Sunnere lørdagsgodteri? Fruktremser!

Lørdagsgodteri er vel noe de fleste barn er vant med, lørdagen er dagen da barna får spise godterier og snop som de (forhåpentligvis) ellers ikke får spise i ukedagene. Her i huset spiser hverken vi eller 4 åringen smågodt, butikkjøpt sjokolade eller andre klisserier fulle av sukker, e-stoffer, kunstig farge og smak. Vi lager det meste selv, men det går jo også an å få kjøpt både rå sjokolade og annen sunnere godis på helsekoster og nettbutikker.

Noe vi har lagd mye av i dehydratoren siden vi fikk den i hus er fruktremser. De smaker mye og veldig godt, omtrent som seigt godteri man kjøper, og er veldig populært! Du kan bruke hvilke bær du vil og blande i frukt som banan eller tørkede, bløtlagte aprikoser, eple, kiwi, ananas – det meste smaker godt hvis du liker det. Det er veldig kjapt å lage, dehydratoren står for det meste av arbeidet her. Vi har prøvd mange varianter, men jeg slenger som regel bare sammen noe og glemmer å skrive ned oppskriften. Men en av våre favoritter har jeg laget så mange ganger nå at jeg faktisk har husket å skrive ned oppskriften til dere, så den skal dere få her.

 • Jordbær-remser
 • 1 pk. frosne jordbær (400 g)
 • 6 tørka aprikoser
 • 1/2 ts vaniljepulver
 • 1 ss sitronsaft
 • – Tin bærene og bløtlegg aprikosene i litt vann så de blir mykere. Kjør alt i en blender til en glatt masse. Hell på et dehydratorbrett med teflonark og dehydrer til massen er tørr på overflaten, men den vil fortsatt være seig. Snu den og dra av teflonarket, la den dehydrere noen timer til på brettet. Jeg tar sjelden tiden, men du må nok regne med 6-10 timer på 41 grader.
 • – Klipp opp i remser og spis som de er eller rull til ruller. Kan oppbevares lenge i tett boks, gjerne med bakepapir mellom – men de varer som regel ikke så lenge;)

– Jeg bruker som regel alltid pittelitt sitron i mine fruktremser, da jeg synes det framhever smaken av andre bær og frukter. Har du mye sitronsaft i kan du lage sure fruktremser, gjerne i kombinasjon med annen syrlig frukt som kiwi eller ananas, men ha også i noe søtt som litt banan eller aprikos. Du kan også gjerne ha i litt vaniljepulver eller andre smakstilsetninger som du vil.

– En annen favoritt vi har laget mye er banan og bringebær, det er også veldig godt.

Lag karamellremser; bruk bare bananer og ha i litt kokosblomstsukker, vaniljepulver og stevia dråper med karamellsmak.

– Kun fantasien setter grenser, her kan du bruke akkurat de fruktene og bærene du vil. Du kan også tilsette nøtter, supermat som gojibær eller incabær for ekstra næring og crunch.

 

Tips til annet sunnere godteri som barna vil elske?

Popcorn! Popp i extra virgin kokosolje, den tåler høy varme uten å bli ødelagt i motsetning til de fleste andre oljer. Dryss over rosa himalayasalt når poppingen er ferdig.

Godiskuler àla sjokoladetrøfler, karamellkuler, crunchy karamellkuler eller cookies-kuler.

– Raw sjokolade

– Raw bounty sjokolade

– Et tips som står i Kjernesunn Familie boka; Frys ned små biter av frukt, melon, druer, granateplekjerner osv. Server som vanlig godteri, i fryst tilstand, barn elsker det! Min datter pleier også å spørre om å få frosne bær innimellom, spesielt liker hun frosne bjørnebær og blåbær. Sunnere blir det ikke:)

– Se her for å finne andre oppskrifter på raw sjokolade og godis.

 

Ha en fin lørdag alle!:)

Anita

24 Comments

 1. Oi! Ser utrolig godt ut. Ligner jo på sånne man får kjøpt på butikken.
  Jeg har ikke dehydrator :-( så jeg lurer på om det går an å få til et ok resultat i ovn, og om du i tilfelle vet hvordan?

 2. Hei hei!
  Har lenge vært nysgjerrig på fruktremser, men de en får kjøpt på helsekosten koster vel om lag seksti kroner… flott at du legger ut en oppskrift, med andre ord!
  Men – vil dette fungere for oss uten dehydrator?

  Tusen takk!

  • Må bare prøves, jeg brukte vanlig ovn til å tørke litt før jeg fikk dehydratoren og det gikk fint.

 3. Ser kjempegode ut! Inspirenende blogg du har. Har begynt å lage raw-sjokolade etter oppskrift fra deg, og ungene liker det faktisk! Tror du det er mulig å lage fruktremser i vanlig ovn, eventuelt med døra på gløtt i flere timer? Har ikke dehyrdator, ennå… :-)
  God helg til deg og dine!

 4. Det går lika fint att göra det i ugn, utan dehydrator. Sätt på 50 grader med luckan öppen, över natten cirka 10-15 timmar brukar vara okey.

 5. Å, så deilig ut. Må få prøvd å lage slike. Tror du det går an å lage lakrisremser også? Og hva tilsetter man da evt. sammen med lakrisrot/anispulveret? Vil at det skal smake mest mulig lakris, og tenker at aprikoser kanskje smaker for mye? Hva tror du?

  • Jeg har ikke prøvd, men det skal vel kunne gå. Ville prøvd med aprikoser eller banan kanskje, dadler er jo også et alternativ. Som regel er lakris en ganske overdøvende smak, så vil ikke tro det skal smake alt for mye aprikos.

 6. Prøvde og lage disse i helgen, men de ble litt tørre og vanskelig og tygge..:) Må nok prøve en gang til for og få det til riktig, men smaken er god:)

 7. ÅÅ,så mykje eg skal prøve å lage,fantastisk flotte oppskrifter,og som eg har sagt i eit anna innlegg,eg «flytter» inn her ei stund :-)Britt :-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.