Om sunn mat, supermat og super mat!

Hva er egentlig sunn mat? Spør du ti forskjellige mennesker får du nok ganske sikkert ti forskjellige svar! Mye som finnes på helsekosten og i nettbutikker er bare tullball spør du meg. Husk at de som er der vil selge deg produkter for å tjene penger, og ofte føler jeg at når jeg snakker med folk som jobber på slike steder så aner de virkelig ikke hva de snakker om. Dette gjelder så klart ikke alle, mange er  veldig flinke også. Men selv om de har aldri så god erfaring så sjekk fakta selv, det er mitt  råd.

Supermat er omtrent blitt en mote, mange kjendiser har plutselig blitt «frelst» og for all del, det er bra supermat blir mer dagligdags, men noen ganger blir det også bare for dumt med måten mange gjør det på. Mange fronter supermat i dag slik at det høres ut som du trenger alle de 22 rådyre og overprisa produktene de står med i hendene for å overleve. Sånn er det jo ikke, alle med supermat-erfaring og sunt vett vet det. Men disse personene vil jo så klart også selge deg sine produkter, derfor får de gjerne kjente fjes til å bruke produktene og fronte dem. Merk deg også at de gjerne fronter sine egne produkter som bedre enn alle andre på markedet. Jeg er stor fan av både supermat og mye annet som finnes på helsekosten, men alt med måte. Man skal ikke erstatte mat med pulver og tabletter. Og man skal ikke spise bare nøtter hele dagen fordi det er sunt. Mye raw food desserter inneholder store menger nøtter, og det kan fort bli for mye av det gode om du skal spise nøtter til hvert måltid. (Visste du at nøtter, frø og korn inneholder store mengder fytinsyre, et stoff som hindrer næringsopptak? Innlegg kommer!) Det må finnes en balanse, og ikke minst sunn fornuft – og kunnskap! Kunnskap om mat og næring er veldig viktig, kunnskap om hvordan behandle maten riktig for optimalt næringsopptak. Er det sant fordi du har lest det i en blogg? Å sjekke fakta selv er – igjen – mitt råd. Som dere som leser denne bloggen vet er jeg veldig glad i raw desserter og sunnere godis. Jeg mener man skal kunne kose seg uten at det skal gå ut over helsa, uten at man trenger å bruke så usunne og næringsfattige ingredienser. Det vil ikke si at jeg spiser sånt hver dag hele tiden, da ville det ikke vært særlig sunt i lengden.

Jeg spiser ikke bare raw food eller supermat heller, det har jeg aldri gjort. Jeg føler at denne bloggen kun har hatt ett tema det siste året og det er supermat/raw food desserter og slikt. Det er fordi det letteste for meg ofte har vært å poste  innlegg med oppskrifter. Man utleverer seg selv ganske mye på en blogg som dette når man skriver slike innlegg om mat og mening og alt det der. Og det er en svimlende mengde folk som følger og leser denne bloggen etter hvert (for meg i hvert fall), og da blir det jo slik at man ikke helt vet hvor mye man vil dele lenger. Mange av dere vet sikkert hva jeg snakker om, eller hva? Det siste halvåret sånn cirka har jeg funnet veien innom mer tradisjonell mat, gjennom bl.a. fine og flinke bloggere som du finner linker til nederst i innlegget. Tradisjonell mat og kosthold, men fremdeles i kombinasjon med supermat, super mat og raw food og alt annet som jeg tror på.  Hele greia for meg handler fortsatt om ekte mat, og null tullball. Og jeg synes jo også det er både viktig og flott å dele kunnskap og meninger om mat og kosthold, så det kommer nok mer om det også. Og så lar jeg alt som er på bloggen fra før av være her, jeg begynner ikke å forkaste innlegg fordi jeg har endret mening om en del ting som står der. Veien blir til mens man går!

Håper dere fortsetter å følge meg framover, jeg har fremdeles mye på hjertet som jeg vil dele med dere. Takk for at dere har ventet tålmodig her og brukt bloggen og oppskriftene mine mens jeg har vært borte. Jeg har kost meg masse med mine små, selv i trasige tider, og det tenker jeg å fortsette med fremover. Minsten er straks et halvt år og tre dager etter blir lille, store jenta mi 5 år gammel. Det blir stas!

Og så vil det som sagt ikke bare bli oppskrifter her fremover, men mer mat og mening, småbarnsliv og mammatanker. Jeg ønsker jo at bloggen skal reflektere hvordan livet mitt er, og akkurat nå er det mye baby, familieliv, amming og matlaging det går i. Håper dere blir med videre!

Jeg tar gjerne i mot tips, råd, meninger og ønsker fra dere:)

Og følg gjerne disse flotte folka her, det gjør jeg!

 • Fra jord til bord – Gry (tidligere supermatforbarn/fleksitarianerliv) har skiftet navn igjen! Favoritt!
 • Senseoflife – Anne Marit var en av de første bloggene jeg begynte å lese når jeg startet med supermat for over to år siden og jeg lærte masse av henne. Det gjør jeg fortsatt og jeg er veldig glad for at hun er tilbake!
 • Viblans – en kjempefin blogg jeg fant via Gry, og det er jeg glad for!
 • Grønt vann – har jeg fulgt lenge, super blogg!
 • Livenes hage – Christer, innehaver av nettbutikken Tidsporten har mye god info på bloggen sin.

 

 

Anita

13 Comments

 1. Så flink du er:) Jeg kommer absolutt til å følge deg videre:) Jeg har en baby som er ca like gammel som din, så dblir moro å følge din hverdag m den lille. Stå på!:)

 2. Kjempespennende innlegg Anita! Jeg kommer selvsagt til å følge med videre. Jeg tror det er slik for alle; at veien blir til mens man går den. Det er skjelden folk har samme kosthold gjennom hele livet, vi forandrer oss jo!
  Jeg gleder meg til fortsettelsen :)

 3. Dette var et veldig fornuftig innlegg!
  Jeg har alltid vært opptatt av å spise sunt, men må hele tiden passe på å ikke bli fanatisk. Det er veldig lett å bli forført av «helsekostpredikanter» – med den skumle konsekvens at all annen mat enn såkalt supermat er farlig/usunt.
  Skriv gjerne flere slike nyanserende innlegg, det tror jeg det er mange av oss som trenger å lese:-)

 4. Herlig innlegg! :D
  Jeg følger selv de fleste av bloggene du linket til, og også din, gleder meg til flere innlegg fra deg igjen fremover! :D

 5. Jeg gleder meg stort til å følge med videre på dine nye og mer nyanserte innlegg!:) Jeg er selv en stor tilhenger av sunn og ren mat med en del supermat i tilegg. Det er viktig å ha beina godt plantet på jorda midt opp i alt dette<3 Ønsker deg en riktig fin dag!<3

 6. Dette var deilig lesning! Gleder meg til fortsettelsen! Jeg har som deg bestemt meg for å la alle gamle innlegg stå som de er, da jeg syns det er helt ok at bloggen viser at man forandrer seg med tida. Man oppdager nye ting, tilegner seg ny kunnskap og det reflekteres i forskjellen på gamle og nye innlegg. Heia livet :)

 7. Neimen så staselig å bli ranket på topp av super-bloggeren :o))) Har ikke sett innlegget før nå, skjønne ikke hvorfor- jeg følger jo deg også! Håper sommeren din er og har vært fin. Godt å ha enda en kraftmamma på laget. Sammen blir vi sterkere!!!!

 8. Så fint innlegg! Jeg har fulgt deg lenge og liker bloggen din godt. Så koselig å høre at du utvider litt mer med tanker og sånt, det er alltid så koselig å lese!
  Stå på med ditt! Du gjør en kjempejobb!

  Stor klem fra melissa i spania

  • Takk, Melissa, så koselig kommentar! Den ble jeg skikkelig glad av;) Klem tilbake!

 9. Denne siden skal jeg helt klart følge mer på. Så utrolig inspirerende, og itillegg ha gått ned 35 kilo er jo helt fantastisk. Jeg jobber som au-pair i frankrike, og har virkelig en utfordring med 4 barn som er over middels glad i søtsaker og ikke rører grønnsaker. Det begynner dog å komme seg, men en lang vei å gå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.