Kokosolje – bra for alt!

Kokosolje er noe jeg har mast om her på bloggen siden jeg startet den føler jeg. Men en god ting kan ikke gjentas for mye, og nå er det faktisk lenge siden jeg har skrevet noe om den og.

Jeg har fullstendig forelsket meg i denne oljen siden jeg begynte med den for et og et halvt år siden. Det er den perfekte oljen på alle mulige måter, og den har så mange flere bruksområder enn du tror. Her skal jeg nevne en del av dem. Tar for meg en kort oppsummering av egenskapene først, vil du lese mer kan du gjøre det her og her.

Jeg gjentar også at den eneste kokosoljen jeg bruker er Økologisk Extra virgin kokosolje, med lukt og smak. Disse oljene som påstår de er like gode, men som er raffinert så smak og lukt er borte – de er ikke like sunne! Jeg er klar over at noen ikke tåler smaken av kokos, men gi det et forsøk, etter en stund blir du vant til det og kjenner ikke kokossmak på maten du steker, vi gjør i alle fall ikke det. Evt. kan du blande kokosoljen med ekte smør for å skjule smaken noe, det fungerer også fint.

 • – Kokosolje inneholder 92% mettet fett, men størsteparten er mellomlange fettsyrer, som kroppen ikke lagrer, men absorberes lett i cellene og frigjør som energi.
 • – Inneholder 50 % laurinsyre, som er den samme fettsyren vi finner i morsmelk. Dette gjør at oljen styrker og bygger opp immunforsvaret vårt.
 • – Forskning viser at den er bra for hjertet – den øker det gode kolesterolet, mens det skadelige senkes.
 • – Får du i deg bra med fett øker du metthetsfølelsen og du spiser ikke for mye, forbrenningen i kroppen min fungerer mye bedre når jeg får i meg nok kokosolje.
 • – Her finner du linker til forskning gjort på kokosolje.

Så hva kan du bruke den til?

Spis den! Jeg bruker som et minimum 2 ss kokosolje rå, hver eneste dag. Ha den i smoothien din, putt den i sjokolade eller godis, eller om du klarer kan du spise den som den er.

Bruk den som stekeolje. Kokosolje tåler høyere temperatur enn de fleste andre oljer og er derfor perfekt som matlagingsolje. Og i forhold til andre extra virgin oljer så tåler denne oppvarming!

Som en lindring mot stress og hodepine. Masser kokosolje over tinningene og pannen, gjerne nakken også. Både massasjen og duften av kokos virker lindrende og avstressende.

Til vepsestikk/myggstikk. Smør på området der det svir eller klør så ofte du vil. Lindrer både svie og kløe og virker antibakterielt. Jeg testet dette på et vepsestikk selv i sommer, og det fungerte supert! Det tok ikke vekk svien, men i forhold til tidligere ganger jeg har blitt stukket så var den mildere og forsvant fortere.

Til sår og kutt i huden. Kokosoljen virker både helende og antibakterielt, så den lindrer i tillegg til at såret gror fortere. Legger seg som et beskyttende lag på huden som hindrer bakterier og støv å komme ned i såret, samt hjelper huden å reparere seg selv.

Som fuktighetskrem til huden. Både sår hud, tørr hud og etter min erfaring vanskelig, sensitiv og acne-prone hud tåler kokosoljen veldig bra. Perfekt som kuldekrem til ansikt og hender om vinteren, som nattkrem eller når huden din trenger ekstra næring og fuktighet. Fungerer også utmerket på såre, tørre og sprukne lepper.

På eksem eller soppinfeksjoner i huden. Kokosolje er både antibakteriell og anti-inflammatorisk og kan dermed fungere bedre på eksem og soppinfeksjoner enn kjemiske og parfymerte salver fra apoteket.

Som massasjeolje til både voksne og babymassasje. Myk og god olje å massere med, i tillegg får huden masse næring og blir herlig myk etterpå. Dufter godt gjør den også!

Hårkur. Fordel en liten mengde olje fra midten av håret og ut i tuppene før du legger deg (evt. også i hodebunnen om den er tørr), og sett det opp i en løs «topp» med strikk. La virke natten over, vask håret godt og bytt putetrekk;) Silkemykt, skinnende blankt hår!

For dere gravide/mammaer der ute:

Strekkmerkeolje. Jeg bruker denne på magen nå for å prøve å unnslippe flere strekkmerker i svangerskapet. Sammen med gode økologiske fuktighetskremer har jeg kommet godt over halvveis uten et eneste nytt et! Og jeg har ikke vært flink å smøre meg hver dag en gang.

Brystvortekrem. Med amming fører ofte såre brystvorter, jeg har ikke testet selv enda, men har stor tro på at denne fungerer veldig bra til det formålet, pluss at det er ingen fare ved at babyen får det i seg.

– Både som gravid og ammende bør du få i deg minst 2-3 ss kokosolje hver dag, har hørt at det kan øke melkeproduksjonen for de som sliter med det.

 • – Jeg har også hørt at den fungerer utmerket som stellesalve til såre bleierumper, i hodebunnen ved skurv, eksem, utslett eller tørr hud hos babyen. Helt trygt og rent produkt å bruke, ikke minst rimelig i forhold til mye babykremer, salver, såper og oljer som selges. Husk at også økologisk kan inneholde unødvendige ting!

Alle disse bruksområdene har jeg veldig gode erfaringer med selv, og har hørt om sikkert tusen andre, som jeg ikke har testet derimot. Hva med tannkrem, deodorant, solkrem eller møbel- og lærpoleringsmiddel?:)

Uansett, både til innvortes og utvortes bruk så er kokosoljen fantastisk. Prøv den om du føler du har prøvd alt mulig annet og ingenting fungerer. Jeg kan ikke garantere at denne fungerer for alt på alle, men det er i alle fall forsøket verdt. Den er helt naturlig og ekte, uten tilsetningsstoffer, parfymer, alkohol og konserveringsmidler som mange andre både vanlige og økologiske kremer kan inneholde.

Jeg kjøper store bokser med kokosolje på iherb, fordi det er billigere når vi bruker så mye som vi gjør. Mine favoritter er Garden of life og Nutiva sine oljer. Les mer om å handle på iherb her. Det finnes billigere kokosoljer på iherb, men i kvalitet er disse absolutt best. På helsekosten får du også kjøpt et merke som heter Cocosa og en fra Aman Prana. Sistnevnte er helt utsøkt i kvalitet og kommer fra Supernature, den er også en favoritt. Jeg har også hørt mye bra om Dr. Goerg som selges hos Tidsporten.no, men ikke fått testet den selv enda.

Uansett hvilken du velger så velg en som er av god kvalitet, økologisk og extra virgin – det er viktig!

Anita

40 Comments

 1. Flott innlegg!:) Kokosolje er helt GENIALT, jeg har akkurat skrevet et innlegg om kokosolje som hårkur- det må jo være verdens beste olje for håret?;):)

 2. Jag har testat det som solkräm och det fungerar också väldigt bra. Har inte testat det i syden ännu men det kommer :) Tänk också på att all olja och fett man har på huden suger huden upp. Så var noga med att endast använda ting på huden som du också kan tänka dig att äta..

 3. Supert at de skriver om dette akkurat nå. Jeg skal være her i Spania i et år og som de fleste vet er her mye klor i vannet. Håret mitt brekker lettere enn før, men nå har jeg begynt å bruke god kokosolje etter hver vask. Bruker det altså som en styling når håret er tørt. Tror og kjenner at det virker!!

 4. For et innlegg! En dag ble jeg spurt om hvorfor jeg bruker kokosolje, og jeg innså hvor lite jeg egentlig kunne om det. Så takk, fint og forståelig innlegg om den kjære kokosoljen! Og så mange fine tips! <3

 5. Alltid gøy å få nye ideer, tusen takk!:)
  Jeg bruker kokosolje som smør på brødskiver, veldig godt:D

  • Det er veldig godt, spesielt sammen med rå honning, mandelsmør eller supersjokoladepålegg:D

 6. Superbra innlegg :) Kokosolje er bare helt fantastisk! Oppbevarer du den i kjøleskap eller romtemperatur?

  • Takk! Jeg oppbevarer min i kjøkkenskapet. Jeg bruker en krukke på 1-2 uker, skal du oppbevare den lenge kan du godt ha den i kjøleskapet, men da blir den håpløst hard:)

 7. Takk for det flotte og fakta orienterte innlegget :) Jeg elsker rå kokosolje og spiser det hver dag. Det er også kjempedigg å bruke i raw sauser. Bruker det ukentlig i raw middager, blandet sammen med blant annet chilli, ingefær, hvitløk, sitron og div er det supernydlig og supersunt! ;D Men for tiden er jeg helt hekta på tailandske kokosnøtter ;) Det er digg det! Ønsker deg en fin dag :-)

  • Takk for koselig kommentar! Det er helt sant, kokosolje er veldig godt i raw mat, og også for å øke næringsverdi i annen middagsmat, ved å tilsette det rett før man spiser.

 8. Nå lærte jeg noe nytt.
  Jeg trodde økologisk kokosolje var bra både med og uten smak. Jeg har begge variantene, men da kaster jeg ut den uten smak :)

 9. Jeg også starter å like mer og mer kokosolje. Jeg har startet med å bruke kokosmelk (fanr\tastisk til å bruke i bakeverk) og nå har kjøpt meg urafinert økologosk kokosolje. Tenkte at jeg trenger den til rå kaka som jeg skal snart lage :)

 10. …også kan det brukes som sminkefjerner!
  Ellers har du fått med alt den kan brukes til. Tenk et liv UTEN kokosolje a´!!!!
  Sjokolade.. sjokoladepålegg… mmmmm kokos!

 11. Jeg har tenkt på å kjøpe virgin kokosolje en god stund og nå har du virkelig overbevist meg til å gjøre det :) God helg!!

 12. Takk for tips! Jeg innså akkurat at jeg har en cocosa i skapet som har utgått på dato… er det veldig farlig?

 13. Jeg har brukt kokosolje i syden,som solkrem. Var vidunderlig deilig.Min sønn har vært i Thailand i 2 mnd,og han har bare brukt bare kokosolje.

 14. Det er fint å høyre att nokken skriv positivt om trulig verdens mest helsefremmende kosttilskudd. Det er berre utrulig att det ikkje blir fokusert meir på dette Produktet som trulig ville gi utslag på folkehelsa om det blei brukt meir her i landet. Alt du skriv om i blogger er godt kjent, men det som trulig er anda viktigere er att kaldpresset kokosolje dreper infeksjoner i kroppen og bremser og reverserer alsheimers. I USA jobbes det febrilsk for å kunne produsere en medesin av virkestoffer i kokosoljen for å bekjempe alzheimers. Dette er ting som er kjent i utlandet men blir av en eller annen grunn ikkje viet oppmerksomhet her.
  Meir info på COCOSOLJE.COM

  • Det trengs ikke, smelter rundt 22 grader, så den smelter i hendene dine, blenderen knuser den i en smoothie f.eks. Du kan spise den som den er også:)

 15. Takk for flott.innlegg. Lurer på om kokosolje kan brukes som ansiktskrem? Har hørt at man bør unngå olje under øynene, fordi det kan gi poser?? Har du ellers noen tips om god ansiktskrem? Takk takk

  • Tusen takk for masse nyttig. Jeg bruker kokosolje til alt,også når babyen min har eksem, den tar all eksem og gjør huden hennes fin igjen. Det du sier Rebbecca – at man bør unngå dette under øynene lurer jeg også på. Jeg blir snart 30 og litt småstressa for markeringer hehe, rundt øynene. Har smurt litt kokosolje rundt øynene. Det er jo lov å håpe :) Men er det slik at dette ikke bør gjøres da?

   • Jeg bruker kokosolje som sminkefjerner både rundt øynene og i ansiktet og har ingen problemer med det. Det er veldig individuelt hvem som reagerer på hva, så det er bare å prøve seg fram :)

 16. Jeg har fått en liten byll nede på leggen. Lurte på om jeg kan smøre kokkosolje på den ? Har hørt at den skal hjelpe mot så mye.

 17. Hei. Dette var interessant lesning. Det jeg lurer på er hva den kokosnøttoljen MED LUKT OG SMAK HETER…? Det fins jo flere leverandører og uten tilsetningsstoffer m.m.
  Takk for opplysende innhold..
  Mvh Einar

 18. Hei, er cocosa sin kokosolje bra i kvalitet, eller vil du helst anbefale en av de andre?

  • Cocosa sin er kjempefin! Det skal lukte frisk og deilig kokos, det er en enkel måte å selv kjenne igjen en god olje på. Marmorering i oljen er også et kvalitetstegn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *