Avslappende Chaga Vanilla Tonic

Enkelte urter eller planter har helt spesielle egenskaper, både ernæringsmessig og medisinsk. Et eksempel på dette er chaga, som er en sopp som vokser på bjørketrær. Andre eksempler er tulsi/holy basil, ashwagandha, he shou wu, astragalus, pau d’arco, yerba mate m.m. Disse har gjerne adaptogene egenskaper også, det vil si at de tilpasser seg det du trenger akkurat da, enten det er noe oppkvikkende eller beroligende. Man kan godt si at de virker balanserende på både kropp og sinn. Vanligere og mer kjente urter her til lands er brennesle, kamille, løvetann, bringebærblad, timian, peppermynte, sitronmelisse osv.

chagavanillatonic

En tonic blir ofte brukt i urtemedisinen som en måte å gjenvinne balanse eller for å føle seg bedre generelt sett (kilde). Det er altså en drikk som består av utvalgte urter, som en slags te, gjerne tilsatt andre ting også, som kan øke urtene sine egenskaper, f.eks. grønn te eller rå kakao, da koffein eller theobromine kan øke effekten av en del adaptogene urter. Noe søtt, smakstilsetninger som krydder, fett for å øke næringsopptaket osv. blir også gjerne tilsatt. Poenget er at den skal øke velværen din, eller hjelpe deg med spesifikke plager, som f.eks. stress eller sykdom. Du kan f.eks. lage deg en oppkvikkende tonic på morgenen, en avslappende på kvelden, eller en immunstyrkende tonic ved forkjølelse. Det finnes massevis av urter du kan bruke, men jeg anbefaler å starte enkelt og greit.

Da er chaga fint! Du får tak i den på helsekosten som pulver du kan brygge te av selv, eller du kan kjøpe ferdig ekstrakt f.eks. her. Chaga te smaker søtlig og jordaktig, jeg liker smaken, men jeg liker også det meste av te. Noen mener den har en kaffelignende smak, men da synes jeg den smaker mer likt svart te. Jeg brygger som regel 1/2 til 1 liter om gangen, da det tar 2 timer å trekke den, og så lar jeg det stå i et glass i kjøleskapet så det bare er å varme opp igjen. Den tåler fint å stå i alle fall en uke.

Chaga er adaptogen, og er generelt styrkende for kropp og immunforsvar. Den er smertestillende, magestyrkende, blodrensende, styrker leveren, er bakteriehemmende og virushemmende. Den sies også å være krefthemmende, da det er den kraftigste naturlige antioksidanten som er kjent. Den har også størst mangfold i medisinske egenskaper. Kilde og mer info. Det er også en helt trygg urt å bruke i svangerskapet, og har ingen bivirkninger, jeg har selv brukt den mye.

Vanilje er også fint når du vil slappe av, f.eks. før du legger deg om du sliter med søvnløshet eller bare har problemer med å roe ned på kvelden. Forskning har vist at vanilje er minst like beroligende som lavendel og i tillegg frembringer duften en følelse av velvære (kilde).

I tillegg bruker jeg enda en urtete, men du kan droppe det om du vil. Beroligende urter er f.eks. velkjente kamille, eller peppermynte, sitronmelisse eller legevendelrot. Alle virker beroligende, men ofte finner du en favoritt som virker best for deg, da de typisk virker litt ulikt fra person til person. Sånn er det jo med alt. Du kan les mer om disse og flere beroligende urter her. Rolv.no er en god kilde om du vil vite mer om urter, jeg har også boken hans og den er super. Veldig kunnskapsrik mann!

Når jeg lager en slik tonic så bruker jeg te som base, gjerne en blanding av flere urter. Du får kjøpt urter i løsvekt både hos norske og utenlandske butikker. Som tidsbesparelse så bruker jeg også av og til kjøpte tinkturer, eller pulver som bare tilsettes i vannet, i stedet for hele tørkede urter som skal trekkes. Men jeg må si at jeg liker veldig godt roen du får ved å trekke urter selv. De beste tingene og den beste smaken tar gjerne litt mer tid. Urter kjøper jeg hos iherb.com, gojiking.co.uk eller altshop.no. F.eks har altshop tilbud på chaga te akkurat nå, du finner den her. Vær obs på at noen urter regnes som legemiddel og ikke er lov å kjøpe fra utenfor eøs, sjekk hele listen her.

I tillegg til basen som består av varmt vann/te, tilsetter jeg noe naturlig søtt for smaken sin skyld, fett for å balansere og gjøre tonicen kremet og gjerne krydder som ekstra smakstilsettere og for deres egne gode egenskaper.

chagavanillatonic

  • Balanserende og avslappende Chaga Vanilla Tonic – 1 stor kopp
  • 1-2 dl ferdig brygget chaga te
  • 2 dl vann som er varmet til ca. 70-80 grader
  • 1-2 ts valgfrie urter/te (se over)
  • 1 ss kokosolje
  • 1  ts rå honning/manukahonning
  • to klyper skikkelig havsalt
  • (blandingen honning (sukker) og salt har også vist seg beroligende)
  • 1 ts dandy blend om du vil ha mer kaffelignende smak (løvetannbasert kaffeerstatning)
  • Jeg tilsetter også 1 ss gelatin, valgfritt

– Trekk først den valgfrie teen din i det varme vannet, jeg liker best å bruke vann som ikke er kokt, men det velger du egentlig selv. Tilsett den og alle ingredienser i en blender og kjør til jevnt blandet. Varm evt. opp igjen om du synes den blir for avkjølt, bare pass på å varme til maks rundt 70 grader så du ikke tar livet av alle gode egenskaper i urtene og enzymer i honningen.

Dersom du ikke drikker alt kan du sette resten i kjøleskapet og varme den igjen neste dag.

For meg er denne både varmende, beroligende og så nydelig å drikke på kvelden. Jeg slapper best av i sofakroken med alle skjermer av, en god kopp av denne tonicen og kanskje noe nydelig musikk i bakgrunnen. Man bør alltid ta seg pauser i en travel hverdag og ta vare på seg selv. Håper dere nyter fredagskvelden!

 

Jeg har lært masse om tonics av Dara Dubinet, du finner videoene hennes på youtube. Hun er hardcore raw vegan, men selv om man er uenig i kosthold kan man lære mye ved å bare lytte til det andre har å si.

 

 

 

 

Anita

5 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.