Anbefalte kosttilskudd for barn – og voksne!

Ideelt sett skal kosten være så god at man ikke trenger kosttilskudd. Men hvem spiser ideelt hundre prosent av tiden? Det er nesten umulig i vår verden etter min erfaring. Jorda vi dyrker grønnsakene våre i inneholder mindre mineraler og næringsstoffer enn for hundre år siden. Forurensing og giftstoffer rundt oss er verre enn noensinne. Derfor anser jeg kosttilskudd som viktig og styrkende for meg og mine. Og jeg snakker overhodet ikke om multivitaminer fra dagligvaren, da kan man like godt spise bark og får mer nytte av det. Tror du daglivarens kosttilskudd vil redde deg fra det dårlige og næringsfattige kostholdet ditt? En nylig publisert studie viser at det er mye juks her, og jeg tror ikke europeisk eller norsk er bedre dessverre.

Det er så mange dårlige råd der ute, alle vil råde deg til både det ene og det andre når det gjelder dine barns helse. Noen sier at tran er godt nok, andre sier at tran er livsfarlig. Noen mener en multivitamin redder dagen deres, andre sier man ikke trenger kosttilskudd i det hele tatt. Alle vil vi jo i bunn og grunn det beste for barna våre. Men hvem skal du stole på? Hvem har rett? Det finnes ikke noen fasit. Så lenge det finnes ulike mennesker vil det finnes ulike meninger, og mange meninger er også støttet av kliniske studier og what not i fleng. Det vil ikke si at det virker for deg, en klinisk studie kan godt være kjøpt og betalt. Det du må gjøre er å lese selv, vurdere selv og ikke minst erfare selv hva som fungerer og er effektivt. Selv fagpersoner har en personlig mening, eller er påvirket av utdanning som ikke nødvendigvis er hundre prosent riktig. Kosttilskudd er en diger industri, likeså som legemiddelindustrien, og handler mer om penger enn helsa di, dessverre. Husk på det. Bruk fornuft og stol på magefølelsen, utdann deg selv og ikke tro på alt du blir fortalt ;)

Grunnkostholdet er viktigst, og bør bestå av økologisk frukt og grønt, kjøtt og fisk fra gressfora, øko eller ville dyr, mye fermentert mat og drikke, gode fettkilder og bør hovedsakelig være mest mulig hjemmelaget og riktig tilberedt, næringsrik mat. Du trenger både proteiner, fett og karbohydrater fra gode kilder.

 

Her er mine topp tips til fantastiske og effektive kosttilskudd som fungerer. Både for barn og voksne!

 • Fermentert fiskeleverolje – Den beste fiskeoljen er fermentert fiskeleverolje, da den fortsatt har livsviktige fettløselige vitaminer som A og D intakt, og som vi trenger så veldig. Vi bestiller fra perfectsupplements.com for å spare litt penger ifht. norsk pris. Snart kan du lese hvorfor jeg vet hundre prosent at denne oljen gjør det den skal, det kommer en hel bloggpost om det så snart jeg får skrevet den ferdig.
 • Hyllebærekstrakt – Denne gir jeg ungene etter fiskeleveroljen. Hylllebær er rik på antioksidantrike flavonoider og i tillegg anthocyanin som er betennelseshemmende. Den smaker søtt og godt og hjelper på å ta bort smaken av fiskeolje, som ikke er akkurat god… I tillegg viser forskning at hyllebærekstrakt styrker immunforsvaret. Win win! ;) Jeg bruker denne, men har planer om å lage min egen.
 • Honning og manukahonning – Honning er den eneste søtningen vi har i verden som vi bare henter og bruker som den er uten å gjøre noe med den. Honning er laget av bier, og ren, rå honning er et unikum i hva gjelder næring og bruksområder. Vi spiser jevnlig honning hele året, enten på surdeigsskiva, i smoothies, i hjemmelaget snop, eller rett fra skjeen for de som orker det (ungene elsker, for søtt for min del). Honning er rik på enzymer og inneholder både antioksidanter, vitaminer og mineraler samt en haug gode stoffer som biene har lagt igjen, både rester av pollen og mye annet som er bra for oss. Manukahonning er en spesiell honning med medisinske egenskaper og denne brukes i stedet for hostesaft hos oss. Funker som bare det. En lokal honning er super, ellers er både denne, denne, denne og denne favoritter hos meg. (Les mer om honning her, her og her om du vil.)
 • Bipollen – Bipollen er pollen som biene samler med seg når de henter nektar og som de tar med inn igjen i kuben. Pollen er proteinkilde og mat for biene, og svært næringsrikt. Bipollen kan hjelpe mot allergier (men bør tas med forsiktighet av de med sterk allergi, les mer her), og styrke immunforsvaret, gir masse energi, antioksidanter, vitaminer, mineraler, beskytter leveren, er bra for hud, hår negler, og ja, stort sett hele deg. Du kan lese en god del mer om bipollen her og her. Jeg bruker som regel denne eller denne. Sistnevnte legger jeg i vann med litt eplecidereddik eller kombuchaeddik natten over, lar den stå på benken. Så er det bare å hive den i smoothien neste dag. Eller jeg putter i surdeigsbrød eller annen surdeigsbakst.
 • Propolis – Enda et av biene sine magiske produkter. Propolis er egentlig harpiks fra trær som er blandet med bivoks og spyttstoff fra biene, og som de har «tygd». Den har antibakterielle og sopphindrende egenskaper og sies også å kunne hjelpe mot for høyt blodtrykk, allergier, matforgiftning, kreft og vorter. Les mer her, her og her. Vi bruker denne, som er blandet med honning og vi bruker den mest i forbindelse med forkjølelser og synes den hjelper mot vond hals og er et bedre alternativ enn hostesaft. Smaken er ikke så god, men ungene her i huset tar den uten å si det er æsj, så da er den godkjent.
 • Langtidskokt kraft – Det er en grunn til at bestemoren og/eller oldemoren din helt sikkert kokte kraft. Før visste de, en kunnskap nedarvet i generasjoner, at kraft kokt på bein, sakte og lenge gir deg massevis av næring, collagen, gelatin/glysin og mineraler. Kraft er gjennoppbyggende for ved i både tarm og mage, hud og hår (Les gode artikler her og her). Jeg koker kraft i alt fra 12-24 timer, du kan koke den enda lenger om du vil. Jeg bruker bein fra vilt eller øko dyr. Kylling, kalkun, hjort, reinsdyr, gressfora okse eller lam. Alle gir deg kraft som kan brukes i supper, gryter, sauser osv. Smaken er fantastisk, men næringen er enda bedre. I dag er kraftkokoking en glemt kunnskap, og brukes stort sett av kokker, som da koker den et par timer kun for å få smak på rettene sine. Vi spiser kraft som regel flere ganger i uka og det er styrkende for hele familien. Kraft og den egenskaper kan du lese mer om her, her og her. Hvis dere ønsker kan jeg lage et eget innlegg om hvordan jeg koker kraft.
 • Gelatin – En god langtidskokt kraft inneholder masse gelatin som kroppen trenger, men med gelatinpulver kan du lage supergode desserter som gele, pudding og gelegodis. Du får også kjøpt en variant som du ikke kan lage gele med, men som løser seg lett opp i både kald og varm drikke. Denne putter jeg som regel i te eller smoothie. Velg gode varer, jeg synes ikke den på butikken er noe særlig. Jeg kjøper denne og denne.
 • Lever – Lever er faktisk mye mer næringsrikt enn kjøtt. Det er supermat og bør spises jevnlig av alle som vil holde seg friske og sunne. Det er i motsetning til hva alle tror ingenting som blir lagret i leveren. Den er et renseorgan, men ingenting av det den renser blir igjen. Det du derimot får er en næringsbombe uten like, rik på fettløselige vitaminer som vi trenger så sårt. Den enkleste måten jeg får i mine lever på er å lage leverpostei eller leverkaker (kjøttkaker/kjøttboller der 30-50% av kjøttmengden er lever). Det er en selfølge at leveren må komme fra friske dyr som beiter fritt, du får f.eks. kjøpt økologisk lever fra kylling, gris og storfe og lammelever på noen butikker i sesong.
 • Urter og ville vekster – Urter er både smaksforsterkere, næringsbomber og medisin. På våren kan du for eksempel plukke din egen brennesle i skogen, den kan brukes til supper og te, eller i brøddeigen for ekstra næring der også. Du kan også kjøpe økologiske urter i de fleste daglivarebutikker og dessuten er det veldig lett å dyrke sine egne i vinduskarmen, og da kan du dessuten få tak i mange flere spennende varianter enn butikken har. Jeg anbefaler boka Medisinplanter i Norge, skrevet av mannen bak rolv.no. Fantastisk bok og fantastisk mye informasjon på nettsiden også. I tillegg til å bruke urter i maten så finnes det mange fine urtepulver og ekstrakter man kan få kjøpt på nett (hvis du ikke orker styret med å lage dine egne..). Jeg kommer nok til å skrive minst enda et innlegg om urter og urteekstrakt.
 • Hvetegress/Chlorella/Spirulina – Vil kort nevne disse supermattilskuddene. Jeg har skrevet mye om dem før og vi bruker dem fortsatt. Næringsrike gress og alger, vi tar dem for ekstra vitaminer og mineraler. Anbefaler I am Pure sine produkter, de er fantastiske, god kvalitet, god på pris og supre jenter som står bak og jobber beinhardt. Mange mener supermat er tull og det har fått dårlig kritikk i media av tv-programmer som ikke er så seriøse etter min mening. Jeg synes fortsatt at supermat er supert og kommer nok til å bruke det for evig og alltid.
 • Amla – naturens egen c-vitamin bombe. I am Pure er best her også :) Denne tar vi i større doser når vi er forkjøla. Smaker ikke så godt, så kan kamufleres i en smoothie, evt. putte i kapsler og svelge.
 • Magnesium – Magnesium er lite vits i å ta som tabletter, da det er en minimal mengde kroppen klarer å ta opp på den måten. Magnesium er viktig for utrolig mange prosesser i kroppen, og et mineral nesten alle har for lite av. Det beste for å få i seg magnesium er å bruke magnesiumspray (ofte kalt magnesium olje) eller magnesiumsalt som du har i fotbad. Ungene elsker å ta fotbad, sprayen kan svi litt så den er ikke så lur å bruke på de minste i hvert fall. Les mer her og her.
 • Kokosolje – Sist, men ikke minst!! Jeg er mammaen som sier «Ta litt kokosolje på det! eller «Spis litt kokosolje!» uansett hva det gjelder. Jeg tror de rundt meg blir litt sprø av og til.. ;D Vi har alltid kokosolje i skapet både på kjøkkenet og på badet, og ungene vet at det brukes både til steking og matlaging, som ingrediens i snop, smoothie og kaker og til hudpleie. De smører seg titt og ofte inn med oljen selv, på tørre kjaker eller sår og tørr hud. Den brukes som badeolje til minstemann, hårkur, sminkefjerner, hudolje, kuldekrem, sårsalve, mot solbrenthet, skrubbsår, tørr og sår hud og alt som tenkes kan egentlig. Kan aldri være uten kokosolje. Den fukter lett, trekker raskt inn i huden, er antibakteriell, sårhelende, supersunn å både spise og putte på huden. Har du veldig tørr hud så vil ikke kokosolje alene være god nok som fuktighets»krem», da den trekker ganske raskt inn. Jeg bruker den i stedet for bodylotion, men i ansiktet bruker jeg den som rens og andre oljer og kremer til fukt. Om sommeren er den perfekt som både fuktighet og solbeskyttelse for min hud. Her er et helt innlegg jeg tidligere har skrevet om kokosolje.

Hvis du nå ble veldig stressa av denne lista, så sier jeg absolutt ikke at du må ha alt dette i skapet ditt hele tiden. Dette er ting som jeg litt etter litt har inkludert i vårt kosthold/kosttilskuddsrutine. Vi spiser heller ikke hver eneste ting hver eneste dag. Men dette er alle ting som jeg stort sett har i skapene mine og bruker etter behov, og som jeg ikke minst synes fungerer veldig godt for meg og mine. Ingenting er nødvendig å ta hver dag, ta det heller etter behov. Det viktigste er hverdagskostholdet, så kommer alle disse tingene etter hvert. Er det èn ting jeg synes du bør investere i og gi både deg selv og barna er det fermentert fiskeleverolje. Den kommer jeg ikke utenom høst, vinter og vår. Den er fantastisk, og det kommer som sagt snart et innlegg om hvorfor jeg vet at den virker, så jeg skal linke til det her når jeg har lagt det ut :)

Hva bruker du og din familie? Bruker du noen av de samme tingene, eller helt andre ting? Del og diskuter gjerne i kommentarfeltet! :)

 

Og hvis du nå faktisk har lest hele dette lange innlegget – hurra for deg! Legg igjen en kommentar og si hva du synes, så trekker jeg ut en av dere om en ukes tid som får en overraskelse i posten fra meg :) Del gjerne ditt favoritt kosttilkudd også.

 

Dette innlegget er mine meninger og erfaringer. Jeg er ingen lege/terapeut og kan derfor ikke gi noen medisinske råd. Artikkelen inneholder råd, tips og erfaringer som fungerer for meg. Hva som fungerer for hver enkelt av oss er veldig individuelt og alle ting fungerer ulikt hos ulike mennesker. Du må selv lese deg opp og erfare hva du synes er viktig og riktig. Jeg er utdannet Holistic Health Coach (helse og livsstils coach) hos Institute for Integrative Nutrition i New York, og har i tillegg selv lest meg opp på både kosttilskudd, tradisjonskost, urter, naturmedisin og helsekost. Har du spørsmål kan du stille dem i kommentarfeltet nedenfor.

 

 

 

 

Anita

25 Comments

 1. Så herlig med tips til ordentlige kosttilskudd! Hørte første gang om fermentert fiskeleverolje i dag, tror jeg må lese meg litt opp på det, vil jo gi mini det beste han kan få. Hittil har han fått Eskimo-3, spørs hvordan ansiktsuttrykket blir hvis jeg bytter den ut med fermentert fiskeleverolje. Vil veldig gjerne ha innlegg om kraft! :)
  Håper du får en fin dag!

  • Den smaker ikke godt altså, det er en ærlig sak. Men det finnes en med sjokoladesmak, den er kanskje lettere å få i de små :) Det finnes også en med kanelsmak, den er min favoritt, men den er for sterk for de små, skikkelig kraftig kanel smak på den. Det kommer nok innlegg om kraft om litt ;) Takk for fin kommentar, ønsker deg en nydelig dag også :)

 2. Bra og lett forståelig oversikt, tusen takk :-) Jeg har så smått begynt å innføre blant annet kraft, kokosolje, Manuka, og hjemmelaget kefir inn i husholdninga vår. Og mere skal det bli ;-) Blant annet var det først når samboer begynte å smøre på kokosolje og manuka på et sår som ikke ville gro at såret ble borte…. Så, naturlig er best :-) Gleder meg til å følge deg videre….

 3. hei!

  Her i huset er kokosolje, gelatin og greens fast i skapene. Spiser ellers mye grønt, og mye urter. Derfor er vi vel aldri syke her i huset

 4. Hei.
  Flott at du skriver om kosttilskudd og linker hvor vi får tak i d

 5. Tusen takk for gode tips nok ein gang :-) vi har faktisk ein del av dette i skapet, men kan absolutt bli bedre. No er eg i full sving med og koke kraft fleire gangar i veka, bruka det i supper, sauser og pureer rett som det er :-) her i huset bruka vi omega cure sin fiskeolje, har du noke formeining om denne? :) klem til deg :)

  • Hei Tonje! Så bra! De fleste gode vaner blir til sånn litt etter hvert, etter min erfaring i alle fall :) Har ikke testa omega cure oljen, men har hørt bare positivt om den fra seriøse folk, så vil tro det er et bra produkt :)

 6. Her var det mangen gode tips:) Er enig i at det er bedre å ha en sunn og naturlig livsstil en å tenke at kostilskudd ordner det en mangler. Vi spiser også Økologisk og prøver å lage næringsrik mat fra bunnen av. Ingenting funker bedre en honning på sår hals og hoste!

 7. Her var det mange gode tips å få. Jeg er stor fan av flere produkter her. Jeg har prøvd proplis i dråpeform (drikke i vann), men det smakte så ille at jeg fikk det ikke ned. Bruker dere vann/saft/juice? Kokosolje bruker jeg både i matlaging og hud/kroppp, min absolutt favoritt.

  Og ønsker gjerne en overraskelse i posten :D

  • Her tar ungene propolis på skje uten å klage, de liker det faktisk. Jeg er ikke så fan av smaken, det er som en stram, sterk honning med noe rar smak.. :D Vi bruker den jeg linker til, der propolisen er blanda i honning.

 8. Ja takk, gjerne et innlegg om kraftkoking. Har tenkt på det mange ganger, men kommer ikke i gang for vet ikke helt hvor/hvordan jeg skal begynne.

 9. ser at en del av kommentaren forsvant:-) spør igjen jeg! Lurer på hvordan det er å koke kraft på kylling. Vi har ofte helstekt kylling fra Stange eller Holte, men pleier bare å kaste «skrotten». Vil også gjerne ha innlegg om produkter og mat til baby!:)

  • Ikke kast skrottene/skrogene!! *iiik* Jeg bruker å fryse dem ned, både fra helstekt kylling og kyllinglår, så kan du ta opp så mye du vil når du vil lage kraft. Mat til baby vil jeg definitivt skrive mer om! :)

 10. informativt :) jeg bruker kokosolje en god del, og koker kraft. Føler jeg burde bruke mer kraft, men klarer ikke alltid å få den til å passe inn i maten :) blir som regel bare i gryteretter og tilsvarende..

 11. Jeg prøver også å inkludere alle disse tinge i kostholdet vårt, mens synes det er vanskelig. Spesielt overfor barna. De er så pass store at de er kritisk til alle nye smaker. Men du kom med noe konkret tips som må prøves ut. Fint og informativ innlegg.

  • Takk! Det er lurt å ta en ting om gangen, eller i alle fall ikke mer enn et par ting. Nå er mine barn fortsatt små (3 og 7 år), så det er så klart lettere da. Minstemann har fått fiskeleveroljen siden han var 4 måneder og tar den uten å mukke. Han klager aldri på smaken i forhold til hun som snart er åtte. Hun hadde en periode da hun var 5-6 år der hun omtrent nektet å ta den, mye sutring inkludert. Jeg maste ikke så mye, men fortsatte å be henne ta den hver dag selv om hun nektet, og etter en stund så kom vi inn i det igjen og nå tar hun den fast igjen. Hun fikk ikke de gode tingene som hyllebær og honning etterpå, så det hjalp nok også. Men jeg er ikke fan av tvang, det tror jeg virker mot sin hensikt. Det finnes jo en versjon med sjokoladesmak, den brukte vi en del i den perioden. Nå vet jeg ikke hvor store barna dine er, men det er kan være lurt å fortelle hvorfor du vil de skal ta det, hva det hjelper kroppen med og ikke minst vise dem at du selv tar det :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.