Magiske Chia frø

Chia frø er nesten som et magisk, lite frø. De er veldig næringsrike og fulle av sunne fettsyrer som omega 3 og omega 6, forholdet mellom de to er 3:1. Jeg putter de i smoothies, rå supper eller rå desserter.  Alle kan ta chia frø, fra helt små barn til gamle mennesker, det er en super kilde til sunne fettsyrer og en god kilde til kalsium for de av oss som ikke drikker melk.

Du kan blande chia frø med vann og etter 15-30 minutter blir de til gele. Denne gelèen kan du ta 2 ss av hver dag og dekke hele dagsbehovet ditt for omega 3. Denne gelèen kan du også bruke for å gjøre maten du lager tykkere.


Litt mer chia frø fakta:

– Chia frø er veldig næringsrike frø, fulle av antioksidanter, fiber, protein, kalsium og andre vitaminer og mineraler.

– Chia frø er den rikeste kilden til omega 3 i planteriket.

– Det finnes både hvite og sorte chia frø og det er ingen forskjell på dem bortsett fra fargen.

– Chia frø har mer omega 3 enn laks og mer kalsium enn melk, samt mer fiber, protein og kalsium enn linfrø.

– Chia frø er et fullverdig protein og inneholder alle de essensielle aminosyrene.

– Chia frø kan absorbere opp til 12 ganger sin egen vekt i vann og hjelper dermed å hindre dehydrering.

– Chia frø gir deg mer langsom blodsukkerstigning, altså kan de hjelpe deg dersom du ofte sliter med at du får lyst på mat mellom måltider.

– Chia frø gir deg mer styrke, energi og gjør deg mer utholdende.

– Chia frø trenger ikke å bli knust for at du skal kunne fordøye dem (i motsetning til linfrø). De kan lett fordøyes av menneskekroppen. De inneholder også 38 g. kostfiber, så de hjelper fordøyelsen.

– Innholdet av langkjedede triglyserider bidrar til reduksjon av kolestrolinnholdet i blodet.

– Chia frø gir også en metthetsfølelse som varer, så de kan være et sunt og effektivt hjelpemiddel om du skal gå ned i vekt.

Det blir fortalt at azteker indianerne brukte chia frø som betalingsmiddel, så verdifulle var frøene for dem. Det var også den eneste næringen de tok med seg når de løpte fra Colorado-elven til California-kysten for å selge turkiser. De brukte også chia frø under krigene sine, og kunne spise så lite som 1 ts frø i løpet av en 24-timers marsj. Om vi moderne mennesker hadde overlevd på så lite næring vet jeg ikke, og jeg har egentlig ikke lyst til å prøve heller.

Jeg og familien min tar chia frø hver dag og er kjempefornøyd med dem. Anbefaler deg absolutt å prøve!

Anita

12 Comments

 1. Oi, disse hørtes jo faktisk tilnærmet magiske ut!

  Ikke akkurat noe vi lærte om på matlaginga i niende klasse…

  Utrolig hva jeg lærer etter en tur inn hit! I like! :-)

 2. Jeg elsker disse frøene! :) men på sanabona.no står det at også disse bør knuses for å få max utbytte av det sunne fettet. Jeg knuser iallefall mine for å være sikker, så tar jeg de hele av og til for å hjelpe fordøyelsen :)

 3. Du får tak i de både på helsekost, norske nettbutikker og f.eks. iherb.com. Bruk kode REK144 for å få 5 dollar i avslag på din første bestilling hos iherb:)

 4. Jeg bruker ofte chia frø i havregrynsgrøt. Blander glutenfrie havregryn, chiafrø, solsikkekjerner, himalayasalt,gojibær og vann og lar det stå noen timer eller over natten. Da trenger jeg bare varme den opp.Men blir næringsinnholdet det samme når chiafrøene blir oppvarmet?

  • Alt som varmes opp vil miste en del næringsinnhold, men om du bare lunker det i stedet for å koke er jo det et bedre alternativ:)

 5. Chiafrøene er fantastiske! Vi bruker dem til alt! Som fortykningsmiddel i hjemmelaget is, i smoothies, i kaker, i müesli, i hjemmebakte knekkebrød og til å strø på havregrøt! :-)))

 6. Jeg har brukt chiafrø lang tid, og mener at de tåler godt varme, i forhold til næringsinnholdet mener jeg, stemmer ikke det ? For jeg har nemlig brukt de i både pizzadeig, vafler, karbonader osv

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *