Sunn mamma og baby – del 2

Mine beste tips til et godt svangerskap – mat og kosttilskudds guide – del 2

Jeg har bare noen uker igjen til termin og baby nummer 3 kommer til verden. Derfor vil jeg dele og gi deg en oversikt over mine beste tips, råd og anbefalinger når det gjelder mat og kosttilskudd for gravide. Dette betyr ikke at jeg har hatt et magisk svangerskap fritt for alt av plager og vondter, men jeg føler og er overbevist om at det har gjort det mye lettere enn det kunne ha vært.

For at innlegget ikke skal bli for langt, deler jeg opp innlegget i en matguide og en kosttilskuddsguide.

Her finner du del 1 med tips og råd til hvilken mat du bør få i deg. 

uke36c

I mitt første svangerskap spiste jeg et ganske vanlig norsk kosthold, med for lite fett og proteiner, men hadde fokus på sunnere mat enn ellers. Kuttet ut brus og det meste av godteri og hadde en mann som var sykt opptatt av at jeg skulle spise makrellfilet for omega 3 (ler..). Jeg hadde et helt greit svangerskap uten de store plagene, bortsett fra kvalme og mye oppkast omtrent hver dag fra uke 7 til uke 18-20. Og så ble jeg sykemeldt for bekkenløsning i 6. måned. Jeg tror ikke jeg hadde bekkenløsning, men jeg hadde mye verk og vondter i rygg, bekken, hofter osv. Jeg var tung og hadde en stressende jobb, legen kalte det bekkenløsning, men kiropraktoren jeg gikk til etter svangerskapet sa at jeg nok ikke hadde hatt det. I mitt andre svangerskap var jeg skikkelig hekta på supermat og spiste det både før og under svangerskapet, samtidig som jeg var over 30 kilo lettere enn mitt første svangerskap. Bare det gjorde jo at svangerskapet føltes fantastisk! Mye mindre kvalme, kastet opp bare 2-3 ganger og lite vondter. Men også her fikk jeg en del bekkensmerter og ryggsmerter, men helt mot slutten. Jeg begynte også i denne graviditeten å få øynene opp for tradisjonelt kosthold med bløtlegging av korn, kraftkoking osv. I dette svangerskapet har jeg spist tradisjonelt, sunt, variert, inkludert supermat fra både plante- og dyreriket, gelatin og kraft i store mengder. Jeg har også gjort yoga en god del i 1. og 2. trimester, noe som har ført til null ryggsmerter og (i fht. de andre to) litt mildere bekkensmerter før mot slutten. Bekkensmerter er egentlig det eneste jeg kan klage over, bortsett fra mye kvalme i uke 7-20, men heldigvis lite oppkast.

1. trimester: De første månedene var jeg mye kvalm, men jeg var heller ikke flink å få i meg ting jeg burde ha tatt. Jeg spiste bra, men kosttilskudd tok jeg minimalt av det som smakte ille. Jeg tok ingefærtabletter og drakk masse ingefærte som hjalp til dels.

2. trimester: Dette er midtdelen og den enkleste delen. Jeg var flink å ta kosttilskuddene som jeg anbefaler i listen under her og følte meg så mye bedre!

3. trimester: Dette er perioden hvor alt begynner å bli veldig tungt og slitsomt og man får ofte mye vondter her og der. Hittil har jeg kun hatt bekkensmerter. Ryggen er fin, formen er fin ellers og det verste er egentlig hormoner og det at man fort blir sliten – logisk nok, siden man lager en baby og jeg i tillegg har to andre å ta meg av. Jeg hadde en del kramper i leggene en kort periode, men etter at jeg ble veldig flink å bruke magensiumoljen jevnlig, altså hver kveld, har det forsvunnet igjen.

Mange mener at man som gravid bør ta et multivitamintilskudd, det finnes mange på markedet også tilpasset gravide. Måten jeg spiser på, i tillegg til tingene under her som jeg tar, så føler jeg ikke at det er nødvendig. Men mange tar det som en ekstra forsikring om at de får i seg alt, og du må jo velge selv. Velg i så fall et med matbaserte vitaminer, ikke kunstige. Les mer her om hvordan du får i deg riktige næringsstoffer.

Her er det jeg har brukt og som vil gi både deg og babyen din masse god og riktig næring i svangerskapet♡ Det er ikke så mange, så det burde være overkommelig for de fleste.

 • Leverkapsler – Disse begynte jeg å ta som et multivitamintilskudd fordi jeg føler jeg ikke er flink nok å spise supermaten lever. Gir deg bl.a. jern, vitamin A, B12, B6 og folat. Jeg merker at de har økt energien min en del. Dersom du er flink å spise lever en eller flere ganger i uka så får du kanskje i deg det du trenger, men jeg valgte å kjøpe disse ettersom jeg ikke alltid er like flink å spise lever. Nå anbefaler jeg og bruker Rein styrke sine leverkapsler, reinlever i ekte håndlaga kvalitet fra nord. Jeg er superfornøyd kunde!
 • Probiotika – Denne har jeg tatt nå i siste del av svangerskapet, men jeg anbefaler den uansett i hele svangerskapet, da jeg tror jeg fikk for lite i meg av alt i begynnelsen og derfor var så mye kvalm og slapp. Det meste av god helse sitter i tarmen! Det finnes masse probiotika, og masse dårlige greier. Denne er soil-based og virkelig super, denne er også bra. Vil tro det finnes ok varianter på helsekosten også, men sjekk alltid ingredienser nøye. I siste del av svangerskapet er det ekstra viktig med tilskudd av probiotika. Babyen er født med steril tarmflora, og får bokstavelig talt med seg moren sin bakterieflora gjennom fødselskanalen, så å ha fylt på med ekstra vil hjelpe barnet i den første delen av livet. Det kan også hjelpe mot allergier og andre sykdommer senere i livet. Les mer her og her. Husk at man får masse pre og probiotika fra mat også, spesielt fermentert mat og drikke som kombucha, vannkefir, melkekefir, fermenterte grønnsaker osv.
 • Fiskeleverolje/omega-3 –  Det finnes mange ulike meninger her og der jeg før ville valg fermentert fiskeleverolje velger jeg nå andre varianter og leter fortsatt etter en favoritt. Omega 3 og d vitaminer kan være nødvendig å ta i perioder, dersom du får i deg for lite fra maten. Supermat for gravide (og alle andre) er lever, villaks, sardiner, torskerogn, makrell osv. Spis mye av dette om du ikke vil ta tilskudd.
 • Chlorella – Denne har vært min følgesvenn lenge nå, og det er I am Pure sin jeg vil anbefale. Jeg pleide å like spirulina best av algene, men de siste to årene har jeg sverget til denne chlorellaen, den er fantastisk! Chlorella skal også være tryggere enn spirulina i svangerskapet, har jeg hørt iflg. jentene bak I am pure, men jeg brukte altså ganske mye spirulina i svangerskap 2 uten problemer. Jeg hadde da brukt spirulina i flere år før det, så jeg anbefaler ikke å begynne på noe utrensende som spirulina i et svangerskap. Chlorella er uansett supert for både svangerskap og amming, da det hjelper å rense ut giftstoffer som barnet kan få i seg via melken. (Link1, Link2) Å spise chlorella gir altså mindre giftstoffer og mer næringsstoffer i melken.
 • Amla – fin kilde til c-vitaminer, som vi trenger tilførsel av. Trygg i svangerskapet. Jeg har brukt den innimellom, i smoothies for å få ekstra c-vitaminer utenom maten jeg spiser. Acerola, camu camu er også matkilder til c-vitamin om du føler du får i deg for lite. Søk også på liposomal vitamin c for best opptak.
 • Magnesium – Magnesium trenger vi alle mer av, men det er lite effektivt (og bortkasta penger) å ta i tablettform, da det er utrolig vanskelig for kroppen å nyttiggjøre seg av magnesium på den måten. Opptak gjennom tarmen kan være så lite som 5%, mens ved å påføre magnesiumolje direkte på huden kan opptaket være så bra som 100%. Et varmt fotbad er avslappende og behagelig for de fleste føtter, når man er gravid er det ekstra godt. Ved å tilsette magnesiumsalt i fotbadet får du enda bedre effekt og magnesium trenger vi alle mer av. Jeg bruker ca. 1 dl av saltet til fotbad sammen med noen dråper lavendelolje og/eller appelsinolje, og 10-20 spray med oljen på huden (legger, lår, mage, armer) når jeg ikke tar fotbad. Det kan være lurt å ta magnesium på ettermiddagen/kvelden, da den kan forbedre søvn og søvnkvalitet, og magnesium kan også redusere stress.  Magnesiumolje kjøper jeg her, saltet her. Naturkilden har også magnesiumlotion og olje, som jeg har hørt veldig gode omtaler om.
 • Eteriske oljer – Jeg har brukt mye oljer i siste del av svangerskapet. Bruk kun oljer som er trygge i svangerskapet, og helst en av beste kvalitet. Diffuser kan du bruke på de fleste oljer for beroligende, oppkvikkende eller avslappende duft, jeg er veldig glad i appelsin, sitrusdufter og vanilje. Til påføring på huden er det kun noen som er trygge i svangerskap og på små barn pga. konsentrasjonen og styrken til oljen. En dråpe peppermynteolje tilsvarer f.eks. 48 kopper peppermyntete. Det sier noe om den medisinske virkningen en eterisk olje kan ha. Jeg kommer til å skrive et eget innlegg om mine favorittoljer og til sist i innlegget litt om oljer, barn og graviditet. Ellers kan du jo lese selv hva som er trygge oljer i svangerskapet og ikke, bl.a. på denne siden.
 • Gelatin – I tillegg til kraftbaserte middager har jeg tatt gelatin som tilskudd omtrent hver dag. 1-4 ss alt ettersom, jeg har ikke telt egentlig. Jeg liker denne som du kan putte rett i smoothie, te eller annen drikke, og denne kan du lage gelegodis, gele eller pudding med. Velg økologisk og/eller gressfora, mange nettbutikker i Norge har også gelatin og kollagen nå da det blir mer populært.
 • Bringebærblad-te – Te av bringebærblader skal kunne styrke og tone livmoren og også kunne hjelpe med å gjøre riene dine mer effektive under fødselen. Det sies også at den skal kunne gjøre fødselen kortere, redusere smerter og hjelpe til etter fødselen med sammentrekkingen av livmoren og mindre blødninger. Verdt å prøve sier nå jeg! Den smaker godt og gir deg også vitamin c og e, kalsium, magnesium, jern og andre mineraler og vitaminer. Jeg har drukket denne teen i både 2. og 3. trimester, du får kjøpt den både på helsekosten og nettbutikker. OPPDATERING ettter fødsel: Jeg hadde en utrolig rask og effektiv fødsel denne gangen i forhold til de to andre. Min første fødsel tok 29 timer, min andre 20 timer og denne siste tok under 7 timer! Jeg velger å tro at denne urten hadde mye med det å gjøre. 
 • Brennesle-te er også veldig næringsrik og god for vordende mammaer. Her kan du finne en oppskrift som bruker både brennesle og bringebærblad.
 • Andre ting jeg har valgt å spise, som egentlig er mat og ikke kosttilskudd – men som gir deg mye næring og supermat for pengene er bl.a. bipollen, propolis, honning og manukahonning, kokosolje, chiafrø og rå eggeplommer.

Jeg anbefaler også å fortsette på de fleste av disse kosttilskuddene etter fødselen, for å støtte hormonbalansen, tilføre gode næringsstoffer og hjelpe ved amming og alt annet som hører med å ha en nyfødt i hus. Faktisk så tror jeg kanskje at jeg skal skrive en del 3 til dette innlegget:)

 • Mine tips og råd mot forskjellige gravidplager:
 • Kvalme – Slapp av. Det er egentlig det kroppen prøver å fortelle deg. Legg deg på sofaen, drikk ingefærte eller ta ingefærkapsler. Mynte-te var også til god hjelp mot kvalme. Spis mer proteiner og fett, det hjelper i alle fall for meg.
 • Trøtthet – Dette er en helt naturlig del av svangerskap og jeg har vært skikkelig trøtt de første 3 månedene alle gangene. Slapp av og sov mer, legg deg tidligere. Nok søvn er noe av det beste du kan gi både deg og babyen. Jeg har også vært mye trøtt nå på slutten, men siden jeg løper etter to andre barn og det hele tiden er noe som skjer så tenker jeg at det er helt normalt. Jeg prøver å være flink til å slappe av også ;)
 • Halsbrann – Her har jeg ingen personlige tips da jeg aldri har vært plaget med halsbrann i noen av svangerskapene mine. Men du har mest sannsynlig for lite magesyre, så pøs på med eddikvann, gelatin og kraft, lever, eggeplommer og gode urter og krydder i maten, som stimulerer magesyreproduksjon og fordøyelse. Og i denne bloggen fra MamaNatural finner du mange flere fine tips.
 • Muskelkramper – Magnesiumolje! De aller fleste mangler magnesium og man trenger ekstra mye i svangerskapet. Jeg pleier også å massere inn føtter og legger med kokosolje iblandet en ren eteriske oljer av lavendel, ingefær og grapefrukt.
 • Hormoner – Her har jeg egentlig ikke noen kur mot hormoner altså, men jeg merker at i perioder hvor jeg tar fiskeleverolje hver dag så er alt mye lysere og bedre :) Så omega3 og d-vitaminer er viktig for hormonbalanse, det vet vi jo. Dessuten finnes det noen flere matvarer som kan balansere hormonene dine, og de er kanskje ikke det du tror :)
 • Rygg og bekkensmerter – Yoga! Yoga er skikkelig magisk mot alle vondter i kroppen. Det roer også hodet veldig, etter min erfaring. Det finnes mange gode videoer på youtube du kan søke opp og bruke, ellers kan jeg anbefale myyoga.com. Det er også lurt å ha gode sko til å gå tur i. Jeg har hatt skikkelig vondt i bekkenet den siste måneden og ikke gjort så mye yoga annet enn stretches og litt forsiktige øvelser, men det vil uansett øke blodsirkulasjonen og alt hjelper mer enn ingenting.
 • Tips for lettere keisersnittHow to have a natural and gentle cesarian.

 

Kos deg, spis sunt, spis noe usunt innimellom og nyt svangerskapet og tiden med baby i magen – det er helt magisk ♡

 

Har du spørsmål er du hjertelig velkommen til å stille dem i kommentarfeltet eller sende meg en mail! :)

 

Anita er utdannet Holistic Health Coach – helse og livsstils coach gjennom Institute for Integrative Nutrition i New York. Hun har god erfaring med kostholdsendringer, vektnedgang, graviditet og barn. Hun er også interessert i alternativ medisin som homeopati, kiropraktikk, akupunktur, urter, supermat og kosttilskudd. Artikler og anbefalinger skrevet på denne siden er basert på egne meninger og erfaringer, og er ikke ment som medisinsk hjelp. Dersom du er syk bør du ta kontakt med legen din. Spørsmål kan sendes til kontakt@superlivsstil.net.

 

Lenker og kilder:

http://wellnessmama.com/2462/nutrition-for-healthy-pregnancy/

What Mama Eats In An Average Week (Pregnancy Edition)

Fertility Diet: Nutrition to Conceive Naturally

Diet for Pregnant and Nursing Mothers

http://www.westonaprice.org/know-your-fats/

Healthy Pregnancy Presentation by Sally Fallon Morell

conscious conception: foods for fertility

Yes, No, Maybe?? Thoughts on Vegetarianism and Pregnancy

7 Surprising Foods to Balance Your Hormones

http://www.mommypotamus.com/homemade-pregnancy-tea-a-nourishing-tonic-for-two/

The Outlandish Alternative to Prenatal Vitamins

7 Essential Supplements I Can’t Live Without

http://holisticsquid.com/treating-pain-during-pregnancy/

http://wellnessmama.com/3610/magnesium-deficiency/

5 Primal Superfoods for Fertility and Pregnancy

Guide to Superfoods

Sacred Foods for Exceptionally Healthy Babies …and parents , too!

 

 

 

Anita

3 Comments

 1. Hei!
  Tusen takk for nyttig innlegg!
  Linken til magnesiumolje fører til badesaltet. Det er samme merke du bruker?
  Lever har jeg aldri spist eller tatt.. men ser flere og flere anbefaler. Det er uproblematisk å bestille fra den siden du linker til?
  Og så lurer jeg på om du har kjennskap til VitaBiosa, og event kan anbefale den som probiotika?
  http://naturligliv.no/vita-biosa-1l
  På forhånd takk for svar, hilsen til tider frustrert elev..:)

  • Hei Camilla! Vita Biosa er så vidt jeg vet bra, men jeg har altså ikke testet det selv, kun hørt om det. Men den inneholder vel stort sett bare urter og melkesyrebakterier. Sjekk ut hvilke urter den har om du tenker å ta den i svangerskapet, spesielt 1. trimester.

   Lever er fantastisk, den siden jeg bestiller fra er veldig bra, de leverer raskt og er gode på pris, spesielt om du bestiller flere bokser så får du rabatt. Takk for tips om feil link, har fikset det nå. Er den fra samme merke ja :)

   Takk for fin kommentar! Bare å spørre om du lurer på noe mer. Håper du har en fin kveld <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.