Kokosnøttsmør – lag ditt eget på 123

Kokosnøttsmør – eller kokossmør – er supergodt. Det kan spises som snop med skje, bare sånn at du vet det. I juleheftet mitt er det flere oppskrifter hvor jeg bruker nettopp kokossmør.

kokossmør

Kokossmør kan du veldig enkelt lage selv, du trenger bare revet kokos og en food processor. Kokosolje og kokossmør er altså to forskjellige ting. Oljen er presset fra kokoskjøtt, og smøret er både kjøtt og olje sammen. Begge deler er næringsrikt og inneholder kokosnøttens fortreffelige super fettsyrer.

Slik gjør du det!

 1. Putt tre poser, ca. 600 gram revet kokos i food processoren. Jeg har en ganske stor en, så må ha såpass mye i for at det ikke skal gå for treigt. Tilpass om du har en mindre.
 2. La det kjøre til det begynner å slippe fettet og bli til en masse. Du må sikkert ta av lokket og skrape ned fra sidene noen ganger.
 3. Kjør til massen blir flytende, det blir også litt varmt, men det hjelper på prosessen. Når massen har kjørt i cirka 10 minutter er den ferdig. Hell den i et glass og la den avkjøle seg. Det blir hardt når det blir romtemperert igjen.

Tips 1: Kokossmør blir ganske hardt, selv i romtemperatur, så om jeg skal måle det opp bruker jeg en gaffel eller skje til å skrape det ut i mindre biter så det er enkelt å måle i f.eks. skjeer eller desiliter.

Tips 2: Kokossmør kan fint brukes i stedet for melis, f.eks. på pepperkaker eller som topping på muffins, kjeks osv. Bland med litt honning eller annen søtning som ikke er for mørk, eller bare bruk det som det er. Smelt, la det avkjølse seg littegrann og smør eller sprøyt på. Voila!

 • Hva annet kan du bruke kokossmør til?
 • topping på yoghurt eller smoothie
 • til hjemmelaget snop og kaker
 • pynt til kaker og snop
 • hvit kokossjokolade
 • godiskuler (det finnes en skikkelig, skikkelig god oppskrift i eboka mi!)
 • rå karameller
 • sjokolade med vaniljetoffee
 • hvis du bruker den som fett/base i sjokolade sammen med rått kakaopulver kan du lage en litt billigere sjokolade

kokoslade2 kokoslade4

PS: Dersom du ikke gidder lage selv så synes jeg Artisana sitt er det bese å kjøpe. Det blir også hakket mer finmalt og kremete enn hjemmelaget. Fås hos både okosjokolade.no og iherb.com.

 

 

 

Anita

7 Comments

 1. Hei!
  Har prøvd å lage kokossmør en gang for lenge siden, men etter jeg smakte det fra Artisana har jeg ikke gjort det igjen ;-) Vet du hvordan kokosmassen man kjøper i vanlig matbutikk er? Jeg tenker på hvor hardt den er behandla/ varma opp?

  • Artisana sitt er jo nydelig :) Vet ikke så mye om det, men tenker at det er raspa og tørka. Jeg har brukt både vanlig fra butikk og de fra helsekost og har ikke smakt noen store forskjeller. Er ikke alle dagligvaremerker som er like gode, men jeg liker coop sine :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.