Hvorfor jeg ikke lenger bruker «naturlige» søtninger som xylitol og erythritol

Ja, sukker er skadelig. Men har du tenkt over at disse erstatnings søtningsmidlene som f.eks. sukkeralkoholer, også kan være skadelige? Med lavkarbo og kjernesunn familie som har herjet i flere år nå så blir hvitt sukker bannlyst, og det er jo bra, men både sukrin og bjørkesøt blir framstilt som veldig sunne alternativer til vanlig sukker uten egentlig å være det. Det listes opp i hytt og pine hvor bra dette skal være for deg og kroppen din, og at det ikke er skadelig i det hele tatt. Men er det egentlig sant?

Det nevnes også i fleng at disse søtningene er «helt naturlige», og finnes naturlig i pærer, sopp og bjørk, blant annet. Og det stemmer nok, men fra startprodukt til sluttprodukt har disse tingene gått gjennom utrolig mange kjemiske prosesser og da sitter man tilbake med et produkt som ikke er særlig sunt og naturlig lenger. Kanskje egentlig ikke sunnere enn sukker heller, hvem vet? Man skal ikke alltid høre på de som vil selge deg produktet sitt, for de vil så klart stille det i et så bra lys som mulig for å få deg til å kjøpe det så de kan tjene penger.

 

Jeg har aldri likt erythritol/sukrin noe særlig, synes ikke smaken er noe god, kunstig og rar. Men jeg har brukt xylitol/bjørkesøt en del og det ser du også i tidligere oppskrifter på bloggen. Mange jeg stoler/stolte på som kostholdseksperter har frontet disse voldsomt, men når man leser litt selv, sjekker fakta og finner ut hva man selv synes så er man ofte ikke enige med disse «ekspertene» lenger. Jeg sier ikke at alt de sier er feil, men mye er bare tull dessverre. Noen ganger vet jeg faktisk ikke om de er klar over dette selv eller de bare ikke bryr seg, mange av dem bruker jo faktisk produktene de snakker om selv.

I denne lange artikkelen av Jim Earles hos Weston A. Price kan du lese masse om kunstig søtning, skadevirkninger og sunnere, naturlige alternativer. Under har jeg kopiert noen oppsummerende utdrag fra artikkelen for deg som ikke gidder å lese hele;)

«The final word on sugar alcohols as a group seems to be a mixed message. The evidence does seem to support the positive claims made on behalf of these sweeteners, and perhaps this gives them a valid place in certain applications. For example, given the choice between treating a child’s ear infection with a course of antibiotics or with administration of a therapeutic dose of xylitol, the latter option would certainly be preferable. Of course, there may be even better options.

While sugar alcohols may indeed occur in nature, their usage as sweeteners also suffers from the same problem as many other sweeteners, pharmaceutical drugs and other substances today–one single factor from a natural food item is being isolated from its normal co-constituents and consumed at levels that are difficult to obtain when eating the food item itself. Rarely, if ever, does this situation lend itself to good health. While sugar alcohols are certainly the lesser of two evils when compared to the non-nutritive sweeteners, they should be consumed with prudence if at all. There are better choices

Og han avslutter med dette:

«Clearly, most artificial sweeteners in use today pose significant dangers. Mother Nature did not intend for us to suffer from the Sugar-Free Blues. There are many healthy alternatives to both refined sugar and artificial sweeteners, including maple syrup, dehydrated sugar cane juice (sold as Sucanat and Rapadura), date sugar, raw unfiltered honey and molasses. Consumed in moderation as part of a nutrient-dense diet that includes plenty of good quality fats, these mineral-rich, naturally sweet foods allow us to enjoy the sweet taste while nourishing the body at the same time. In strict moderation, they can even be used by diabetics in conjunction with a nutrient-dense, high-fat diet.»

Så jeg velger helt klart å holde meg unna disse heretter, og har faktisk gjort det lenge nå. Jeg bruker mye stevia til hverdags, og utenom det kokossukker, rå honning, lønnesirup, sucanat og dadler. Ingen søtning er sunn i overdreven mengde, og Sarah hos healthy home economist har en video om ulike søtninger her. Som hun sier i videoen så er det forskjellig hvem som reager på hva og hvilke man tåler best så det er lurt å prøve seg fram. 1-2 dager i uken kan man spise litt søtt og prøve å holde seg til det. Ellers er stevia fint når man har lyst på noe søtt utenom disse dagene;) En smoothie kan gjøre om til dessert ved å ha i litt stevia f.eks. Og sånn ellers så er det lurt å alltid kombinere søte saker med mye sunt og godt fett!

Det samme gjelder forøvrig agave, den er like skadelig som andre usunne søtninger. Jeg blir så utrolig irritert (men mest lei meg egentlig) over måten det blir fremstilt som helsekost og så sunt at man spise det hver dag. Agave er ren fruktose og utrolig skadelig. Gry har også skrevet om agave, og her kan du lese litt også, på den fine bloggen Cheeseslave. Her er også mer å lese (link finnes også i innlegget til cheeseslave). Og hvis du vil sette deg skikkelig inn det bør du lese denne artikkelen av Sally Fallon Morrell og Rami Nagel.

Så konklusjonen er som alltid, bruk ekte vare, og spis alt med måte!;) Og mitt råd, les les les! Og finn ut hva DU tror på og mener er riktig.

Hva er din mening om disse søtningene, bruker du dem? Visste du dette? Diskuter gjerne i kommentarfeltet!

Anita

59 Comments

 1. Hei! Liker bloggen din så godt. Er så kjekt å se at veien etter en sunn livsstil er lang og det ikke bare er keg som går i noen feller underveis! Man lærer så lenge man lever! :) Er innom hver gang du oppdaterer og leser alt med stooor iver!

  Jeg synes også Sukrin smaker fælt, så har aldri greid å brukt det i f.eks. godis og har ikke turt å bruke det i syltetøy pga smaken. Har nå kastet resten av det jeg hadde sammen med agaven… Jeg bruker lite søtning i hverdagen, men har må brukt rårørsukker i saft og syltetøy. Bruker aldri oppskrift og smaker heller til om jeg synes det er søtt nok. I fjor lagde jeg plommesyltetøy med palmesukker, noe som fungerte veldig bra!

  Min mor sa her en dag; Det er bedre å bruke ekte vare en gang i blant , enn juks hver dag! :) Klok dame, som da jeg begynte å fortelle om kefirkorn svarte; «Det har vi jo i fryseren! Vi drakk hjemmelaget kefir hver dag før du var født og da du var liten». Så nå har kefirkornene kommet frem fra fryseren og vokser som bare det på både min og mammas kjøkkenbenk. :)

 2. Godt innlegg!
  Jeg selger Sukrin i butikken min, men som du også sier, jeg har aldri vært særlig begeistret for smaken. Det blir fort isete og falsk. Foretrekker heller kokosblomstsukker og yaconsirup eller stevia. Men veldig mange liker Sukrin godt. Senest i dag anbefalte jeg en kunde å heller bruke kokosblomstsukker istedet for Sukrin, så jeg er er av de som ikke pusher for å selge, men informerer så de kan velge selv!

  • Takk, Melissa! Ja, jeg har sett at du bruker en del kokossukker selv om du lager mye lavkarbo og det synes jeg er kult! Viktigere å bruke næringsrike, ekte ting i mat og godis, og når man lager det sammen med kokosfett eller annet godt fett så gir det ikke særlig blodsukkerhopp heller synes jeg. Pluss at man trenger egentlig så lite for å få god smak. Får litt lyst å besøke butikken din, tror den er en av de beste helsekostene som fins;)

 3. Virkelig vigtigt indlæg, tak! Jeg har længe haft den samme tanke, og det var rart at få sat ord på. Meningen er jo, at vi skal spise mere naturlig mad og ikke udskifte en gift med en anden ;-)

 4. Fint innlegg :)

  Jeg gikk over til mye forskjellige søtningsmidler da jeg kuttet ut sukker. Blandt annet xylitol, dadler, stevia, sukrin osv… Det var en periode veldig gøy å bake med alle de nye oppskriftene på lavkarbokaker, rawfood, sukkerfri osv, men det viktigste for meg var å se på dette som gotderi og ikke noe man skal spise ofte, jeg bruker produktene nå sjeldnere og sjeldnere, og synes det lureste er og holde seg mest mulig unna også bytte litt på hvilke man bruker av de forskjellige alternativene.

  Nå har jeg ikke noe kake/godteri eller søtbehov mer så det blir veldig sjelden jeg bruker søtningsprodukter i noen form egentlig :)

   • Men er det sunt med steviadråper? Mener å ha lest en gang at det benyttes mye
    usunn kjemi for å lage disse dråpene..

    • Det er godt mulig, jeg vet faktisk ikke. Men jeg bruker stevia veldig lite, så det bekymrer meg egentlig ikke.

 5. Veldig viktig blogginnlegg, håper så mange som mulig leser det og tar det til seg.
  Har vært skeptisk til sukrin helt fra det kom, kjøpte selvfølgelig en pose, den kastet jeg etter å ha ligget stort sett ubrukt i 2 år. Smaken er ekkel.

  Holder meg til stort sett stevia, har brukt stevia til alt av saft og syltetøy i år, og jeg er overrasket over hvor godt det fungerer. Bringer bedre frem bærsmaken synes jeg, fantastisk.
  Litt kokossukker og sucanat er i skapet, og øko rørsukker. Men til hverdags går det i stevia hvis jeg er søtsugen.

  • Stevia funker veldig bra, man må ofte venne seg litt til smaken og lære seg å ikke bruke for mye bare:)

 6. Magen min sa fra første gang jeg prøvde sukrin, at dette ikke var noe bra. Så jeg har aldri brukt det etter det, men heller brukt Stevia og kokossukker. Deilig å lese at «magefølelsen» min var riktig:)) Men samtid kjente jeg at det skurret litt at noen kunne påstå at noe kunstig kunne være så mye bedre en sukker. Jeg har dog kommet fram til at jeg kan bruke litt vanlig sukker 1-3 ganger i året. Er en del kaker jeg bare ikke klarer å slutte å bake;)

 7. Takk for informativt og viktig innlegg! Liker heller ikke sukrin noe særlig, og har nettopp oppdaget stevia- dråper og yaconsirup. Liker også kokosblomstsukker! Ha en fin dag :)

 8. Takker for flott blogginnlegg. Jeg kom over dette i dag. Ja, det kan virkelig være vanskelig å finne frem i jungelen av søtning og sunne og såkalt sunne ting.
  Jeg har slitt i mange år, vært plaget med kvalme, migrener, mageproblemer, og flere andre symptomer, men aldri skjønt hvorfor. Helt til jeg kom over en artikkel om mennesker som ikke tåler kunsitge søtnignsmidler eller smaksforsterker.
  Etter mange år fant jeg ut at jeg ikke tåler disse, jeg blir syk av dem. Nå er alt som heter kunstig søtning og smaksforsterker helt ute av kosthodlet mitt, og jeg har ikke blitt dårlig igjen :)
  Her går det kun på stevia og kokkossukker :)

 9. Jeg har brukt litt sukrin, men har egentlig vært litt skeptisk siden det er et sukkeralkohol. Jeg får alltid kjempevondt i magen av produkter med kunstig søtning, og jeg holder meg som oftest unna disse. Jeg har brukt stevia, men liker ikke smaken.
  Til vanlig bruker jeg honning til å søte teen min, og når jeg en ytterst sjelden gang lager dessert eller kake, bruker jeg sukker. Jeg kunne tenkt meg å prøve å bake med daddelsukker og palmesukker, men husker aldri på å kjøpe det inn. CrunchyBetty har forresten et bra innlegg om Xylitol http://www.crunchybetty.com/xylitol-should-we-stop-calling-it-natural

  • Ja, sånn er det! Det siste halvåret har jeg hatt så mange «aaargh!»-moments:P

 10. Jeg googlet Jim Earles, og det eneste jeg fant ut av hans kompetanse er at han er en yoga lærer… Denne artikkelen og Jim Earles du henviser til- hvilken faglig tyngde og kompetanse har han på dette feltet siden du opplever han troverdig? Vet du om han er en forsker eller noe annet, fordi jeg fant ikke noe. Skal sies at jeg søkte kun et kjapt søk. Jeg er svært skeptisk til artikler på nettet såfremt de ikke er knyttet opp til en seriøs forskningsbase. Internettet er verdens største informasjonskilde samt søppelbøtte ;-p

 11. Jeg kjenner jeg blir litt oppgitt og forvirret av alt som stadig skifter rettning…

  Jeg spiser litt sukrin og agave, men liker aller best kokosblomstsukker, yacon, mesquite og lucuma. Jeg kommer nok ikke til å kutte ut de små mengdene sukrin og agave jeg bruker. For alt er jo farlig nå til dags…til slutt kan vi jo bare spise løvetann…
  Tror det er utrolig viktig å ha beina godt planta på jorda innimellom også, og ikke la seg rive med så alt for mye.

  Men jeg har et spørsmål til deg engående naturlig søtning som har blitt kjemisk tuklet med; hva med stevia? Stevia er jo egentlig en plante og som i sin naturligste form, selges tørket. Men det de fleste bruker er jo enten flytende eller i pulver…
  Vil nok tro at også dette produktet har gjennomgått et par kjemiske prosesser.

 12. Tusen takk for dette innlegget! Har vært utrolig skeptisk til både sukrin og xylitol siden det begynte å bli populært.. Særlig sukrin i forbindelse med lavkarbo-hysteriet. Dette innlegget ga meg svar på mye jeg har lurt på lenge, og jeg skal ta en grundig titt på de andre linkene. Stor klem

 13. Hei :)

  Jeg kunne ikke være mer enig! Godt noen her hjemme endelig skriver om det!
  Spread the word! :)

  Disse søtningsstoffene ser ikke akkurat naturlige og sunne ut heller.. ;)

  Jeg <3 daddelsirup btw!! :D

 14. Flott innlegg :)

  Har du sett på innholdsfortegnelsen i tannkrem? Proppfull av søtningsstoffer som sorbitol, xylitol etc.

  Sjekk forøvrig denne linken: http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.3898623
  Hvis man uten videre kan putte triklosal i tannkrem uten at forbrukeren vet om det, ja, da tillater «de» seg nok å tilsette diverse annet snacks også…..
  Aaaargh…. Har dessuten hatt så mye tannproblemer i mitt liv at jeg kan med hjertet på hånden si at fluor og annen tannkrem kan gå hjem og legge seg.
  Har (først….) nå skjønt at det er mangel på vitaminer og mineraler, og selvfølgelig kostholdet som har spilt den største rollen her.
  Har du eller noen andre her tanntips?
  Er kingfisher sin tannkrem ok?

  Takk for fin blogg. Nettopp funnet den og kommer til å følge med videre :)

  klemmer

 15. Hei du. tittet litt på ditt innlegg og er enig i det du sier: alt med måte… Det er en viktig leveregel. I tillegg å spise mest mulig variert. Er nok ikke så redd for å bruke sukrin, eller eritrythol i små mengder i kaffe/te, men vet ikke mer om det enn artikkelen du nevner (der står det lite om akkurat dette sukkeralkoholet).

  Når det gjelder Eritrythol er jeg veldig interessert i mer info. Det var tynt i den artikkelen til Jim Earles om akkurat dette artikkelen hans er fra 2004 og mye forskning har sikkert blitt gjort omkring dette siden den gang. Vet noen om det finnes oppdatert info/forskning på eritrythol noe sted?

  Takknemlig for svar :-)

  Kristin

 16. Det er så gøy at du har tenkt på det same eg tenkjer på.
  Mitt resonnement, utan å ha lest noko forsking eller info eller slikt, er at kvitt pulver überraffinert uansett kor det kjem i frå, og det vil då seie at sukker kanskje er like ille som sukring om omvendt.

  Eg er like skeptisk til kritkvitt steviapulver og dråper, og har ganske lyst til å dyrka planta heime før, men alle frøa er så sjukt dyre her i Noreg. Import!

  • Se etter steviafrø på ebay. Eller så har jeg en del steviaplanter stående, har ikke helt blitt fortrolig med å utvinne steviaekstrakt av dem , men prøve-feile-prøve pågår. Bare å komme innom Stord å få seg en plante eller stikling.

 17. Takk for et fint og interessant innlegg! Har du noen formening om tagatesse/tagatose?

  • Det er godkjent nå! Jeg har brukt stevia i flere år og har ikke funnet noen grunn til at det ikke skal være bra. Det er en urt. Ingen vits i å være skeptisk til ting som ikke er godkjent i Norge, vet du hvordan systemet fungerer? Jeg vet dette fra de som driver butikker selv: Er det en vare som ikke finnes i Norge enda, så må noen som vil ha den inn søke mattilsynet om godkjenning/tillatelse. Dette koster leverandør/butikk utrolig mange tusen kroner, også selv om de får avslag på varen de vil ha godkjent må de punge ut. Dermed er det mange små butikker som ikke har sjangs til å søke om å få en vare godkjent og mange gode, sunne og flotte varer er fortsatt ikke godkjent for salg i norge. Heldigivs er stevia det nå!

 18. Veldig fint innlegg. Jeg har ikke kastet meg på sukrin-bølgen. Men jeg har brukt en del andre søtningsstoffer som jeg nå har kuttet mer eller mindre ut. Jeg synes faktisk dadler er det beste å bruke :)

 19. Kunne du laget en innlegg om kaffe og dens innvirkinger på kroppen. Selv betrakter jeg meg som sunn, men drikker fremdeles kaffe… Først og fremst fordi det er godt, men gir meg også en slags oppløftning.

  • Det fins mye om kaffe på nett, jeg drikker ikke kaffe fordi jeg får vondt i magen, og jeg tror heller ikke det er så sunt. Litt kaffe i ny og ne skader nok ikke, men dersom du drikke kaffe hver dag kan det tappe kroppen for b-vitaminer.

 20. Heisann

  Jeg lurer på om du vet hvor mange kcal d er i den rå-sjokoladen med hampfrø?
  Går på Grethe Roede-metoden fortiden,å der er d jo kalori-telling :)

  • Jeg aner ikke, kaloritelling er bortkastet spør du meg, da det ikke sier noe om næringsinnhold i maten du får i deg, ei heller om den er sunn eller skadelig. En viss kalorioversikt kan være nyttig om man skal slanke seg, men å spare inn på kalorier ved å bruke lettprodukter gjør mer skade enn det nytter. Snakker av erfaring!

 21. Interessant og lese om alle disse søtningsstoffene. Selv bruker jeg sukrin til baking når jeg må. Prøvde sukrinmelis en gang, men huff den var ille. Så kjøpte jeg grønn stevia, men synes ikke den smaker godt den heller, men lurer det inn der jeg må ha litt søtsmak. Best å klare seg helt uten sukker! Er det noen som har oppskrifter der det brukes grønn stevia?

 22. Hei! Takk for et utrolig bra innlegg! Perfekt for meg akkurat i dag. Spiste masse sukkeralkoholer i går i form av partileder og fikk såpass vondt i magen at jeg dro tidlig hjem fra jobb. Jeg blir veldig inspirert av bloggen din og gleder meg til å prøve ut litt oppskrifter! :) Men lurer veldig på en ting. Hva er din mening om Tagatesse?? :)

  • Kan ikke noe særlig om tagatesse, men noe sier meg at det er i samme gate som sukkeralkoholer så det er ikke noe jeg vil ha i meg i alle fall. Du finner sikkert mer info hvis du googler, men vær skeptisk til det forhandlere sier om sitt eget produkt, de vil jo alltid stille det i et godt lys for å selge varen sin.

 23. Det er viktig skille mellom disse søtstoffene!
  Sukrin kom på markedet i Japan i 1989 og ble godkjent i EU
  2006 og er blitt forsket masse på uten noen kjente bivirkninger. blogg.no » ernæring » Helse » Sukrin

  • Agave skal være utvunnet fra en kaktusplante, men prosessen er visst ganske omfattende og dermed sitter man igjen med et produkt som har vært raffinert gjennom mange behandlinger og ikke er så mye naturlig igjen i når det er ferdig. Det består av stort sett fritt fruktose og er dermed en påkjenning for kroppen å bryte ned ifht. fruktose i frukt f.eks. Lønnesaft tappes fra store lønnetrær og kokes ned til sirup. Det består av mye glukose og er dermed lett for kroppen ågjenkjenne og bruke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.