En sunnere hverdag med mindre giftstoffer

 

Det finnes utrolig mye kjemikalier og skadelige stoffer rundt oss i hverdagen og for ikke lenge siden ble det skrevet i mange aviser og blogger rundt omkring at nordmenn er blant de giftigste i verden. Giftstoffer finnes rundt oss hele tiden og er umulig å unngå  helt. Men en god del kan man så klart unngå med noen enkle triks.

Jeg har i mange år vært opptatt av ren og økologisk mat uten sprøytemidler. Ren mat er det viktigste vi putter i kroppen vår. Alle er opptatt av riktig drivstoff til bilene sine, kroppen trenger også riktig drivstoff! Og det er heller ikke bare mat som har noe å si. Det vi har rundt oss, smører på oss og puster inn har også mye å si for helsen vår.

Mine tips til en mer kjemikaliefri hverdag kommer her! Jeg har også tidligere skrevet et langt innlegg om en mer miljøvennlig hverdag, les det her. Les også gjerne mitt innlegg om koksolje som hudpleie her.

 • Kjøp så mye økologisk mat som du kan. Forskning viser at det er mer næring i økologisk mat (sjekk bøkene til Berit Norstrand, der finnes det flere referanser til dette).
 • Bytt ut shampo, såpe, hudpleieprodukter, sminke, kremer, tannkrem og deodorant med økologiske og trygge produkter. Mine tips er kokosolje, Miessence, Naturkilden og Rein Hudpleie. Det finnes mange andre gode merker også så klart. Her kommer det mange egne innlegg etter hvert, da det er stort utvalg og ikke alltid lett å finne gode produkter. Jeg har mange tips på lager!
 • Bytt ut alle vaskemidler med økologiske eller hjemmelagede, f.eks. eddik, bakepulver osv. Finnes masse diy på Pinterest. Min erfaring er at økologiske vaskemidler er minst like gode som vanlige.
 • Kjøp økologiske pysjer og sengetøy. Da får kroppen hvile fra kjemikalier i alle fall mens du sover. Dette er spesielt viktig for barn med sine små kropper. Dette gjør jeg for mine barn og tror at det har noe å si. Det er nok ikke mulig å kjøpe alle klær økologiske, men jeg kjøper i alle fall økologisk undertøy, nattøy og ullundertøy.
 • Klær og sko. Det finnes mer og mer økologiske klær i kjedebutikker som H&M, Kappahl og Cubus, jeg har funnet både pysj og klær her. Eller finnes det mye på nett. Jeg liker veldig godt Kavat sine barnesko, de er utrolig fine og gode på foten, finnes bl.a. her. Ellers har nettbutikker som Ellos og Laredoute et godt utvalg av både sengetøy, klær og sko, se her og her. Det finnes også mange andre små nettbutikker som har godt utvalg i økologiske klær og sko til barn. Del i kommentarfeltet om du har noen tips!
 • Telys og kubbelys! Her bruker jeg bivokslys. De er den beste type lys fordi de faktisk renser luften i stedet for å tilføre den kjemikalier som vanlige telys kan gjøre. Jeg kjøper mine bivokslys i butikken jeg jobber. Kjøper du på nett så del gjerne hvor!
 • Møbler, bamser, leker. Dette er noe jeg har fundert på i det siste. Masse leketøy og møbler inneholder flammehemmere, slik at de ikke skal kunne brenne så lett. Men flammehemmere er utrolig skadelig og noe vi bør unngå så mye vi kan. Jeg har nettopp begynt å eliminere disse tingene og det kommer nok flere innlegg om dette fremover. Jeg ønsker meg økologisk sofa!;) Et godt alternativ er så klart å kjøpe brukte møbler, uebhandlede tremøbler osv.
 • Lag et bedre inneklima! Ha grønne planter innendørs, de renser luften, luft ut 1-2 ganger daglig, få bort støv og støvsug en gang i uken. Saltlamper kan også rense luften, det samme gjør bivokslys.
 • Adaptogene tilskudd og urter. Supertips! Dette har jeg mye å si om, så det kommer i et eget innlegg, det får rett og slett ikke plass her ;)
 • Viktigst av alt: Ta en ting om gangen. Det har jeg gjort, det tror jeg er nøkkelen til å klare å gjennomføre det, og å stresse med alt på en gang hjelper ikke i det hele tatt.

Legg gjerne igjen en kommentar med dine tips! Hva gjør du for å minske kjemikaliebelastningen for deg selv og familien? Del gjerne dine favorittprodukter også da jeg alltid er på utkikk etter nye, gode produkter:)

Har du spørsmål? Still dem i kommentarfeltet!:) Jeg er også på utkikk etter gode nettbutikker så del gjerne dem også i kommentarfeltet.

Ha en nydelig dag! :)

 

Anita

3 Comments

 1. Så fint at du er tilbake! :) Jeg lurer på om har tips til en god sjampo/balsam eventuelt noe jeg kan lage selv. Jeg sliter med tørr hodebunn og tørt hår. Har prøvd noen økologiske merker, natron/eplecideredikk, balsammetoden men er ikke fornøyd med noe av det…

  • Tusen takk:) Jeg anbefaler Rein sin, den liker jeg veldig godt, hun lager de selv, du finner de på reinhudpleie.com. Håret blir rent, mykt og blankt, trenger ikke balsam. Men jeg tar pauser fra denne innimellom da den inneholder essensielle oljer som irriterer hodebunnen min hvis jeg bruker den mer enn 4-5 mnd. i strekk. Uansett er det lurt å bytte mellom 2-3 shampoer synes jeg. En annen favoritt som jeg kun har prøvd i et par mnd, men liker veldig godt er Miessence sin milde shampo og balsam, de bestilles fra miessence.com. Veldig god kvalitet begge to.

 2. Hei. Jeg driver med kjemikaleifri rengjøring hvor vi kun bruker fiber og kaldt vann når vi rengjør hele huset. Ta kontakt hvis du er interresert i å vite mer. Mvh Hanne E. Strøm, 45602112

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.