Bivokslys for bedre inneklima

Det er høst og det blir mørkere og kaldere ute. Vi koser oss gjerne mer inne på kveldstid. Tjukke sokker på beina, et varmt pledd, en deilig kopp te, og… ledlys som går på batteri??? Nei takk!
bivoks4
For ordentlig koselig innestemning må det levende lys til. Men vanlige stearinlys soter mye, og kan inneholde parafin og andre kjemikalier som forurenser lufta og innemiljøet ditt. Det kan være ekstra irriterende og skadelig for de som har astma og for små barn. De aller fleste merker ikke noe til det der og da, men det kan skade i det lange løp. Folkehelseinstituttet har skrevet om helsesplagene ved bruk av stearinlys her. Bruker du mye stearinlys sammenlignes det med passiv røyking eller uteluften i svært forurensa byer.
Men levende lys er og blir koselig, og det finnes heldigvis andre og bedre alternativ. Min favoritt er bivokslys. Bivokslys er helt naturlig og renser faktisk lufta mens de brenner. De soter og forurenser ikke innelufta di slik som stearinlys gjør, men avgir negative ioner  – som er positivt for deg og lufta du puster inn.  De brenner også utrolig rent og klar og blafrer ikke.
bivoks3
Du kan lage bivokslys selv, da kjøper du bivoks som du smelter og heller over i telysformer med passende veke, eller du kan rulle lys av plater med bivoks. Begge deler er veldig enkelt. Med litt øvelse kan du også dyppe/støpe bivokslys. Du får kjøpt utstyr på Panduro, Honningcentralen eller andre nettbutikker.
Det finnes også flere nettbutikker som selger ferdige bivokslys, beeorganic.no, naturkilden.net og ladybug.no. Reinhudpleie.com selger ferdige lys laget av rapsvoks, bivoks og kokosolje.
Et lite obs til slutt, bivoks er mangelvare i verden akkurat nå, og flittige bier jobber veldig hardt for å lage bivoks. Så bruk også de med respekt og omtanke. Det holder gjerne med et lys, heller en ti? :)
  • Andre ting som renser innelufta:
  • grønne inneplanter, se en oversikt her
  • himalayasaltlampe – kommer eget innlegg :)
  • eteriske oljer, bruk gjerne en diffuser
  • 5 minutters gjennomlufting hver dag, med vinduer og dører på vidt gap

 

 

 

Anita

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.