Sunn i julen? Jo visst går det an, helt uten å være kjedelig faktisk!

Mange forbinder det å være sunn med en slags straff –  noe helt usannsynlig kjedelig som man bare gjør fordi man må. Samtidig assosierer mange julen med en eneste fråtsetid da alt er lov og man kan spise alt man vil uten å tenke på hva man putter i seg. Når du så putter sunn og jul i samme setning, ja da blir det jammen bråk! «Tenk å være så kjip da..!» «Sunn julemat, nei, fysj og æsj!». «Det må da være lov å kose seg!» er også en setning som lager gjenklang i hodet.  Men vi koser oss jo sånn! Å være sunn er hverken kjedelig eller vanskelig, det er faktisk bare herlig! Hos oss er det blitt en vane, og vi savner hverken melk, sukker, fint mel eller andre ting vi har valgt bort. Og det hadde du kanskje glemt, vi har jo valgt dette selv fordi vi vil det, ikke fordi vi må. Vår matfilsofi er så enkelt som en deilig blanding av kjernesunt kosthold, Thorbjörg Hafsteinsdottirs bøker og matfilosofi, naturlig og ekte mat med næring (og aller helst økologisk), supermat, raw food, noe vegetar og noe lavkarbo, uten at vi følger noe fast opplegg. Vi liker ikke kostholdsregler, men vil gjøre som vi selv vil og føler for. Vi kjenner etter med kroppen, lytter med hjertet og nyter all den gode maten vi lager!

Ofte består juleoppskrifter jeg har sett i blader og på nett ikke om å lage noe fra bunnen av, men klæsje sammen en hel masse ferdigprodukter og så kalle det «Gi bort noe hjemmelaget!». Juks og fanteri synes jeg, så vanskelig er det faktisk ikke å lage det selv. La meg gi noen eksempler på to oppskrifter jeg leste nå i uka; «Hjemmelaget konfekt» laget ved å åpne en pakke ferdig marsipan, en pakke ferdig nougat, klæsje de sammen og så smelte to pakker sjokolade og dyppe bitene i. En annen morsom en var «hjemmelaget, fylt honningkake» der honningkaken var ferdigkjøpt (!), delt i to, lag et fyll, klæsj sammen og vips, hjemmelaget! Jeg sier ikke at snarveier ikke er lov, for de det passer for er det nok perfekt, men mitt poeng er at det ikke er hjemmelaget, og da kan man heller ikke kalle det. Så «Gi bort hjemmelaget konfekt!» var en litt misvisende overskrift på forsiden av bladet kan man vel si.

Julekaker er null problem å lage i sunnere versjoner, her får du mine tips til vellykkede julekaker og julegodis uten sukker, melk. Jeg bruker ofte helt vanlige oppskrifter og bytter, minsker og øker ingredienser. Ikke alltid resultatet blir vellykket, men man lærer alltid noe av det.

 • Bjørkesøt/xylitol, sukrin, kokossukker, yaconsirup eller agavesirup er alle alternativ som er mye bedre enn sukker, etter min mening i alle fall. Alle disse fungerer fint i bakst og julegodis. Bjørkesøt, sukrin og yconsirup er også trygt for de som har diabetes.
 • Alle steder det står margarin kan og bør byttes ut med ekte smør! Gjerne økologisk;) Tåler du ikke smør kan du jo prøve å lage ghee av det, da forsvinner melkeproteinene. Eller du kan bruke kokosolje.
 • – Fløte kan ofte, men ikke alltid, byttes ut med kokosmelk. Tåler dere melkeprodukter er det jo ingen krise å bruke litt fløte eller rømme av god (gjerne økologisk) kvalitet. Jeg reagerer litt på det, men i små porsjoner går det som regel fint.
 • – Det meste av mel i kaker kan byttes ut med grov spelt, kokosmel, mandelmel eller glutenfritt om du er allergisk/intolerant. Synes du næringsfattig siktet spelt er ok er det bare å bruke det, men bland gjerne inn næringsrike sorter som kokosmel eller grov spelt i tillegg. Det trenger ikke være bare fint mel i selv om oppskriften sier det.
 • – Kutt ned på søtningen, la krydder og gode smaker komme frem i stedet. Alt trenger ikke være supersøtt.
 • – Husk å steke kaker og brød med nøtter eller nøttemel i på maks 160 grader. De må som regel steke lenger enn det står i oppskriften, men fettet i nøttene blir ødelagt ved høyere temperatur, dvs. skadelig for oss å spise.
 • – Husk å smake underveis! Tilpass søtning, krydder osv. til din smak, ikke den som har skrevet oppskriften sin.
 • – Skal du prøve noe helt nytt og er litt usikker på om det vil fungere, så lag en pitteliten porsjon først, og lag heller en større en igjen om den blir bra. Prøving og feiling gjør deg til mester før du aner!
 • – Tørket frukt og nøtter er deilig, enkel snacks som også barna liker, hvis du lar dem få smake. Disse finnes som regel mye av rundt juletider, både dadler, fikener, rosiner, tranebær og masse nøtter i løsvekt eller poser. De rå nøttene er sunnest, så spis mindre av de ristede og saltede. Pass på at barna ikke får så mye salte nøtter i seg, saltet i ferdigposer er ofte ikke av det sunneste. Lag heller ristede, salte nøtter selv! Gjerne med litt kokosolje, smør, honning eller krydder.
 • Trikset dersom du skal på middag, fest eller sammenkomster i jula er å ta med noe hjemmelaget og sunt som godis/dessert. Mange kommer garantert til å synes utrolig synd på deg om du sitter der og ikke smaker på noe av de søte julekakene. Ved å ta med hjemmelagede konfekter eller kaker kan du også få folk til å skjønne at det slett ikke er kjedelig, men tvert i mot velsmakende og godt, helt uten sukker.
Her finner du noen av oppskrifter som vi prøvde i fjor, bl.a. nydelige pepperkaker, puffa ristopper/bokhvetetopper og smaksrike raw pepperkakekuler. Du finner også mange andre gode oppskrifter på bloggen, som helt fint kan brukes i jula også. Finn oppskrifter her.

Så, hva har vi laget helt fra bunnen av til julen i år? Vi har hjemmesaltet og tørket fenalår, ulike påleggssild laget med spekesildfilet, hjemmelaget leverpostei, hjemmelagde brød og julebrød med rosiner i, forskjellige masjonessalater, rødbeter, surkål, rødkål (sauerkraut!). Av de søte sortene har vi godiskuler, marsipan, brente mandler, honningnøtter, kryddernøtter, kokosmakroner, mandelmakroner, pepperkaker, peppernøtter, ristopper, kransekakestenger, rå sjokolade, honningkaker og andre deilige konfekter. Ikke alt er laget enda, søte ting som godiskuler og sjokolade lager vi når vi får lyst på, det er kjapt og greit. Ellers har vi lagd små porsjoner av kakene, noe er spist opp allerede og av erfaring vet vi at julekaker ikke blir spist så mye av i jula. Da er det så mange gode familiemiddager man blir mett av, og vi spiser mer klementiner og hjemmelaget godis enn kaker i grunn. Det er mer kosen med å bake pepperkaker sammen, og den deilige duften som fyller huset som gjør at vi baker dem, enn at vi er så glade i å spise dem hele jula. Derfor lager vi små porsjoner og koser oss heller med sunnere julekaker i førjulstida når de er nybakte og gode.

Vi holder på den samme matfilosofien som nevnt over her i jula, vi bytter ikke ut det vi tror på for noen uker. Ekte, næringsrik mat med gode, deilige smaker og mat laget fra bunnen av er det vi liker best. Det er ikke meningen å være overbærende her, eller at noen skal få dårlig samvittighet. Her er det om å gjøre å få fram at man skal tro på det man gjør, trives med selv og sine egne valg og like det man driver med. Og at det slett ikke er så vanskelig å være sunn, heller ikke i jula, for de som trenger litt inspirasjon til det! Spiser du sukker i jula og er fornøyd med det så er det jo flott! For oss er ikke sukker et alternativ lenger. De gangene både jeg og mannen har smakt kjøpte sjokolader eller andre søte ting nå synes vi det er forferdelig! Smakene endrer seg, og man blir vant til andre ting etter hvert. Det som før var godt, er nå fælt, akkurat som at dersom du er vant til sukkerrike, ferdigkjøpte matvarer, vil du kanskje ikke like sunnere ting ved første smak. Men gi det en sjanse til, enda en og til slutt smaker du de rene, ekte smakene som er så gode i seg selv. 

Vi gleder oss til jul! Håper dere gjør det også – enten dere er sunne eller ikke i jula! Det viktigste er jo at man trives med sitt valg, ikke sant??;)

Og så kommer det oppskrifter på noen av disse julesakene nevnt over her. I alle fall de jeg har funnet fram til selv.

Håper dere hadde en fin 1. søndag i advent i går, og får en nydelig uke!

Anita

26 Comments

 1. For et utrolig flott innlegg!
  Det er nok mange fordommer mot det å leve sunt, men selv har jeg inntrykk av at dette holder på å endre seg, og bra er det!
  Du skriver så flott og bidrar med masse inspirasjon! Det er bra at det settes fokus på dette! Jeg skal i allefall lage masse god julesnacks, men det blir litt nærmere jul=)
  Ha en fortsatt fin dag!=)

  • Det er det heldigvis! På en måte flott at det er så mye om mat og helse i media for tiden, men samtidig så synes jeg ofte feil budskap kommer frem i tabloidene, de vrir jo på alt. Fortsetter å skrive sånne «inspirerende» innlegg som dette, fordi dere gir meg så gode tilbakemeldinger på det! Tusen takk! :) Bare èn som leser og blir inspirert, gjør meg glad ;)

 2. Flott innlegg!!
  Blitt litt småoppgitt når folk sier de ikke vil spise sunt, de vil ha «ekte» vare. De glemmer jo helt at det som faktisk er ekte er sunn, hel mat. Ikke den ferdigkjøpte maten! Rart ;)

  • Ja :D «Jeg vil ha ordentlig sukker, ikke noe tull» hehe, ikke lett å skjønne seg på alt. Sikkert mange som rister oppgitt på hodet av oss som holder oss unna sukkeret også. De fleste mener jo at det ikke er så farlig, dessverre.

 3. Oi.. Det om maks steketemperatur ved bruk av nøttemel viste jeg ikke. Gjelder det alle typer nøtter? Mandelmel f.eks? Har du noen kilder på det forresten, så jeg kan lese mer?

  • Det gjelder alle typer nøtter og mange andre fettkilder, som olivenolje. De tåler ikke høye temperaturer, blir skadet og dermed også skadelig for oss å få i oss. Jeg har ingen direkte kilde nå, dette er noe jeg har lest for mange år siden, men jeg har også hørt det mange ganger i ettertid. Søker du litt rundt finner du nok en kilde.

 4. Jeg gleder meg også til jul, og har tenkt å storkose meg mye god mat og kaker, men det blir hjemmelaget ja. Mye sunnere og så mye bedre! :D

  • Har man først begynt med hjemmelaget, samt supermat og raw food så tror jeg ikke man slutter med det første:)

 5. Har vært i flere helsekost butikker i dag for å kjøpe puffet bokhvete,men ingen har.Har du noen forslag på hva jeg kan bruke isteden for bokhvete? Gleder meg til juleoppskriftene:-) Stor takk til deg.

 6. Fine tips!
  Jeg bruker ofte masse vaniljepulver i stedet for søtning – for egen del.
  Lurer og på alternativ til bokhvete (og puffet ris) – jeg prøver å unngå korn.

  • Åja, det gjør jeg også, vanilje er nydelig :) Bokhvete er ikke korn, men en plante i syrefamilien og helt glutenfritt. Ellers kan du jo bruke nøtter og frø, kokosflak m.m.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.