Detox

Jeg starter med detox i morgen! Så de neste ukene vil naturligvis bloggen handle mye om dette. Ingen sjokolade eller godis på meg, ikke for mye søtt, ingen kokt/stekt mat og enda strengere kosthold enn jeg har til vanlig. Altså et rent raw food kosthold.

Hvorfor gjøre en detox?

Uansett hvor flink man er med kostholdet så vil man trenge en detox i alle fall en gang i året, for å rense hele systemet og hjelpe kroppen med å bli kvitt avfallsstoffer som hoper seg opp. Kroppen har sine egne rensesystemer, lever, nyrer, huden og lymfesystemet som hele tiden hjelper oss med dette. Poenget med en detox er å hjelpe disse til å kvitte seg med giftstoffer og avfall som kan hope seg opp i kroppen vår pga. forurensing, kjemikalier rundt oss og andre ting vi ikke kan kontrollere. En detox er ganske heftig for kroppen, spesielt i begynnelsen. Man blir kanskje sliten og får mindre energi, ergo bør man slappe av mer og lytte ekstra godt til hva kroppen trenger i denne perioden. Det er ingenting i veien for å trene i en detox periode, men lytt til kroppen og ikke tren om du er for sliten. Dette er ikke noe man gjør helt plutselig, du bør kjenne deg selv og kroppen din bra og ha lest mye om dette på forhånd. Men det å gjøre en detox vil etter hvert gi deg masse mer energi, klarere hode og tanker, finere hud og hår og en renere kropp, både inni og utenpå.

Hvordan gjøre en detox?

En detox kan man gjøre på veldig mange forskjellige måter og med veldig mange ulike metoder. Noen gjør det helt ekstremt og drikker bare vann i noen dager før de går over på juice-detox f.eks. Skal du gjøre det så ekstremt bør du vite hva du holder på med. Man kan gjøre en detox så lenge man vil, alt fra 3-4 dager til en hel måned. Jeg er usikker på hvor lenge jeg skal holde på, men tenker 2-3 uker, kanskje 4 hvis det føles bra. Jeg har ikke en fast plan, men føler at jeg vil se an hvordan kroppen reagerer og ta det deretter. Dette blir min første detox, så jeg tar det litt etter hvordan det føles. Planen er å gjøre dette i alle fall enda en gang i år.

Hva spiser man i detox perioden?

Også her er det veldig forskjellig. Det kommer an på hvor grundig detox man vil ha. Jeg tenker at jeg skal holde meg til ferskpresset juice, smoothies, grønnsaker og supermat. Da får jeg i meg masse næring som hjelper til med å rense kroppen og tarmsystemet og kroppen kan konsentrere seg fullt og helt om det den skal gjøre, nemlig å rense og avgifte kroppen. Mest mulig grønnsaker og litt bær og frukt i tillegg. Kokosolje og kaldpressede oljer som fettkilde og supermat i tillegg. Og så pøse på med rensende te’er og masse, masse vann.

Supermat er detox i seg selv

Supermat er også rensende og hjelper til med hele prosessen. Jeg bruker supermat hver dag, og fortsetter selvsagt med dette i detox perioden.

Denne supermaten bruker jeg:

 • Alger og gress: Kamut hvetegress, spirulina, chlorella
 • Langsommme karbohydrater: Aktivated  barley
 • Proteiner: Hamp proteinpulver
 • Sunt fett: Extra virgin kokosolje, hampfrø, hampolje, linfrøolje og chiafrø (varierer litt på oljene, men alltid kokosolje!)
 • C-vitaminer: Amla-c plus
 • Annet: tart cherry, aloe vera 40x, gojibær, acai pulver, samt pittelitt mesquite

Supermat jeg ikke kommer til å bruke:

 • Kakao i alle former
 • Søtninger som lucuma, stevia og yacon

Grønnsaker, ferske og rå eller i juice:

 • Sellerirot, gulrøtter, rødbete
 • Agurk, squash
 • Ingefær
 • Spinat, salater, brokkoli, kål, blomkål, fenikkel
 • Hvitløk
 • Paprika, tomat
 • Avocado

Annen mat som er ok:

 • Nøtter (bløtlegg!) og mandelmelk i små mengder
 • Frø som linfrø, solsikkefrø, sesamfrø og gresskarfrø i mindre mengder
 • Spirer: alfalfa, mungbønner, bokhvete (har disse klare i kjøleskapet, så får vi se om jeg spirer noe annet ogs å – kommer eget innleggom spiring!)
 • Loppefrø/psyllium husk: fiber, hjelper magen og tarmsystemet

Frukt og bær jeg kommer til å spise litt av, de fleste av disse er rensende og hjelper kroppen:

 • Ananas og grapefrukt, begge virker rensende
 • Melon (inneholder lite sukker til tross for sin søte smak, og masse vann – vannmelon er veldig rensende for kroppen, men vanskelig å få tak i nå)
 • Kiwi, eple, appelsin
 • Sitron og lime
 • Blåbær, bringebær

Te som er god i en renseperiode:

 • Grønn og hvit te (ren og uten smakstilsetninger)
 • Urteteer: løvetann, kamillete, div. yogi-teer med urter og grønn/hvit te

Andre ting som hjelper kroppen med rensingen:

 • Rensende fotbad (eller bad om du har badekar) med Epsom-salt, som virker muskelavslappende og avgiftende, det drar avfallsstoffer ut av kroppen. Anbefales blant annet av kostholdsguru Thorbjörg Hafsteindottir og Ninka Mauritson som har skrevet Kjernesunn familie-bøkene.
 • Tørrbørsting før dusj og skrubb/eksfoliering av huden i dusjen, dette setter i gang blodsirkulasjon og ikke minst lymfesystemet som er med på å rense kroppen, det transporterer nemlig avfallsstoffer. Fjerner døde hudceller.
 • Hvile og meditasjon/yoga, for restitusjon og ny energi.

Ting som er strengt forbudt i et detox kosthold:

 • – Alle former for hvitt sukker, brunt sukker, sirup, fruktose osv.
 • – Kaffe
 • – Kjøtt og fisk
 • – Meieriprodukter
 • – Egg
 • – Bearbeidet og behandlet mat, ferdigmat o.l.
 • – Stekt/kokt mat (dette er veldig varierende, mange spiser stekt og kokt mat i denne perioden)

Husk på at dette er min mening om detox ut i fra det jeg har lest meg til og mener selv er fornuftig og riktig å gjøre. Jeg anbefaler deg også å lese om dette, kjøp eller lån bøker om detox på biblioteket. Selv om dette er riktig for meg er det ikke nødvendigvis det for deg!

Dette høres veldig omfattende ut, men det trenger ikke være det, du gjør jo akkurat som du selv vil. Men husk det jeg sa øverst i innlegget: Ikke gjør en detox om du ikke kjenner kroppen din godt og har lest mye om det på forhånd.

Vit hva du gjør og hvorfor du gjør det, så går det nok helt fint!:)


Anita

36 Comments

  • Det er det! :) Så jeg har lest masse masse, og bestilt meg noen ekstra detox bøker som jeg håper kommer en av de første dagene i uka :D

  • Jeg bruker ikke vanlig Jytte mjøl, men bruker Jytte Teff til rundstykker, pannekaker osv. Noen Jytte melposer har e-stoffer i seg mener jeg, og det unngår jeg :) Men blir ikke noe mel i detox perioden altså, ikke noe stekt/bakt/kokt mat :D

 1. Så spennende! Det har jeg også lyst til å få til snart. Har hørt at stangselleri er veldig rensende, og de som tar en ren juice-detox anbefales å få i seg en hel bunt med selleri om dagen (uten at jeg har lest FOR mye om dette). Blir spennende å følge detoxen din! :-D

  • Ja, stangselleri er bra, men vet ikke om jeg får i meg en hel bunt per dag, har masse annet jeg skal få i meg også :D Og så tar jeg ikke ren juice detox, den sparer jeg til jeg er mer erfaren tenker jeg. Men kanskje jeg skal prøve en hel bunt en av dagene for å se om det blir noe forskjell. Er veldig spent på hvordan kroppen reagerer :D

 2. Spennende skal følge med deg å se hvordan det går. Har lyst å gjøre det selv, men første mål her er å innkjøre noen bra produkter for meg og få i gang magen da den krangler litt og så etter det vil jeg også prøve detox. Blir spennende å se hvordan det gå rmed deg. Men du angående spirulina og chlorella hvorfor tar du begge? og hva synes du hver og en av dem gir? Vurderer å starte med en av dem selv.

  • Min favoritt (bortsett fra kamut) har lenge vært spirulina, den har jeg tatt siden tidlig i sommer. Jeg tok chlorella en periode i sommer/høst også, men kuttet det fordi jeg ville merke effekten. Nå begynte jeg med chlorella igjen i nov/des. og synes den er bra, merket det godt på magen de første ukene, du kjenner veldig godt avgiftningssymptomer i starten, vondt i magen og litt hodepine innimellom, det er vanlig. Skal skrive mer om begge disse to senere, kanskje rekker jeg det i detox perioden,vi får se ;)

 3. Det går bra. Var utfordrende i går, du vet, LØRDAG. Snop og potetgull-lørdag! Uten noenting! Hehe. Var også innom to vors i går kveld, og å holde handa unna skåla var ikke lett, men det gikk! Spiste en sjokoladebit før jeg dro da selv om jeg egentlig ikke skulle, ble skikkelig kvalm. Så da var den saken grei. Spiste også noen bananer før jeg dro og hadde ikke med meg noe i veska å spise på, så blodsukkeret falt jo selvsagt. Redda meg på en liten appelsinjuice på 7/11 på vei hjem. Så litt utfordrende er det, spesielt i helgene, men alt i alt syns jeg at jeg kom meg igjennom det greit, og nå blir det mandag og uke igjen. Ukene går jo så fort uansett, så nå skal det gå bra. Skal i stor bursdag neste lørdag da, da blir det nok litt tøft igjen, hehe. Skal ta med meg gulrot og guacamole å spise på.

  Kroppslig har jeg mye hodepine og er en del kvalm, det kom når jeg begynte å gjøre yogaøvelser for noen dager siden. Litt cravings av og til, men godt overkommelig.

  • Synes du er flink jeg! :) Gleder meg veldig til å begynne, men er spent på hvordan det går siden jeg plutselig fikk meg jobb på fredag og starter i morgen :O Men det skal nok gå bra, er bare deltid så jobber 12-15.30, ikke akkurat stressende ;) Har begynt litt nå i helga, drukket masse grønnsaksjuice og smoothies, MEN også store mengder rå sjokolade! Det var litt som at jeg måtte spise noen ekstra biter fordi det var så lenge til neste gang, haha ;) Er veldig spent på reaksjonen i kroppen av å kutte kakaoen, føler det er en av få ting jeg får skikkelig lyst på og gjerne spiser noen biter mer av enn jeg «trenger». Håper jeg blir kvitt siste rest av søtsuget og får renset skikkelig opp i kroppen uten å bli for dårlig.

 4. Spennende! Jeg har det meste klart for min detox nå og starter i morgen tidlig. Gleder meg! Håper jeg klarer å holde søtsug unna og energien inntakt! Blir artig å følge din blogg hvordan det går også.

  • Jeg gleder meg også, blir veldig spennende! :) Har alt klart, men har ikke fått kokosoljen min enda, er helt tom så må jo bare komme en av de neste dagene :/ Men har hampfrø- linfrø- og omega3 olje så får vel klare meg de første dagene med det;) Lykke til til deg! (og meg, hehe;))

 5. Spennende! :) Hvorfor er det sånn at du ikke skal spise kakao, yacon osv, og spise mindre av frø? Er ikke det «godkjent» detox mat?

  • Det er egentlig bare jeg selv som har funnet ut at jeg vil kutte en liten stund for å se hvordan jeg og kroppen har det uten. Føler at kakao er den ene tingen nå jeg får skikkelig cravings av, så skal prøve å klare meg uten i 3 uker, blir spennende å se :D Kakao er jo stimulerende og frø og nøtter kan være tungt fordøyelig så kroppen må jobbe mer med dem og ikke får full kons på detoxen, men jeg skal bløtlegge dem og spise littegrann ;) Får se hvordan det går!

 6. SÅ spennende! Jeg skal følge med deg. Gøy å se hvordan det går og hvordan du føler deg. Har hatt lyst til dette lenge selv, men føler jeg generelt kan forlite om det! ;)

 7. Hvilke avfallsstoffer er det du skal kvitte deg med egentlig? Kroppen kvitter seg med ting helt av seg selv den nemlig….

  • Joda, det gjør den, men detox er anbefalt av veldig mange helseguruer og kostholdseksperter. For meg handler det like mye om å leve ekstra, ekstra sunt en liten periode, og se hvordan kroppen reagerer på det. Dessuten er det ikke alt vi putter i oss som er like enkelt for kroppen å kvitte seg med helt selv, så litt hjelp kan ikke skade!

 8. Det høres interessant ut! Har lyst til å prøve det en gang:)

  Til noen annet: hva heter den skriften nederst på hovedbildet ditt, atlså der det står «en blogg om kosthold og helse: supermat, raw food og naturlig mat»?? Synes skriften var så fin nemlig!

 9. Så spennende! Lykke til. :)

  Jeg kunne tenkt meg å prøve detox, men er litt redd for å bli skikkelig dårlig siden jeg har ME. Men er vel kanskje verdt det dersom man blir mye bedre etterpå og får renset kroppen skikkelig. Skal i hvertfall lese om det så får vi se. Blir hvertfall spennende å følge med på deg da og se hva du spiser. :) Tror den verste cravingsen min fortida er salt potetgull haha.. Men uff kjenner jo at kroppen min ikke har noe særlig godt av det.

  • Jeg har ikke noe erfaring med ME, så det er vanskelig for meg å anbefale deg det ene eller det andre. Les mye om det og kjenn etter hva som føles riktig for deg :)

 10. Grunnen til at jeg spør er at i det siste har flere leger gått ut og advart mot detox-ikke fordi detox er farlig i seg selv sålenge man bruker fornuft, men fordi en slik kur kan ødelegge kroppens forbrenning over tid.

  Med det sunne kostholdet du har til vanlig synes jeg det er vanskelig å se at du har behov for en detox, og derfor lurer jeg på om det er noen spesielle avfallsstoffer du ønsker å fjerne. Slike Detox-kurer er jo normalt ledsaget av noen spesielle matvarer/tilskudd som ikke uventet ofte markedsføres/selges av de samme som lovpriser detox-kuren. Fellesnevneren er gjerne at det brukes ullne begreper som «avfallsstoffer» ,»kjemikalier» eller «gift» for å beskrive hva man skal få vekk. Det er omtrent bare enkelte narkotiske stoffer og tungmetaller kroppen ikke selv får ut av kroppen i løpet av en 24t periode uten påfyll, og ingen av delene kan fjernes med en detox-kur.

  Et kosthold som ditt som nærmest butelukket er basert på rene ubehandlete råvarer burde vel være tilstrekkelig?

  • Min detox består både av mat i form av frø, nøtter, grønnsaker, frukt og bær, samt smoothies og juice. Jeg bruker ikke noe «magisk» detox-kur kjøpt på helsekost, de fleste av disse tar jeg sterk avstand fra. Jeg spiser kun naturlig og ekte mat, supermat er de eneste «kosttilskuddene» jeg tar, dog er disse så næringsrike at de burde regnes som mat, ikke kosttilskudd. Både Detox-kurer, vann-kurer og juice-kurer er ganske ekstreme, så jeg holder meg til denne mildere versjonen av detox. Jeg spiste veldig mye raw food i sommer og da følte jeg meg mye bedre enn nå. Nå har jeg vært en del trøtt og slapp, og tror kanskje det kan være all den stekte/kokte maten jeg har spist i høst/vinter, derfor vil jeg se hvordan kroppen reagerer når den får bare raw food igjen.

   Leger anbefaler ofte både det ene og det andre når det gjelder kosthold, men de er overhodet ikke næringseksperter og kan for lite om dette. Jeg er heller ikke enig med alle kostanbefalingene til helsedirektoratet (de anbefaler bl.a. kunstig søtning for å få ned sukkerforbruk og fedme…!), så det er vel heller ikke overraskende at jeg ikke er helt enig i dette.

   Mitt kosthold er veldig bra, men det skader aldri å prøve å gjøre det bedre :)

 11. Første gang jeg er her! Kjempe bra blogg.
  Jobber selv med detox fotbad i Sunrize SPA og det er en skikkelig effektiv behandling! ;-)
  Bør taes som en kur på 6-10 ganger hvis man virkelig skal kjenne forskjell! :-)

  Ha en superduper flott dag videre :-)

 12. Kjempeinspirerende innlegg! Jeg har lest litt om detox selv, og vurderer å ta meg en detoxkur i begynnelsen av februar, slik at jeg har en ren og fornøyd kropp når jeg skal starte på mitt «nye, forbedrede liv» uten melk, gluten og sukker. Jeg innbiller meg at det er lettere å kjenne etter hvordan kroppen reagerer på forandringene hvis jeg får renset skikkelig gjennom kroppen først. Hva tror du? Det blir neppe en veldig ekstrem form for detox, det føler jeg meg ikke klar for, men mer smoothie, juice og raw food. :)

  Hvor kjøper du forresten Epsom-salt? Kan det kjøpes på iHerb? Jeg prøvde å søke det opp, men blei ikke særlig mye klokere. Har lest om det i Kjernesunn Familie, og kunne tenke meg å prøve. :)

  • Har ikke sjekket iherb, de har på helskekoster, jeg kjøpte på en norsk helsekost for lenge siden, lurer på om butikken heter Arnika.. gjør et googlesøk på norske sider så finner du nok :)

 13. Jeg har sett og hørt at Trine Berge og Sara Chacho sier at man skal holde seg unna sitrusfrukter når man «spiser» gress og alger. Sitrusfruktene kan visst hindre noe av næringsopptaket. Men du bruker jo både grepfrukt og appelsin. Har du hørt om dette? Gjør du det bevisst?

  • Du skal unngå å blande sammen de grønne pulverne med sitrus når du drikker dem, og evt. rett før og etter. Men å spise sitrus andre tider på dagen når du ikke tar greens er ikke noe problem :)

 14. Okey. Dette er en kjempefin blogg forresten. Du er grundig og strukturert og herved en av mine favoritter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *