Langtidskoking av kraft

Mange ville ha innlegg om kraftkoking, så da kommer min versjon her. Mange har skrevet om dette før, jeg har linket noen av favorittene mine på slutten av innlegget.

kraft4

Hva er kraft?

Kraft er et smaksrikt og næringsrikt avkok av bein, hud og evt. føtter. Du får etter min mening best og sunnest mulig kraft dersom den er kokt på bein av økologisk/frittgående, gressfora eller ville dyr. Du kan koke kraft av alle typer bein, både okse, lam, kylling, kalkun, hjort, rein, elg, fisk for å nevne noen. Hvorfor gressfora eller ville dyr? De er som regel mye sunnere å innta når de har levd et godt liv på en naturlig måte og fått det de trenger av næring og mosjon, det gjelder både kjøtt og kraft kokt på beina. I tillegg er det godt for en ihuga dyreverner å vite at de dyrene du faktisk velger å spise har hatt et godt liv. Industridyr lider alt for ofte en dårlig skjebne, ikke alle blir like godt behandla, de får dårlig for, blir overfora, feilernært, medisinert og gir deg rett og slett langt fra et sunt matprodukt å tilberede til slutt. Jeg ønsker ikke å støtte denne kjøttindustrien overhodet, og velger derfor alltid de bedre alternativene som vilt eller økologisk. Det samme gjelder fisk, vill fisk er mye bedre enn oppdrettsfisk. Det gjelder også økologisk dessverre, oppdrettsfisk er oppdrettsfisk, selv om kvaliteten i noen tilfeller kan være bedre.

Hvorfor skal man koke kraft og hva er det godt for?

Før i tiden var det helt vanlig å koke kraft på beina, og fortsatt er det vanlig hos mer tradisjonelle folkegrupper rundt om i verden. Både innmat, blod, bein, alt ble brukt, både av respekt for dyret man har slaktet og for å utnytte alt skikkelig. Og gjerne fordi man faktisk trengte all maten, og gjerne også skinnet for å holde varmen. I tillegg visste de noe som har gått i glemmeboka hos oss i den vestlige verden; innmat og kraft kokt på bein er faktisk mer næringsrikt enn selve muskelkjøttet, de viktige mineralene sitter f.eks. i beina. I dag er det stort sett fancy kokker som lager kraft, kun kokt et par timer, for å heve smaken på sauser og supper. Men kraft er en næringsbombe, rik på både kalsium, fosfor og magnesium som både beina og tennene dine trenger. Den er i tillegg svært rik på gelatin, som er kokt kollagen som er bra for hud, hår, negler og ledd. Kraft er i tillegg rik på aminosyrene prolin og glysin, og er dermed sårt trengt for bindevev i kroppen, som f.eks. ledd og leddbånd og rundt organer i kroppen din. Aminosyrene i kraft utfyller f.eks. aminosyrene du finner i kjøtt, så om du bruker de sammen vil du få en fullstendig aminosyreprofil. Nyttig og fint!

Paleomom har en god forklaring på hva glysin og prolin gjør i denne bloggposten. (Fritt oversatt): «Glysin er også viktig for syntese av DNA, RNA og proteiner i kroppen og gjør den dermed ekstremt viktig for god og riktig fordøyelse, sårheling og riktige nervefunksjoner. Glysin hjelper fordøyelsen ved å regulere syntesen av gallesalt og sekresjon av magesyre (kommentar av meg: Vi trenger faktisk mer magesyre, ikke mindre! Sure oppstøt eller dårlig forøyelse av mat tyder på at du har for lite magesyre). Det hjelper på både avgiftning i kroppen og er nødvendig for produksjon av glutathione, en viktig antioksidant. Glysin kan også hjelpe til med å regulere blodsukkernivået og forbedre muskelvekst og muskelreparasjonsevne i hele kroppen. Dette skjer fordi nivåene av kreatin økes og regulerer vekst hormon utskillelsen fra hypofysen. I hjernen blir glysin omgjort til neurotransmitteren serin som gir økt mental klarhet, økt minnefunksjon, bedre humør og reduserer stress. Prolin har også en viktig rolle ved at det kan redusere oppbygging av kolesterol i blodårene og kan dermed hindre blodpropp i blodårer og hjerte. Proline hjelper også kroppen med å bryte ned proteiner som brukes til å lage nye, sunne muskelceller.»

Så altså, kraft er, pga. sitt høye kollagen/gelatin nivå skikkelig anti age! Dyre kremer som du kjøper og sies å inneholde kollagen er som å kaste penger ut av vinduet. Kollagen proteinet er for stort til å kunne trenge gjennom huden din, så du må faktisk innta det for å merke de gode effektene.

Hvordan bruker man kraft i matlagingen?

Jeg bruker det i mye, som regel 2-5 ganger i uka, alt etter hva jeg lager. Du kan koke ris og quinoa i kraft i stedet for vann, da suger risen/quinoaen til seg all kraften og du kan lure i de særeste barn de gylne dråpene. Du kan bruke det som base for supper og sauser, i tomatsausen, i gryteretter og her kan du se at Gry også har brukt det i brøddeigen. Du kan også drikke en kraftkopp, les hvordan jeg lager den her.

Hvordan lage kraft!

Det finnes mange metoder, men sånn som dette gjør jeg det. Et tips er å fryse ned beina du har til overs etter middager og så lage en større porsjon når du først skal lage det. De tåler å stå noen dager i kjøleskapet også. Det er veldig lite arbeid, det gjør seg selv egentlig, men tar så klart litt tid. Derfor liker jeg å lage store porsjoner, så slipper du å gjøre det så ofte. Men i perioder lager jeg en mindre panne kraft hver uke, så gjør det som passer for deg.

 • Dette trenger du:
 • En stor panne (10 l. el. mer), evt. en medium panne (4-5 l) om du bare har 1-2 kyllingskrog f.eks.
 • Bein til å fylle ca. halve panna du har valgt
 • evt. 2 ss eddik
 • Evt. grønnsaker som gulrot, løk, selleri, hvitløk, urter og krydder

– Du kan bruke bein fra f.eks. en stekt kylling, lammesteik, fenalår osv. Ta med sener, skinn og slikt, om du har rensket av kjøttet.

– Har du rå bein kan du velge å brune de i en langpanne for ekstra smak. Men dette er en smakssak, ofte synes jeg du får den mildeste og deiligste kraft på f.eks. rå hjortebein, men det kan gi mer smak i supper og sauser om du bruner de først. Prøv deg fram!

– Har du store margbein, sag dem opp så du får ut margen!

kraft1

 • Ha beina i den store gryta, bruk en som er av stål. Jeg pleier å la beina fylle mellom 1/2 til 3/4 av panna. Det er jo luft mellom der også.
 • Hell på kaldt og godt vann, samt de 2 ss med eddik. La stå 1 time. Dette er for å la eddiken trekke ut enda mer næringsstoffer i kraften.
 • Kok opp kraften og skum av (ta bort skummet som blir på overflaten med en skje). Det er avfallsstoffer som flyter opp, sies det. Andre sier det kun er for å få klar kraft.
 • Skru ned plata til lav temperatur, det skal fortsatt være rykende varmt, men det skal ikke koke eller boble noe særlig. Det ser ut som det ikke gjør noe egentlig, men det gjør det! På min ovn har jeg 12 trinn på plata, og setter som regel min på 2 når den er kokt opp og skummet av. Dette varierer jo fra ovn til ovn så du må nok prøve deg fram.
 • Ha evt. i løk, krydder og grønnsaker for mer smak og næring til kraften. Et par hele gulrøtter, noen hele løk med skall, delt opp i biter, hvitløksfedd, selleristang osv. Så mye eller lite du vil. Jeg lager den oftest helt enkel, med kun bein.
 • Ikke ha i noe særlig salt, det er lurt å salte til slutt eller la kraften være lite salt så du kan salte de rettene du bruker den til slik du vil.
 • La kraften stå med lokk, på lav temperatur i minst 12 timer. Jeg pleier å la den stå i 12-24 timer, men du kan også la den stå i flere døgn om du vil. Noen lar kraften stå på hele uken, bruker av den og fyller på vann etter hvert. F.eks. om du har en crock pot.
 • Du vil se at fargen endrer seg til alt fra lys til mørk gyllen (etter type bein, grønnsaker osv.) og at grønnsakene blir myke og mørkere. Det lukter også ganske godt etter en stund.
 • Sil av kraften i en finmasket sil, så du sitter igjen med kun kraft, uten biter av hverken bein eller grønnsaker. Beina og grønnsakene kaster jeg, eller gir til hønene. Har du kompost er det fint å putte det i den.
 • Hell den avsilte kraften på glass og sett til avkjøling. Du kan oppbevare kraften i kjøleskapet 3-7 dager hvis du vil, men jeg pleier å fryse det meste for å være sikker på at den ikke blir ødelagt/sur.
 • Jeg bruker glass som er litt under en liter, og jeg lar det alltid være et stykke igjen opp til lokket, så ikke det sprekker i frysen. Ta opp kraften en dag før du skal bruke den og tin i kjøleskapet, de siste timene på benken om mulig.
 • Du kan også hermetisere kraften ved å helle kokvarm kraft på varme, rene (steriliserte) glass. Da kan den holde månedsvis om du lagrer dem i f.eks. kjøleskap.

Så enkelt er det. Ikke noe særlig arbeid, men mye mat og næring for det lille arbeidet du gjør. Det hever både smaken og næringsnivået i maten din ganske så mye. Det føles kanskje litt tungvint i starten, men etter hvert blir det en vane. Vi elsker kraft! :)

En annen god kilde til kollagen og protein er gelatinpulver. Den kan brukes til andre ting enn kraft, f.eks. gele, gelegodis eller has i varm og kald drikke som kakao eller smoothies. Rent proteintilskudd! Vi bruker denne og denne. Et annet tips til god barnedrikke, som mine barn elsker, er Gry sin Bompisaft. Ekstra god i forkjølelsessesongen, særlig hvis du tilsetter urter eller urteekstrakt også.

Lager og bruker du kraft og/eller gelatin eller er det helt nytt og fremmed? Del gjerne tanker og erfaringer i kommentarfeltet :)

 

Kilder, samt gode innlegg å lese om kraft:

– Paleomom: Health benefits of bone broth

– Wellness Mama: How to make bone broth

– Mommypotamus: How to make bone broth

– Healthy Home Economist: flere ulike innlegg om kraft

– WAPF: Broth is Beautiful & Why broth is beautiful

Kraftmamma: Kraftkoking ABC

 

 

 

Anita

5 Comments

 1. Tusen takk for et supert og informativt innlegg! :) Nå fikk jeg definitivt gnisten til å lage kraft selv, supert med en så enkel forklaring! Dette skal jeg også få til! :) Nå må vi bare ha mat med bein litt oftere :P

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.