Hyllebærsirup – lag det selv!

Forkjølelsessesongen er i gang, og det er lurt å ha noe å booste både små og store med denne tiden på året. Hyllebærsirup er supert til det formålet, og det er veldig lett å lage selv.
hbsirup1
Hyllebær inneholder masse antioksidanter i form av flavonoider og anti-inflammatoriske anthocyanin. Nyere forskning viser også at hyllebærekstrakt kan lette influensasymptomer om det tas tidlig.  De inneholder også noe A,B og C vitaminer.
Du kan jo kjøpe hyllebærsirup i helsekost eller på nett, men det er utrolig enkelt å lage selv, og mye billigere. Og du kan da bytte ut sukkeret som de som regel bruker, med honning.
hbsirup2

HYLLEBÆRSIRUP

  • 1 dl tørka hyllebær
  • 5 dl vann
  • 4-5 skiver fersk ingefærrot
  • 1 kanelstang
  • 5 nellikspiker
  • 1/2 vaniljestang
  • 1/2-1 dl rå honning
– Ha bær, krydder og vann i en kjele og kok opp. Skru ned varmen så det småkoker og la det stå og koke i 40-50 minutter. Væskenivået skal være omtrent halvvert.  Ta sirupen av varmen, sil av krydder og bær og la den avkjøle seg litt.
–  Når sirupen er avkjølt til fingervarm kan du tilsette og røre ut honningen. Smak til hvor mye honning du ønsker å ha i.
– Hell på rent glass og oppbevar kaldt.
Jeg opplever at det er ulikt hvor lenge den holder seg i kjøleskap. Noen ganger holder den seg bare 2-3 uker, men flere ganger har jeg hatt den i månedsvis uten at den har blitt dårlig. Det kan være lurt å sterilisere glasset for at den skal holde lenger. Eventuelt kan du også porsjonere det i mindre glass og fryse ned.
Du kan bruke ferske hyllebær om du har det. Da bare dobler du mengden bær i forhold til tørre.
TIPS: Om du skulle være så heldig å ha hyllebær tinktur, kan du bruke det som konservering. Jeg har tenkt å prøve dette når jeg får laget meg en tinktur. Da vil du også få alkoholløselige stoffer i tillegg til vannløselige, altså kanskje en enda mer effektiv sirup? :)
hbsirup3
Anbefalt dosering:
1/2 ts til barn
1 ts til voksne
Ved begynnende sykdom/forkjølelse:
1 ts til barn 1-3 ganger om dagen
1 ss til voksne 1-3 ganger om dagen.
NB! Sirupen inneholder honning, så må ikke gis til barn under 1 år!
PS: Hvis barna ikke vil ta sirupen kan den gjemmes i f.eks. smoothie, eller i disse nydelig gelatingodisene :)

 

 

 

Anita

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.