Lag din egen mandelmelk!

 

Det finnes mange typer melk å velge mellom om man ikke vil ha melk fra kua. Alternativer som havremelk, soyamelk og rismelk får man kjøpt på de fleste vanlige butikker nå, og på en god helsekost finner du også andre typer som mandelmelk og annen nøttmelk. Verken soyamelk eller rismelk smaker særlig godt synes jeg, den første smaker fysj og den andre er for søt. Havremelk går an, den er mild, men ikke særlig god på smak den heller dessverre.

 

Favoritten min er mandelmelk, den smaker kjempegodt og mildt av mandler, og er veldig enkel å lage selv. De andre alternativene er fine til sitt bruk, f.eks elsker datteren min hjemmelaget frokostblanding med rismelk på, og rismelk er også blitt vår favoritt når vi lager varm kakao.

 

Men tilbake til mandelmelken.. det du trenger for å lage den er:

 • * Mandler
 •  * En god (kraftig) blender
 • * Noe å sile melken gjennom. Her fungerer det best med et stykke bomullstøy eller et rent kjøkkenhåndkle om du ikke har nøttemelkpose. Jeg har alltid kun brukt store, hvite bomullskluter som man kjøper til babyer, disse er billige og fungerer veldig bra. Du kan også sy din egen nøttemelkpose om du er flink på symaskin.

 

Slik gjør du det:
 • – Sett mandler i vann kvelden før du skal lage melken. De bør stå minimum 6-8 timer, bøtleggingstiden varierer på ulike nøtter. Tenk at  jo hardere de er jo lenger trenger de å bløtlegges. Cashewnøtter trenger f.eks. bare en time eller to. Dersom du lager nøttemelk av mandler som ikke er bløtlagt synes jeg ikke den smaker noe godt!
 • – Morgenen etter heller du av bløtleggingsvannet (legg merke til hvor skittent det er!) og skyller nøttene i kaldt vann.
 • – Jeg bruker forholdet 1 del nøtter og 3 deler vann, f.eks. 2 dl mandler og 6 dl vann.
 • – Mål opp vann og mandler og blend alt godt i blenderen, min bruker bare et par minutter på å male mandlene til fint mel og gjøre vannet hvitt som melk.
 • – Sil melken gjennom et klede/en nøttemelkpose så du får en melk helt uten mandelkjøtt. Press ut så mye væske fra mandlene som du klarer.
 • – Mandelrestene kan du bruke i bakst, eller tørke i ovn/dehydrator på lav temperatur og lage ditt eget mandelmel.
 • – Oppbevar mandelmelken i kjøleskap i glassflaske med tett lokk. Kan stå i 2-4 dager.
 • – Dersom du ønsker kan du tilsette søtning i mandelmelken, jeg synes da det er best med yaconsirup og litt vaniljepulver, men du kan også  f.eks. bruke dadler. Jeg bruker den aller mest naturell.

 

 

Bruk mandelmelken i smoothie, til kalde og varme drikker som raw sjokomelk, kaffe latte eller chai, på gryn/frokostblanding osv.

 

Hvorfor bløtlegge nøtter/frø? Jeg har skrevet litt om bløtlegging av nøtter og frø her tidligere. Kort sagt er det for å bli kvitt enzymhemmere som sitter i den ytterste delen/skallet på nøttene. Ved bløtlegging blir nøttene lettere å fordøye og vi kan også gjøre oss mer nytte av alle næringsstoffene som er i nøttene på denne måten.

 

Husk at du kanskje ikke liker den første gang du smaker, det er viktig å smake mange ganger!;) Jeg syntes ikke det var noe godt når jeg var helt i begynnelsen av kostholdsomleggingen, men nå synes jeg den smaker nydelig.
Du kan bruke denne metoden for å lage andre typer nøttemelk også, både paranøttmelk, hampfrømelk, cashewmelk og hasselnøttmelk er godt, eller bland ulike nøtter som f.eks. hasselnøtter og mandler.

 

Anita

28 Comments

 1. Aldri testet mandelmelk, men liker jo mandler.. :)
  Min favoritt hav vært havremelk – syns den smaker kjempegodt. Men den er nokså høy på karbohydrater dessverre.. Så nå går det nesten bare i kokosmelk! Bruker den på muslien, i kaffen, på bær, i middagsmat, i smoothie og iskrem.. nam nam :)

  • Havremelk er helt ok, kokosmelk elsker jeg, men smaken kan noen ganger overdøyve andre ting, så veksler litt mellom de ulike typene jeg så smakene blir mer variert:)

 2. Jeg synes det er greit å bare bruke fruktfilteret som følger med blenderen til å lage nøttemelk. Ser vi har samme blender. ;) Da slipper man det styret med pose. Har du prøvd fruktfilteret?

  • Har ikke prøvd det til mandelmelken, men husker jeg brukte det for å lage juice og det var jo helt håpløst. Nå vet jeg ikke helt hvor det er en gang:)

 3. Tusen takk for supert innlegg :-)
  Kumelk er for kalver.. Selv er jeg ikke noe fan av å drikke melk ren, men bruker det i matlaging, så da funker soyaen kjempefint.. Og så liker jeg gogreen sin sjokoladesoyamelk, så den drikker jeg gjerne ren :-D

  Mandelmelk skal definitivt prøves! Takk

 4. …Har lagt mandlene i bløt! Nå skal jeg også prøve å lage min egen nøttemelk :) Spennende.

 5. Nøttemelk er godt. Var det samme for meg også den første gangen jeg smakte mandelmelk. Lite smak og ikke så godt… Idag et det virkelig digg :D Idag lagde hasselnøttmelk. HA en vakker kveld :)

 6. Det er ikke alltid jeg orker å sile mandelmelka, da bare drikker jeg den som den er. Veldig godt, men litt søting i :)

 7. Hei igjen Antia. Har vært borte fra bloggverdenen en stund. Men er på vei tilbake. Så godt å se at du er tilbake for fullt og jammen, bloggen din er jo blitt så fin!!! Gleder meg til å følge deg videre :D Har alltid digget bloggen din :D

  • Hei Solveig! Godt å høre fra deg igjen, har vært innom bloggen og sett etter deg. Gleder meg til mer fra din kant også;) Og tusen takk!!

 8. Hei, og takk for innsyn i fine sider! Du lager mandelmelk selv. Det jeg ikke kunne finne svar på, er om du avskaller mandlene før du legger dem i bløt? Mandelskallet lager jo farge, så jeg regner jo med at du fjerner det?

  Med vennlig hilsen Toril

  • Jeg skreller ikke mandlene, grunnen til at melken er hvit er fordi jeg siler dem og da blir skallet tatt bort:)

 9. Hei. Har prøvd ut mandelmelka nå. God faktisk. Hadde litt kanel og vaniljesukker i. God alternativ melk. Blir nok å lage den flere ganger.

 10. Hei! Nå er mandelmelka silt og klar, spirede bokhvete til tørk i ovnen! Fudgy ingefær rå kakao i kjølen ;) Digger bloggen din! Får lyst til å lage alt! Vi tenker likt ifh til retningslinjer på hva vi vil spise, så her får jeg masse inspirasjon ! :)) tusen takk!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.