Inspirasjon: Gry Hammer

 

Jeg lar meg inspirere av mye, men først og fremst mennesker. Ikke fordi de spiser akkurat som meg eller liker de samme tingene eller gjør akkurat det samme. Jeg blir inspirert fordi de er seg selv og er unike. Mange forskjellige mennesker har inspirert meg på min kosthold og livsstilsreise, og noen av disse vil jeg presentere i blogginnleggene Inspirasjon framover. Jeg håper at du vil få et lite innblikk i tanker og tips fra mennesker som virkelig brenner for god mat og helse.

Først ut er Gry Hammer, den flotte, varme og rause dama som øser ut sin kunnskap på bloggen og i bøkene sine. Hun har lært meg å lage surdeigsbrød, vannkefir og kombucha, fermentere grønnsakene mine, koke kraft på bein og ikke minst, drite litt i hva andre synes er riktig og heller velge selv og følge hjertet sitt. Hun er mamma til fire barn og er en kraftmamma i ordets rette forstand. Gry holder kurs og foredrag og har gitt ut flere bøker på eget forlag, både matbøker og en nydelig barnebok om Hønepøne. På nyåret kommer også en ny fermenteringsbok fra Gry, som Cappelen Damm gir ut. Den gleder jeg meg veldig til å lese!

Her får du Inspirasjon fra Gry, håper du liker!

 

_DSC3913_farge

Hvordan ble helse og sunt kosthold til for deg?

-Min helsereise startet i slutten av tenåra, jeg var en pingle og eksperimenterte med mange dietter før jeg strandet på det kostholdet jeg i dag brenner for å formidle via bloggen min, bøker, kurs og foredrag.

Hva betyr helse og sunn mat for deg i dag? 

-Helse betyr mer enn bare mat. Det handler om en helhet. Sunn mat for meg må være ren, fri for kjemikalier og plantevernrester. Sunn mat er ikke minst dyr og fisk som har levd sykdomsfrie liv i takt og i pakt med naturen.

Er sunn mat og livsstil noe du gjør alene, eller er hele familien med på det?

-Maten er nok jeg hovedregissøren bak, men jeg tror nok at min mann er mer medvirkende til en sunn livsstil utover kostholdet. Han er for eksempel flinkere enn meg til å dra dem med på familiebesøk, klatring og turer.

Hvem eller hva inspirerer deg?

– Kunnskap inspirerer meg og mennesker som klarer å formidle kunnskap med varme, ydmykhet og entusiasme. Sandor Katz er en slik inspirator for meg. Jeg forstår at han har hjertet sitt med i alt han gjør og gir meg godfølelsen. Og det er en god følelse.

Hvordan ser en typisk mat-dag ut for deg? (Frokost, lunsj, middag, evt. snacks/mellommåltider.)

– Jeg er jo et matvrak så det er få dager som er like. Jeg må nesten svare litt organisk på dette, altså bare starte å svare og se hva som kommer. Jeg starter stort sett dagen med å drikke et glass lunkent vann med rå eplesidereddik og lynghonning. Så en yogaøkt og får barna i skole og barnehage. Da spiser jeg gjerne en surdeigsskive med et tykt lag smør med kjøtt, fisk, ost eller egg på toppen. En ren grønn sencha te må jeg ha til frokost, om det aldri så mye hemmer næringsopptaket. Det er blitt en rutine som jeg ikke ønsker å slutte med. Det gir meg livskvalitet og er en rutine som gir meg hverdagsglede- som jeg igjen tror påvirker helsen positivt. Under denne stunden bruker jeg å planlegge resten av dagen. Til lunsj lager jeg ofte en eggerøre og har gjerne kimchi eller surkål ved siden, eller jeg spiser noen middagsrester fra dagen før.

Til middag spiser vi alt mulig, som oftest ulike typer kjøtt, fisk eller kylling, og som oftest på norsk eller asiatisk vis.

Det er ikke alltid jeg spiser kvelds, spesielt ikke om jeg har forsynt meg godt til middag. Jeg trenger ikke å spise mange mellommåltider. Men jeg drikker en kaffekopp eller to mellom måltider og te i ulike varianter. Og så synes jeg at snacks-suget er syklusstyrt. I dagene før det månedlige blodbadet kan jeg få ekstra sug på for eksempel sjokolade, spekemat, lakris og popcorn.

Hva er din favoritt mat?

– Det er faktisk umulig å svare på, da jeg ikke klarer å bestemme meg. Men jeg har noen slagere som jeg ikke kan være foruten. Fårikål, torsk med potet og masse smør, reker fra lyngen, hjemmelagde makiruller fulle av reker, avocado og med tamari til i stedet for soyasaus, pinnekjøtt med kålrabistappe, helstekt kylling, spekesild og fenalår med kalde poteter til. Skjønner du? Dette kan jeg ikke svare entydig på.

Hva er din favoritt dessert?

– Råmelkspudding og dernest karamellpudding!

Hva er din guilty pleasure, noe som du egentlig ikke ser på som sunt?

– At jeg liker å drikke mer enn et halvt glass rødvin når jeg først drikker rødvin. Man skal vel ikke drikke så mye mer enn et halvt glass før det blir usunt i stedet for sunt …

Hva har du alltid i kjøkkenskapet eller kjøleskapet?

– Ekte smør, både i kjøleskapet og i kjøkkenskapet, og på bordet og på kjøkkenbenken.

Har du en favoritt ingrediens?

– Smør, alt blir bedre med smør. Dernest salt. Med salt og smør kan du lage mye fantastisk mat!

Hvilket mat/kjøkkenredskap klarer du deg ikke uten?

– En god kniv.

Hvordan holder du deg aktiv?

– Jeg går tur med hunden vår flere ganger dagen, i tillegg forsøker jeg å starte hver dag med yoga. Dette kan gå litt i bølger, klarer jeg ikke starte dagen med yoga, så gjør jeg meditasjon, pusteøvelser eller en liten yogaøkt når jeg får tid utpå dagen. Spesielt om våren får jeg kick på kettlebells og må løfte på disse. Resten av året står de stort sett til pynt på gulvet under speilet på soverommet …

Har du en skjønnhets rutine du vil dele?

– Jeg forsøker å ta vare på smilet mitt ved å ta godt vare på tenna. Fluor utgår i denne rutinen. Ellers bruker jeg kremer som gir huden rikelig med fukt og hyler nedpå en neve gelatinkapsler og noen leverkapsler daglig for booste kroppen litt ekstra. Men jeg tror ikke det er smart å komme til meg for å få skjønnhetstips. Jeg sparer for eksempel til langt hår nå fordi jeg ikke orker å style den korte sveisen hver morgen. Hestehalen er min bestevenn og barna mine klager over at jeg pynter meg for lite i hverdagen sammenlignet med andre mødre.

_BB00127

Hva gjør deg lykkelig?

– Lykke er for meg ikke en konstant tilstand, men små øyeblikk i hverdagen som den første varmende slurken med grønn te om morgenen, eller når jeg ser barna mine ler hjertelig eller når en supergod redaktør i Cappelen Damm sender meg mail og ønsker å bli min personlige redaktør, eller når jeg får gå en tur under fullmåne og det er skyfri himmel slik at kontakten mellom meg og kreftene blir grenseløs. Øyeblikkene med lykke er forbigående, men jeg bærer dem med meg videre i livet. Jeg tror du må lete etter lykken og være bevisst på jakten for å kunne finne lykkefølelsen.

Til slutt, del ditt beste tips for å holde deg sunn, sterk og lykkelig :) 

– Ta vare på deg selv ved å spise godt, sove godt, lytte til deg selv og ha respekt for deg selv. Klarer du det, så vil du stråle det samme ut til dine omgivelser, karma i all sin enkelhet. Dette vet jeg alt om fordi jeg er en arbeidsnarkoman. I de periodene der jeg jobber for hardt, så ender det alltid med en krangel med mannen eller barna, eller bekkenet låser seg eller noe annen dritt dukker opp. Jeg tror at et godt liv er resultatet av en balanse i livet der kropp og sjel får like mye rom og at du har gode relasjoner til dine nærmeste. At du lever et liv i tråd med dine verdier. Jeg er et spirituelt vesen, det er en viktig dimensjon i livet mitt- uten blir livet fattig for meg. Det er krevende å gi rom for ånden når vi lever i et samfunn som er bygd opp rundt markedskreftene og det materielle definerer hva som er verdifullt. Jeg er utrolig glad for å få bo i et velferdsfunn. Men utover denne takknemligheten, så betyr ting og tang fint lite for meg. Accessoarer er et overflødig konsept som ikke gir ressonans i meg.

 

Takk Gry, for at du er en inspirasjon, for meg og for mange andre. Verden trenger sånn som deg, som tør å rope litt høyt i blant.

 

Bloggen til Gry, er som du sikkert vet, Fra jord til bord.

Bøkene hennes kan du kjøpe her.

 

 

 

 

 

 

Anita

6 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.