Gelegodis – supersunn godis til barna!

Godterier laget av hvitt, raffinert sukker, kunstig søtning, tilsetningsstoffer, fargestoffer og e-stoffer gis til barn fra smågodthyllene hver eneste helg som lørdagsgodteri. Hva med noe som er bedre for de små kroppene? For eksempel disse hjemmelagede seigmennene – eller gelegodis som vi kaller dem – de får du oppskrift på her!

Du finner også mange andre oppskrifter på sunnere lørdagsgodteri her på bloggen, bl.a. godisremser, hjemmelaget sjokolade og godterikuler i fleng. Bruk søkefeltet eller kategoriene;)

Varianter av disse har vel florert en stund nå, vi har lagd våre i mange måneder nå, og lager de gjerne flere ganger i uka. De kan fint spises som hverdagsgodteri om man vil, og er supre å ha i matpakken for eksempel. Mine er inspirert av Mommypotamus sine, men jeg har endret oppskriften litt. Våre smaker ganske syrlig, vi liker dem sånn, men vil du ha de søtere kan du ha i mer honning. Her finner du også Marianne sin oppskrift.

 • Sure gelegodis!
 • 2 dl ferskpresset sitronsaft
 • 1 dl vann eller vannkefir
 • 6-8 ss gelatinpulver
 • 2 ss raw honning
 • 10 dråper stevia
 • litt vann og noen bær for farge på godisen

– Varm opp væsken forsiktig, slik at gelatinen løser seg opp. Ta av platen og ha i honning, stevia og evt. fargevann. Det lager du enkelt ved å røre sammen noen spiseskjeer bær med noen spiseskjeer kokende vann og sile over i gelegodisen. Blåbær gir finest farge, synes vi. Visp sammen og hell i former, jeg bruker sjokoladeformene mine. Avkjøl i kjøleskap eller fryser om du har hastverk, og nyt syrlig, herlig godteri du har laget helt selv!

Disse er utrolig populære her hos oss, både hos store og små og alle som har fått dem servert liker dem. For å si det sånn, det ble laget tre slike sjokoladeformer til barne-tv en kveld og de få bitene du ser i skåla på bildene var alt som var igjen om morgenen når jeg skulle ta bilder. Og jeg hadde faktisk tatt unna mer enn dette, men noen som var «sulten» hadde visst funnet skåla mi:)

Hvis du vil lese mer om gelatin kan du sjekke ut hva Gry har skrevet her, Anne Marit her og her (les kommentarfeltet!).

God helg!:)

Anita

44 Comments

 1. Spennende! =o) Det må jeg prøve! Har akkurat laget råsjokolade. Intens smak av sjokolade må jeg si! Det liker jeg!!! I morgen skal jeg lage kokostrøflene som jeg har funnet i bloggen din. God helg!

  • Ja, den vil jeg tro er bra:) Kjempegodt! Har hold meg unna alt av smågodt og vingummi i seks år nå, og det var utrolig herlig å kunne nyte noe som ligner og likevel er sunt:)

 2. Så utrolig gøy at du kom med denne oppskriften nå!
  Jeg skulle egentlig lage de i går men så rakk jeg det ikke.. så tenkte jeg nå at jeg skulle finne en oppskrift, og der dukker du opp med en. Tusen takk!!!

 3. Jeg lagde disse for ca 1 mnd siden, men det ble aaalt for surt med 2 dl sitronsaft :-p..høhø. Så neste gang jeg lager skal jeg heller bytte ut litt av sitronsafta med appelsin..og kanskje litt klementine siden vi går imot jul :-) Gelegodisene dine så veldig proffe og gode ut!

  • Steviaekstrakt kjøpt på iherb, fra Wisdom naturals liker jeg best. Styr unna hvitt pulver, som ikke er så naturlig..

 4. Ser kjempegode ut, og ikke minst supersøte :-) I tillegg er det jo mye artigere når de er hjemmelaget! Skal prøve en oppskrift a la dette med mye sitronsaft neste gang, de gangene jeg har prøvd har figurene nemlig blitt ganske ødelagt på vei ut av formen… Men i kveld skal jeg lage skumgodteri, samme prinsipp, bare med stivpisket eggehvite i (blåser litt i antinæringsstoffene når det er snakk om godis ;-)).

  • Ja, alt er myye bedre hjemmelaget;) Mine blir også ødelagt om jeg tar de ut for tidlig, men jeg setter de i fryseren til de er helt stive og så vipper jeg de ut av formen, da går det lett som en lek:)

 5. SÅ herlig det ser ut, Anita! Jeg har lenge hatt lyst til å teste denne vingummigodisvarianten, så nå må jeg se å få ut fingeren! Ser jo bare nammis ut!:)

 6. De så veldig gode ut, men kan jeg erstatte gelatin med lik mengde agar agar? Siden jeg og mange av mine venner ikke spiser gelatin.
  Ville vært fint i en julekalender ;)

  • Det vil jeg tro, hvis du følger anvisningene for å erstatte gelatin med agar burde det vel gå fint?:) Jeg er dessverre ikke ekspert på agar, har bare prøvd det et par ganger. Si gjerne fra om det funker!:)

  • Jeg bruker vanlig, raw/rå honning, kjøpt på iherb, men du kan fint bruke manuka også:)

 7. Mmm, nam! Jeg lagde disse i en fei forrige lørdag, og de blei knallgode! Jeg brukte bringebær i mine + Stevia Berry. :) Både samboeren min og jeg ELSKA dem, og de kommer garantert til å bli et fast innslag i ulike varianter her hjemme. Så i går måtte jeg hamstre gelatin på 10-kronersmarkedet på Obs, for det kommer nok til å gå unna fremover, hehe. Har funnet ut at en boks holder akkurat til denne oppskrifta, og jeg blei overraska over hvor mye godteri det faktisk blei ut av det. :D

 8. Dette fikk kreativiteten her i kjøkkenet til å virkelig spinne også! De jeg bor med og jeg sitter nå og gomler «seigmenn» laget av ferskpresset eple og brokkoli-juice. Brukte bare ren juice (og bittelitt vann som gelatinen fikk varmet seg i) så da var det ingen nødvendighet med noe mer søtningsmidler, supergodt! Nå står ananas- og vannmelonseigmennene og venter på oss i kjøleskapet. Herlig!

 9. Vi har laget i dag. Ble veldig bra. Hvordan oppbevarer du dem? Hvor lenge kan de lagret før de må spises?

  • Oppbevarer dem i et glass med tett lokk i kjøleskapet. De holder 5-10 dager etter min erfaring. Hadde noen som ble dårlige etter 5 dager en gang, men de lå ikke i tett glass. Du kan fint fryse dem for lenger oppbevaring og bare ta opp en stund før de skal spises:)

 10. Hei!
  Dette hørtes helt herlig godt ut :)
  Men jeg lurte på, er det noe annet jeg kan bruke i stedet for sitron? Jeg har en jente som er veldig allergisk mot all sitrusfrukt.

  • Du kan bruke ferskpresset juice av noe slag eller bare bærsaft som lages ved å helle frosne bær i kokende vann og så sile av frø og bærkjøttrester.

 11. Hei! Disse har jeg lyst prøve, men har noen spørsmål! Bruker du smak på steviadråper eller nøytral? Og er det mulig å bruke gelantinplater istedet for pulver?

  mvh Amrita

  • Jeg bruker whole leaf ekstrakt, finnes på iherb. Men må også legge til at jeg ikke bruker stevia noe særlig lenger. Du kan sikkert bruke gelatinplater, men siden 1 plate er lik 1 ts pulver så må du bruke ganske manga plater. Anbefaler kvalitetsgelatin fra beitefora dyr.

 12. Heisann. Har lyst å prøve disse! Men lurer på om silikonformer er trygt å bruke. Har du erfaring med å bruke former av stål? Ser for meg at gelefigurene kan være vanskelige å få hele ut av stålformer. Men vil gjerne unngå plast.

 13. Disse skal jeg lage til jul! Tusen takk! Tenker å prøve en variant med mandarin/appelsin også :)

  • Så bra! Vi lager alltid gelegodis til jul, ungene elsker det og jeg tenker at jo mer gelatin for magene deres jo bedre ;) Funker med alle typer sitrus, litt lime oppi er også godt!

 14. Mine likte ikke smaken av honningen så godt :( Selv om jeg kunn hadde 1ss i. Jeg brukte Kjartans Røsslyng honning fra Solhøy bigård. Det var ikke råhonning, men vanlig. Noen tips på hva slags råhonning barn kan like?

  • Den aller mildeste honningen er akasiehonning, den smaker veldig mildt og kan nok brukes. Du finner økologisk akasiehonning bl.a. på Kiwi vet jeg, helt sikkert andre butikker også. Kjartans honning er super forresten, all norsk honning er rå honning, dvs. kaldslynget :) Du kan også selfølgelig erstatte med annen søtning som lønnesirup, yaconsirup, kokossukker eller kokossirup, alle disse fås på helsekost. Hvis barna dine er vant til vanlig godteri, kan det jo være de ville ha det søtere, så kanskje må du lage de søtere de første gangene og deretter ha i mindre og mindre søtt hver gang :) Håper du får det til! :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.