosemary Gladstar
http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/tara_off.htm
http://www.rolv.no/urtemedisin/artikler/tara_off/art1.htm

 

 

 

 

Anita

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.