Superlivsstil’s Mandelsjokolade

Her får du det beste fra to verdener; raw, mektig og nydelig sjokolade, og ristede, karamelliserte, salte mandler. Alt blandet sammen i en nydelig, deilig sjokolade som minner om en viss og veldig usunn sukkerfylt sjokolade fra en viss sjokoladeprodusent jeg ikke nevner ved navn… Her får du både søtt og salt, og masse crunch. Nam!

 

Jeg pleier ofte å ha bare hakkede mandler i raw sjokolade, men denne gangen fikk jeg lyst på litt mer smak. Derfor ristet jeg mandlene og karamelliserte dem med lønnesukker/kokossukker og lønnesirup før jeg drysset over havsalt. Du kan også ha over litt smør eller kokosolje om du vil, men det er ikke nødvendig. Smaker nydelig! Mandlene kan spises som deilig snacks for seg selv om du vil, de er knallgode. Mandlene er altså ikke raw, men veeeldig gode.

 

 

 • Gjør klar mandlene først:
 • – Hakk 2 dl mandler i så store eller små biter du vil. Rist dem på en middels varm stekepanne, beveg på stekepannen innimellom og ikke ha for høy varme på da det skader fettet i nøttene.
 • – Dryss over 1-2 ss lønnesukker/kokossukker og beveg på pannen så det fordeler seg, det smelter raskt. Ha deretter over 1-2 ss lønnesirup og fortsett å blande, du kan bruke en tresleiv om du vil.
 • – Dryss til slutt over litt havsalt eller rosa himalayasalt. Hell mandlene over på et fat og la det avkjøle seg litt mens du lager den raw sjokoladen.

 

Du kan bruke hvilken som helst sjokoladeoppskrift, jeg brukte denne under her. Den er passe mild, ikke for mørk og ikke for søt.

 

 • Raw sjokolade:
 • 125 g. kakaosmør
 • 3 ss rått kakaopulver
 • 2 ss lønnesirup
 • 1 ss lucuma
 • 1 ss cashewsmør
 • 1 ts vaniljepulver
 • 2 ts maca (kan sløyfes, men virker i synergi med kakao på en fantastisk måte – gir energi!)
 • – Smelt kakaosmør i vannbad, la gjerne cashewsmøret smelte med. Visp deretter inn litt og litt av pulver ingrediensene til du får en jevn blanding.
 • – Ha de avkjølte mandlene oppi sjokoladen, hell i former og sett kaldt i kjøleskap eller fryser.

 

 

Når mandlene ristes og karamelliseres på denne måten blir de utrolig crunchy og får en nydelig smak – denne sjokoladen var helt himmelsk god!

 

Håper dere liker den!;)

 

Anita

27 Comments

 1. Ah, må prøves! SjokoladenSomIkkeNevnesMedNavn er yndlingssjokoladen min :P

  Men jeg har lenge lurt på en ting: Jeg hørte på et foredrag med Sara Chacko at alle planteoljer ble usunne ved oppvarming med unntak av kokos og palmeolje, og at fettet som er i nøtter fort blir ødelagt i romtemp. Hun sa at derfor var det ikke så sunt å spise så mye nøtter/frø/kjerner som mange tror, da disse som regel ikke blir oppbevart kaldt. Vil ikke det da si at ristede nøtter er usunt? Eller er det ikke forskjell på ristede nøtter og rå nøtter oppbevart i romtemp. uansett? forvirrende synes jeg :P

  • Hehe, den var min også :D

   Det hun mener er vel at nøtter og frø gjerne blir harske i romtemperatur, og derfor bør oppbevares i kjøleskap eller fryser for at man skal unngå det. Som en regel bør man ikke varme/steke/riste/bake nøtter og frø på temperaturer over 150-160 grader, det samme gjelder de fleste planteoljer som raps, oliven osv. De tåler ikke høyere temperatur enn dette og kan bli til skadelig fett/transfett. Derfor skrev jeg her at de må ristes på middels temperatur og ikke høy, tar litt lenger tid, men man unngår å skade fettet i nøttene. Rå nøtter er nok sunnest, men noen ganger må man unne seg noe litt mindre sunt;)

   Tror kanskje jeg skal skrive et innlegg om oppbevaring av nøtter og frø jeg:)

   • Ja, det hadde vært supert :D Hun nevnte også at uansett om vi oppbevarer nøtter og frø kaldt, så har ikke produsent, transportør og butikk gjort det, så skaden er uansett gjort. Men det får ikke hjelpe for min del, jeg klarer meg ikke uten ;)

    • Det er sant, men dessverre ikke så mye vi kan gjøre noe med. Jeg klarer meg heller ikke uten, så derfor jeg sniker meg til de bakerste (gjerne uåpna) kassene i butikken for å få de ferskeste varene;)

 2. Så fort jag såg receptet sprang jag ut i köket och testade det. Hade inte alla ingredienser hemma så bytte lite. Istället för björkesöt så blev det palmsocker, vanilj blev stevias vaniljdroppar och cashewsmör blev istället mandelsmör. Verkligen supergott!
  Är ofta inne på din sida och får bra tips till chokladen jag gör! ;)
  Vill gärna länka till detta inlägget när jag lägger upp bild på mina chokladbitar, om det går bra!? :)
  //mijje

  • Så bra, det meste funker med lignende ingredienser! Tusen takk :) Bare link du;)

 3. Ah nam nam! Du kan å friste meg.. Må snart gå til innkjøp av ingredienser så jeg får lagd min egen sjokolade jeg også :D Sjokolademonster er jeg!

 4. Denne skal jeg lage! Enkelt og garantert godt :D Jeg tenker også at jeg burde ha oppbevart nøtter og frø i kjøleskapet, men så er det dette med plass da…Tipper at jeg spiser opp nøttene og frøene mine så fort at de ikke rekker å harskne :))

  • Tenker sånn jeg også, men nå har jeg faktisk putta alt sammen i kjøl og fryser, jammen tar det plass ja! Man skal jo kunne kjenne det dersom de er harskne, jeg har i alle fall kjøpt nøtter som et ekle på smak og gått rett til butikken og klaga og fått ny. Derfor sniker jeg meg alltid til å ta fra de underste eller bakerste kassene når jeg kjøper så jeg vet de ikke har stått lenge i butikken, hehe :D

 5. Den sjokoladen så utrolig deilig ut, og jeg får selvfølgeig lyst til å lage min egen. Men hvor får jeg tak i ingrediensene? Helsekosten?

  Hilsen Synsegulla

  • Du får de fleste på helsekosten, men du får tak i de mye billigere på iherb.com. Der koster varene en bøkdel av hva de gjør her i landet. Portoen er også billig. Bruk koden REK144 for å få $5 i rabatt. Se «Utvalgte blogginnlegg» for eget innlegg med linker til sjokoladeingredienser på iherb:)

 6. Ser super godt ut. Eg har bestit sjokolade fra therawchocolateshop i england,og lurer på om den ferdigkjøpte raw sjokoladen er like sunn som den du lager,har ikkje fått i hus alle ting eg treng for å lage sjølv,kjøper inn litt og litt no :-) iherb er flittig besøkt…

  Britt.

  • Man kan gjøre hjemmelaget sjokolade så sunn man bare vil fordi man kan kontrollere alle ingrediensene. Du kan til og med ha i greens eller superbær-pulver om du vil! Men når det er sagt, så er som regel disse raw sjokoladene av veldig god kvalitet. Dersom du vil unngå agave, så finnes jo det i mange av disse og da kan det være en fordel å lage selv. Jeg nyter disse kjøpte raw sjokoladene innimellom også jeg, så det er ingen grunn til å legge dem bort;) De er i alle fall helt klart mange, mange hakk sunnere enn vanlig sjokolade laget på ristet kakao og sukker!:)

 7. Jeg har akkurat laget noe som lignet denne, og det ble supergodt! Gleder meg til i spise i kveld:) Det var første gang jeg prøvde meg på å lage sjokolade. Fulgte ikke oppskriften helt, for jeg har bare råkakaopulver, kokosolje, kakaosmør, lecithin, yaconsirup og vaniljepulver. Men det ble absolutt godt likevel! De karamelliserte mandlene er jo i seg selv kjempegode. Selve mandeloppskriften passet ikke helt til sjokoladeoppskriften på mengde da, tror bare jeg fikk i en fjerdedel jeg. Så det betyr vel at jeg må lage litt mer sjokolade i morgen:)

  • Det er en av tingene jeg elsker med raw sjokolade og raw food – det er så enkelt å få til! Selv bruker jeg omtrent aldri oppskrift når jeg lager sjokolade lenger, jeg smaker meg frem og bruker forskjellige ting for å få forskjellige smaker. Og det blir alltid godt! Mandlene er god som snacks ellers også;)

 8. Pingback: HjerteHjerte

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *