Hvor sunn er din hverdag?

 

 • Jeg tenker ikke bare på mat og kosthold når jeg stiller dette spørsmålet. Jeg tenker på alt vi omgir oss med i hverdagen; kosmetikk, hudpleieprodukter, vaskemidler, hva vi velger å spise og drikke av og masse mer. Det finnes mange kjemiske og giftige stoffer rundt oss hver dag, har du tenkt over det? Det har jeg tenkt mye over det siste året, det kom egentlig automatisk etter hvert som kostholdet ble sunnere. Du blir mer bevisst på alt du bruker og hva det inneholder, og etter hvert har vi byttet ut det meste av klassiske merker man kjøper på dagligvarebutikken med økologiske, renere og sunnere produkter.
  • Vaskemidler til klær, oppvask, oppvaskmaskiner, husvask, shampoer, såper, parfymer og masse mer inneholder store mengder kjemiske stoffer som kan skade oss i det lange løp. Og ikke bare oss, men naturen og miljøet rundt oss. Her skal jeg gi deg noen tips til hva jeg synes er viktig å bytte ut og kutte ut! Det er ikke alltid mengde det kommer an på, mange produkter som dagens produsenter reklamerer for og lurer oss til å tro at vi trenger og «må ha» er helt unødvendige og finnes kun for at de skal tjene mer penger.
  • – Vaskemidler til husvask:Trenger du virkelig 20 forskjellige vaskemidler for å vaske huset ditt? Det kommer flere og flere lettvinte vaskemidler på markedet; våtservietter til glass, til kjøkken, antibakterielle våtservietter, engangsmopper innsatt med vaskemiddel, vindusspray, toalettvaskemiddel, kjøkkenspray, oppvaskmiddel, oppvaskmiddel i sprayform, oppvaskmaskintabletter, skyllemiddel til oppvaskmaskin, klesvaskemiddel i uendelige varianter, skyllemiddel – listen fortsetter i det uendelige! Men det er rett og slett bare tull at vi trenger alt dette.
 • Mine tips:
 • –> Hold antall vaskemidler til et minimum. Jo færre produkter du klarer deg med jo mer sparer du både miljøet og deg selv for helseskadelige og belastende stoffer. Økologiske vaskeprodukter finner du både på helsekosten, iherb.com og også i daglivaren som har egne merker, f.eks. Coop’s Änglamark og ICA’s I love eco.
 • –> Tenk over hvor ofte du vasker klær, og vask også kun fulle maskiner både når det gjelder klær og oppvaskmaskin. En bukse eller genser som kun har vært i bruk en dag er ikke nødvendigvis skitten, den kan henges på en knagg eller stol på soverommet om du ikke vil bruke den samme bkusen to dager på rad og brukes igjen før den vaskes.
 • –> Dropp tøymykner! Dette anbefaler også Grønn hverdag, fordi tøymykner ofte inneholder kun kjemiske, skadelige stoffer som kan irritere huden og fremkalle allergier. «Må» du ha duft på tøyet ditt så bruk heller noen dråper lavendelolje eller annen eterisk olje på en vaskepose el.l. og vask sammen med klesvasken.
 • –> Vi tørker klærne på tørkestativ og har ikke tørketrommel. Tørketrommel er dyrt for både strømregningen og miljøet, men å tørke klær innendørs er ikke så bra for innemiljøet, så tørk utendørs så ofte du kan. Om vinteren tørker jeg ofte på badet fordi det er varmere der enn i resten av huset, eller ved siden av vedovnen når den er i bruk, det går mye raskere og du slipper å ha klærne hengende så lenge.
 • –> Dette bruker vi i hverdagen: kun en type økologisk vaskemiddel til klær, en type økologisk vaskemiddel til ulltøy, maskinoppvaskmiddel, oppvaskmiddel, økologisk vindus/glasspray og en økologisk såpe til å vaske hus med (tørke støv, vaske gulv osv.) Kluter som kan vaskes er også mye mer miljøvennlig enn våtservietter og engangskluter. Klut og vaskebøtte er kanskje gammeldags, men fungerer ikke dårligere for det! Må du ha flere ting så finnes som regel det meste i økologiske merker.
 • –> Gode, økologiske merker vi liker: Ecover finnes på helsekosten og på iherb. På iherb liker jeg også veldig godt det fantastiske merket Babyganics og Bio-cleen. Let etter produkter og merker med mest mulig naturlige ingredienser, økologiske vaskemidler kan også inneholde stoffer som kan irritere huden, om enn i små mengder. Jeg har også nettopp begynt å bruke vaskenøtter fra NaturOli, vaskenøtter finner du på helsekosten og i norske nettbutikker også. Tenkte jeg skulle prøve et enda mer naturlig vaskemiddel til klesvasken enn det vi bruker nå, og er utrolig fornøyd. Jeg bruker noen dråper ren lavendelolje på vaskeposen før jeg hiver den i maskinen og da får du nydelig og mild lavendelduft i tøyet ditt.

Hudpleie og vaskemidler til huden;Her trenger du absolutt heller ikke alle produktene du tror at du gjør. Her brukte jeg mye av gammel vane, men bruker nå kun et minimum av produkter. Det var en litt vanskelig omstilling i begynnelsen, men nå er det absolutt blitt en vane. Fra å ha hatt et helt skap av produkter jeg trodde jeg måtte ha for å overleve så har jeg blitt litt mindre produktjunkie og satser heller på gode, økologiske produkter som gjør mer og virker bedre. Du trenger ikke lesse ned verken huden eller håret med en mengde produkter, faktisk vil de etter en stund med gode, økolgiske produkter bli både sunnere og penere. Prøv også å dusje mindre, du trenger ikke dusje hver eneste dag, det er hverken nødvendig eller særlig bra for hud og hår (eller miljøet!). Vaskekluter funker også! Og håret mitt har blitt mye bedre av kun å vaskes kun hver 3.-4. dag, jeg bruker sjelden produkter i det, kun hårspray en gang i blant og noen ganger et annet produkt som gir volum om jeg skal noe spesielt. Mye dusjing kan tørke ut både huden og håret, vann virker uttørrende.

 • –> Disse produktene har vi på badehylla og i dusjen; økologisk shampo og balsam, økologisk dusjgèlè, økologisk håndsåpe og økologisk tannkrem.
 • –> Dette har datteren i tillegg; økologisk shampo og dusjsåpe for baby/barn, økologisk leave-in balsam, økologisk bodylotion, økologisk leppepomade.
 • –> Dette har mannen i tillegg: økologisk hårgèlè, økologisk deodorant, økologisk leppepomade.
 • –> Dette har jeg i tillegg; økologiske ansiktsprodukter, økologiske bodylotions, økologisk leppepomade, økologisk deodorant, økologisk hårspray, økologisk kroppsskrubb (men jeg er minst like glad i skrubbehanskene mine og fotfilen fra Bodyshop), økologisk saltvannsspray for håret (brukes kun en sjelden gang). Som hårkur og på ekstra tørre hudområder bruker jeg extra virgin kokosolje, funker bedre enn noe annet jeg har prøvd! Av sminke bruker jeg mineralsminke på huden og økologiske produkter. Jeg bruker selfølgelig også opp produkter jeg har hatt fra før av som ikke er økologiske, det er ikke miljøvennlig å kaste alt heller.

– Miljøvennlig baby:

 • –> Vi får jo snart en baby i hus og planlegger å bruke tøybleier. Mange mener det ikke er billigere enn papirbleier, men vi har regnet på det og det er absolutt billigere enn summen vi brukte på papirbleier til 4 åringen de 3 årene hun brukte bleier. Selv om man vasker bleiene så vil det uansett gi mindre miljøbelastning enn det det gjør å produsere tøybleier og ikke minst alt avfallet papirbleier fra hvert barn gir i en bleieperiode. De jeg har snakket med som har erfaring med både papir og tøybleier sier de var mye mindre plaget med bleieutslett med tøybleiene, altså er det sunnere for huden til barnet og det er jo en stor fordel.
 • –> Det finnes mange miljøvennlige treleker og økologiske leker for de små og også de større barna, i stedet for alle plastlekene som finnes i lekebutikkene. Å arve leker er også kjekt, datteren vår har mange ting som våre foreldre har tatt vare på fra vi var små og hun synes det er like gøy å leke med disse lekene som de nye hun har.
 • –> Alt utstyret vi har fra datteren vår går i arv til nummer to. Så klart får han/hun helt sikkert sine egne ting innimellom, men det meste har vi fra før og det sparer både miljø og lommebok.

– Andre sunne og miljøvennlige hverdagstips:

 • –> Sorter søppel! I vår kommune har vi sortering for både plast, papp, matavfall og restavfall. Dessuten sorterer vi ut metallemballasje og glass og leverer på miljøstasjoner i nærheten. Plastsekkene blir alltid fulle, noen produkter man kjøper har gjerne dobbel plastemballasje eller både papp og plastemballasje. Noen ganger er det ikke alltid så lett å velge bort disse produktene når man handler, da er det ekstra viktig å sortere søppelet. Tenk på all plasten som ville gått i restavfallet i stedet for til gjenvinning!
 • –> Dropp å kjøpe vann på plastflasker! Å kjøpe vann uansett er det mest tåpelige som finnes, vann finnes i kraner over alt og det er latterlig at noen tjener penger på å selge vann. Dessuten, de som reklamerer for at deres vann er det reneste som finnes og fylt med mineraler og bla bla bla – det fantastiske vannet deres er «ødelagt» av å ha blitt fylt opp på en plastflaske! Plasten kan lekke ut i vannet og føre til at vi får i oss skadelige stoffer. Kjøp deg heller en flaske i stål, vi har denne fra iherb og også fra Blafre til 4 åringen. Dessuten funker tomme glassflasker fra f.eks. tart cherry utmerket til å ha med vann i veska (i alle fall for de voksne..). Det kreves utrolig mye unødvendig energi for å tappe vann på flasker, frakte de rundt og når de også lekker potensielt skadelige giftstoffer ut i vannet vi skal drikke så er det bortkastet å støtte disse produsentene, etter min mening.
 • –> Ikke kjøp alt mulig, men tenk over om du trenger det. Sparer både miljø og lommebok!
 • –> Velg brukt! Mye av både barneutstyr, møbler og andre ting er ikke «brukt opp» når det byttes ut eller kastes. Bytt klær med venner, arv klær fra familie til barna eller sjekk bruktmarked som finn.no, lokale bruktbutikker og lignende. Facebook har også ofte lokale grupper for bytte/salg av barneutstyr, møbler osv. Har ikke du en slik lokal gruppe, start en! Oppussing av gamle møbler er dessuten veldig moderne innen interiør-mote-verden, og en veldig billig måte å fornye på. Dessuten er det både morsomt og kreativt, og gir deg unike møbler som ingen andre har maken til.
 • –> Reduser bruken av stearinlys. Levende lys er koselig, spesielt nå på høsten, men de fleste stearinlys som kjøpes i norske butikker er laget av parafin og ikke stearin. De er dermed ikke miljøvennlige og kan være helseskadelige. Spesielt astmatikere kan reagere på levende lys som brenner, men også vi andre. Kjøp økologiske og miljømerkede lys, eller kjøp bivoksplater og lag dine egne lys. Iherb har lys her, og du finner de helt sikkert på helsekosten eller butikker med godt utvalg også.
 • –> Spis mindre kjøtt. Bare ved å bytte ut en kjøttmiddag i uka med en vegetarisk (prøv f.eks. mine nydelige vegetarburgere!) sparer du miljøet betraktelig. Kjøttproduksjon er veldig belastende for miljøet. Å velge fisk flere ganger i uka er også bedre for både miljø og helse, spesielt hvis du fisker selv eller kjøper lokalt.
 • –> Slå av lyset i rom du ikke oppholder deg i. Bruk også gjerne sparepærer.
 • –> Reduser plastprodukter i hjemmet ditt og det daglige til et minimum. Ekstremt mye lages av plast i dag; leker, fat, kopper, bokser, poser osv. Prøv å kjøpe miljøvennlige og økologiske plastprodukter når du kan. Ellers er alltid naturlig best, men koster gjerne litt mer. Kjøp tøyposer/gjenbruksposer på butikkene eller lag selv, det er mye mer miljøvennlig enn å ta med plastposer hjem hver gang du handler.

Dette var noen av mine hverdagstips til hva du kan gjøre for å gi både deg selv, familien din og miljøet et sunnere liv. Jeg er absolutt ikke perfekt og prøver heller ikke å fremstå som det, ikke tenk at du og alt må være perfekt hele tiden, ingen er det likevel. Jeg bommer som alle andre noen ganger og tenker ikke alltid over ting før de er kjøpt. Men det viktigste er jo at man prøver og at man gjør sitt beste, ikke sant? Alle monner drar, heter det jo! ;-)

Har du flere tips til en mer miljøvennlig og sunnere hverdag så del dem gjerne!

 

 

Anita

19 Comments

 1. Supert innlegg! Her er jeg godt i gang, men absolutt ikke i mål. I sammenheng med å putte sunnere ting i kroppen ble det etterhvert også mer naturlig å tenke på hva man har som kan trenge inn utenfra. Parabener har jeg vært oppmerksom på lenge,og nå ser det ut til at endelig begynner å Norge skjønne at det er den totale mengden man kan få i seg gjennom kremer, shampo, kosmetikk osv som faktisk blir ganske betydelig. :-)

 2. Så bra innlegg!! Jeg er ganske flink til mange av punktene, men kan selvfølgelig bli bedre :) Sv: Nå har jeg fått et par tøybleier i posten, både lommebleie og AIO. Jeg synes at lommebleier virker nettest og minst klumpete. I tilegg så er det jo en fordel at man kan bestemme innlegg selv, og legge oppi dobbelt om natta etc. Den ene lommebleien jeg bestilte var en Charlie Banana, og den er veldig nett og myk! Fikk en lommebleie fra Bum Genious også, og den var mer klumpete. Men vi får se hva som funker i praksis :) Veldig lurt det du sier med å bare legge innlegget oppi bleia, så man bare trenger å skifte det. Så lenge det holder seg på plass er jo det gull!

  • Spennende, jeg gleder meg til å se hva du synes når du har fått testet dem etter hvert:) Du lager kanskje et innlegg om det?

 3. Her var det mange bra tips! Selv følger jeg de aller fleste, men det finnes alltid forbedringspotensiale ;) God helg!

 4. Veldig bra innlegg! Mange gode tips her, men jeg savner ett som vi bruker aktivt her hjemme: Lag mat fra bunnen, i stedet for halvfabrikata/ferdigmat. Det genererer mer avfall og ernæringsmessig er det langt fra bra. Ikke er det særlig godt heller! Det er selvfølgelig greit å ty til sånt en gang i blant, men det bør ikke være hovedregelen! Ellers kan jeg nevne Neutral oppvaskmiddel og Neutral håndsåpe, to typer klesvaskemiddel i tillegg til coop änglamark sine oppvasktabletter, som de eneste produktene vi bruker i det daglige her hos oss (bortsett fra hvert vårt sett med hygieneprodukter som deo etc.). Det holder i massevis!

 5. Så mange flotte tips :D En superduper blogg som jeg leser hver dag!
  Jeg bruker enjo sine produkter. Da bruker man ingen såper, bare vann <3

 6. Vil anbefale å styre unna coop änglamark sine såper da de inneholder sulfater! Trodde frøkna var på trygg grunn og skjønte ikke hvorfor ho lugga seg selv hele tida da ho var nyfødt. Da jeg oppdaga at det var sulfater i babysjampoen til änglamark så bytta jeg med én gang, og da slutta ho å lugge seg selv på dagen! Så jeg stoler ikke på coop änglamark. Ellers går det i ecover, sonett og husholdningsartikler som sitronsyre, eddik, bakepulver osv :)

 7. Hei og tusen takk for en fantastisk blogg!

  Her har jeg fått masse tips allerede! Jeg har selv begynt med økologiske og parfymefri hygieneartikler og neutral vaskemidler til klesvasken..men jeg lurer på om du har noen «økologiske tips» til f eks vindusvask og gulvvask. Jeg vil helst unngå å bruke masse kjemikalier. Holder miljømerket med svanen? Tips til hvor jeg får kjøpt disse produktene?

  På forhånd, tusen takk!!

  • Jeg har en vindusspray/glasspray som jeg har kjøpt på iherb, men du får kjøpt slike produkter i helsekosten også. Til gulvvask, støvtørking o.l. har ejg en universalvaskemiddel fra ecover, denne får du også kjøpt både på iherb og helsekosten. Jeg synes ofte at miljømerket svanen eller andre ting er bra, men disse kan fortsatt inneholde stoffer som ikke er helt optimale. Derfor tenker jeg at jo mer naturlig og jo mindre tilsatte stoffer, jo bedre, så etter hvert går jeg over til enda mer naturlige ting som f.eks. vaskenøtter. Men dette er jo opp til hver enkelt så klart :)

 8. Hei!

  Begynner å få øynene opp for mer økologiske varer, har alltid vært bevisst på mengder av midler og ikke minst pris. Så derfor hadde jeg håpet å finne noe man kunne prøve å lage selv, i stedet for å bruke mer penger på å kjøpe. Ser det er en stund siden dette innlegget ble publisert, og lurer på om du har noen andre løsninger nå? Har begynt med bare eddik til skylling, men lurer på om man kan lage sitt eget vaskemiddel også?
  Også ser jeg at det er sulfater i oppvaskmiddelet til ecover, har du noen andre forslag til hvilke oppvaskmidler man kan bruke?

  Takk for inspirasjon! Veldig nyttig å finne siden din når man er ny på mye av dette.

  Hilsen Madde

  • Jeg liker Sonett sine vaskemidler, både til klær og oppvask, eller rene castille såper. Hvis du tenker på skyllemiddel til klær så bruker jeg ingenting, synes ikke det er nødvendig. Jeg bruker også mye eddik, f.eks. har alltid en spray på badet og en på kjøkkenet som jeg har laget selv. Bruker eddik blandet med vann, 50/50 el. etter ønske. Så har jeg oppi eteriske oljer som fungerer antibakterielt, f.eks. sitrusoljer, tetre, rosmarin osv. Synes det funker veldig bra. Natron blandet med eddik fungerer bra til ting man skal skure. Ren såpe funker som sagt også fint, Dr. Bronners har mange forskjellige veldig gode såper. Skal prøve å få laget et innlegg om dette snart, da jeg synes det er et viktig tema å ta opp igjen :) Takk for fin kommentar, håper du har en nydelig dag! :)

 9. Dette var en veldig fin og oversiktlig post! Er ganske flink til mange av punktene, men kan alltids selvsagt bli bedre! Lurte på om du hadde noen tips til en student på begrenset budsjett når det kommer til å leve øko? Bor for tiden i felleskap med mange andre studenter hvor det ikke er så mye en har å si for sortering og materialer i hybelen, men tips er alltid velkomment for både mat og ting!

  • Jeg tenker at å alltid gjøre det beste man kan uitfra den situasjonen man er i der og da er det viktigste :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.