Kokosolje – bra for alt!

Kokosolje er noe jeg har mast om her på bloggen siden jeg startet den føler jeg. Men en god ting kan ikke gjentas for mye, og nå er det faktisk lenge siden jeg har skrevet noe om den og.

Jeg har fullstendig forelsket meg i denne oljen siden jeg begynte med den for et og et halvt år siden. Det er den perfekte oljen på alle mulige måter, og den har så mange flere bruksområder enn du tror. Her skal jeg nevne en del av dem. Tar for meg en kort oppsummering av egenskapene først, vil du lese mer kan du gjøre det her og her.

Jeg gjentar også at den eneste kokosoljen jeg bruker er Økologisk Extra virgin kokosolje, med lukt og smak. Disse oljene som påstår de er like gode, men som er raffinert så smak og lukt er borte – de er ikke like sunne! Jeg er klar over at noen ikke tåler smaken av kokos, men gi det et forsøk, etter en stund blir du vant til det og kjenner ikke kokossmak på maten du steker, vi gjør i alle fall ikke det. Evt. kan du blande kokosoljen med ekte smør for å skjule smaken noe, det fungerer også fint.

  • – Kokosolje inneholder 92% mettet fett, men størsteparten er mellomlange fettsyrer, som kroppen ikke lagrer, men absorberes lett i cellene og frigjør som energi.
  • – Inneholder 50 % laurinsyre, som er den samme fettsyren vi finner i morsmelk. Dette gjør at oljen styrker og bygger opp immunforsvaret vårt.
  • – Forskning viser at den er bra for hjertet – den øker det gode kolesterolet, mens det skadelige senkes.
  • – Får du i deg bra med fett øker du metthetsfølelsen og du spiser ikke for mye, forbrenningen i kroppen min fungerer mye bedre når jeg får i meg nok kokosolje.
  • – Her finner du linker til forskning gjort på kokosolje.

Så hva kan du bruke den til?

Spis den! Jeg bruker som et minimum 2 ss kokosolje rå, hver eneste dag. Ha den i smoothien din, putt den i sjokolade eller godis, eller om du klarer kan du spise den som den er.

Bruk den som stekeolje. Kokosolje tåler høyere temperatur enn de fleste andre oljer og er derfor perfekt som matlagingsolje. Og i forhold til andre extra virgin oljer så tåler denne oppvarming!

Som en lindring mot stress og hodepine. Masser kokosolje over tinningene og pannen, gjerne nakken også. Både massasjen og duften av kokos virker lindrende og avstressende.

Til vepsestikk/myggstikk. Smør på området der det svir eller klør så ofte du vil. Lindrer både svie og kløe og virker antibakterielt. Jeg testet dette på et vepsestikk selv i sommer, og det fungerte supert! Det tok ikke vekk svien, men i forhold til tidligere ganger jeg har blitt stukket så var den mildere og forsvant fortere.

Til sår og kutt i huden. Kokosoljen virker både helende og antibakterielt, så den lindrer i tillegg til at såret gror fortere. Legger seg som et beskyttende lag på huden som hindrer bakterier og støv å komme ned i såret, samt hjelper huden å reparere seg selv.

Som fuktighetskrem til huden. Både sår hud, tørr hud og etter min erfaring vanskelig, sensitiv og acne-prone hud tåler kokosoljen veldig bra. Perfekt som kuldekrem til ansikt og hender om vinteren, som nattkrem eller når huden din trenger ekstra næring og fuktighet. Fungerer også utmerket på såre, tørre og sprukne lepper.

På eksem eller soppinfeksjoner i huden. Kokosolje er både antibakteriell og anti-inflammatorisk og kan dermed fungere bedre på eksem og soppinfeksjoner enn kjemiske og parfymerte salver fra apoteket.

Som massasjeolje til både voksne og babymassasje. Myk og god olje å massere med, i tillegg får huden masse næring og blir herlig myk etterpå. Dufter godt gjør den også!

Hårkur. Fordel en liten mengde olje fra midten av håret og ut i tuppene før du legger deg (evt. også i hodebunnen om den er tørr), og sett det opp i en løs «topp» med strikk. La virke natten over, vask håret godt og bytt putetrekk;) Silkemykt, skinnende blankt hår!

For dere gravide/mammaer der ute:

Strekkmerkeolje. Jeg bruker denne på magen nå for å prøve å unnslippe flere strekkmerker i svangerskapet. Sammen med gode økologiske fuktighetskremer har jeg kommet godt over halvveis uten et eneste nytt et! Og jeg har ikke vært flink å smøre meg hver dag en gang.

Brystvortekrem. Med amming fører ofte såre brystvorter, jeg har ikke testet selv enda, men har stor tro på at denne fungerer veldig bra til det formålet, pluss at det er ingen fare ved at babyen får det i seg.

– Både som gravid og ammende bør du få i deg minst 2-3 ss kokosolje hver dag, har hørt at det kan øke melkeproduksjonen for de som sliter med det.

  • – Jeg har også hørt at den fungerer utmerket som stellesalve til såre bleierumper, i hodebunnen ved skurv, eksem, utslett eller tørr hud hos babyen. Helt trygt og rent produkt å bruke, ikke minst rimelig i forhold til mye babykremer, salver, såper og oljer som selges. Husk at også økologisk kan inneholde unødvendige ting!

Alle disse bruksområdene har jeg veldig gode erfaringer med selv, og har hørt om sikkert tusen andre, som jeg ikke har testet derimot. Hva med tannkrem, deodorant, solkrem eller møbel- og lærpoleringsmiddel?:)

Uansett, både til innvortes og utvortes bruk så er kokosoljen fantastisk. Prøv den om du føler du har prøvd alt mulig annet og ingenting fungerer. Jeg kan ikke garantere at denne fungerer for alt på alle, men det er i alle fall forsøket verdt. Den er helt naturlig og ekte, uten tilsetningsstoffer, parfymer, alkohol og konserveringsmidler som mange andre både vanlige og økologiske kremer kan inneholde.

Jeg kjøper store bokser med kokosolje på iherb, fordi det er billigere når vi bruker så mye som vi gjør. Mine favoritter er Garden of life og Nutiva sine oljer. Les mer om å handle på iherb her. Det finnes billigere kokosoljer på iherb, men i kvalitet er disse absolutt best. På helsekosten får du også kjøpt et merke som heter Cocosa og en fra Aman Prana. Sistnevnte er helt utsøkt i kvalitet og kommer fra Supernature, den er også en favoritt. Jeg har også hørt mye bra om Dr. Goerg som selges hos Tidsporten.no, men ikke fått testet den selv enda.

Uansett hvilken du velger så velg en som er av god kvalitet, økologisk og extra virgin – det er viktig!