Inspirasjon: Sara Lossius

Jeg lar meg inspirere av mye, men først og fremst mennesker. Ikke fordi de spiser akkurat som meg eller liker de samme tingene eller gjør akkurat det samme. Jeg blir inspirert fordi de er seg selv og er unike. Mange forskjellige mennesker har inspirert meg på min kosthold og livsstilsreise, og noen av disse vil jeg presentere i blogginnleggene Inspirasjon framover. Jeg håper at du vil få et lite innblikk i tanker og tips fra mennesker som virkelig brenner for god mat og helse.

Denne uka er det Sara Lossius som skal inspirere oss! Hun skriver bloggen Paleoliv, er mamma til to skjønne jenter og gav ut boken «Paleo – Sunnere, sterkere og slankere med en naturlig livsstil» i 2014. Sara har også nylig startet sin egen podcast der hun snakker med flotte og inspirerende mennesker, f.eks. Gry som var inspirasjon forrige uke. Hun inspirerer meg og mange andre med både kosthold, trening, finfine mammainnlegg og andre nyttige og morsomme innlegg på bloggen.

Jeg synes også det ser ut som Sara klarer helt fint kunsten å ha et sunt, balansert kosthold og samtidig bevare roen over det hele uten å få panikk over hva som er sunt eller ikke. Hun har for eksempel hatt en veldig inspirerende sunn navnefest, innflyttingsfest med julegrøt og jeg må også tipse dere om disse morsomme kjøleskaps innleggene hennes. Og så klart alle de fristende matinnleggene. Så dersom du ikke leser bloggen hennes så anbefaler jeg virkelig at du gjør det.

Les intervjuet under og la deg inspirere! :)

DSC_9422 paleo

Hvordan ble helse og sunt kosthold til for deg?

Jeg har alltid vært interessert i helse og mat, men det var da jeg bodde i London som 27 åring at jeg begynte å finne min vei. Jeg var så unormalt sliten og var klar for å eliminere matvarer jeg egentlig visste jeg reagerte på. Jeg begynte med gradvis kutting av melkeprodukter, sukker og kornprodukter og følte meg mye bedre. Etter London bodde jeg i Qatar noen måneder, hvor jeg møtte min samboer Jon. Han merket seg mitt kosthold og lurte på om jeg spiste paleo, hvilket det viste seg at jeg tilnærmet gjorde – men jeg hadde ikke hørt om paleo før det.

Hva betyr helse og og sunn mat for deg i dag?

Jeg ser helhetlig på helsen. Næringsrik mat tilpasset akkurat meg er en grunnmur, men for å ha god helse må jeg trene nok, sove nok, ha egentid, drive med noe jeg synes er meningsfullt og være med folk jeg er glad i og som gir meg energi. Med en toåring og baby i hus sover jeg nok for lite, og drar derfor ikke skikkelig til på treningen sammenliknet med da jeg ikke hadde barn og trente crossfit mange dager i uken. Jeg er så heldig å både ha en blogg på fritiden og en jobb som jeg synes er utviklende og meningsfull. Jeg er også heldig som kan ta ekstra ulønnet mammaperm for å være litt lengre hjemme med minstejenta og kunne ha toåringen hjemme fra barnehagen en dag i uken. Dessuten er det godt for meg å møte venninner til vin.

Sunn mat er for meg å få i meg sunne fettsyrer, animalsk protein fortrinnvis fra dyr som har hatt det bra og karbohydrater fra gode kilder. Jeg drikker kraft jevnlig og spiser litt innmat nesten hver dag. Leverpiller tar jeg også jevnlig. Og jeg drikker kakao med gelatin i. Sunn mat skal også smake godt.

Er sunn mat og livsstil noe du gjør alene, eller er hele familien med på det?

Hele familien. Jon har et litt annet kosthold, fordi han ikke reagerer på de matvarene jeg reagerer på. Han har mer melkeprodukter enn meg og baker surdeigsrundstykker. Han kan også spise «vanlig» mat. Elly på to og et halvt år spiser som jeg, men med litt mer melkeprodukter i. Hun er glad i yoghurt, tjukkmjølk og kefir. Og Jon sine surdeigsrundstykker. Fie på ni måneder har såvidt begynt med mat (hun er veldig glad i pupp og jeg har nok melk) og får kun mat som vi spiser, ikke grøt eller mat fra glass. Hun får øko eggeplomme stekt i rørossmør hver dag, kjøtt/fugl/fisk, smoothie med kokosmelk, eggeplomme, banan og noe bær, og så spiser hun middag med oss.

IMG_3993
Hvem eller hva inspirerer deg?

Jeg har mange dyktige og kloke venner som inspirerer meg. Jon inspirerer meg. Som regel kommer jeg på ideer når jeg hører på podcaster, trener eller går tur. Også inspireres jeg av mennesker som følger sin greie, så som Cecilie Ystenes (gründer, mentaltrener, forfatter og generelt en dyktig og tøff venninne), Gry Hammer (sier seg selv) og Bergljot Rosvoll (skriver bloggen Helseadferd).

Hvordan ser en typisk mat-dag ut for deg? (Frokost, lunsj, middag, evt. snacks/mellommåltider.)

Veldig varierende. Det spørs jo hvor i livet jeg er. Men jeg kan ta akkurat nå om dagen, hvor ståa er at jeg er i mammaperm og mye hjemme. Jeg spiser gjerne egg til frokost i en eller annen form. Kaffe. Og kanskje hjemmelagde knekkebrød med hjemmelaget leverpostei eller makrell i tomat på. Vann med sitron og litt himalaysalt drikker jeg også i perioder.

Lunsj kan være en smoothie som jeg lager både til Fie og meg. Jeg tilsetter spinat eller grønnkål eller grønnkål og brokkoli i pulverform, men det får ikke Fie. Eller jeg kan ha middagsrester, eller lage en kjapp salat med både fett og proteiner i.

Middag varierer jo. I løpet av en uke har vi som regel spist kraftbasert suppe, kylling, fisk og ulike typer kjøtt. Vi har spist regnbuen av grønnsaker. Og et måltid hvor vi spiser opp restene slik at vi ikke kaster mat.

Jeg opplever at jeg snackser mindre når jeg spiser meg mett på næringsrik mat. Men snacks kan være nøtter, litt smoothie, hjemmelagde knekkebrødet, et par gulerøtter, mørk sjokolade. Og så snackser jeg ofte når jeg forbereder mat på kvelden. Jeg har også dilla på den nevnte kakaoen om dagen, den lager jeg av kokosmelk, gelatin, kokosblomstsukker og råkakao.

Hva er din favoritt mat?

Vanskelig å si, siden jeg er inmari glad i mat. Som liten elsket jeg mormors levergryte, kjøttkakene hennes mye grunnet ertestuingen, jeg elsket semulegrøt, kefir og sviskekompott. Den maten liker jeg godt enda, men jeg spiser nå ikke semulegrøt, da. Jeg tror jeg må svare pass siden det er så mye mat som jeg er glad i. (Nesten lettere å si hva jeg ikke liker. Og det er mat som ikke gir meg noe, så som magerost, eller lettost, eller halvfabrikata aka halvfordøyd mat.)

Hva er din favorittdessert?

Sviskekompott er digg! Men jeg lager det aldri. Vanskelig å si siden jeg ikke er det største dessertmennesket. Multer er godt (svigermor lager utrolig digg multekrem). Når jeg nevner svigermor må jeg også nevne desserten hun lager med cottage cheese, mørk sjokolade og grapefrukt. Himmelsk.

Hva er din guilty pleasure, noe som du egentlig ikke ser på som sunt?

Sunt spørs litt på kontekst. Kakaoen min er jo sunn, men om jeg må ha den hver dag fordi jeg er avhengig av sukkeret i den er det ikke nødvendigvis så sunt. Før var min guilty plasure atkinsbarer, men jeg tok et ordentlig nakketak og sluttet med det. Det er hva jeg kan kalle for død mat. Jeg prøver å ikke ha noe dårlig samvittighet for mat jeg spiser, samme hva det er.

Hva har du alltid i kjøkkenskapet eller kjøleskapet?

Godt smør, kraft, egg, bananer, kokosmel, kokosmelk, frosne bær, sjampis (for jeg får ikke drukket den, så den bare er i kjøleskapet til en god dag!), hjemmelaget leverpostei (bruker ande- eller kyllinlever fra Holte), h-melk, gelatin, kokosblomstsukker, råkako, kokoschips, ost, sesongens grønnsaker. Kjøtt og fisk har vi i frysen.

Har du en favorittingrediens?

Smør, kraft og godt salt.

Hvilket mat/kjøkkenredskap klarer du deg ikke uten?

En god stekepanne, gode kniver, smoothiemaskin og stavmikser.

Hvordan holder du deg aktiv?

Løfter på to velfødde jenter. Trener i eget garasjegym 2 – 3 ganger i uken. Trener med kettlebells hjemme i stuen. Går turer.

Har du en skjønnhetsrutine du vil dele?

Ta magnesiumbad jevnlig, det gjør godt for nattesøvn og stressnivåer i kroppen. Det viktigste jeg har lært av min kostholdsreise er at maten vi spiser og vår livsstil er viktigst for huden og hvordan vi ser ut. All verdens dyre kremer funker ikke om kroppen ikke har det bra. Jeg hadde kviser i ansiktet og på rygg og bryst, i tillegg til at jeg hadde rødmusset hud i ansiktet. Dette forsvant da jeg la om kostholdet, og om jeg ikke spiser optimalt for meg får jeg litt kviser og rødmusset hud igjen.

Forøvrig har min frisør lært meg at å farge bryn er en lur ting for å ramme inn ansiktet. Innimellom turene til frisøren min bruker jeg en brynmascara fra Mac. Funker som fjell.

DSC_2503
Hva gjør deg lykkelig?

Trening, jentene mine, Jon, vennene mine, å drive med hva jeg synes er meningsfyllt, lakke negler og lese moteblad, høre på god musikk, drikke vin, egentid, være i naturen, bli kjent med nye bra mennesker, lukte høsten, eller lukten av den første jorden om våren når snøen smelter, base i snøen, svømme, kjenne solstråler på kroppen, lukten av kokos, komme på gode ideer – og ha tid til å gjennomføre dem, god mat, drinker med venninner, høre på bra podcaster – og lage min egen!, skype med mamma og pappa, lære tung teori,  klare noe nytt eller merke at jeg blir sterkere, skrive, lese, gjøre andre glade, gå barbeint… det er mye som gjør meg takknemlig og lykkelig. Og jeg tror at om man begynner en form for takknemlighetsdagbok eller bare oppsummerer fine ting på slutten av dagen begynner man å legge merke til mer og mer man er glad og takknemlig for, som gjør livet lysere.

Til slutt, del dine beste tips for å holde deg sunn, sterk og lykkelig :)

Spis næringsrik mat tilpasset deg, følg magefølelsen, beveg deg, utfordre deg selv og husk at ingen kan være deg bedre enn deg selv.

Her finner du Sara!

 

 

 

 

Anita

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.