Adaptogene urter – en gave fra naturen til deg

Urter er viden kjent og du tenker kanskje ikke over at du bruker dem i hverdagen.
Peppermynte, kamilleblomst og lakrisrot brukes mye til te. Persille, basilikum, rosmarin og oregano er kanskje flittig brukt i matlagingen din. Jeg håper i alle fall det! Urter inneholder mye mineraler og vitaminer, stimulerer fordøyelsen og bidrar med ekstra gode smaker både som te og krydder. De fleste urter har mer eller mindre medisinsk virkning og er enkel og nyttig forebyggende medisin.
adapturter1a
Men noen urter kan enda mer enn det. Såkalte adaptogene urter kan tilpasse seg dine spesifikke behov og styrke, avstresse og balansere sinn og kropp.

I følge rolv.no er et adaptogen: «en substans som øker kroppens motstand mot stress, og fremmer en balanserende effekt på ulike systemer i kroppen, inkludert immunforsvaret, nervesystemet og hjerte- og karsystemet.»

En adaptogen urt kan altså både gi deg energi og ro på samme tid. Et adaptogen styrker immunforsvaret generelt, øker aktivitetet i sentralnervesystemet, virker som antioksidant, er avgiftende, øker blodsukkermetabolismen, øker kroppens motstandskraft og utholdenhet (kilde).
Jeg har selv veldig god erfaring med adaptogene urter, og vil tipse deg om mine favoritter og gjøre deg oppmerksom på at dette kan hjelpe deg med å redusere stress og «overaktivt hode», gi deg ekstra energi om det trengs, eller brukes som et middel mot å bedre helsen om du føler at noe mangler selv om du spiser sunt.
Mine favoritt adaptogener er ashwagandha, rosenrot, astragalus, chaga, reishi, schisandra, sibirsk ginseng, lakrisrot, tulsi og maca. Som du ser så er det vanskelig å velge bare en. Du trenger ikke bruke de hele tiden, men de er generelt trygge å bruke og gjør ingen skade. Les mer om de ulike urtene på rolv.no.
Hvordan bruke adaptogener? De kan brygges som te, du kan ta dem som kapsler eller pulver, eller som tinktur av alkohol eller glyserin. Noen av de er gode som te, jeg liker å putte dem i en styrkende chaga tonic, da fett kan bidra til å øke opptak av næring og aktive stoffer i urtene. Her er mine favorittmåter å bruke noen av de på, hvis du trenger tips:
 • Lakrisrot og tulsi er gode som te, enten alene eller gjerne blandet med andre urter. Lakris er også god i gelatingodis og snopekuler/godiskuler med nøtter og dadler.
 • Chaga er god som kaffe/te erstatning, spesielt i en tonic – jeg koker knuste chagabiter i ca. to timer og oppbevarer i kjøleskap i flere uker. Les mer her og her.
 • Astragalus kan med fordel tilsettes langtidskokt kraft, det gir en ekstra immunstyrkende kraft til vintersbruk, da den er effektiv mot forkjølelse og influensa. Også fin å ha i kakao, te, annen drikke.
 • Aswagandha og rosenrot liker jeg å ta som tinktur, enten i vann, tonic eller smoothie.
 • De fleste funker også i pulverform i en smoothie eller tonic
adapturter2a
Jeg anbefaler deg absolutt å prøve et eller flere adaptogene urter. Du kan lese mer om de ulike og se hvilke egenskaper du er ute etter hos rolv.no. Selv om mange av dem har de samme egenskapene, så er det også spesifikke egenskaper du kanskje ønsker mer av. Etter hvert som du prøver deg fram vil du også finne ut hvilke du liker og synes harmonerer med deg og det du trenger.
Er det forskjell på de ulike tingene, slik som tinktur, pulver, kapsler, te? Ja, det er det. Man får f.eks. vannløselige deler av urten i en te, mens i alkohol tinktur vil man få både vannløselige og alkoholløselige deler av urten. Altså kan du føle mer effekt av en tinktur, spesielt alkohol, da små mengder alkohol også er med på å øke effekten og opptak i kroppen. Pulver eller kapsler kan også brukes, da inntar du hele urten, men det kan noen ganger være vanskeligere for kroppen å få utnyttet de medisinske egenskapene. Det er ikke alle urter man skal bruke slik, noen skal man helst bruke avkok eller tinktur, slik som chaga f.eks. Min favoritt er nok tinktur, mye på grunn av at det er så enkelt og praktisk å få i seg, men også fordi man gjerne får en bedre virkning. Jeg liker pulver og hele urter også, det kommer litt an på bruksområdet.
Kan adaptogene urter brukes av barn? Ja, noen av de kan med fordel brukes av barn. Spesielt i perioder med stress og utfordringer for barnet, dersom du har et veldig engstelig barn, eller ved sykdom, for å styrke immunforsvaret osv. Denne styrkeblandingen for barn er en av mine favoritter når mine små har stressende perioder.
Kan man bruke adaptogene urter når man er gravid eller ammer? Jeg vil si, ut fra egen erfaring, at de fleste adaptogene urter er trygge under svangerskap og mens du ammer. Men jeg har alltid vært forsiktig de første 3 månedene av svangerskapet med bruk av urter, og noen unngår jeg helt eller delvis hele svangerskapet og noen ved amming. Lakrisrot skal unngås i større mengder. De som gir mest energi, slik som rosenrot f.eks. unngår jeg å bruke, da jeg tenker at det går i morsmelken og babyen også kan få «for mye» energi. Ellers er jo det som er styrkende for mor også ofte styrkende for barnet. Ofte når det står at en urt ikke er anbefalt ved svangerskap og amming er det fordi det ikke ligger nok forskning bak. Men som jeg alltid sier; du må selv lese deg til det du føler deg trygg og komfortabel med. Noen urter skal man unngå når  man er gravid, de kan f.eks. være abortfremkallende eller virke sammentrekkende på livmoren. Man vil jo også unngå urter som kan redusere brystmelken dersom man ammer. Les alltid godt før du begynner å bruke noe, altså vit hva du putter i deg! Generell og god regel for alt :)
adapturter3a
Hvis jeg skulle bare velge en adaptogen urt? Det ville blitt veldig vanskelig for meg i alle fall, fordi jeg bruker de hele tiden alle sammen. Ikke konstant, men når jeg føler behov for det. I perioder bruker jeg et eller flere adaptogener over flere måneder, slik som rosenrot f.eks., trenger å burkes over tid for en god virkning. Men du kan ha god effekt av å bare begynne med en adaptogen urt. Da vil du også lettere merke virkningen. Rosenrot eller ashwagandha er fine urter å starte med for både styrke og ro. Men både mennesker og urter er forskjellige, så de virker ikke nødvendigvis likt på alle.
Hvordan får man tak i adaptogene urter?
Her kjøper jeg mine:
 • rolv.no selger både hele urter og tinkturer
 • iherb.com har både kapsler, pulver og tinkturer
 • gojiking.co.uk – jeg liker å kjøpe finmalte urte pulver herfra, da jeg ikke får malt de like fint hjemme
Håper du finner plass til adaptogene urter i din hverdag. Har du allerede en favoritt eller to? Fortell meg gjerne i kommentarfeltet :)

 

 

 

 

 

Anita

2 Comments

 1. Hei! kunne godt tenke meg å prøve noen av de adaptogene urter du nevner her. Når jeg leser om den Rolv så står det er de klassifiseres som legemidler og er vanskelig å få tak. Har du problemer med dette når du bestiller f.eks fra gojiking.co.uk?

  • Hei! Gojiking er en britisk nettside, så da kan man bestille lovlig. Man kan bestille det som klassifiseres som legemidler på nett, fra land som er innenfor EU/EØS. Husk å bestille for under 350 kr, inkl. porto, så slipper du toll på pakkene dine :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.