Bipollen og honning – superprodukter må også behandles riktig for optimal næring

Bipollen, honning og andre bieprodukter er fantastisk næringsrike saker, og noe alle burde få i seg. Superdamene har skrevet om bipollen i dag, så da fikk jeg lyst til det også. Bipollen er som de skriver veldig næringsrikt, og bra for så mangt. Men jeg spiser det ikke i rå form lenger.

 

Grunnen til det er at bipollen inneholder store mengder fytinsyre, som gjør at kroppen ikke kan ta opp enzymer og mineraler fra maten vi spiser. Da får vi ikke nyttiggjort oss av alle disse gode stoffene, så det er liten vits å putte det i kroppen uten å gjøre noe med det først. Som regel bløtlegger man korn, nøtter og frø i syrlig miljø 8-24 timer eller mer for å få bort de skadelige stoffene. Syrlig miljø kan være yoghurt/kefir, surdeig, myse, sitronsaft eller eddik. Skal du ha bipollen i morgensmoothien din kan du bløtlegge den i en av disse tingene over natten, for å få bort det som er skadelig. Men rå honning klarer fint å bryte ned disse stoffene i bipollenet selv fordi den er så enzymrik. Og da får du et holdbart produkt som kan oppbevares lenger enn om du bløtlegger i væske, da må det brukes med en gang.

Du kan selv blande sammen bipollen og god og rå honning og la stå på benken noen dager, da tar alle enzymene i honningen seg av fytinsyren og antinæringsstoffene og du har bare superprodukt tilbake. Du ser når den er ferdig fordi kornene har løst seg opp og blandet seg inn i honningen. Du kan gjerne røre i blandingen hver dag. Gry har skrevet mer utfyllende om dette her.

 

 

Men noen ganger er det greit med snarveier, så en stund nå har jeg kjøpt dette ferdig laget, og får royal jelly med som en bonus også. Produktet kommer fra Y.S. Eco bee farms, jeg kjøper den rå honningen deres også, og den er fantastisk. Og jeg kjøper pollenhonningen på iherb, nærmere bestemt her. Men som sagt, du kan fint gjøre dette selv, billigere blir det jo også. Uansett om du lager eller kjøper, så spis gjerne litt av denne blandingen hver dag. Supert kosttilskudd! For en luksusversjon kan du blande bipollen i rådyr manukahonning og ha som medisin i skapet hvis noen begynner å bli forkjølet. Jeg har nettopp handlet inn manukahonning til høsten for å ha i skapet. Superpotent honning som jeg bruker både som medisin og hostesaft til både meg selv og snuppa. Denne medisinen er det ikke noe problem å få i de små altså!;)

Jeg bruker bipollen i surdeigsbrød eller vafler/pannekaker også! Da har jeg det i samtidig med melet som skal syrnes eller bløtlegges, så blir fytinsyre brutt ned i prosessen. Og næringsinnholdet i brødet øker så klart pga. all den gode næringen i bipollen.

Og hvis du fortsatt ikke har handlet på iherb, så kan du gjerne bruke min kode REK144, så får du $5 i rabatt på din første bestilling!

Anita

34 Comments

 1. Har ikke honning ganske høy glykemisk indeks, og vil det ikke gi blodsukkerhopp slik som vanlig sukker?

  • Joda, det kan gi blodsukkerhopp, men du kan gjerne ta det sammen med kokosolje, det gjør jeg ofte når jeg gir det til 5-åringen:) Honningen oppfører seg nok uansett litt annerledes når bipollen er iblandet, men det kan jeg ikke nok om til å si det sikkert.

 2. Så bra du løfter dette frem Anita, kjenner jeg blir alvorlig sur på disse superdamene når de gnafser i seg disse matemnene uten å behandle dem riktig (som i deres forrige blogginnlegg) og selger så det griner etter til uvitende forbrukere som gjør alt for å få bedre helse. jeg forsøker å trøste meg med at de ikke vet bedre, da jeg ser at de tar bilde av seg selv, spise disse fytinrike sakende, rett fra hånd, uten å bryte ned antinringsstoffene. De kunne like gjerne skyllet de edle sakene rett i dass!!

  • Takk, Gry!:) Ja, det er jo det jeg blir også… og jeg tror nok at kunnskapen mangler, eller så vil de bare ha det så lettvint som mulig?? Har hørt for mye på dem tidligere…

  • men det er jo supervanskeleg å finne noko som helst nyttig info om bipollen, meiner eg. har fleire gonger prøvd å finne næringsinnhold, spesielt med tanke på proteiner og vitaminer etter eg byrja å ete bipollen, men klarar ikkje å finne det. produsentar, her heller ikkje SuperNature, oppgjer ikkje næringsinnhold på produktet dei sel. eg trudde det var naudsynt i Noreg.

   og sidan de ser ut til å kunne noko meir om bipollen enn eg – er det mogleg å få tak i bipollen frå Norden? lokal, med andre ord.

   • Jeg har lest mest om det i David Wolfe sin bok for en stund siden, han har masse kilder bakerst i boka, men har lånt den vekk nå så får ikke sjekka før jeg får den igjen . Det er ikke alt som går å måle og sånt vet jeg, tallene vil uansett aldri vært like tror jeg, mener å ha lest dette i den første supermatboka til trine og sara. Har aldri hørt om noen nordisk bipollen dessverre, men det hadde vært noe!:)

    • Hei Gry
     Kom tilfeldig innom siden o9g ser dere prater om pollen…
     Det er et fatastisk produkt som jeg bruker mye av.
     Jeg har noen hundre bikuber og høster flere titals kg. hver sommer av pollenet.
     Holder til ved Risør og her har vi et godt pollentrekk for biene.

     Mvh
     Dag Hødnebø

 3. Jeg er så enig Gry! Jeg er jo ganske ny på dette, og kjøpte selvsagt boka til Superdamene + diverse andre bøker. Leste samtlige fra perm til perm, og reagerte KRAFTIG på at fytinsyre + bløting av frø, nøtter og korn osv. ikke er nevnt med et ord i en eneste en av dem, og at de i tillegg markedsfører Agavenektar så til de grader. Selv så nybegynner jeg selv var, så visste jeg disse tingene. Jeg mistet veldig tillit til forfatterne av disse bøkene, og tar fra nå av det meste av det de sier med en stor klype salt.

  Vennlig hilsen Heidi

 4. Hvor lenge kan denne blandingen av bipollen og honning oppbevares i kjøleskapet etter at det har stått på kjøkkenbenken noen dager? Når blir den dårlig (eller blir den ikke det)?

  • Godt spørsmål! Har jeg ikke tenkt på, jeg har nok hatt min i kjøleskap 1-2 måneder og det har gått helt fint i alle fall:) Oppbevarer den i tett glass med lokk.

 5. Vi kjører samme blanding her i huset, og treåringen får en liten skje hver morgen. Hun liker det faktisk bedre enn ren honning:) supert at du tar opp dette Anita!

  • Det gjør egentlig jeg også:D Den blir mindre «voldsomt» søt syns jeg. Takk!;)

 6. Super informasjon, dette var jeg ikke klar over!
  Heldigvis har jeg bare brukt bipollenet i godgjort surdeigsknekkebrød , inspirert av en wicked :-)
  Veldig greit at jeg kom over mulighetene til å bruke det, bipollenet har stått innerst i kjøkkenskapet siden jeg hadde rawfood-blaffet for en stund tilbake. Har vi ikke alle vært der eller ?! :-)

  Flott blogg, artig å se at du er på tradisjonskostens stier. Det er viktig å få ut denne informasjonen til folket.
  Hilsen Ingelill

 7. Spennende, det har jeg ikke lest om bipollen før! Jeg har aldri prøvd bipollen, men begynner å bli veldig nysgjerrig:D Blir fort at jeg handler litt snart! Og nå vet jeg også hvordan jeg skal behandle den riktig:D

 8. Takk for informasjonen! Laget meg en blanding av bipollen og honning etter å ha lest dette innlegget og tar litt hver dag. Har visst litt å lære om antinæringsstoffer osv… ;)

  • Antinæringsstoffer er utrolig spennende, ligger mye info på westonaprice.org:)

 9. Tusen takk for dette innlegget. Da skal herved min bipollen (som jeg har spist som den er) blandes over i den rå honningen min. Blander uansett disse to sammen rett før jeg spiser det, men en god klatt kokosolje. Tusen takk igjen :) :) Gull verdt :)

 10. Så interessant innlegg :-) Jeg lurte bare på en ting, har du noen kunnskap om bipollen kapsler når det gjelder dette? Virker de på samme måte, eller gjelder dette kun i fersk form?

  Annika.

 11. Jeg fikk redusert pollenallergi (tørre øyne) ved å ta pollentilskudd noen uker om våren. Har lest forskningsresultater som tilsier et mer aktivt immunforsvar. Flott du skriver om dette her inne. Elsker bloggen din :) Masse gode artikler og tips som kan gi en sunnere hverdag.

  • Royal jelly er svært næringsrik som blir gitt til bielarver og dronningen. Søk på nett om du vil lese mer.

 12. Kan man Shake det? Honning og bee pollen og vann, la det stå i kjøleskap over natten?

 13. Hei på deg!
  Moren min har i lang tid lest hjemmesiden din, og nå har jeg også blitt veldig dilla :)
  Jeg har lest meg opp på en del bløtlegging av nøtter, frø og mel. Noen steder skal man legge det i vann, mens andre steder skal man ha vann i tillegg til noe surt (sitron feks). Hva er riktig? Er jeg nødt til å putte oppi noe surt når jeg skal bløtlegge frø, nøtter eller mel, eller går det fint med bare vann?
  Håper du får en strålende søndag! :)

  • Hei! Så hyggelig, takk for det :) Mel og korn skal i surt miljø (eddik, surdeig o.l.), mens nøtter og frø skal i salt vann for å bli kvitt enzymsperrer m.m. Mye mer effektivt enn bare vann :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.