Vannkefir – superdrikke!

Dette har jeg holdt på med lenge nå, helt siden jeg fikk kefirkornene mine fra Gry i januar. Og de 2 spiseskjeene jeg fikk med deg, Gry, har jammen vokst mye! Jeg har hatt oppfylte litersglass med korn i kjøleskapet flere ganger og har gitt bort korn til flere. Nå i sommer har de hatt en vokseperiode igjen, og jeg har masse korn å gi bort til de som vil ha. Bor du i nærheten av meg (Florø) kan du bare ta med et lite glass med lokk og hente deg noen spiseskjeer korn hos meg. (Send meg gjerne en melding på facebook så du vet at jeg er hjemme;)) Nå lager jeg 4-6 liter vannkefir annenhver dag og alt forsvinner som regel før neste runde er klar.

Ferdig vannkefir med sitronskiver, i min mammas gamle kjøkkenglass:)

Vannkefirkorn er kort fortalt små korn som består av gjær og bakterier. Disse putter man i sukkervann og lar de stå på kjøkkenbenken i 24-48 timer eller mer. De liker seg best mellom 18-25 grader, så om vinteren kan det være lurt å ha de i det rommet som er varmest på natten. Kornene spiser da opp sukkeret og har du korn som trives vokser de kjapt også. Min erfaring er at de vokser i perioder, mye en periode og så lite en annen. Du siler av kefiren og skyller kornene, så er de klar til bruk igjen. Vannkefiren som blir igjen er fermentert og inneholder gode bakterier fra kornene. Den fungerer som probiotika og er bra for magen, drikk den gjerne både med måltider og ellers for å hjelpe fordøyelsen. Den bruser og smaker både søtt og syrlig. Kornene skal ha spist opp sukkeret etter 48 timer, men jeg har hørt at det er restsukker igjen i drikken, men da i veldig liten mengde. Lykkelige vannkefirkorn farter opp og ned i glasset under fermenteringen, i hvert fall gjør de det hos meg;) Bruk alltid glass til å ha kefiren i både før og under fermenteringen, og redskaper/sil av plast eller tre. Kefirkorn og andre levende organismer liker ikke metall!

 

Jeg brukte oppskriften i denne videoen når jeg startet. 1 liter vann, 6 ss sukker, 6 ss korn og evt. tørket frukt. Og så fermenterer jeg den bare lenger enn det hun gjør.  Jeg har i tørket frukt noen ganger, andre ganger ikke. Kornene liker mineraler og siden starten har jeg gitt mine en klype eller to med enten himalayasalt eller godt havsalt, siden disse er rike på mineraler. Mine trives godt med det og jeg synes det balanserer smaken. Salt fremhever ofte sødme på en god måte! Vet at andre også bruker flytende mineraler man får kjøpt og eggeskall, men mineralsalt funker bra synes jeg. Jeg har også brukt sukkertypene hver for seg, men både lønnesirup og kokossukker alene gir en veldig sur smak. Rårørssukker alene synes jeg gir alt for søt smak. Men denne blandingen blir perfekt, etter min smak i alle fall.

 • Vannkefir, grunnoppskrift
 • 1 liter vann
 • 4-6 ss sukker*
 • 6 ss vannkefirkorn
 • 1 god skvis sitronsaft el.et par skiver økologisk sitron
 • 2 klyper godt havsalt eller himalayasalt
 • evt. et par fiken eller en liten neve rosiner (eller annen tørket frukt, men disse smaker best synes jeg)

*Kokossukker og lønnesirup gjør blandingen litt surere, bare rørsukker blir litt for søtt for meg. Synes også det er alt for dyrt å kun bruke kokossukker.. Liker godt å blande forskjellige søtninger, f.eks. 3 ss sucanat eller rørsukker + 1 ss kokossukker, + evnt. en liten dæsj lønnesirup, eller bytt ut en ss sukker med lønnesirup. Jeg har testet mye forskjellig og synes smaken blir best ved å blande to eller flere. Men her må du så klart gjøre din egen erfaring, det går fint å bare bruke en type sukker også.

Kornene liker mineraler, og kokossukker er rikt på dette, så å ha i litt av er veldig lurt. Alle sukkertypene fås kjøpt på iherb.com eller helsekostbutikker. Saltet balanserer smaken godt synes jeg, som også sitronen gjør. Jeg har slutta å hive oppi en skive med sitron og har bare oppi en god skvis med sitron i stedet, 1 ss ca. Jeg kutter som sagt ofte helt ut den tørka frukten, da den gir mye smak, og jeg synes den er god som den er uten. Men gir den tørka frukt innimellom, da liker jeg best fiken eller rosiner, aprikoser kan også være godt, men gir lett en bitter smak. Du kan også gi blandingen en andre gangs fermentering, enten med most eller hel frukt/bær. Jeg liker godt jordbær og bringebær, og most eple. Har prøvd å putte i ferskpresset juice, men da synes jeg fermenteringen blir for voldsom/sterk på smak. Men vannkefiren er utrolig god som den er uten noe dilldall oppi!:)

Får du tak i korn anbefaler jeg å bruke originaloppskriften fra videoen ovenfor først, det var som sagt den jeg brukte i starten. Det er også lurt å prøve og smake seg fram, da gjør man sine egne erfaringer underveis. Har hørt at noen korn gjerne bruker litt tid på å komme i gang i et nytt miljø, og da trenger de gjerne mer næring. Når kornene dine begynner å vokse kan du oppbevare ekstra korn i sukkervann i kjøleskapet. Jeg gir mine korn litt sukker og /eller lønnesirup i et litersglass med vann. Sånn kan de fint stå en ukes tid før du skyller dem og har dem i et nytt glass med nytt sukkervann. Fermenteringen stopper ikke opp i kjøleskapet, men fordi det er kaldere der går prosessen saktere.

Når jeg skal drikke kefiren har jeg oppi ferskpresset sitron, jeg liker den godt når den er sur. Vil jeg ha den søtere bruker jeg et par dråper stevia. Jeg merker godt at magen og da også hele meg, liker vannkefir. Jeg synes også den øker melkeproduksjonen min (jeg ammer..), drikker jeg mye vannkefir noen dager har jeg mer melk. Ergo jobber den finfint med hele kroppen ! Både store og små i mitt hus elsker vannkefir:)

Det lukter gjær og litt alkohol av denne, men jeg har søkt litt rundt og fant dette innlegget, hvor hun fant ut at det var rundt 0,5% alkohol i kefiren etter 24 timers fermentering. Da blir det logisk nok litt mer når jeg fermenterer 48 timer. Men dette er altså etter min, Gry og mange andre sin mening, helt trygt å både drikke selv og gi til barna. Fargen på vannkefiren varierer også etter hvilket sukker du har i, og også mengde.

Det finnes noen flere videoer på youtube hvis du søker på water kefir. Her kan du lese andre sine innlegg om vannkefir:

Grys vannkefir ABC

Anne Marits Mammabrus

Vibekes tips om sitronmelisse i vannkefir

Som sagt, bor du i nærheten har jeg ekstra korn til overs akkurat nå, så send meg en melding på facebook eller en mail, så kan vi avtale når du kan komme og hente:)

Håper dette var til hjelp for de av dere som har spurt litt! Spør i kommentarfeltet om dere lurer på noe mer. Ha en fin dag!

Anita

38 Comments

 1. Skal dette hjelpe magen på noe vis? Jeg har veldig magetrøbbel for tiden og prøver å finne naturlige måter å behandle det på. Hjelper vannkefir på fordøyelsen? Ellers et veldig fint innlegg av noe nytt og spennende – for meg hvertfall :-)

  • Det gjør den! Fungerer som sagt som probiotika for magen, og kan hjelpe fordøyelsen hvis du drikker det sammen med måltider. Drikk den gjerne ellers også, god og sunn tørstedrikke:)

 2. Vannkefir er kjempegodt! Jeg pleide å ha oppi ganske mye sitron og bittelitt stevia, så ble det nesten som lemonade :-) Nå har jeg imidlertid gitt opp, for det ble litt for mye jobb for meg tatt i betraktning at jeg ikke merket noen helsefordeler av å drikke vannkefir :-( Jeg ville så gjerne at det skulle virker, men det eneste jeg merket var at det senket toleransen min for sukker, slik at mindre mengder sukker enn før trigget symptomene jeg får av det. Det er sikkert pga. restesukkeret, leste et sted at det ca. 1 ss igjen per liter i den ferdige drikken – og drikker man 1 liter eller mer om dagen blir det jo litt (jeg fermenterte forøvrig så vidt lenger enn 48 timer, pluss at jeg etterfermenterte kefiren i ytterligere 48 timer). Ferskpresset juice og te er jo veldig godt det også, heldigvis ;-)

  • Jeg synes magen fungerer bedre enn før, spesielt når jeg drikker den sammen med mat. Prøvde du å bruke mindre sukker under fermenteringen? Det gjør jeg, og så varierer jeg alt etter hvilken søtning, noen er søtere enn andre. Det er kanskje 1 ss igjen når det er fermentert i kun 24 timer, de aller fleste fermenterer det kun et døgn. Men med to døgn + evt. 2.gangs fermentering smaker min ganske surt og det finnes ikke noe søtsmak igjen.

   Jeg reagerer på ferskpresset juice faktisk, lager jeg det bruker jeg mest grønnsaker, så lite frukt som mulig og heller mye sitrus og kanskje litt stevia.

  • Jeg aner ikke hvor du bor, men du får spørre på facebook om noen vet om i nærheten? Du kan også kjøpe dem på hjemmeriet.dk mener jeg.

 3. Hei:) er veldig fornøyd med at du er i gang med bloggingen igjen! Jeg er i gang med første vannkefir forsøk så dette blir spennende!er det en grunn (annet enn smaken)til at du lar det stå 48 timer isteden for 24, som hun sier i videoen?
  Har du helt kuttet ut greens og slike ting nå?gleder meg til å følge deg videre:))

 4. Hvis det er noen som trenger vannkefirkorn så har jeg masse! Kan hentes hos meg i Oslo.

  • Hei Elisabeth :) jeg bor ikke i Oslo, og vannkefir korn hvor jeg kjøper,er utsolgt. Har mye og kunne tenkt deg sende i posten? Jeg betaler så klart :) Mvh Synnøve

 5. Hei

  Vi skal begynne å lage vannkefir! Men lurer på hvor lenge det kan stå i kjøleskapet etter man har tatt ut korna? Hvor lang holdbarhet er det på vannet?

 6. Hvor lenge er det holdbart i kjøleskapet når det er ferdig fermentert?

  • Et par uker, minst. Har ikke testet da vi drikker den opp innen det:)

 7. Hei, vet du om noen som jeg kan få vannkefirkorn fra i nærheten av Kristiansand?

 8. Jeg har forsøkt flere ganger og det fungerer sånn passe. Kornene blir ikke flere bare mindre og mindre. Hva gjør jeg galt? Du skriver iver ikkenoe om temeratur eller om hva er lurt ang bruk av vann. De fleste har jo bare kranvann eller?

  • Når kornene blir mindre deler de seg. Først vokser de og blir store, og deretter så deler de seg i mindre biter igjen. Mine vokser mye i den varme årstiden og mindre om vinteren. Helt normalt :) Jeg bruker å løse opp sukkeret i kokt vann og deretter fylle på med kaldt vann. Jeg lar de også stå på badet om vinteren, siden mitt kjøkken blir ganske kaldt.

 9. Hei!
  Har nettopp hivd meg på å lage vannkefir . Har gått veldig fint,og synes det smaker godt. Men det produseres litt alkohol. Er litt skeptisk med tanke på bilkjøring og graviditet? Er det 100% trygt? :-)

  • 100% trygt, jeg har drukket det gjennom flere graviditer, det er såpass lite alkohol at jeg gir det til barna også. Moden frukt kan også inneholde alkohol i små mengder som i vannkefir ;)

 10. Hei igjen og takk for svar :) så flott, da kan jeg nyte med god samvittighet. :)

 11. Hei. Fin post☺ har du noen vannkefir å avse? Eller jeg kan kjøpe av deg?

  • Kan man legge di vannkefira oppi en god 100% kvalitets juice? Enkelt og greit. Blir kanskje litt alkohol da. Men det Gjør ikke No, setter igang blodsirkulasjonen det.

  • Søk på facebookgrupper, fermentering, melkesyregjæring osv. Der finner du nok noen du kan få av :)

 12. Hei! Beklager om det er blitt spurt om dette før. Jeg begynte med vannkefir for ca en måned siden, og har fått superbassisten korn nå. Er det noe annet jeg kan bruke overskuddskorn til. De vokser skikkelig fort! Har hørt noe om arv man kan ha det i brød? Eller skal jeg bare kaste dem??

  • Ups, autokorrekturn har spilt meg et puss der :P skulle stå supermasse, ikke superbassisten! Arv = at ?

  • Ikke kast dem, de kan spises, evt. oppbevar dem i sukkervann i kjøleskapet (gi nytt sukker 1 gang i uken). Du kan gi bort til andre eller gi til dyrene dine om du har veldig mye:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *