Mitt Holistiske Medisinskap

holistiskmedisinskap

Jeg skrev for en stund siden dette innlegget om kosttilskudd jeg synes barn og voksne bør ha i seg på jevnlig basis for å holde seg sunne og friske. Men noen ganger blir de små syke uansett om du gjør «alt riktig», sånn er det bare. Husk da at forkjølelser og andre sykdommer er med på å styrke immunforsvaret til de små, så det er ikke bare forgjeves. Men hva gjør man for å lindre symptomene uten å ty til kjemisk medisin? Til vanlig vil jeg si at mat og noen få, helt naturlige kosttilskudd er det beste for alle, men har sykdommen brutt ut kan det være man må ty til flere ting for å lindre symptomer, smerter og at det utvikler seg enda mer.

Da bør man bruke ting som støtter opp om immunforsvaret og hjelper det i jobben det skal gjøre, i stedet for å undertrykke det, slik som mye kjemisk medisin gjør. Det tar kanskje vekk symptomet for en kort stund å ta en smertestillende tablett, men så kommer det tilbake, og immunforsvaret må i tillegg til jobben den allerede hadde å gjøre, jobbe med å bli kvitt giftstoffer fra medisinen du har tatt. Det blir kø i systemet og du bruker kanskje måneder på å bli frisk i stedet for noen dager. Naturlig medisin fra planter er ikke noe nytt, det har vært i bruk og er fortsatt i bruk hos kulturer over hele verden. Kjemisk medisin er nyere, og blir lagt ut på markedet før det er grundig nok undersøkt for bivirkninger, evt. så har medisinselskapet selv betalt for undersøkelsene om det er trygg medisin eller ikke…. Og man kan tjene store penger på det, så det sier jo seg selv at de som selger den vil gjøre alt for å overbevise deg om at det er den eneste løsningen.

I tillegg viser flere og flere undersøkelser alvorlige bivirkninger og senskader ved overforbruk av moderne, kjemisk medisin. Så kanskje er det ikke så ille å ty til naturmedisin, først i alle fall?

Som voksen blir man også syk, selv om man spiser og lever sunt. Vi har vel alle perioder der vi sover for lite, stresser for mye, jobber for mye og kanskje tar for lite hensyn til oss selv. Da blir vi gjerne syke. Så ikke prøv å være perfekt, det er ikke sunt! Lær å si nei og ta hensyn til deg selv, det er lov ;)

Her er hva vi gjør når jeg, mannen eller barna mine er syke. Nå er vi heldigvis veldig sjelden syke, men disse tingene har hjulpet tidligere, gang på gang. Som du ser bruker jeg ting som jeg ikke nødvendigvis ville brukt til hverdags, men som kan være til god hjelp og lindring når sykdommen herjer. Jeg har listet opp og linket produkter til både voksne og barn der jeg kan.

Å få i seg nok væske er viktig når man er syk, samt å hvile mye. Du blir raskere frisk om du lar kroppen konsentrere seg om det som er jobben dens, nemlig å få deg frisk igjen så fort som mulig.

Jeg må jo så klart nevne kraft – å ha en god langtidskokt kraft tilgjengelig i fryseren er gull verdt ved forkjølelse og sykdom. Bruk ingredienser som barna liker og lag den som grønnsakssuppe med biter eller blendet suppe alt etter hva de liker best. En suppe med masse hvitløk og ingefær kan også være til god hjelp da begge er gode mot bakterier og infeksjoner. Liker de ren kraft kan de drikke den fra kopp. Har du ikke kraft er gelatin en god erstatning. Juice kan også hjelpe, dersom du ferskpresser juice selv, av for det meste grønnsaker og litt frukt. Da vil du få i både deg og barna masse næring og vitaminer i mest naturlige form. De voksne kan gjerne ta en skikkelig ingefærshot av fersk juicet ingefær, det er sterkt, men fungerer utrolig bra. Eller en deilig kopp med chaga te, med ekstra immunstyrkende egenskaper.

medisinskap2

Mitt Holistiske Medisinskap.

 • Fermentert fiskeleverolje. Øk den vanlige dosen i noen dager, for å hjelpe kroppens forsvar. Omega 3 fettsyrer hjelper mot innflammasjon og infeksjoner i kroppen og denne fiskeoljen gir deg naturlige D og A vitaminer.
 • Hyllebærsirup. Vi gir denne også forebyggende, men øk dosen i noen dager her også for å styrke og gi gode næringsstoffer, bl. vitamin c.
 • Propolis. Tatt flere ganger om dagen kan propolis lindre både forkjølelse, sår og vond hals og andre plager. Denne er vår favoritt. Jeg liker også godt denne sprayen med propolis og urter ved vond hals. Honning og manukahonning kan også gis ved halsvondt og hoste.
 • Vitamin D. Ekstra tilskudd av d-vitamin under sykdom som forkjølelse og influensa har vist seg å kunne kraftig redusere plager ved influensa og omgangssyke. Det anbefales å ta en dose på 2000 IU pr. kg. kroppsvekt i 2-3 dager. D-vitamin må du nok kjøpe på helsekosten, da alle de jeg ville anbefalt ikke er lov å kjøpe inn til Norge pga. for høye doser iflg norsk lov. Ved både feber, sår hals, influensa m.m. vil større doser d-vitamin kunne hjelpe. Den norske legen Jan-Øyvind Lorgen skriver også om en del om d-vitamin på facebook siden sin, som kan være verdt å få med seg. De norske anbefalingene for d-vitamin er lavere enn de fleste andre land. C-vitamin er en viktig antioksidant som bekjemper frie radikaler.
 • Vitamin C. Du får en god dose vitamin C gjennom å ta større mengder hyllebærsirup. Amla, acerola, camu camu eller andre supermatpulver er også flott å få i voksne og større barn, men de små synes ikke disse pulverne er så gode, om ikke du klarer å kamuflere de i en smoothie da. Men disse er også ok å bruke i sykdomstider om du ikke får i de små noe annet, mener de finnes på helsekost også.
 • Probiotika. Til daglig bør du forebygge så mye som mulig med naturlige melkesyrebaktrerier, f.eks. fra surkål eller andre fermenterte grønnsaker, kombucha, vannkefir, melkekefir el.l. Men ved sykdom eller ubalanse i kroppen gir jeg tilskudd i tablettform, denne  eller denne til voksne og denne til de små. Vi trenger ekstra mange gode bakterier for å bekjempe de dårlige.
 • Echinacea. Også kjent som rød solhatt, supert tilskudd til både voksne og barn i forkjølelsestider. Bruker denne til voksne og denne til barn. Fungerer ekstra effektivt hvis du tar den ved første tegn til forkjølelse el.l. Helsekosten har også solhattekstrakt fra A.Vogel. Jeg foretrekker oftest tinkturer/ekstrakter når det er snakk om urter, da stoffene vi er ute etter er lettere tilgjengelig for opptak i kroppen. Dette fungerer litt forskjellig alt etter hvilken urt det er.
 • Oregano olje. Denne oppdaget jeg for to år siden, da jeg så mange skrev om den på diverse blogger. Og for et fantastisk produkt! Både jeg og mannen har tatt denne ved første tegn til forkjølelse eller sykdom mange ganger (mannen jobber på barneskole..) og den fungerer virkelig. Inneholder lignende stoffer som antibiotika og dreper både gode og dårlige bakterier i magen. Vær derfor flink med ekstra tilskudd av probiotika samtidig. Obs, denne er supersterk og er en eterisk olje, så etter min mening kun for voksne, og heller ikke for gravide.
 • Hostesaft med manukahonning. Jeg kjøper en fra Manuka Health (Manuka honey syrup) på helsekosten og har i hus til ekstra vonde halser. Den er dyr, men utrolig effektiv. Finnes i versjon til både voksne og barn. Du kan bruke ren manukahonning også.
 • Urteteer og urteekstrakter. Kan virke lindrende på sår hals, feber, kvalme m.m. Kamille, nesle, fennikel, lakrisrot, sitronmelisse, timian, ingefær og hylleblomst er som regel trygge og gode urter å lage te av. En god chaga tonic tilsatt egnede urter er også fantastisk. Å lage seg noen gode eliksirer av forskjellige urter, krydder og ekstrakter kan være veldig effektivt hvis man bruker de som jobber mot sykdommen man har. Anbefaler å lese mer om urter i gode bøker om du er interessert, finnes noen forslag til gode urter lenger oppe i listen her. Urter har mye for seg, men man skal også være forsiktig ved graviditet, små barn osv. Kan anbefale denne for barn, dette merket har også andre fine urteekstrakter du kan sjekke ut.  Har du en behandler som driver med urter i nærheten av deg er det flott å få anbefalt urter til medisinskapet ditt av en som virkelig kan det.
 • Homeopatmedisin. Vi har stort sett alltid disse i hus; Arnica – smertelindrende, Belladonna – feber og infeksjoner, Nux Vomica -kvalme, forstoppelse o.l., Chamomilla – beroligende for urolige barn, vansker for å sove m.m., Hepar Sulphur – forkjølelse, hoste, ørevondt m.m (bruker potency 30C). Les mer om flere homeopatmidler her. Trygt for både barn og voksne, inkl. gravide!
 • Bomstermedisin. Dette er litt i samme gate som homeopatmedisin, det finnes mange forskjellige og de selges både i helsekost og på nett. Vil anbefale Bach sine, som er de originale, det er de som også finnes på helsekosten. Du får brosjyrer der med mer informasjon om hvilke du kan velge og gjerne også veiledning fra noen som kan det. Rescue remedy kan være grei å ha i hus i alle fall, til f.eks. traumatiske opplevelser og der små barn synes det er esktra ille å være syk, de skjønner jo ikke så mye av det. Helt trygt å bruke, for både voksne, små barn og gravide. Jeg vet om folk som har fått hjelp til både angst og depresjoner ved hjelp av disse. Spesielt ei husker jeg som hadde sluttet på antidepressiva etter flere års jevn bruk, etter at hun begynte med blomstermedisiner tilpasset sine behov. Fantastisk!
 • Havsalt. Havsalt blandet med vann kan brukes i en neseskyller ved tett nese og tette bihuler, eller du kan gurgle det  i halsen ved sår, vond eller betent hals.
 • Aloe vera. Hvis noen brenner seg er denne god å ha i hus, har du en hel aloe vera plante er det bare å knekke av blader og smøre på geleen som er inni. De fleste hudprodukter du får kjøpt er tilsatt alt mulig rart, så jeg fortrekker denne. Kan både drikkes og smøres på huden.
 • Magnesiumolje – Man mangler som regel magnesium til vanlig, og når man er syk trenger kroppen ekstra tilskudd da den forbruker enda mer i viktige prosesser i kroppen og immunforsvaret. Jeg bruker denne oljen, da opptak via tarmen er minimalt i forhold. Smøres på legger, mage, lår, armer. Kan virke mot muskelsmerter også.
 • Eteriske oljer. Lavendel kan være godt å ha for både små og store som ikke får sove på kvelden. Jeg blander alltid i kokosolje når jeg smører på huden, men du kan bruke den oljen du liker best. Å inhalere oljer over damp kan være veldig effektivt ved tett nese, bihuler osv – for større barn og voksne. Min favoritt blanding er peppermynte, sitron, tetre og rosmarin. 2 dråper av hver i en kopp eller bolle med varmt vann, trekk dypt og lenge inn gjennom nese og hals. Det funker som regel alltid kjapt ved å åpne nese og luftveier.Jeg bruker mye oljer som peppermynte, tetre og sitrusoljer, men helst i diffuser da det er trygt for alle. Som med urter skal man være forsiktig med bruk ved små barn, gravide osv. Kommer til å skrive et eget innlegg om oljer etter hvert, da det er et omfattende tema. Jeg anbefaler doterra sine oljer. Bruk ikke oljer ublandet eller innvortes på små barn. Noen sterke og varme oljer som f.eks. peppermynte anbefales ikke til bruk på barn under 6 år. En 1% blanding er trygt for de fleste, les mer på denne gode siden her.
 • Paracet. Nei, du leser ikke feil, jeg har alltid paracet til de små i skapet, tro det eller ei. Dette er noe jeg kanskje har brukt to ganger på mine små de (snart) åtte årene jeg har vært mamma. Men den er der om det trengs i akutte tilfeller. Jeg er ikke motstander av hverken leger eller legemidler, de er absolutt gode å ha, i akutte tilfeller når ingenting annet fungerer. Men skal jeg være helt ærlig tror jeg denne blir brukt for mye av de fleste, og svekker de små sitt immunforsvar. Foreldre liker ikke å se at barna har det vondt, og leger oppmuntrer til mer bruk etter min erfaring. Men barn trenger ikke paracet ved 39 i feber, feberen hjelper faktisk kroppen til å kvitte seg med infeksjonen i kroppen. Nylig ble det publisert at paracet gir mer skadevirkninger enn tidligere antatt.

Husk at du ikke trenger alt på en gang! Velg ut fra behov, intuisjon og det du føler er rett for deg og dine barn. Man trenger ikke hele listen på en gang, det kan være nok med en eller to ting og fungerer ikke det så kan du gå videre til neste.

Håper du finner nytte i disse rådene, og at de kan hjelpe deg når du blir syk. Dette er produkter jeg selv har brukt og bruker når vi er syke, og finner effektive og gode. Jeg råder deg som alltid til å lese mer om temaer du er usikker på, så du kan gjøre egne erfaringer og ta dine egne bevisste valg.

Ønsker deg og dine god helse og en nydelig dag!

 

Hvis du eller barna er syke over flere dager, med høy feber, stygg hoste el.l. anbefaler jeg å oppsøke lege for å finne ut om det er noe som må behandles. Noen ting som halsbetennelse, lungebetennelse osv. må ofte behandles med medisin, og da er det ekstra viktig å styrke kroppen med disse tingene over her, fiskeolje, hyllebærekstrakt, probiotika osv.

 

Anita er utdannet Holistic Health Coach – helse og livsstils coach gjennom Institute for Integrative Nutrition i New York. Hun har god erfaring med kostholdsendringer, vektnedgang, graviditet og barn. Hun er også interessert i alternativ medisin som homeopati, kiropraktikk, akupunktur, urter, supermat og kosttilskudd. Artikler og anbefalinger skrevet på denne siden er basert på egne meninger og erfaringer, og er ikke ment som medisinsk hjelp. Dersom du er syk bør du ta kontakt med legen din. Spørsmål kan sendes til kontakt@superlivsstil.net.

 

Kilder og tilleggsinformasjon:

http://wellnessmama.com/1234/wellness-mama-medicine-cabinet/

http://wellnessmama.com/1499/natural-remedies-for-illness/

http://wellnessmama.com/207/24-hour-flu-treatment/

http://holisticsquid.com/home-remedy-kit/

http://holisticsquid.com/why-common-stomach-flu-remedies-can-makes-things-worse/

http://www.thehealthyhomeeconomist.com/how-to-use-best-natural-antibiotics/

http://articles.mercola.com/herbal-oils/oregano-oil.aspx

http://www.methowvalleyherbs.com/p/home.html

http://rolv.no/

http://www.learningabouteos.com/

http://www.bachflower.com/

 

 

 

 

Anita

8 Comments

 1. WOW. Takk for sniktitt! Her var det mye spennende å bli inspirert av :) Veldig gøy å se hva andre har i skapet når det røyner på. Tyr selv til blomstermdisin, homeopatmidler, manuccahonning og urter bla.a. I tillegg til det vanlige. Fortsatt mye mer å lære :)

 2. Så utrolig flotte blogginnlegg du kommer med, kjekt å lese :)

  Jeg lurte litt på hva diffuser du bruker til eteriske oljene, jeg har lyst på en, men syns det er kjempe vanskelig å finne noen.

  • Jeg kjøpte min fra doterra, der jeg handler oljene mine også. Den er av super kvalitet, jeg er veldig fornøyd. Send meg en mail dersom du vil vite mer om doterra, så skal jeg sende deg linker og sånn! :) superlivsstil(a)gmail.com. Ellers tror jeg iherb har noen, men jeg aner ikke hvordan kvaliteten på disse er.

 3. Hei Anita! Her var det mye av det jeg også bruker, og veldig artig og informativ å lese dine erfaringer og forklaringer. Er helt enig i at Vit C og D er kjempeviktig og anbefalt mengde er ofte for lav. Likeså Magnesium. Ingefær og Maritistel bruker vi her hjemme som kosttilskudd for å støtte bl.a. lever og blodrens, men mange juicer får et skikkelig kick med fersk ingefær, synes jeg :-)

  Vil også gjerne tipse deg om Sølvhaioljen, som jeg har alltid tilgjengelig i tilfelle brannsår. Helt fantastisk i virkning, smerten forsvinner etter bare minutter og du slipper langvarige og ubehagelige sår. Det sies at det ble allerede brukt i Vikingtida. Brukte Aloe før, men denne oljen virker både raskere og grundigere, spesielt på smertene og virker like bra ved solbrann og psoriasis.
  Forrige uke var jeg i tankene helt andre plasser og tok i et glovarmt stekerist. Gikk med hånda i sølvhaioljen i plasthanske i et døgn og ikke spor av hverken sår eller misfarging! Så lukter det litt fisk da, men heller det, enn å ha smerte og sår i mange dager :-) Du finner info om Sølvhaioljen her: http://www.dahl-naturprodukter.com/om_oss.html

 4. Hei.
  Jeg lurte på om du vet hvordan de eteriske oljene fra Telemark urtebrænderi er opp i mot DoTerra sine som du bruker.

  Mvh. Eirin

  • Hei! Jeg vet ikke noe om disse dessverre, men du kan jo sende en mail til dem og spørre hvor de kjøper de inn osv. Hvis du er ute etter et rimeligere alternativ så kan jeg også anbefale Aura Cacia sine, de er av god kvalitet og de fås på iherb.com.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.