Multitilskudd vs. ren supermat

Først og fremst et veldig viktig poeng; En multivitaminpille fra daglivarebutikken kan ikke gjøre underverker – men supermat kan!

Det var nettopp en artikkel på side2 hvor bl.a. Christian Drevon gikk ut og sa at supermat er tull og kun gagner lommebøkene til de som selger det. Vel, jeg tror dere alle som leser fast her vet hva jeg kommer til å mene om den saken; Supermat er ikke tull, supermat er gull!! For å være helt ærlig synes jeg det er ganske flaut for Drevon at han går ut og snakker offentlig om dette når det er ganske tydelig gjennom artikkelen at han ikke vet hva han snakker om og kun synser og tror uten å ha satt seg skikkelig inn i saken. Uten supermat hadde jeg ikke vært der jeg er i dag, hverken fysisk eller psykisk. Det er ikke noe jeg tror på, det er noe jeg vet.

Oljer og fettsyrer, alger, bær, frukter og grønnsaker – det er det supermat er. Jada, det er dyrere enn å kjøpe en brokkoli på butikken, men det er også veldig mye mer konsentrert, med veldig mye mer næring, og gir deg mye for pengene etter min mening. Supermat kan ikke sammenlignes med f.eks. vanlige multivitamintabletter, som gjerne inneholder kunstig fremstilte vitaminer og andre stoffer. Supermat er ren, naturlig, ekte mat med supre egenskaper. Det er heller ikke snakk om at man skal erstatte friske grønnsaker med supermatpulver, man spiser supermaten i tillegg til masse grønnsaker! Jeg sier som Ole Brumm: «Ja takk, begge deler!».

Dessuten er ikke supermat noe nytt egentlig, det er matvarer og produkter som har vært brukt i tusenvis av år andre steder i verden. Det er kanskje nytt for oss, men vil det si at det ikke er bra? Se f.eks. hvor sunne japanerne er, de spise mye alger, se på befolkninger i Sør-Amerika, Afrika osv, de har ikke de livsstilssykdommene som vi har. De spiser ren, naturlig mat, uten tilsetningsstoffer. Vi påfører oss selv disse farlige sykdommene som tar livet av oss gjennom, blant annet, dårlig mat.

Mange sender meg mail og kan ikke skjønne at det skal være så farlig og spise maten som selges i butikken, det er jo lovlig og helt trygt i følge offentlige anbefalinger. Vel.. når tilsetningsstoffer tilsettes i lovlige doser så er det ikke farlig, men går man over disse dosene så er det plutselig farlig? Det gir ikke mening for meg. Mange av disse stoffene var ulovlige når de kom på 60-70 tallet, men det har blitt åpnet smutthull for industrien ved at man tilsetter i lovlige doser og ikke overskrider disse. Man glemmer  kanskje også å tenke på cocktail-effekten; Kanskje er ikke ett eller to av disse stoffene farlige alene i en liten dose, men hva vet vi om det som skjer når man plutselig har fått i seg ti eller tjue slike stoffer i løpet av dagen og de begynner å krige i kroppen og endre hormonene våre? Noe er galt her og flere tv-programmer i det siste har satt fokus på dette, bl.a. Puls og FBI.

 • Dette gjør vi i vår familie, for å leve så sunt som mulig og skåne kroppen for skadelige stoffer;
 • – får i oss mye supermat!:)
 • – lager mest mulig mat fra bunnen av, og med rene, naturlige råvarer, gjerne også økologisk der det er mulig
 • – kutter ut sukker, melk og raske karbohydrater
 • – velger vegetarmat i alle fall en, men gjerne flere ganger i uka
 • – spiser mye sunt fett, gode proteiner og litt sunne karbohydrater
 • – bruker rene, økologiske produkter til vasking av både kropp, klær og hus
 • – bruker økologiske hudpleieprodukter uten parabener og andre skadelige stoffer
 • – Vi prøver også å skåne miljøet ved å ikke kjøpe flaskevann eller overdrevent mye plastprodukter, vi gjenvinner søppel, bruker stoffposer til matvarene osv. Se dette innlegget.

Jeg synes ikke man skal spare penger når det gjelder sunn mat, spar heller penger andre steder. Kjøper du enda en genser til fem hundre kroner, eller et par sko til tusen? Hvorfor ikke spandere en tusenlapp på din egen helse i stedet? Man trenger ikke sju par sko og tjue gensere for å komme seg gjennom vinteren, men man må ha helsen på plass og gi riktig næring til kroppen for at den skal holde seg frisk og klare å kjempe mot bakterier og virus som kan smitte deg med sykdom. Det handler mye om prioriteringer, du velger jo selv hva du vil bruke pengene dine på, ikke sant?

Når det gjelder å begynne med supermat får jeg ofte mange spørsmål om det, og det er noen ganger vanskelig å besvare alle mail personlig. Derfor prøver jeg innimellom å skrive slike innlegg for å besvare spørsmål i fellesskap til dere alle. Veldig mange spørsmål går ut på om multitilskudd som f.eks. Purely greens og lignende, er like bra som rene tilskudd av f.eks. spirulina og hvetegress. Og mange lurer også på forskjellen mellom pulver og tabletter, hva som er best.

Som regel, hvis du går for et merke av god kvalitet, så er ikke multitilskuddene annerledes i næringsverdi, men forskjellen er at du kan ikke selv følge så nøye med hvor mye du får i deg av hver sort som multitilskuddet inneholder, hvis du f.eks. vil ha mer av spirulina enn hvetegress eller omvendt. På den måten er det praktisk å ha tilskuddene hver for seg, slik at du kan dosere mer nøyaktig selv. På den annen side er det veldig praktisk, som nybegynner, å ha en boks å forholde seg til. Det jeg pleier å anbefale er å begynne med et slikt multitilskudd om du synes supermat-verden er stor og uoversiktlig. Det vil uansett gi deg fantastiske mengder næring i forhold til å ta ingenting. Når du så har fått inn vanen med supermat vil du kanskje få lyst til å avansere mer og kjøpe de ulike tingene hver for seg. Da kan du også øke dosene etter hvert, dersom du føler behovet for det.

Når det gjelder tilskudd i pulverform versus tabletter, så gjelder det samme her. Velg god, ren kvalitet og tabletter uten tabletthjelpestoffer og andre tilsetninger, så er det ikke noe problem. Pulver vil ofte tas lettere og raskere opp i kroppen, men klarer du ikke smaken så er jo tabletter et flott alternativ for å få i deg supermat. Etter hvert vil du kanskje gå over til pulver likevel, når vaner og smaker endrer seg? Tabletter er også enklere å ha med på reise, så slipper man søl med pulveret.

Alger og gress – mine favoritter er hvetegress og spirulina – samt superfett som kokosolje er ting jeg ikke klarer meg uten, og vil anbefale alle å innføre i kosten sin for bedre helse og mer næringsstoffer til kroppen!

Her kan du lese side2 sin artikkel som jeg nevnte i begynnelsen av innlegget, og her kan du også lese et motsvar fra Supernature sin medarbeider (Superdamene ble nevt i den første artikkelen, men ikke fikk uttalt seg der). 

Anita

26 Comments

  • Er enig i det i grunn:) Han kom ganske dårlig ut av det i lavkarbodebatten som ble sendt på nrk for en liten stund siden også.

  • hehe, det er mulig det (som privatperson), men hva har det med saken å gjøre? Uttalelsene om kosthold derimot, er basert på forskning og har lite med følelser å gjøre, i motsetning til «supermat»-menighetens argumentasjon.

   Mye er sunt, men pr tid er det ingen grunn til å betale i dyre dommer for alger fra Japan når man får kjøpt f.eks. brokkoli på Rimi.
   Dessuten har det vist seg (i metaanalyse) at organisk mat ikke er mer næringstett enn ikke-organisk.

   Men kanskje jeg rett og slett heller bør tro hardere på Anitas glade vitnesbyrd? :)

   • Det har muligens ikke så mye med følelsene hans å gjøre,men jammen har det mye med politikk og penger å gjøre! Det er jo klart at nå som både lavkarbo, supermat og andre helsesaker er høyt oppe i media må en statens ernæringsmann som Drevon komme ut og si «Fysj a meg!» Man skal heller ikke stole blindt på forskningen, når den er betalt av de som tjener penger på det positive resultatet, kan man jo begynne å lure på hva som er sant og ikke. Å tro på mitt vitnesbyrd eller ikke får være opp til deg, her er det snakk om å tro på seg selv og det man selv føler er riktig, og ikke alltid stole på at styresmaktene tenker på helsa vår foran andre ting. Over ti års erfaring med statens anbefalte kosthold og de to siste årenes erfaring med supermat sier meg at det siste ikke er feil, for meg (og veldig mange andre jeg kjenner og vet om).

    Å sammenligne en brokkoli med alger er litt urettferdig for brokkolien da, den kan vel ikke noe for at den ikke har så mye næring som algen! Sunne og gode er de begge to uansett;)

 1. Flott å høre at Supermat virker så bra for deg, og mange andre. Ingenting kan glede mere enn å kjenne at helsen og overskuddet er på topp!

  I begynnelsen når jeg la om kostholdet mitt til raw, så spiste mye Supermat fordi alle rundt meg sa det var bra. Jeg følte at jeg fikk mere overskudd, fikk finere hud og endel annet. Men… var det supermaten eller raw food som skapte disse endringene, eller en god kombinasjon? Jeg kuttet ut Supermaten mer og mer, og jeg er likedan uten, men jeg fråtser i økologisk grønnsaker, frukt spirer og nøtter.

  Grunnen til at jeg har blitt skeptisk til Supermat er at det ikke foreligger seriøs vitenskapelig uavhengig forskning som kan bekrefte at Supermat FAKTISK ER BRA, samtidig som at det har blitt trendy (kan lett bli revet med). Noen unntak er blant annet Spirulina (godkjent av WHO) og rå kakao! Noe alle vet er at grønnsaker, frukt og spirer er kjempebra. Det er meget veldokumentert, og det eksisterer vel lite uengihet om det!

  Noe jeg har lært og sett på alle de foredragene, kursene og samtalene jeg har tatt det siste året (det er svært mange) er at sunn skepsis er meget bra og ha. Kopiere andres utsagn, meninger, «dokumentasjon» skjer så alt for fort, og det har jeg gjort selv, og erfart at det er ikke alltid like bra. Jeg som aller fleste ønsker gjerne å tro på «supermat», men.. Jeg har etterspurt direkte kildehenvisninger til mange foredrags- og kursholdere og ingen kan gi det til meg. Det mener jeg er meget betenkelig! Som nevnt det finnes noen unntak som jeg skrev tidligere, i tillegg har jeg hørt om The China Study som jeg dessverre ikke har lest selv ennå (handler vel strengt tatt ikke så mye om Supermat da, mere om kosthold og sykdommer). Jeg kan ikke lite og stole på hva hva superdamene hevder og referere til, da de har egne kjøpte og betalte forskere innen sitt firma- Supernature! De skal skape et bohov hos deg og meg slik at vi kjøper produktene deres. Det er DERES JOBB- SKAPE ET BEHOV FOR SÅ Å TJENE PENGER- MASSEVIS AV PENGER! Supermat er uforskammet dyrt!!!!

  Jeg vet at det jeg skriver kan kanksje virke provoserende på folk, og kanskje noen reagerer på at slikt kommer fra meg! Men jeg maner til at folk bruker sitt sanseapparat og krever mere dokumentasjon mot alle disse gjentatte påstandene. Finn ut sannheten selv, og ikke stol på hverken meg eller andre- krev dokumentasjon! Se om du seriøst får noe tilbake!

  Jeg deler ærlig utifra hvordan jeg observerer en verden der Supermat har blitt BIG BUSINESS, og etter min mening tatt helt av! Hva vet vi bloggere sammenlignet med hva vitenskapen vet! Hvilken seriøs uavhengig dokumentasjon har vi virkelig lest som kan bekrefte sannheten! Hva vet vi om Supermat unntatt våre egne erfaringer (kan forveksles med placeboeffekten som jeg tror har en enorm påvirkning i menneskers liv, og som er kjempe bra og ha)? Spørsmålet mitt er: Hva vet vi virkelig- som er seriøst og uavhengig dokumentert!

  Spennede tema, og bra at det blir tatt opp. Ønsker deg en fin fin dag :-)

  • Jeg er sjeleglad for supermaten og synes den gjør mer for meg enn det kun raw food har gjort de små periodene jeg har levd 100% rått. Men noe jeg glemte å nevne i innlegget er jo faktisk individuelle forskjeller, ting kan virke veldig ulikt på ulike mennesker. Det du nevner ang. at supermat er blitt big business er jeg helt enig i. Det som er dumt er at det da oppfattes som trendy og mange ikke tror det er effektivt av den grunn, men bare en mote. Rå kakao og spirulina er to av mine absolutte favoritter, men også hvetegress, den gir meg masse energi. Har du forresten lest bøkene til David Wolfe? Han gir mange kilder til studier osv. i bøkene sine som man kan lete opp selv og lese mer. Jeg har lest Superfoods, og har så vidt begynt på The sunfood diet nå. Synes i alle fall han har veldig mye spennende for seg, og han spiser jo også kun raw food. Imponert over deg som klarer det, forresten! Jeg synes det er vanskelig, og spiser derfor «bare» 40-70% rått, så det varierer en del. Vil gjerne ha det beste av flere verdener jeg, litt som Ole Brumm, «ja takk begge deler»;-)

   Ønsker deg en fin dag også, Elin!:)

 2. Dette var et flott innlegg.
  Vi bruker stadig mer og mer penger på kosttilskudd og annen helsekost, likevel blir helsen dårligere. Det er ikke slik at en pille gjør at vi kan spise hva som helst. Sunn mat først og fremst!

 3. Helt enig med Elin at supermat blir «big business», noe jeg synes er utrolig trist. Mange har faktisk ikke råd til det. Prisene i Norge er jo skremmende høye. Men for meg «virker» supermat kjmpegodt da,
  det vet jeg etter mange års sjukdom.Men sunn fornuft er lurt å ha..

  • Jeg hadde ikke hatt råd til all supermaten vi spiser om ikke det var for iherb:) Sunn fornuft er alltid best!

 4. Veldig bra innlegg. Jeg begynte med supermat for et år siden i tillegg til haugevis av andre tilskudd fordi jeg fikk ME og SKULLE bli frisk. Men så ble jeg gravid i vår og sluttet derfor med alle tilskudd men fortsatte med supermat. Var kjempebekymret for hvordan det skulle påvirke formen, men jeg fikk faktisk bare mer energi. Så supermat slutter jeg ALDRI med :)

 5. Bra skrevet og veldig sant. Jeg har stor tro på supermat. Har prøvd mye forskjellig. Det som jeg har merket best bedring med er spirulina som Superdamene skryter mye av. Morsom lesing, den artikkelen og alle kommentarene under, forresten.

  • Spirulina er en favoritt ja, den er fantastisk både når det kommer til næring og energien den gir:)

 6. Jeg har fått ett helt annet og bedre liv etter jeg begynte med supermat, og det er bevis nok for meg. Drevon kan bare gå å legge seg ;)

 7. bra innlegg. mange har ikke nok kunnskap så de bryr seg ikke eller tror de sparer ved å spise usunt. det er synd. mange ganger er det kjekt å spise en pille istedet for «sunn mat». særlig om man ikke liker dette.

 8. Jeg har kjøpt meg spirulina pulver for lenge siden, men klarer virkelig ikke smaken.. brekker meg så grusomt! Merket også at jeg fikk hodepine de første dagene når jeg tok det. Merket du noe til det?

  Forresten.. kan du skrive litt om hvilken tannkrem du bruker? Er den uten fluor?
  Jeg får utslett rundt munnen ved bruk av vanlig fluortannkrem, så har gått over til en tannkrem fra helsekost med naturlige ingredienser.

  • Jeg husker jeg fikk litt hodepine den første uka, men ikke så veldig plagsomt. Tar du den i eplejuice? det bruker å hjelpe.
   Jeg bruker tannkrem uten flor ja, har prøvd noen forskjellige fra iherb, men ikke funnet noen favoritt enda.

 9. Interessant tema! Som du skrev i kommentarene her, så tror jeg det varierer litt fra person til person. Riktignok tror jeg at langtidsvirkningene og den generelle helsen blir bedre av raw food og supermat enn dette *host* lavkarboopplegget…

 10. For et flott innlegg! jeg så den artikkelen på side 2 jeg og, sendte mail til superdamene, så de har kommet med en uttalelse de og:)

  Ja, folk bruker penger på så mye annet, men mat; det skal ikke koste minst mulig.. :)

  • Takk, Hege! :) Jeg synes også det er rart at folk ikke vil bruke mer penger på helsa si og mat, men sånn er det. Vi vil vel alltid være uenige som mennesker, om hva som er riktig og ikke.

 11. Jeg er helt enig! Jeg har selv merket effektene av superfood og det kan verken måle seg med multitilskudd eller annen mat. På èn måte kan jeg skjønne at folk kvier seg for å bruke så mye penger på mat, men på en annen side så forundrer det meg at folk har råd til å kjøpe seg eks. merkeklær for flere tusen, mens det å spandere på helsen sin litt luksus, er uaktuelt. Jaja, jeg er i allefall glad for at jeg har oppdaget denne gullgruven!=)

 12. Supert med en nybegynner innførelse!! Jeg er stadig innom og ser på sida di. Virkelig inspirerende!! Lager meg ofte sjokoladekulene med dadler, mandler etc. Jeg er sjokoman i utgangspunktet, men har jeg disse tilgjengelig trenger jeg ikke noe annet. Og de smaker bare bedre og bedre for hver gang=)

  • Å, så hyggelig, Anne! :) Det tar gjerne litt tid i begynnelsen å venne seg til nye smaker, eller rettere sagt, å venne seg av med at alt skal smake så voldsomt søtt. Jeg kan trøste deg med at jeg er verdens største sjokoman! Seriøst, hadde ingen problemer med å hive innpå en 200g melkesjokoladeplate i lløpet av en dag/kveld før, mens nå er melkesjokolade noe av det ekleste jeg smaker. Nå holder jeg meg til noen godiskuler eller et par biter rå sjokolade. Lykke til, og holdt ut ;)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.