Urteblanding til hund

Siden jeg er opptatt av ren og sunn mat til mennesker er jeg logisk nok også det til hunder!
Dette er Indie, min fine rottweiler/engstaff/boxer blanding på litt over 1 år.  Hun har aldri vært syk og aldri hatt mageproblemer eller lignende. Hun er frisk og rask, sterk og elsker å løpe, grave, gå turer i skogen, leke og slække i sofaen. Og hun ELSKER mat, hun er et skikkelig matvrak!
PicMonkey Image
Siden hun flyttet hjem til oss når hun var 9 uker har hun blitt bortskjemt med skikkelig digg og sunn hundemat. Det synes jeg alle hunder bør bli bortskjemt med. De første 2 månedene lagde jeg hjemmelaget fôr selv, med rått kjøtt og diverse annet hundemagevennlig mat til henne. Nå kjøper jeg råfôr fra Vom&hundemat og hun får også en del matrester fra våre middager når vi har det, som er trygt og naturlig for hund å spise så klart. Stort sett får hun kornfri mat og rått kjøtt, men variasjon er også viktig. Hun elsker f.eks. (merkelig nok) banan og blåbær, så det får hun innimellom. Og så klart, ungene sniker i henne en og annen surdeigskive her og der… ;)
Hvorfor urter til hund? Urter er planter som vokser i naturen, de inneholder mye næringsstoffer og medisinske virkninger som kan være nyttige for hunden din. Samtidig kommer de i en hel form, en hel kilde, ikke bare en del av den tatt ut fra en plante solgt i pilleform eller flytende format. Den virker kanskje ikke så effektivt. Mange urter er nyttige ikke bare for mennesker, men for hunder også. Men noen urter og planter er giftige for hunder, selv om de er trygge for mennesker. Her er en oversikt over planter og urter som er giftig for hund, det kan jo vært greit å ikke ha hundevennlige planter inne også, om hunden din liker å smake på alt.
urtemixhund
Denne urteblandingen  er som et multivitamintilkudd. 1 del er lik målet du bruker, det være seg 1 ss eller 1 dl. 
Urteblanding/multivitamin-mix til hund:
 • 1 del gurkemeiepulver
 • 1 del løvetannblad
 • 1 del brennesle
 • 0,5 del kamilleblomster
 • 0,5 del oregano
 • 0,5 del persille
 • 0,5 del timian
 • 0,5 del ingefærpulver
 • 0,5 del kattemynte eller annen mynte
 • 0,5 dl hvetegress
Bland alle urtene sammen i et tett glass, evt kvern dem litt i en food processor om du vil ha et finere resultat. Jeg gir 1-2 ss over maten hennes et par ganger i uka. Har du en liten hund ville jeg gitt 1-2 ts.
Du trenger ikke bruke alle urtene, jeg bruker de jeg har der og da. Du kan gjerne bytte noen urter hver gang du lager en ny porsjon, slik at du roterer hvilke du bruker og det blir variasjon i næringsinnhold og vitaminer. Basilikum, rosmarin, solhatt og koriander kan også brukes. De jeg bruker er urter som både er magevennlige, rensende, styrkende, vitaminrike og nærende, pleiende for hud, hjerne og pels.
I tillegg gir jeg henne sardiner, gelatin og kokosolje som kosttilskudd, og av og til får hun litt hjemmelaget yoghurt eller kefir for probiotikaens skyld. Hun får også egg, både rå og kokte. Vi har høner selv, og de hakker av og til hull i eggene før vi får hentet de inn, disse får Indie, med skall og det hele. Ekstra kalsium knasende snack! :D (Hvis du synes det er ekkelt, så kan jeg fortelle deg at hunder spiser bæsj. Jepp.)
Jeg synes som sagt variasjon er viktig for både hunder og mennesker. Enten du gir hunden din råfôr eller tørrfôr, så er kvalitet og ingredienser viktig. Mye av det som kan kjøpes i butikken er avfall og avskjær fra industri (som ikke ville være negativt i seg selv, får du det fra en ordentlig kilde!), kornbasert og unaturlig mat for hund. Da er det kanskje ikke så rart at det er stor økning i hunder med allergier, eksem, kreft og andre sykdommer.
Gi hunden din skikkelig mat, for et langt og lykkelig hundeliv! :)
Har du hund? Hva gir du hunden din av mat og tilskudd? Del gjerne i kommentarfeltet!

 

 

 

 

 

 

Anita

2 Comments

 1. Hei Anita
  Har en liten hund som alltid har vært kresen og også sliter med å få gjort fra seg
  masse er blitt prøvd ut sjekket og gjort uten resultat helt til i går da jeg etter lang tid hos flere forskjellige veterinærer var på veterinærhøyskolen i Oslo hvor de fant noe de aldri har sett før og ikke får gjort noe med :'( :'( :'(
  Hun hadde fortykket vev som vokser rundt en tarm og stenger for urinrør og avføringstarm og slik kan hun ikke leve men jeg klarer ikke ta livet henne nå og vil om det er mulig at hun skal få best mulig mat så tarmene så det ikke blir så problematisk for henne å gå på do – finnes det tro ?

  • Hei Sylvi! Jeg er ingen ekspert, men jeg vil absolutt anbefale deg å ta henne med til en som er alternativ medisiner innen hundeverden og kan mer om slike ting enn meg. Hunder skal spise mat som er naturlig for dem, slik vi mennesker skal spise mat som er naturlig for oss. Hunder trenger kjøtt, aller helst rått. Det meste av hundemat på markedet består av størstedelen korn eller plantefett, som hunder ikke skal ha, etter min mening i alle fall. Så ta henne med til en alternativ behandler og se hva de sier om det før du gjør en endelig avgjørelse. Et raskt google søk så fant jeg disse to, du kan helt sikkert finne enda mer og ringe rundt og forhøre deg før du får en time til henne. Masse lykke til!! https://www.askerdyreklinikk.no/behandlingstilbud/alternativ-behandling/
   https://www.hunden.no/nyheter/vis/5537/redirected

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.